Кметовете на Царево и Созопол увериха, че спазват закона и нямат последната дума

Снимката от строежа на Арапя е предоставена на "Дневник" от DronBurgas. Очаквайте фотогалерия от южните черноморски общини.

© DronBurgas

Снимката от строежа на Арапя е предоставена на "Дневник" от DronBurgas. Очаквайте фотогалерия от южните черноморски общини.По повод започналите строежи край къмпинг "Арапя" и местността Алепу кметовете на общините Царево и Созопол - Георги Лапчев и Панайот Рейзи, увериха, че законът е спазен, показаха репортажи на Би Ти Ви и "Нова телевизия" от двете общини. Позицията им е, че нямат последната дума при разрешенията за строеж, които преди това са били одобрени от редица институции.


"Проектът е одобрен, защото е законен според няколко институции, включително е спазено и екологичното законодателство. Но въпреки това аз съм сезирал прокуратурата, за да се направи независима проверка", заяви Лапчев пред Би Ти Ви. Попитан в качеството му на лесовъд какво мисли и дали мястото, на което се строи, е гора, той отговори, че според него мястото край къмпинг "Арапя" е гора с дървета на по 40-50 години. "На документи обаче е друго. И истината е, че моето лично мнение, вашето и на голямата част от хората, няма никаква стойност в съда", допълни кметът. И отбеляза, че по документи това е урегулиран поземлен имот, което е станало преди 2007 г. В момента там вече са изсечени десетки дървета.


На няколко пъти Лапчев заяви, че не е коректно да се пришиват стари грешки на сегашното управление.
Помолен да коментира информация, дадена вчера по телефона от директора на държавното горско стопанство в Царево, че от 2016 г. има нов горско-стопански план, тази територия не е включена в него и не се води горска територия, както и да обясни защо е отпаднала, Лапчев каза: "Не мога да коментирам защо е отпаднала и защо не, защото това се е случило в години, които трябва да попитате други хора".


Попитан дали докато е бил директор на горското стопанство в Царево, мястото е било горска територия, Лапчев заяви: "Не мога да ви кажа дали е било горска територия, защото трябва да се гледат документи". И пак посочи, че в момента по документи мястото не е гора.


Лапчев е бил началник на горското стопанство в Царево през 2010 г. до 2011 г., когато е избран за кмет на Царево.


Кметът добави, че собственикът на парцела - Георги Атанасов е бивш общински съветник от ГЕРБ, но имотът е бил дефиниран като различен от гора преди мандата му.


Атанасов също коментира спорния казус. Според него се изсичат само опасните изгнили и стари дървета. "Закупихме проект с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази" каза той и добави, че целият проект е сменен с едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи - 14 на брой от 150 квадрата на 14 декара "съобразени с цялата растителност в региона". По думите му от години има сигнали, че гората се пали от дивото къмпингуване.


По повод другия казус, който ще бъде проверен - строителството на плаж "Алепу", кметът Панаойот Рейзи също потвърди, че всичко е законно. "Проблемът на "Алепу" започна със свлачището, районът, където в момента се укрепва, не е плаж. Ако има стъпване на плажа, това ще бъде коригирано", заяви той пред "Нова телевизия".


Кметът добави, че проектът е съгласуван с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е първа категория, което означава, че се контролира от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), не от общината. "Почти не съм запознат с проекта, има общ устройствен план и има законодателство, както и изисквания, съобразени с изискванията и другите институции", каза кметът.


Рейзи подчерта, че преди 2008 г. никой не е говорил за дюни, а "думата е била вкарана в устата на еколозите" много след като земята е била категоризирана и раздадена. От изказването му се разбра, че строителството на нови ресторанти и магазини на къмпинг "Градина" по документи не е върху дюни, а върху "лозе".


В противовес на двамата кметове констиуционният съдия Атанас Семов коментира казуса пред Би Ти Ви с думите, че създава "усещане за безнаказаност и безнадеждност". "Не може да има съмнение, че опазването на околната среда е конституционна ценност, опазена със закон. Въпросът е дали опазваме природата само след шум в медиите или имаме институции, които следят спазването на закона преди да се излее бетон и да стане късно", каза юристът.


Днес по обед предстои проверка на трите обекта от директора на ДНСК Иван Несторов съвместно с експерти от РДНСК - Бургас, и на областната Служба по геодезия, картография и кадастър, назначена от премиера.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Кметовете на Царево и Созопол отдавна трябваше да са в панделата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Любопитно

  адски трудно е да се определи ,кой от двамата е по корумпиран и по нагъл ?

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1794 Гневно

  И какво – оказа се, че собственикът на боровата горичка на Арапя е руснак. А Лапчев вика: и на мен ми харесва повече да е горичка, но нали сме демократична държава, трябва да спазваме закона.

 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 682 Разстроено

  Трябва да се доверим на думите на професионанистите от герб....

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  За какво са ни тези така наречени закони ако позволяват това БЕЗУМИЕ ГРОЗОТА ПОШЛОСТ И МУТРИЗАЦИЯ!!!!!

 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  И двамата са един дол дренки!!В една нормална държава с безпристрастни съд и прокуратура, трябваше да са зад решетките поне за 10 години.

 7. 7 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  Що ли не ме учудва, руснак където стъпи настъпва мръсотия,мизерия,упадък и кал....!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Плажовете разкопани, виновни няма, забравете!

 9. 9 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Тази година започнаха много да спазват закона 😊!

  agent
 10. 10 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Не мога да разбера как не им е грозно да ги наблъскат точно една върху друга тези къщи.Голям зор да гледаш морето от кухнята. И при първото свалчище ревеш , че ти пада къщата. Аз ако правя такова нещо ще съм напълно ок да съм на едни 500м от морето, където не преча на плажа и пак морето ми е под носа. Ама акъл трябва

 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 704 Неутрално

  застроявай сичко беа! нито метър без бетон! ура другари.
  на дни и същи мутри им идват едни и съши гадни идеи. убий и пирин. бърже.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  е много ясно че е законно, нали тия изкривени закони са ги писали вашите господари от ГРОБ

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Лъжат като гербаджии. Тия ще погребат БиБи.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 817 Любопитно

  КОГА ЩЕ ОБЕЗСИЛИТЕ ЗАМЕНКИТЕ НА МРЪСНАТА КОАЛИЦИЯ ОТ 2001-ВА ???

 15. 15 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 499 Разстроено

  Биволъ
  9 hrs ·
  Повсеместни сечи унищожение и бетониране по Южното Черноморие. Градина, Смокина, Алепу, Арапя, Синеморец, Силистар.... Организиран погром срещу последната ни свещена Природа. Корупционни интереси и "инвеститори" унищожаващи безценните богатства, където е инвестирал милиарди години не друг, а .... Господ :'( Щетите са непоправими. Гори, дюни, склонове, скали, плажове НИКОГА не могат да се възстановят. Поне не в нашия живот.. Независимо от проверки, глоби и т.н. театралности. Ще остане ли въобще незастроен плаж в цяла България. Едва ли ако мутренското упртавление продължи още малко.

  Погром подобен на този тази многострадална земя в цялата история на своята еволюция от началото на света НЕ ПОМНИ!!

  Кметовете многомандатници, любимци на Буда - Рейзи и ЛапАчев разкриха като за последно истинското си лице и политическа същност. Не случайно те са свръх нагли и цинични, защото се чувстват недосегаеми и знаят, че могат да разчитат на благословията свише премиерска.

  Нали не си въобразявате, че ГЕРБ ще издигне други кандидатури на предстоящите местни избори! Тия са най-подходящите и удобните на лицемерната мутренска стратегия. Затова са НЕСМЯЕМИ. Щото изпълняват директиви. Едва ли някой има илюзията, че всички тия зловещи строежи по плажове, дюни и защитени зони, нагло демонстриращи пред обществото безнаказаността на кметчетата и корупционните им схеми, минават без благословията на Башбакана.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези кметове биха изглеждали твърде добре в някоя арабска страна увесени на крана, или в Китай на стадиона с контролен в черепа.

  мурзилка
 17. 17 Профил на sosy_jopy king
  sosy_jopy king
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо не се спазва закона за държавната собственост върху 100м ивица по Черноморието . Трябва обратна процедура за заменки на земя от 100-те метра от брега към вътрешността . А и повечето нотариални актове са силно измислени след 1990г "с двама свидетели от селото" и трябва да се считат за нищожни.

 18. 18 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 700 Любопитно

  До коментар [#9] от "Ronald Reagan":

  Нещо против спазването на законите ли имате?

 19. 19 Профил на it
  it
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "На домукемни обаче е друго".
  Така е: на документи е едно, а на "домукемни" е друго! Ех, Дневник...

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  Общински съветник от ГЕРБ, макар и бивш. Няма случайни хора в такива казуси :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Защо ли изобщо не им вярвам на тези две герберастки калинки! Май е крайно време ОПГ ГРОБ да бъдат изметени!!!

 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1623 Гневно

  Фекални отпадъци са тези кметове. Дюни винаги е имало на тези места, а не еколозите никой не вкарва думи, те заедно с природозащитниците са предупреждавали от преди 2008 -ма година.
  А местните са бедняци седнали върху купища злато. Позволиха да им вземат чудесен бизнес и продължават да си избират фекалии с по три мозъчни клетки за кметове. А те продължават да унищожават усърдно морето и така режат клона, на който са седнали.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Припомням и на двамата кметове, че обективно погледнато и заповедта с която Херман Гьоринг статира изпълнението на т.нар. Програма за окончателното решение на еврейския въпрос през 1941 също е била напълно законна. Ама има нюанси...

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как точно е станала самата корупционна сделка, т.е., колко пари са се дали под масата е неизвестно, за да се "узакони" притежанието на терена в нереални граници, в това число как е откраднал площта на общинският парцел, намиращ се между частният парцел и плажа...Освен това е в нарушение и на ЗУТ, превишавайки разрешената площ за застрояване и височина на сградите. Направо бъка от "законност"
  http://www.geodezisti.net/2019/01/blog-post.html?spref=fb&fbclid=IwAR16sA_JqpwsnOqJ3mhWYThpQoqieMcVTWtM_W-MxEn3bENS6oHSjKvHfA4

  мурзилка
 26. 26 Профил на dimitrina_iva
  dimitrina_iva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във Франция има закон за защита на крайбрежието, не може да се строи на такива места. Кметовете и институциите да се замислят за решение в полза на природата и обществения интерес, а не да си измиват ръцете с предишните управници. За съжаление за много места е вече късно, но може би има какво да се спаси.

 27. 27 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 700 Неутрално

  И после защо дори откровени антикомунисти са против "капитализма" в България

  malart.blog.bg
 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Кметовете явно са ок да им с*рат на главите стига да е законно.

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  не бе.
  ти си галсувай за тях, а
  след тва се прави на вътрешна опозиция.
  тоя говори като мутрите.
  щото им слугува.
  боклук до боклука.
  царево е продадено на депесе.
  созопол също.
  а доган раздава подаръци на руски и грузински мафиоти.

 30. 30 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 627 Неутрално

  МУТРИ НЕЩАСТНИ , СПАЗВАТ.............

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#27] от "malart":

  я си затваряй плювалника.

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  отдавна го отрязаха.
  сега кешират, щото не се знае
  знае ли се.

 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма как да го докажа, но предполагам, че всички държавни и общински служители, които са положили подписи за утвърждаването на притежанието на терена и за строежите, са получили подкупи, за да го направят, защото няма как да не са знаели, след като това им е предметът на работа и се предполага, че имат нужното образование и познания по предмета си на дейност, също и всички нужни технически данни, че е в нарушение на законовата уредба.

  мурзилка
 34. 34 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Този Лпчев не трябва ли да е Лапачев , по- би му прилягало

 35. 35 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ПОЗНАТО.ЛАЙНАТА СА НАЛИЦЕ.ОСРАНИ НЯМА.СТАБИЛНО.
  СВЕТЯТ ЧЕРВЕНИ,СИНИ,ЗЕЛЕНИ И СЕКАКВИ ЛАМПИЧКИ БЕЗ НИКАКЪВ ЕФЕКТ.

 36. 36 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Неутрално

  С други думи - правете сега схемите със заменки и подкупи. След 10-12 години ще си строите на първа линия спазвайки закона :)

  panem et circenses
 37. 37 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И в тая кочина ми искат 80-100 лева на нощ наем на мухлясала каравана...Нищо, да заповядат руските туристи, те са свикнали да живеят сред кал и фекалии, няма да им направи впечатление.

  А ние завалиите пак ще трябва да ходим на Малта, щото не можем да си позволим българското Черноморие.

 38. 38 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Алоу, русофилите, що ревете, руснаците си строят комплекс, идете да ги посрещате с хляб и сол, това е ТЯХНОТО море, не вашето, не забравяйте.

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#33] от "Маршалов":

  ей сега ще ти кажа как става.
  1.идва руския(грузински, софийски) мафиот и казва-искам палат.
  2.местния мафиот се обажда по партийна линия
  на рейзи примерно.
  3.рейзи вика главния архитект и му казва-ей тука трябва да стане това
  4. главния архитект козирува и се обайда на юриста
  5.юриста казва ще стане, ама трябва еди кво си.
  6.рейзи връща казаното от юриста на местния мафиот
  7.местния мафиот опалва баш тариката
  8.баш тариката задвижва я някоя промяна в наредба или подшушнатото му
  от юриста и главния архитект.

 40. 40 Профил на Kiril Peychev
  Kiril Peychev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Те явно се мислят за някакви богове.
  Богове на лъжата, тарикатлъка, пошлостта?
  Никакви ценности. Смешници!

 41. 41 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТЕ СА РАЗБОЙНИЦИ.
  СМЕШНИЦИТЕ СА ВСИЧКИ ДРУГИ.
  ЩОТО Е СМЕШНО,АКО РАЗБОЙНИЦИТЕ НЕ ВИСЯТ ПО ДЪРВЕТАТА,А СИ РАЗИГРАВАТ КОНЕТЕ..

 42. 42 Профил на Kiril Peychev
  Kiril Peychev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кога ще разберат какво са законите и кога ще спрат да ги използват за собствена облага, и оправдание?!
  Много е лесно да кажеш, законно е. Явно е много трудно да кажеш, че този закон е неправилен. Но откъде ли да дойде подобна мисъл, като самите те нямат това чувство на допустимост!
  Гарван на гарван око не вади!

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Докато българското законодателство НЕ Е част от общественият договор и не обслужва общественият интерес ще е така!
  Всякакви безумия са формално ЗАКОННИ!
  Много хора си купиха така наречените закони и бандитската им дейност е формално законна!!!
  Виж Гела и Черепа!!!!!!!

 44. 44 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "Дюни" АД спира строителството на къмпинг "Градина", съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи на сесията на ОбС, цитиран от "Флагман".
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/spira-stroitelstvoto-na-kamping-gradina

  Айде сега и другите два строежа - на Арапя и Алепу!!!

  На Арапя е тотално незаконно:
  Тома Белев
  1 hr ·
  Липсата на екологична оценка на ОУП Царево доведе през 2014 г. до първо предупредително писмо от ЕК за наказателна процедура срещу България. Единствения начин за спиране на наказателната роцедура бе с заповед на МРРБ прилгането на ОУП на Царево да се спре и това бе направено със заповед РД-02-15-17/07.02.2014.
  Отделно от години върви друга наказателна процедура за липсата на оценка на кумулативните въздействия.
  И въпреки заповедта на МРРБ и двете наказателни процедури директора на РИОСВ издава становище и не подлага проекта край Арапя на ОВОС
  http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/25712
  Кой все пак е собственик на този обект заради който България рискува да бъде осъдена на два пъти в съда на Евроепйския съюз за нарушаване на екологичните директиви за екологична оценка и ОВОС?

  За Алепу:
  http://www.geodezisti.net/2019/01/blog-post.html?spref=fb&fbclid=IwAR1wpWzPklU84UagvDDrVieA_p66P7V1eJXCCsgNbKatAwkjKQm0DFBCwS4&m=1

 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  искам да питам директно
  разни комунисти, депесари,
  демократи и граждани във форума.

  ВИЕ ЛИЧНО СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ТЕЗИ НЕЩА.
  умишлено не слагам епитети.

  съгласни ли сте на 50 метра от морето да има
  такива постройки.
  лично вие.

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 922 Неутрално

  "Кметовете на Царево и Созопол увериха, че спазват закона и нямат последната дума"
  Я-я, няКой има последната дума. Каква изненада! Така, както е поднесено заглавието, двамцата кметове са направо олигофрени. Ами кажете кои имат последната дума, че то море не остана от последни думи. Така се накрадоха герберските хлебарки, че ако имаше справедливост, отдавна щяха да висят по стълбовете.

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Демек не само кметове трябва да се подкупят, доста други "инстанции" са се наредили на опашката за рушвети!!!

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Демек не само кметове трябва да се подкупят, доста други "инстанции" са се наредили на опашката за рушвети!!!
  —цитат от коментар 47 на Таралеж


  Абсолютно, всички от които е зависело документите да бъдат издадени, така че нещата да изглеждат все едно че са законни, които са ги подписвали вероятно са получили подкупи.

  мурзилка
 49. 49 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Точно тези двамата са за затвора

 50. 50 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#26] от "dimitrina_iva":

  А ЗАЩО винаги изригваме в размисли когато вече е късно? Помислете! Още от турско чакаме да видим кого ще бастиса пашата (дано да не сме ние) и тогава започваме да коментираме. И коментираме, коментираме...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK