Две проверки успокоиха, че до "Градина" се строят законно заведения и магазини

Снимката от плажа "Градина" е архивна.

© Асен Тонев

Снимката от плажа "Градина" е архивна.Проверки на министерствата на околната среда и на туризма са установили, че строителството до къмпинг "Градина", за което сигнализираха граждани, е законно и обектът разполага с всички необходими разрешения.


Проверка на районната инспекция по околна среда в Бургас е установила, че строителството е в частни имоти с проведени процедури по екологичното законодателство. Строителният обект не е обозначен, но по местоположението му на инспекцията й става ясно, че се касае за съгласувано скоро инвестиционно предложение за изграждане на ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг в частен имот на площ от 5.5 дка.


Имотът попада в границите на защитена зона "Бакърлъка" – защитена зона за опазване на дивите птици, и граничи със защитена зона "Плаж Градина – Златна рибка" – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. РИОСВ-Бургас е изискала доклад за оценка на съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони. Процедурата е приключила с решение през март 2018 г., което не е било обжалвано и е влязло в сила.
Екоинспекцията уточнява, че имотът, предмет на инвестиционното предложение, попада в устройствена зона за курорт и допълващи дейности съгласно ОУП на Община Созопол, който е преминал през екологична оценка в МОСВ.


Министерството на туризма съобщи, че инспекция по документи е показала, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите
компетенции на Министерството на туризма, се казва в съобщението.


Дали при строителството се спазва Законът за устройството на територията, ще провери строителната инспекция в Бургас.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Няма начин. В България всичко неморално е законно.

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  У нас всички безобразия са законни. Най-лесно е да вземеш разрешително, ако си мошеник. Ако си нормален човек, се сблъскваш с бюрократични планини.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Няма как да сме спокойни. Оказа се, че местните съдилища, прокуратури и рднск , са на страната винаги на "инвеститора/разрушителя/". Затова почти всички актове, после падав в съответния районен съд по морето, а почти всички съдии и прокурори имат парцели, хотели и т.н.
  Не случайно никога застрояването не се констатира от местни хора. Винаги от хора от вътрешността на страната. Местите са с широко затворени очи, а на сън само виждат пристройки, хотели, надстройки, коли, пари и ниви.
  Така, че , това "че местните органи са разрешили" е една увертюра към поредния Реквием за природата.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Проверки на министерствата на околната среда и на туризма са установили, че строителството до къмпинг "Градина", за което сигнализираха граждани, е законно и обектът разполага с всички необходими разрешения.

  Добре де, явно според служителите на въпросните министерства всички строежи по плажове, резервати, защитени зони и национални паркове са законни. Всички винаги изпълняват изискванията за опазване на околната среда, нямат абсолютно никакво вредно въздейстие върху защитените растителни и животински видове. Ако случайно имат, въпросните растителни и животински видове сами се местят на подходящи за тях места.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3015 Весело

  "обектът разполага с всички необходими разрешения" - то остава да строят и без разрешения! Нали БГ разрешенията се издават въз основа на едни закони, приети от спецовете в Народното събрание, които се оказаха "консултирани" от едни специалисти, със спестени хонорари. Едно море имахме, едни прекрасни плажове, а "теренът не е на територията на морския плаж" - к`во са МУ нарушили!?! Безсилната държава прави силни ОПравните хора, за една все по-слаба ПРИРОДА.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2189 Любопитно

  Айде бе, аз пък мислех, че е незаконно и сега ще има съд за провинилите се.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Законно е, законно. Чували ли сте за курорта "Златни цименти"?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Тотален отпор от всички граждани на мафията ДСБ и зелените й рекетьори, които съсипват бизнеса и след като ограбиха безобразно българите с "приватизацията", сега всячески пречат на България да си стъпи на краката! Да напомним, че тези руски слуги протестираха дори срещу добива на камъни - нещо, което човечеството прави от началото на цивилизацията! Но видите ли, за драгалевските крадци и зелените им аватари добивът на камъни застрашава околната среда! От друга страна, добивът на каолин - не!

 9. 9 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 455 Неутрално

  На 100 метра от морето никой не може да строи, защото земята е МОЯ.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Кофти, а - на хубавия плаж може да започнат да идват нормални хора, семейства, които не пушат трева пред малките си деца и наркоманизиранте софийски отрепки няма да могат на спокойствие да драйфат и серат по плажа, нито пък разни закъснели хипари-шкембелии да си веят ония работи на воля около изгнилите каравани.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  А доносниците сега ще платят ли стойността на извънредните проверки!?

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Ааа, не се притеснявайте! През лятото минах оттам. Плажът е тотално усвоен от мутрите. А като го няма плажа, да строят квото искат, даже и лайнярник да го правят. Един малък Слънчев бряг ще стане, ма кво от туй.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  В България милионер се става от вода, пясък и гора.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  "Министерството на туризма съобщи, че ИНСПЕКЦИЯ ПО ДОКУМЕНТИ е показала, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите
  компетенции на Министерството на туризма."

  „Разкопаване до плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг – оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина около 2 – 3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде. Това, което се вижда на снимките, е отводняване, защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се пълни с вода, така че има 3 – 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват вода към морето“, сподели Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“ в интервю пред БНР.

  Вместо да правят инспекция по документи тези от министерството да си бяха вдигнали з...седалищата и да бяха проверили на място къде точно се копае.

 16. 16 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygd34596602":

  Ходи да изкарваш $22000 не си губи времето с реклами в Дневник

 17. 17 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Диваци сме и това си е. Правилно би било между пътя Созопол -Черноморец и морето да не се строи нищо. Сега там е пълно с каравани, частни парчета земя, грозни бунгала и т.н. Що за идиот може да приеме, че този пясък е земеделска земя и да върне на " собствениците" ниви. Алчни печелбари и комплексирани мутри са завзели всичко и дебнат аха да не мине някой през територията им без да си плати. А Градина беше едно красиво , диво място за почивка.Преди 20 години Созопол и Царския плаж ни бяха любимо място. Евала на гърците. Удрят една черта покрай морето и зад нея не можеш и колиба да построиш. Затова на Керамоти не можеш да се разминеш от българи през лятото. Каравните- на къмпингите. Не на пясъка на плажа заровени там за вечни времена.
  Как пък не се сетиха да вземат по 5 евро за паркинг на ден бе мама му стара. Самолети щели сме да купуваме. Срещу кого бе хора. Ние сами си затриваме държавата. Врагове не ни трябват.

 18. 18 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":

  Ех тоя, костовия, не ти излиза от устата. Друга опорка не научи ли, или за акъл море, глава шамандура - толкова си можеш?

 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":Ех тоя, костовия, не ти излиза от устата. Друга опорка не научи ли, или за акъл море, глава шамандура - толкова си можеш?
  —цитат от коментар 18 на Chung Kuo


  По същество, умнокрасивецо, по същество...

 20. 20 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":

  По същество - колко копейки струва един пост? Или в тролската фабрика сте на твърда заплата?

 21. 21 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Министерствата на лобизма и фекалната вода са проверили “наш обект” и после са отчели дейност за ПР. Ние, разбира се вярваме на свети Нено и коня му...

 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Още 2007-8 един франузин след доста пътувания по различни държави и континенти, като посети черноморието ни каза - А, ама вие сте си постоили Китайска стена!
  След което изпи бутилка вино и забрави.
  Отиде си, но стената остана.
  Мисля си ако и ние забравим за нея няма ли някак си да се саморазруши? Като онзи военен предател в древна Елада осъден на забрава, като най-тежко наказание.

 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":По същество - колко копейки струва един пост? Или в тролската фабрика сте на твърда заплата?
  —цитат от коментар 20 на Chung Kuo


  Да го кажем така - колкото "копейки" или други пари съм взел, за да пиша, толкова години да живееш! А вие колко процента сте обещали да подарите на БСП за следващите избори? На предишните им подарихте 40 депутата.

 24. 24 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":

  Пич, като ти гледам заглавието... дали не си някъде по Западния бряг? Бих искал да те срещна за да видиш един умнокрасив отблизо. Какво ще кажеш?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 25. 25 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Щом зелената мафия не е обжалвала разрешителните значи си е платил еко рекета.

 26. 26 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":

  Абсолютно съм съгласен, колега. Изобщо не вярвам на фалшивите проверки от цекоминистъра и кобилата!

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  "Мисля си ако и ние забравим за нея няма ли някак си да се саморазруши? Като онзи военен предател в древна Елада осъден на забрава, като най-тежко наказание."
  До коментар [#22] от "One Hour":

  Викаш, да обявим бойкот на българските плажове. Ми те софиянчетата вече го направиха, ходят по Гърция. Не ни щат обаче в еврозоната. Щото много харчим, малко печелим. А в Гърция лева не го признават за пари. Другият начин е да престанем да гласуваме за мутрите.

 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":Пич, като ти гледам заглавието... дали не си някъде по Западния бряг? Бих искал да те срещна за да видиш един умнокрасив отблизо. Какво ще кажеш?
  —цитат от коментар 24 на Clap


  За жалост не всички сме обратни като симпатизантите на ДСБ и ще се наложи да откажа. Но има достатъчно гей бардаци, където можеш да намериш сродни души.

 29. 29 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  И мен ме притесняват от 20 години баш законните строежи из природата ни. Ей сега Рейзи е почнал поредната бетонна война срещу природата преди Аркутино. Напълно законно. Скоро законно построиха 100 бунгала на Иракли. Тази държава нещо да откупи и да го защити не мисли ли?

 30. 30 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И как стана частен въпросният имот? И как община Созопол се раздели със собствеността си?

 31. 31 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И как стана частен въпросният имот? И как община Созопол се раздели със собствеността си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK