Замърсен е въздухът в София и още 12 града

Мръсен въздух в София

© Юлия Лазарова

Мръсен въздух в СофияЗамърсен въздух със фини прахови частици отчитат датчиците на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в София и още 12 града тази сутрин. Очаква се замърсяването да се задържи през целия ден. .


В София стойностите са средно три пъти над допустимото. Такова е замърсяването и в Благоевград, а в Пловдив и Русе - два пъти над допустимите среднодневни концентрации. Запрашаване има и в Перник, Плевен, Велико Търново, Шумен, Хасково, Варна, Димитровград и Смолян.


Леко раздвижване на атмосферата се очаква в следобедните часове, но то ще засегне предимно Североизточна България. По-осезаем ще бъде вятърът при преминаването на поредния средиземноморски циклон в средата на следващата седмица.
Петте датчика в София на ИАОС, които предават данни в реално време към European Environment Agency (EEA) показват неколкократно превишаване на нормите в софийските квартали "Надежда", "Хиподрума", "Младост" и "Павлово" към 10 часа. В Дружба замърсяването е малко по-ниско, но също има превишаване на нормите.


Замърсяването в София според данните на airtube.info/

Замърсяването в София според данните на airtube.info/


Датчиците на гражданската организация Airbg.info, чиито данни не се признават от властите, въпреки, че в само в София те са над 300, показват най-голямо замърсяване в "Красно село" в близост до "Факултета".


Неадекватната прогноза за замърсяването на Столична община

Неадекватната прогноза за замърсяването на Столична община


В същото време системата на столична община, изработена от БАН, която трябва да предупреждава за опасност от замърсяване с фини прахови частици е с добри прогнози за днес и за утре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK