Екосдружение обжалва безсрочната дерогация за ТЕЦ "Марица-изток 2"

Екосдружение обжалва безсрочната дерогация за ТЕЦ "Марица-изток 2"

© Надежда Чипева, КапиталСдружението "За Земята - достъп до правосъдие" обжалва решението на екоминистерството от 21 декември за актуализация на разрешителното на ТЕЦ "Марица-изток 2", с което централата може безсрочно да не спазва новите екологични изисквания. От "За Земята" разясняват, че с това решение държавната електроцентрала ще може да изхвърля живак и серни оксиди няколко пъти над нормата, докато междувременно продължава да тежи на бюджета с отрицателните си финансови резултати.


Според актуализираното разрешително, от 2021-а година ТЕЦ "Марица-изток 2" ще може да изхвърля живак 30 μg/Nm3 при норма 7μg/Nm3 и серен диоксид 570mg/Nm3 при норма от 130mg/Nm3. Сдружението смята, че институциите раздават дерогации, без да изискват тецовете да докажат ясна оздравителна програма и екологична рентабилност, и настоява централата да докаже, че има план за по-чисто производство в бъдеще.


"Европейското законодателство позволява временно отклонение от нормите (т.нар. дерогация) само ако разходите за постигането им са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда. Грубо нарушение е, че в случая с "Марица-изток 2" това изискване не е спазено", коментира адвокатът на сдружението Регина Колева.
От "За Земята" посочват също, че Българският енергиен холдинг работи на загуба, въпреки че митът за евтиния ток от "Марица-изток 2" продължава да битува. Те посочват, че скъпото електричество на държавната електроцентрала е една от основните причини за проблемите на националния холдинг. Те не са съгласни с критиките на правителството към поскъпналите въглеродни квоти като причини за негативния финансов резултат и изтъкват, че квотите отразяват високата здравна и социална цена на замърсения въздух.


Доминик Дойл, адвокат в партньорската организация на "За Земята" - Client Earth, коментира, че в България тецовете на въглища получават пари, за да замърсяват, докато твърдят, че електроенергията им е евтина. "Правителството изсипва впечатляващи суми в "Марица-изток 2", пренасочени от публичните средства, но топлоцентралата отказва да инвестира в технологии, които ще намалят замърсяването, както изисква европейското законодателство, и няма план за промяна на тази ситуация", добавя адвокат Дойл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Кой е собственик на фирмата "За земята - достъп до правосъдие" и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Крайно време е да спрем хищното замърсяване,поне за децата и внуците.

 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "Фирмата" е екологично сдружение в обществена полза и "неговите" интереси са вашите интереси - една отживяла технология да спре да поглъща огромни средства на всеки данъкоплатец докато трови децата на същия данъкоплатец и самия него

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Всеки интерес, който апелира за затваряне на базови мощности и нови соларни и вятърни паркове на сочни държавни субсидии са близки до вижданията на редакцията и собственика на медията за енергийното бъдеще на страната.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#3] от "dun":

  Вие предполагам електричество зимата не ползвате - затова и нямате проблем да се затвори централата дето произвежда 15% от електричеството в страната - най-много малко режим да имаме и да поседим на тъмно и студено ама все пак здравето е по-важно - нали - няма да ни тровят я.

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "Фирмата" е екологично сдружение в обществена полза и "неговите" интереси са вашите интереси - една отживяла технология да спре да поглъща огромни средства на всеки данъкоплатец докато трови децата на същия данъкоплатец и самия него
  —цитат от коментар 3 на dun

  Няма да го схванат това грухтящите цървени каскети и милиционери. Дорде не се затрият от алчност - и себе си и всичко около тях, не пускат кокала. Тая порода умее само едно - да цоца и да унищожава всякакъв ресурс до последно и завинаги. С цената на всичко!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#3] от "dun":

  Ако смятат, че могат да управляват по-добре, защо не се явят на избори (между другото много от тези фирмаджии са дежурни кандидати на всички избори), да ги изберем и да защитават интересите ни като управляващи!?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ограничават по-чистите марица 1 и 3, защото били " американски" и защото Костов ги приватизирал. А плащаме милиони за тец "марица изток"-2 , защото била държавна. По-наивно обяснение не можеха да измислят.

 9. 9 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Поредните антибългарски кретени!

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само за две водещи активистки на въпросното сдружение:

  Евгения Иванова Ташева - Член на ОбС, Българска Социалистическа Партия, Област Пловдив, Община Раковски
  Експерта Евгения Ташева пред конференцията на БСП - Район Триадица, проведена на 15 май 2016
  https://www.youtube.com/watch?v=2J0InO2wAB0

  в-к "Дума", петък, 06 Януари 2017 / брой: 4
  "Очевидно е, че двата основни приоритета на новия столичен заместник-кмет по екология - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова.
  https://duma.bg/goreneto-na-smet-shte-zamarsi-oshte-poveche-sofiya-n138717?h=pdfarchive&pdfarchiveId=2863

  "ТЕЦ Марица изток 2" представлява основен стълб на енергийната ни независимост и национална сигурност. Само въглищно-енергийния комплекс не е свързан с руското изсмукване чрез отрицателно салдо покрай Козлодуй, Нефтохим и природния газ. Бесните атаки срещу мариците са поръчкови. Най-перфидните удари под кръста са в еко-сферата. Но местните петоколонници се навират навсякъде от самото си основаване през 1919-а година. Те нямат срама - ако трябва на Кремъл, червените ще основат дружество за възстановяване на катедрални храмове след експлозия!
  Не вярвайте на фалшивата им загриженост! Целите им са майцепродавски!


 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  " държавната електроцентрала ще може да изхвърля живак и серни оксиди няколко пъти над нормата "

  Модерна пречиствателна инсталация ??! Или, може би, безплатни газови маски за местните ...

 12. 12 Профил на krasman
  krasman
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Ако не живеете в замърсяваната от ТЕЦа зона, изказването Ви е лицемерно.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":Всеки интерес, който апелира за затваряне на базови мощности и нови соларни и вятърни паркове на сочни държавни субсидии са близки до вижданията на редакцията и собственика на медията за енергийното бъдеще на страната.
  —цитат от коментар 4 на lustmord


  Тогава да се инвестират пари за пречистване на пушека от "Марица изток-2" до приетите норми (както на временто направи американския инвеститор в другата ТЕЦ "Марица изток"), така че да се види кое реално е по-изгодно!

 14. 14 Профил на korsar
  korsar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  40% се произвежда ток от въглищните централи, зимата стига до 60%! Явно такива неподготвени папагали като изказващите се тук трябва да останат без ток да им проумеят кратунките за какво иде реч! Кой ще покрие тази мощност разбирачи? Ясно е,че перки и ВЕИ няма, защото не са постоянна величина, затова преди да пишете глупости мислете!!!!

 15. 15 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Practic"

  Ако се бяхте задълбочили малко повече в търсенето на лична информация за хората, щяхте да видите, че Евгения Ташева от "За Земята" не е с презиме - Иванова:) и никога не е била част от партия или пък живяла в Раковски...
  Що се отнася до цитати във вестник - всяка медия може да цитира публично изказване и това не означава, че цитираният е нейн привърженик. Това се отнася и до участия в събития като експерт.
  Така че поровете малко още, тези аргументи не стават.

 16. 16 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  О, на тези двата теца НЕК им плаща квотите за емисии като поп, но не го афишира.

 17. 17 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#14] от "korsar":

  Тук идеята е да се изземе пазарния дял на въглищата в полза на газа като преходно гориво.

 18. 18 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen_b":

  Т. нар. американски централи също не отговарят на изискванията и ще получат дерогация.

 19. 19 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Но иначе пропагандата тръби за лошите "американски тецове", които обаче бяха модернизирани и на окито се изградиха необходимите пречистващи съоръжения!

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#17] от "hqx04506254":Кой пречи на държавата да изгради газови електроцентрали на площадката, а да затвори ТЕЦ-а. Ще се използва инфраструктурата и голяма част от работната ръка. Ще се спре замърсяването на въздуха и земята и тровенето на Тракия.

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#19] от "philipo": С парите, които плащаме на американските централи, могат да се изградят няколко газови.


 22. 22 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  ТЕЦ 2 може да не замърсява толкова, и никой не иска да се спира. Защо губи пари като е толкова важен? Защо не са изградятпречиствателни съоръжения? Колко струва живота? Това последното го знам - 20 хиляди лева.... Смешници!

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":Всеки интерес, който апелира за затваряне на базови мощности и нови соларни и вятърни паркове на сочни държавни субсидии са близки до вижданията на редакцията и собственика на медията за енергийното бъдеще на страната.
  —цитат от коментар 4 на lustmord


  кое те кара да вярваш, че еленергията на ТЕЦ Марица 2 е евтина след всичките субсидии и глоби, които бюджета (ние данъкоплатците) плаща?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  ТЕЦ Марица 2 - Ковачки - ДПС ООД.
  А зад ДПС ООД не бяха ли руските обръчи от фирми?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK