Започват срещи с консултанти по концесията за ски зоната в Банско

Започват срещи с консултанти по концесията за ски зоната в Банско

© Георги КожухаровМинистърът на околната среда Нено Димов заяви, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.Това се разбра от думите му в ефира на БНТ. Той обясни, че едва след като избраният консултант излезе с ясна концепция, ще изпълни решението на правителството да започне преговори с концесионера "Юлен". Това стана след препоръка от страна на главния прокурор.


Трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, обяви още екоминистърът. "Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година", допълни Димов.


Посочи, че това е работа на Министерството на туризма. "Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение подобно развитие засега е невъзможно", посочи Димов имайки предвид окончателното решение на Върховния административен съд, с което бяха отменени промените в плана за управление на Пирин, приети от правителството преди година и позволяващи строителство в парка.
По казуса с разрушените дюни на къмпинг "Смокиня" екоминистърът обяви, че ще изчака да изтече административната процедура по санкциониране на извършителя и ще изиска от него възстановяването. Това е едно абсолютно безобразие, което трябва да бъде пресечено в зародиш и се радвам, че прокуратурата много бързо се задейства както и другите институции и показаха, че държавата си е на мястото.


В отговор на въпрос Димов посочи, че още идната седмица очаква среща със сръбския си колега заради сигнал на българи, живеещи близо до границата на сръбска територия за замърсяване на водите на река Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за разработването на мината "Караманица". През седмицата хората дойдоха да протестират в София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK