Ваканционното селище край Алепу щяло да укрепи свлачището в района, твърди строителят

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаИзбори 2022

Ваканционно селище, което се строи на плажната ивица до блатото Алепу, ще укрепи свлачището в района с тежестта си. Това заяви пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на фирмата строител "ГБС Турс" и управител на близкия комплекс "Свети Тома" Радослав Корталов.


"Строежът започна през октомври. В момента изпълняваме укрепване на свлачището, което е първи етап от ваканционния комплекс "Алепу вилидж". Пътят до плажа пропадна и решихме да действаме, преди да има нещастен инцидент, защото минават много коли, автобуси и пешеходци", каза той.


По думите му имотът е частен и нито държавата, нито общината могат до го укрепят, защото е много сложно и скъпо.
Първоначално мястото на новия комплекс е трябвало да бъде 20 метра по-навътре от сегашното му местоположение и така нямало да е разположен до самия плаж. Заради свлачището обаче проектът е бил променен.


Именно и това е въпросът, който поставят природозащитниците – къде е изчезнал общинският парцел между плажа и частния имот, който в момента не фигурира в документите. Според тях точно на него се намира новият терен на бъдещия комплекс.


"Височината ще е между 2 и 3 етажа до 10 метра", каза архитектът на проекта Веселин Колев. Параметрите на сградите се одобряват от общината, но тя все още не е излязла със становище по казуса.


Корталов добави, че ваканционното селище ще използва пречиствателната станция от близкия комплекс "Св. Тома". Достъпът до самия плаж ще бъде свободен.


"Ние сме най-загрижени за природата, защото все пак някои от посетителите идват заради нея. Няма да има опасност за птиците, защото те гнездят на различни места всяка година", добави архитектът.


Думите му идват в отговор на твърдението на председателя на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който коментира темата пред "Дневник". Според него строежът на ваканционно селище до блатото Алепу край Созопол унищожава местообитанията на черен щъркел и пчелояд. По думите му територията, върху която се строи, попада в две защитени зони от "Натура" 2000, сред които Рамсарско място Ропотамо. Белев каза, че в едната част на бъдещия ваканционен комплекс се унищожават 10 дка местообитания на черния щъркел, който е в Червената книга на България и е защитен и от международни документи.


В защитената зона са териториите на гнездене и хранене на голям брой птици. В един от четирите имота е било разположено едно от най-големите гнездилища на пчелояд. На територията на свлачището, което сега се укрепва, попада гнезденето на 90% от популацията на пчелояда.


Позицията на екоинспекцията в Бургас е, че строежът е законен, въпреки че мястото попада в две зони от "Натура 2000", но има одобрен доклад за въздействие върху околната среда и са преминати всички законови процедури.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK