Как са защитени делфините и други китоподобни в България

Муткур, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000"

© Зелени Балкани

Муткур, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000""Дневник" започва нова поредица за ценните видове, които се пазят в българските защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата - тук). А първите представени са бозайниците от разред "китоподобни".


В Черно море има 3 вида китоподобни: Афала, муткур и обикновен делфин.


Защита: И трите са защитени от Закона за биологичното разнообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни директиви (за местообитанията и за птиците), които определят правилата за опазване на европейското природно наследство чрез мрежата "Натура 2000".
Как се различават - външни белези:


Афала (бутилконос делфин, Tursiops truncatus ponticus):

Афала, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000"

© Зелени Балкани

Афала, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000"


Гръбният плавник на афалата е голям и триъгълен, наклонен назад. Афалата е вписана в Червената книга на България като "уязвим" вид.


Муткур (Морска свиня, Phocoena phocoena relicta)
Гръбният плавник е нисък и заоблен. Зъбите са странично сплеснати, а не конични, както при другите делфини. Той също е вписан в Червената книга като "уязвим". (На снимката в началото на текста.)


Обикновен делфин (Delphinus delphis ponticus):

Обикновен делфин, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000"

© Зелени Балкани

Обикновен делфин, китоподобен вид, защитен от "Натура 2000"


Гъбният плавник на обикновения делфин е триъгълен и слабо извит назад. Обикновеният делфин е "незастрашен" вид.


Природозащитен статут


И трите вида черноморски китоподобни са определени като ендемични подвидове - тоест, поради сравнително изолираното си местообитание, те не се намират другаде. Всеки от тях е обект на защита от българските зони от "Натура 2000" по силата на Закона за биологичното разнообразие.


Защо са защитени: Според експерта на сдружение "Зелени Балкани" Димитър Попов, "основните заплахи са:


- след дълги години комерсиален улов на китоподобни популациите се възстановяват бавно;


- Големият срив в рибните запаси на Черно море, причинен от свръхулов и навлизането на инвазивни видове. Например, подобната на медуза ктенофората мнемиопсис причинява драстичен спад в популацията на хамсията, защото се храни с т.нар. зоопланктон, в който е хайверът на рибите. Така този инвазивен вид намалява основния хранителен ресурс за китоподобни и по-едри хищни риби;


- Конфликти с риболовците - те са сравнително ново явление и до голяма степен се дължат на значителния срив в рибните запаси в Черно море.


- Заплитането и непреднамерено улавяне в различни риболовни уреди (основно дънни хрилни мрежи, ползвани за калкан и акули), което засяга основно морската свиня и в по-малък мащаб афалата;


- В последните години шумовото замърсяване се засилва в резултат от увеличени сеизмични проучвания за нефт и газ и военноморски учения, които ползват сонари и взривни вещества.


Според Сдружение за дива природа "Балкани", друга основна заплаха е стопанският и любителски риболов с дънни тралиращи и драгиращи средства, защото той унищожава дънните организми и екосистеми, които са хранителната база за делфините и техни местообитания.


Състоянието в момента: В Черно море най-многобройни са обикновените делфини – те са десетки хиляди, като е възможно да достигат и над 100 000. Муткурът наброява вероятно няколко десетки хиляди, като със сигурност е под 50 000, а от афалата има най-малко - предполага се, че около няколко хиляди.


Димитър Попов уточнява: "Оценка на популациите на китоподобните се прави трудно и за такива силно мобилни видове се счита, че такава оценка е нужно да се прави на ниво Черно море. Последното по-мащабно проучване, обхващащо Изключителните икономически зони на България, Румъния и част от ИИЗ на Украйна, което комбинира наблюдения с плавателен съд и самолет, е проведено през юли 2013 г."


Къде живеят:


Счита се, че афалата и муткурът обитават основно шелфовата зона край брега, а обикновеният делфин - открито море. Тъй като видовете са силно мобилни, това разпределение е условно и проучванията показват, че и трите вида се срещат във всякакви зони. Има регистрирани случаи и на навлизане в пристанища, а муткурите са чести посетители на Варненското езеро.


Защитени са от: 13 зони от "Натура 2000": езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, Аладжа банка, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емона, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Отманли, Ропотамо, Странджа

Карта на българските защитени зони от "Натура 2000" в Черно море

© Зелени Балкани

Карта на българските защитени зони от "Натура 2000" в Черно море


Любопитни факти: Те раждат по едно малко веднъж на 2 до 6 години. Единствено муткурът може да има малко всяка година.
Афалата изяжда средно 7 кг риба на ден, а муткурът - средно 4.3 кг риба на ден - ако успеят да я хванат.


Какви действия и от кого са нужни, за да бъде защитата на делфините чрез Натура 2000 по-ефективна?


Димитър Попов: "Като първи нужни стъпки е нужно обявяване на защитените зони със заповеди от министъра на околната среда и водите, изготвянето на планове за управление и създаването на управляващи органи за тези зони. Проучването на китоподобните е важна дейност, която ще подпомогне планирането на управлението и определянето на най-чувствителни зони."


Особено важно е да се реши проблемът с липсата на контрол в морето, което е пряко свързано с приемането в момента на "Натура 2000" като "парковете на хартия", допълва Попов. Според него, както имаме паркове и зони на хартия на сушата, в морето положението е още по-трудно и лошо от гледна точка на невъзможност за контрол без заповеди за обявяване, без планове за управление и без органи, отговорни за управлението.


Кой работи по темата: "Зелени Балкани" развиват изследователска и популяризаторска дейност за китоподобните от 2005г. Те организират презентации, морски полеви наблюдения, изследвания на изхвърлени на брега делфини, самолетни и сателитни проучвания. Провеждат обучения за доброволци и експерти от публичната администрация и развиват гражданската наука за Черно море чрез мобилно приложение и убесайт blackseawatch.org.


Сдружение за дива природа "Балкани" работи по минимизиране на конфликтите на риболовци с китоподобни. През 2015 и 2016г. те въвеждат пилотно ползване на модерни устройства (пингъри) за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи по Северното Черноморие.


Гражданското сдружение "Да запазим Корал" е много активно в събиране на данни за изхвърлени на брега китоподбни и анализи на причините за тези случаи и постоянстващите заплахи за защитените видове китоподобни.


Последни интересни дейности в България: През 2017 и 2018 г. "Зелени Балкани" провеждат общо 3 експедиции за проучване на китоподобни в българските териториални води. През октомври 2018г. изнасят серия от презентации за деца (Шабла и Поморие) и студенти (Пловдив) за черноморските видове китоподобни, които са определили като флагови видове за "Натура 2000" и един от акцентите в популяризаторската си програма "Натура 2000 в България - нови хоризонти", финансирана от програма Лайф на Европейската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Любопитно

  Брошура на проекта по Лайф?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "...зоопланктон, който е хайверът на рибите"

  Не сте внимавала, когато са ви обяснявали. Зоопланктонът е група дребни организми, включително ракообразни, а хайверът е рибни яйца. Плаващият хайвер (за разлика от дънния) се мотае горе-долу на същата дълбочина както фито- и зоопланктона, но не е планктон.
  Дори да разширим понятието и да го включим към планктона, то със сигурност не е правилно да се каже, че зоопланктонът е само хайвер.

  Морето е отделен свят с огромно разнообразие от растения, животни и специфични проблеми. Не става с преписване надве-натри. Трябва да внимавате повече.

 3. 3 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 264 Весело

  В България най-защитеното китоподобно е Цацата. )))

  Russia delenda est
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Зелените да вземат да внесат малко истински китове.

  https://imgur.com/UoDrTgk

  Представете си размерите а гранта!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  В България, за съжаление не са защитени дори Хората!!!

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Как са защитени делфините и други китоподобни в България"

  А, бе, дайте да обсъдим как са защитени обикновените хора от своеволията на властниците.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Унищожаващите китоподобни са защитените човекоподобни. А човеците, дето не са предмет на защита, нищо не им правят на делфинчетата.

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Весело
  Едно китоподобно ни е премиер - все някак шА сА защити.
  Да, българите сме велик народ !!!
 9. 9 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Много добре формулирано!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 10. 10 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Никак не са защитени! Оставени са на общо изтребление! Но нашите псевдоеколози освен да усвояват пари за броенето им по друг никакъв начин не ги защитават! Могат да окупират Орлов мост за всеки лифт и всяка ски писта, но не могат да създадат организация от типа на Sea Shepherd, която да върши реална работа!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  На тази територия никой не е защитен. Нито природата, нито животните, нито хората.

 13. 13 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 728 Неутрално
 14. 14 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Разстроено

  а в някои държави приеха наблюденията на учени, че делфините са разумен вид, с имена, език и примитивна култура, която се вижда при продължително наблюдение. Моногамни са, игриви, специфично цвърчене отговаря на името им, мозъкът им е супер развит. У нас ги трепат защото им пречели на рибарството. Жалка работа.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#9] от "sandman":
  Мерси за цветята😊

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Дано Зелени Балкани да имат успех при защитата им.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Рибарите първо изтрепаха тюлените, сега може би идва ред и на делфините.

  През 1973 г. видях за първи и последен път 2 тюлена (при нос Калиакра). Може би са били последните. Всъщност при тях е имало и друг проблем - те никога не са били многобройни, което означава че е при възпроизводството им се е появила и някаква деградация. Съчетано с пещерите и скалите покрай Калиакра, популацията им бързо е изчезнала.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо ли си мисля, че делфините и китовете са от различни видове - китовете нямат гръбен вертикален плавник, за разлика от делфините. Отделно всички делфини са хищници, и плуват много бързо, за разлика от китовете.
  Винаги е приятно да видиш делфини в морето. Често се виждат и в плитчините покрай Калиакра, буквално на метри от брега.

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Защо ли си мисля, че делфините и китовете са от различни видове...
  —цитат от коментар 18 на historama


  Никой не казва, че не са. Различни видове са, но от един и същ разред (класификациите се учат по биология в училище). Магарето и носорогът пък са още по-различни видове, но също са от един и същ разред - нечифтокопитни.

 20. 20 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Помня -
  морето миришеше на престъпление.
  А престъплението толкова приличаше на работа - на дело...
  Как летяхме с риболовните флотилии
  в най-синьото - арената -
  и как танцуваха делфините.
  Ти, капитане мой,
  разстрелваше водача - и последния...
  О, капитане мой, не трябваше...
  Не знаехме ли ний, че стреляме в прители?
  Ний не разбирахме, не вярвахме в езика им. -
  те викаха!
  Христо Фотев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK