Качеството на въздуха в София се подобрило със 17% за година

Качеството на въздуха в София се подобрило със 17% за година

© Юлия ЛазароваПрез последните дни е имало разминаване на данните за замърсяване на въздуха в София при различните източници. Причината е, че показателите на едната система за отчитане на качеството на въздуха - тази на Европейската агенция по околна среда, не са в реално време, за разлика от тези на на сайта на Столичната община. Това заяви зам.-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова в ефира на БНТ.


Вчера пресцентърът на Столичната община разпространи съобщение, в което се твърди, че всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите от фини прахови частици (ФПЧ). В петък сутринта обаче датчиците на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в София и още 12 града отчетоха силно замърсен въздух с фини прахови частици. Замърсяването се задържа през целия ден.


"Данните на сайта на Столичната община постъпват в реално време от Националната система за мониторинг на въздуха. В събота в столицата нивото на замърсяване на въздуха е било около 2.4 пъти по-високо от допустимата стойност, като най-високи стойности са регистрирани в кв. "Надежда", но в неделя вече не е имало реализирани превишения на нормата", каза Христова. Тя допълни, че веднага са били предприети необходимите действия - активно миене на улиците, както и извънредни проверки на Столичния инспекторат в автосервизи.


Зам.-кметът по околна среда в София заяви, че замърсяването на въздуха е спаднало със 17% през 2018. "Това се дължи на системата за ранно известяване, строежа на трети лъч на метрото и вноса на нови електробуси, както и въвеждането на "зелен билет", добави тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK