Германия се отказва от въглищата през 2038 г.

Демонстрация за отказ от въглищата и запазване на гората Хамбах, октомври 2018.

© "Грийнпийс" - България

Демонстрация за отказ от въглищата и запазване на гората Хамбах, октомври 2018.Германска правителствена комисия постигна споразумение страната да спре до края на 2038 г. използването на въглища за производство на електроенергия, предаде БТА като се позова на вътрешни източници, цитирани от ДПА.


Комисията се събра вчера сутринта в столицата Берлин на заседание, което продължи 21 часа. Целта бе да бъде договорена дата за спиране на използването на въглища за производство на електроенергия и обсъдено компенсирането на ресорните компании.


Комисията само може да прави предложения. Прилагането на нейните решения е от компетенциите на властите в отделните германски провинции и на федералното правителство, отбелязва ДПА.
Германия иска да спре да използва въглища, за да постигне целите си в областта на опазването на околната среда. Четвърта икономика в света и голяма промишлена сила, страната освен това предвижда да затвори всичките си атомни електроцентрали до края на 2022 г., припомня ДПА.


"Със споразумението за излизане от въглищната епоха Германия — шеста в света по въглеродни емисии и с най-мощна въглищна индустрия в Европа, показва, че преход към възобновяема енергия е възможен и неизбежен. Така водещата европейска сила застава редом до Великобритания (2025 г.), Нидерландия (2029 г.), Италия (2025 г.), Дания (2030 г.), Финландия (2029 г.) и други, които вече имат заложени дати за преустановяване употребата на въглища [5]. Едновременно с това плановете на Германия да затвори всичките си атомни електроцентрали до края на 2022 г. остават", коментира "Грийнпийс" — България.


Какви са плановете в България


В българския Интегриран национален план за климата и енергетиката до 2030 година, с хоризонт до 2050 година,, чието обществено обсъждане продължава, е записано, че страната няма да затваря мощности в комплекса Марица изток, включително мините, до 2030 г., както и че "при спазване на екологичните изисквания те осигуряват ресурс за производство на електрическа енергия за следващите 60 години". Преди дни държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2 получи от държавата и безсрочна от завишените норми, които ЕС прие през април 2017 г.


"В момента България остава единствената страна в ЕС, зависима от въглищата, която отказва да реформира сектора и не предприема програми за преход. Резултатът от това бездействие ще е бъдещ крах за въглищните региони като Бобов дол например, които ще бъдат оставени да посрещнат края на въглищната ера без никакви политики, които да смекчат удара. България постоянно се оправдава, че няма богатството на Германия, за да осъществи преход към нисковъглеродна икономика, но налива стотици милиони годишно в постепенно затъващата въглищна индустрия. Същевременно финансира нерентабилни и създаващи предпоставки за зависимост газови и ядрени проекти, които ще тежат на джоба на поне още едно поколение в бъдеще," коментира Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята".

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ще стават все по-зависими от руснаците.

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  вместо работниците да се насочват към фабрики за производство на части за ЧМВ и Мерцедес - електрички .

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Германска правителствена комисия постигна споразумение страната да спре до края на 2038 г. използването на въглища за производство на електроенергия....."

  Казано е "Догодина я камилата, я камиларя". А става дума за цели 20 години. Няма да минат немците на слънце, вятър и мъгла. Сигурно чакат някакво чудо, но такова няма да има и ще си ползват въглищата. В крайна сметка Германия въглищата са я направили.

 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 228 Неутрално

  "България постоянно се оправдава, че няма богатството на Германия, за да осъществи преход към нисковъглеродна икономика, но налива стотици милиони годишно в постепенно затъващата въглищна индустрия."

  Докато го има Ковачки, ще има и въглища в България. Спете спокойно другари!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2970 Весело

  Германия точно 100 години по късно ... кардинални решения

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И аз тогава ще спра цигарите по план.
  Какво съвпадение:)

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Грийнпийс България затваря немските атомни централи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Aха - а за 2035 са предвидили откриването на перпетуум мобиле...

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  Ще стават все по-зависими от руснаците.
  —цитат от коментар 1 на lordcris

  Водата, вятърът, слънцето и геотермалните ресурси са на руснаците може би?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  Не! Германия са я направили работливите немци, а не въглищата! Аз им вярвам, че ще се откажат от ядрени и въглищни централи, защото знаят кое е устойчиво и кое не е!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  А също и акъла!

 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Затоплистки в действие.Затварят ТЕЦ ,не защото замърсяват,а защото отделяли СО2.Който се отделя от всяко живо същество и е само 0,04 процента от цялата атмосфера.

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Да. Може да впрегнат новодошлите азиатски и африкански мераклии, да въртят педали и да произвеждат ток.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Всяко решение, почиващо на директиви от екологичен характер, което е извън логиката на пазарната икономика е погрешно и заробващо. Такова решение е безотговорно и може да се вземе от безотговорни и продажни политици, а такива са днешните политици на не само на Германия, но и на Европа. Едва ли засилването зависимостта на Германия от внос на енергоносители ще доведе до нейната сигурност. Ще стане точно обратното.

 15. 15 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всяко решение, почиващо на директиви от екологичен характер, което е извън логиката на пазарната икономика е погрешно и заробващо. Такова решение е безотговорно и може да се вземе от безотговорни и продажни политици, а такива са днешните политици на не само на Германия, но и на Европа. Едва ли засилването зависимостта на Германия от внос на енергоносители ще доведе до нейната сигурност. Ще стане точно обратното.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  Точно така е и мнението ти е доказано вярно. Германия губи ВСВ поради една единствена причина - нефта. Всъщност Германия и Япония не само губят, но и започват войната заради петрола. Напълно сигурно е, че колкото по-зависима става една страна от вноса на енергоносители, толкова по-несигурно става бъдещето ѝ.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":Не! Германия са я направили работливите немци, а не въглищата! Аз им вярвам, че ще се откажат от ядрени и въглищни централи, защото знаят кое е устойчиво и кое не е!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  И от СП-2 се отказват, щото не харесват Русия. Газ от Аляска пък им се вижда скъпо. Ама пък и ти едва ли вярваш, че ще я карат само на слънце вятър и мъгла?! Абе да не знаеш нещо дето аз не го знам? Ако знаеш, кажи го и другите да разберат. Ама да не би само да си мечтаеш? Щото животът си е проклет и никаква романтика не вирее.

 17. 17 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Чак след 20 години!? - Великобритания ще го направи до 6...

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":

  Зная много неща, които Вие не искате да научите! Ще видим!

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#17] от "naskotop":
  "Чак след 20 години!? - Великобритания ще го направи до 6..."
  ============
  Чакай да видим дали ще си спази обещанието и срока за излизане от ЕС, пък тогава да спира въглищата и всякакви горива.
  Припомням също, че в едно забравено назад време всички коли в България щяха да са с катализатор. Това време още не е дошло.

  Еретик
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":Зная много неща, които Вие не искате да научите! Ще видим!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Криеш нещо от нас! Ма що бе, ние сме любознателни. Да не са открили перпетомобиле?

 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 255 Неутрално

  След 20 години хаха дотогава я камилата, я камиларя. Ние като по-католици от папата да се откажем още тая година и от ТЕЦ-ове, и от АЕЦ-и, ще се греем с евроатлантически лозунги за светло бъдеще.

 22. 22 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Въглищата ще бъдат заместени от алтернативни както компютъра измести пишещата машина, по-бързо отколкото предполагаме, но нашите управляващи не виждат по-далеч от носа си и са на принципа "След мен и потоп"!

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Въглищата ще бъдат заместени от алтернативни както компютъра измести пишещата машина, по-бързо отколкото предполагаме, но нашите управляващи не виждат по-далеч от носа си и са на принципа "След мен и потоп"!
  —цитат от коментар 22 на silverman


  Кои източници за производство на електричество ще заместят ТЕЦ и АЕЦ?Гледам данните в реално време за източниците на производство на ток в България и процентът към 19.20 часа на фотоволтаиците е НУЛА.С вецове и вятърни перки не може да се произведе достатъчно ток за държава като Германия.Освен това всеки нов ВЕЦ е вреден за природата и флората и фауната в района.

 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В края на краищата ще ни принудят (и правилно) и ние да ги затворим.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":

  Нищо не крия! Вие не искате да видите къде е бъдещето. Ваш избор!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Весело

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Експерт сте Вие, другарю Мусаши! По-добър сте от германските експерти! И от датските / холандските / шведските! Направо Ви завиждам за експертизата! 🤣

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Експерт сте Вие, другарю Мусаши! По-добър сте от германските експерти! И от датските / холандските / шведските! Направо Ви завиждам за експертизата! 🤣
  —цитат от коментар 26 на vassilun


  Другар ще кажеш на баща си партийният секретар.Не на мен,комуне.
  И изобщо не става въпрос за експертиза,а за политическо решение.Щото американските експерти не са по-прости от немските,пък не затварят АЕЦ и ТЕЦ.

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Германия се отказва от въглищата през 2038 г."

  Атомната енергия през 2022, а кюмура в 2038.
  Излиза, че е по-лесно да се откажеш от атомната енергия отколкото от въглищата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Най-доброто за отечеството ни: пълна енергийна независимост от московския Мордор!
  Не им щем ни меда, ни жилото!

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Най-доброто за отечеството ни: пълна енергийна независимост от московския Мордор!Не им щем ни меда, ни жилото!
  —цитат от коментар 29 на Practic


  Да де,ама със затварянето на тецовете няма как да се постигне подобна независимост.Защото тецовете ползват единствено българска суровина.И не зависят от прищевките на Кремъл.

 31. 31 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  И как точно това става след като тока, който купуват от франция, чехия и полша се прави от аец и въглища? Лицемери сър!

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Докато го има Ковачки, ще има и въглища в България."

  Мина Чукурово, която преди 100 години е снабдявала с въглища цяла София е отдавна закрита.

 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  "Да де, ама..."

  Колега, имам поне три дузини постове в защита на мариците - основен стълб на енергийната ни независимост и национална сигурност.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Нямам идея къде в България живеете другарю Мусаши, но съм сигурен, че не живеете около Гълъбово и Раднево в Старозагорско! BTW баща ми не е никога бил член на БКП / ГЕРБ / ДПС! Дори и аз! А и на Атака не симпатизирам! 🤣

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Любопитно

  До коментар [#15] от "kazushi":

  Ок. В коя от спечелилите ВСВ страни обикновените хора живеят по-добре от хората в загубилите войната Япония и Германия?

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":Нямам идея къде в България живеете другарю Мусаши, но съм сигурен, че не живеете около Гълъбово и Раднево в Старозагорско! BTW баща ми не е никога бил член на БКП / ГЕРБ / ДПС! Дори и аз! А и на Атака не симпатизирам! 🤣
  —цитат от коментар 34 на vassilun


  А дали е така?Щото най-яростните антикомунисти са все чеда на висши партийци.На един баща му бил кореспондент на Работническо дело в Лондон,на друг придворният поет на Тодор Живков,на трети пък е син на виден комунистически деец и виден член на БСП.Та много ме съмнява да нямаш комунисти в рода си.
  Аз нямам такива до втори братовчеди включително.Третите не ги познавам всичките,но ако имаше комунист щеше да се чуе.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Весело

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Доста странно е за мен фотоволтаиците да не произвеждат ток в 19:20 часа, когато няма слънце! Също толкова странно е за мен, ако АЕЦ не произвежда ток, когато няма ядрено гориво! Странни неща стават на този свят! 🤣

 38. 38 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  не съм съгласен за пазара, но сте прав за независимостта

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Доста странно е за мен фотоволтаиците да не произвеждат ток в 19:20 часа, когато няма слънце! Също толкова странно е за мен, ако АЕЦ не произвежда ток, когато няма ядрено гориво! Странни неща стават на този свят! 🤣
  —цитат от коментар 37 на vassilun


  Опитът за плоска шега е изцяло неудачен.Естествено,че няма как да произвеждт ток фотоволтаиците като няма слънце.И точно затова не могат да бъдат базова мощност,а само допълваща.И като се закрият тецовете и ядрените централи какви ще бъдат базовите мощности в Германия?Още не съм получил отговор на този въпрос.

 40. 40 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  …………….Кои източници за производство на електричество ще заместят ТЕЦ и АЕЦ?Гледам данните в реално време за източниците на производство на ток в България и процентът към 19.20 часа на фотоволтаиците е НУЛА.С вецове и вятърни перки не може да се произведе достатъчно ток за държава като Германия.Освен това всеки нов ВЕЦ е вреден за природата и флората и фауната в района...…………………….

  не е напълно така
  - има заводски батерии за складиране ел енергия
  - с вятър цяла германия не но трябва да се увеличава разгръщането на всички типове устойчиви източници дори от вълните
  но без АЕЦ няма как да минат като резервен вариант

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 41. 41 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#33] от "Practic":

  рециклирай си ги

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Държавите с АЕЦ Мушко, са най-големите емитенти на въглеродни емисии. А Германия не се отказва от въглищата изцяло. Онази топлоцентрала във Франкфурт, която Нинов дава често за пример, ще продължи да работи.
  Типично за "Дневник" е да не предоставя в такива статии графиката на световните въглеродни замърсители.
  Така можеше да се види, че Китай, САЩ, Индия, Россия и Япония излъчват 60% от общите световни въглеродни емисии и в повечето от тези страни тенденцията е с нарастване. Россия - най-големият износител на газ за ЕС излъчва 4,5 % от общите емисии, докато всички страни от ЕС излъчват 10 %. Най-големите емитенти на емисии в ЕС са ядрените Англия, Франция, след тях е Италия.
  България е най-малкият проблем. Много по-проблемни са развиващите се страни, които в момента за зад нас, но ни догонват и ще ни изпреварят в близко бъдеще.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":…………….Кои източници за производство на електричество ще заместят ТЕЦ и АЕЦ?Гледам данните в реално време за източниците на производство на ток в България и процентът към 19.20 часа на фотоволтаиците е НУЛА.С вецове и вятърни перки не може да се произведе достатъчно ток за държава като Германия.Освен това всеки нов ВЕЦ е вреден за природата и флората и фауната в района...…………………….не е напълно така - има заводски батерии за складиране ел енергия- с вятър цяла германия не но трябва да се увеличава разгръщането на всички типове устойчиви източници дори от вълнитено без АЕЦ няма как да минат като резервен вариант
  —цитат от коментар 40 на В Василев


  Докато навлязат масово подобни батерии в големи мащаби ще мине много време.Засега батерията на Тесла в Австралия действа.Ама тя има максимална мощност 100 мегавата.А Германия потребява десетки пъти повече ток.
  А и през зимните дни фотоволтаиците няма да са толкова ефективни.Все пак това е Германия,а не Алжир.

 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  До коментар [#32] от "palav_nik":

  Гербер, въглищата в мина " Чукурово" са радиоактивни във всички пластове. Затова е закрита.

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  Най-богатите ще дишат и най-чест въздух.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Лъстморд, как си:)?

  Вече всеки ден започват да се изсипват новини, които ти разбиват на пух и прах мечтите:)...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Няма да се тревожиш, Мусаши.
  Немците са мазохисти, на тъмно ще стоят:)

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Мусаши, порови се да видиш кои са фирмите подизпълнителки и доставчици на тецовете във България и на мините.
  Че нито са мои, нито са твои, всичиките са на едни червени другари:)

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#31] от "Quo Vadis?":

  Германия е нетен износител на ел.енергия...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Ето Мусаши,
  разгледай в реално време от какво добива в момента ел.енергия Германия...
  И пробвай да помислиш какво ще бъде след 20години.

  https://www.energy-charts.de/power.htm

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":

  Вятъра е основния ВЕИ източник във Германия, след него е вода, след него е биомаса...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Спряха си ядрените централи, сега искат да спират и въглищните, а ток откъде? Нямат много ВЕЦ-ове(като Норвегия), Слънцето зъбато, вятъра непостоянен. А, сетих се - ще внасят ток от френските АЕЦ-ове.
  Не може само с вятър. Трябват и базови мощности да поддържат честотата на напрежението. Елколите чукат на вратата с огромните си акумулатори и няма да чакат да задуха вятъра. Най-вероятно ТЕЦ-овете ще минат на природен газ.

 53. 53 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#46] от "Ivan_":

  Какво разбиват бе Ваньо - международните новини в Дневник са почти толкоз обективни колкото и тези от Правда и Работническо дело едно време.

 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#53] от "lustmord":

  Ей, вярно, прав си Лъстморд, лъжат, здраво лъжат, немците нови въглищни мощности строят, пък тези нарочно пишат, че щели да затварят въглищата:)...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Хубаво решение, ама защо толкова късно?
  Защо не се инвестира/проучва/разработва много активно в алтернативни енергийни източници? Вода, слънце, вятър, та дори и разработки за разделяне на водата на водород и кислород - да, сега не става, ама с много пари и прочуване може след 5 години да се намери хубаво, евтино и безотпадно решение/
  Защо прословитите зелени не натискат в тази посока, а се борят за квото за замърсяване? Порнография, имаш квота да осираш природата.

  Е, това би означавало да изчезне толкова силно геополитическо оръжие като нефта и газа и много хора биха изревали на умряло, ама алтернатива няма.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6676 Неутрално

  Като изберете БСП на власт ще се оправят и с въглищата и с цялата държава, както през 1997 година.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  А Теменужка тука лъже, че ще ги спираме до 2028 година. Сигурно, за да се пробута Белене.

 58. 58 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Весело

  "Гербер, въглищата в мина " Чукурово" са радиоактивни във всички пластове. Затова е закрита."

  Чугун, а мината в Станянци що е закрита. И тя ли е радиоактивна...

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  В края на краищата ще ни принудят (и правилно) и ние да ги затворим.
  —цитат от коментар 24 на paf


  Всяко принуждаване има граница и......край!!!!

 60. 60 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Доста време са си дали.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 61. 61 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#56] от "Peni Nikol":

  Що,БСП 2/ГЕРБ/ не я ли "оправиха" вече?Като гледам как всички дето се упражняват във властта са я заоправяли,по-"оправена'' територия не съм виждал досега.
  Т'ва гербер да се присмива на партиец-комунист е като присмял се хърбел на щърбел.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 62. 62 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#55] от "dgd":

  Помня,немците се опитваха да добиват водород в промишлени количества, с помощта на генно-модифицирани бактерии-водорасли,които под слънчева светлина разграждат водата на водород и кислород.До къде са стигнали,нямам представа.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 63. 63 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":
  Сероводорода в Черно море може да е алтернатива на въглищата и да снабдява България с ток десетки, даже стотици години! Разработката за това е на български учен, но за това никой не говори. Вместо това говорим за АЕЦ Белене, газови коридори и какви ли още не проекти, които ще ни поставят в нечия зависимост!
  http://www.chernomore.bg/morski-biznes/2018-11-05/gotovi-sme-da-pravim-tok-ot-serovodoroda-v-cherno-more

 64. 64 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "Германска правителствена комисия постигна споразумение страната да спре до края на 2038 г. използването на въглища за производство на електроенергия....."Казано е "Догодина я камилата, я камиларя". А става дума за цели 20 години. Няма да минат немците на слънце, вятър и мъгла. Сигурно чакат някакво чудо, но такова няма да има и ще си ползват въглищата. В крайна сметка Германия въглищата са я направили.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Важното в случая е че 2038 година не е само някаква дата на хоризонта, а е последният момент в който последната въглищна централа трябва да изключи. А поетапното спиране започва от догодина с най-мръсните. Иначе и това не е последната дума наистина. Като се има пред вид, че е почти сигурно че Зелените ще са част от следващото федерално правителство е изключително вероятно тази дата да се преразгледа в посока към по-скоро :)

 65. 65 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#63] от "silverman":

  Проблемът не е в разработките, има различни доста ефективни технологии. Дори и толкова критикуваните вятърни перки и фотоволтации са вече до толкова евтини и ефективни, че при сравнение на нови инсталации слагат в джоба си и въглища за атом да не говориме (ако гледаме цялата цена от изграждане до разграждане).
  Проблемът е че енергомафията е направила големи инвестиции в конвенционалните си мощности и за това има интерес да ги използва колкото се може по дълго за да ги амортизира. В Германия имаше сметки, че в много по бързият отказ няма макроикономически проблем. Проблемът е микроикономически за RWE и подобни които са се набълбукали с въглищни централи и за това нямат и интерес от по-иновативни решения. И другият проблем, който в Германия е дори най-големият, е че миньорските синдикати имат доста голяма тежест и от страна на политиката щадят въглищната индустрия заради заетите там и защото във въглищните региони друга икономика няма и за това им дават доста време да се напаснат. Който е следил дискусията около комисията за отказа от въглищата знае, че не енергийната сигурност беше основният аргумент да се опитват да бутат датата все по-далече в бъдещето а именно съдбата на заетите и на въглещните региони. В този момент ни трябваше една Маргарет Тачер - тя знаеше как се процедира с миньорски синдикати :)

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Като се има пред вид, че е почти сигурно че Зелените ще са част от следващото федерално правителство е изключително вероятно тази дата да се преразгледа в посока към по-скоро."
  До коментар [#64] от "antikommunist":

  Кой ще ги топли немците? Зелените ли?

 67. 67 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Тема, която ще ни интересува както, за да се сравняваме с Германия, така и да разберем какво ще предприеме българското правителство.

  Интересно ми е защо с коментар в статията е потърсено мнението на Генади Кондарев, а липсва мнение на представител на родната енергетика, специалист по устойчиво развитие и/или синдикалист?

  ДК
 68. 68 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  имайки предвид, че това са разгромените, победените, и обрани до шушка от СССР, плащали репарации...
  Като ги кледам къде са сега те и къде е победителят СССР, мисля че за 20 години могат да направят много.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  ... без кюмюр е прекрасно, но от къде ще идва ток ??? Това е въпросът !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До 20 години очаквам целия свят да се отказал от въглищата. Така че само си плямпат популистки.

  Да бяха се отказали от въглищата пък след 20 г. от АЕЦ.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":имайки предвид, че това са разгромените, победените, и обрани до шушка от СССР, плащали репарации...Като ги кледам къде са сега те и къде е победителят СССР, мисля че за 20 години могат да направят много.
  —цитат от коментар 68 на Apollo Eight


  Влез в темата. Енергийният проблем е глобален и планетарен, не е само немски или руски. Я си представи, че и французите си затворят централите?

 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До 20 години очаквам целия свят да се отказал от въглищата. Така че само си плямпат популистки.Да бяха се отказали от въглищата пък след 20 г. от АЕЦ.
  —цитат от коментар 70 на Обществен деятел


  Точно обратното ще стане.Въпреки грандиозната измама,наречена"глобално затопляне,причинено от човешка дейност"се задава нов мини ледников период.Температурите драстично ще паднат,което ще доведе до нуждата от допълнителна електроенергия.Още повече масово ще навлязат и електромобилите.Тецовете са едни от най-достъпните и ефективни производители на ток.

 73. 73 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 503 Неутрално

  целият свят закрива тецовете и аецовете, и задължително почва да кара електрически МПСта, супер, ама откъде ще дойде тоя ток?

 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":Не! Германия са я направили работливите немци, а не въглищата! Аз им вярвам, че ще се откажат от ядрени и въглищни централи, защото знаят кое е устойчиво и кое не е!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Да! Германия са я направили въглищата и желязото, особенно черните каменни въглища и стоманата на Рурската област. В статията се говори за въглища за добив на електроенергия, а това са кафявите въглища. В страшната нефтена криза на 1973 именно кафявите въглища спасяват Германия от пълен енергиен колапс, като дават електроенергия за отопление. Но без въглища иди разтопи желязото в металургичните пещи и произвеждай стомана, ако можеш (знам, че във форума някой специалисти могат всичко!). Енергията от вятърни перки и фотоволтаици не може да се съхранява, а въглищните централи могат да поемат чрез вкючване пиковите натоварвания. Така че въглищните централи са замърсители, но както не можеш да сготвиш вкусно ядене без да натрупаш купчина отпадъц, така не можеш без въглищни централи. Германците в момента се усещат, че са прекалили с прага на нормите на диселовите коли и искат преразглеждане. Без дизелови коли не може.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мусаши":

  Нов ледников период! Мамути ще има ли?
  Нострадамус, купувайте акции на нефтени компании.

 76. 76 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Енергията от вятърни перки и фотоволтаици не може да се съхранява
  —цитат от коментар 74 на vxa15365434


  China’s Installed Battery Capacity Surges To 56.9 GWh
  https://insideevs.com/chinas-installed-battery-capacity-surges/

  Те така за това какво може да се съхранява и какво не. Има поне 3 технолигии в момента за съхраненние на вятърен ток - батерия, водород и синтетичен газ. От трите батерията вмомента е най-евтина и най-бързо се инсталира. Другите две се развиват от доста време, ще видим дали ще се наложат.

 77. 77 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 532 Неутрално

  И как точно това става след като тока, който купуват от франция, чехия и полша се прави от аец и въглища? Лицемери сър!
  —цитат от коментар 31 на Quo Vadis?


  Германия е нетен износител на ел. енергия . Миналата година 40% от произведената ел. енергия е от ВЕИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK