Строежът на ваканционно селище край Алепу унищожава гнездилища на редки птици

Строежът на ваканционно селище край Алепу унищожава гнездилища на редки птици

© Николай ДойчиновСтроежът на ваканционно селище до блатото Алепу край Созопол унищожава местообитанията на черен щъркел и пчелояд. Това каза пред "Дневник" председателят на Асоциация на парковете в България Тома Белев.


Територията върху която се строи попада в две защитени зони от "Натура" 2000, сред които Рамсарско място Ропотамо. Белев каза, че в в едната част на бъдещия ваканционен комплекс се унищожават 10 дка местообитания на черния щъркел, който е в червената книга на България и е защитен и от международни документи.


В защитената зона са териториите на гнездене и хранене на голям брой птици. В един от четирите имота е било разположено едно от най-големите гнездилища на пчелояд. На територията на свлачището, което сега се укрепва, попада гнезденето на 90% от популацията на пчелояда.
Обикновен пчелояд

© Ц. Коркоз, БДЗП

Обикновен пчелояд


През 2017 година Министерството на околната среда и водите отменя решението на бургаската екоинспекция, разрешаващо строителство с мотива, че то ще унищожи единственото гнездово находище на пчелояд в защитена зона за птиците Комплекс Ропотамо. След отмяната докладът е допълнен с нови описани и освен 60 дупки/гнезда и това дава основание на авторите му да твърдят, че въздействието е незначително и птиците ще намерят други откоси където да гнездят и е получено ново разрешение за строеж.


Белев каза, че това лесно ще се провери още този гнездови сезон, и ако пчелоядите не преместят мястото си на гнездене на територията на защитената зона, авторите на доклада, довел до разрешително за строеж, ще бъдат дадени на прокуратурата, тъй като действията им са довели до престъпление - унищожено местообитание.


Теренът върху който се строи е частен и се разпростира на около 20 дка, като се намира между нос Свети Тома и т.нар. "Шофьорски плаж" на самия бряг. Екоинспекцията в Бургас уточни, че строежът е законен, въпреки че мястото попада в две зони от "Натура 2000", но има одобрен доклад за въздействие върху околната среда и са преминати всички законови процедури. Инвеститорите твърдят, че на този етап се извършва само укрепване на свлачището в района.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK