Институтът по биоразнообразие и Софийският университет също са против промените в Закона за биоразнообразието

Институтът по биоразнообразие и Софийският университет също са против промените в Закона за биоразнообразието

© Николай Дойчинов



Според Института по биоразнообразие към Българската академия на науката проектът за промени на Закона за биологичното разнообразие се разминава с европейските тенденции и не решава настоящите проблеми, включващи липсата на организиран, методологично издържан и съобразен с периодите на докладване мониторинг на мрежата "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).


Становище против законопроекта гласува вчера и Факултетният съвет на Биологическия съвет, но за момента то не е предоставено за публичен достъп. И двете специализирани научни звена по биологично разнообразие предлагат на Министерството на околната среда, което е вносител, да оттегли проекта и да го преработи след консултации с експертните институции.


Националният природонаучен музей вече заяви, че промените трябва да се отхвърлят и че те биха навредили на управлението на околната среда в България, а по-рано този месец неправителствени експерти вече изразиха възражения и опасения (виж тук и тук) във връзка с предлаганите промени.





Според Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН предлаганите от екоминистерството промени "предизвикват сериозна тревога и смущение на фона на реалното състояние на опазването на биологичното разнообразие и мрежата "Натура 2000" в България" и "не отразяват актуалните проблеми, свързани с прилагане на закона и неговото значение като основен нормативен документ на национално ниво, регламентиращ обществените отношения, свързани с опазване и управление на биологичното разнообразие". Пълното становище, прието с консенсус от Научния съвет на ИБЕИ-БАН на заседанието му от 29 януари, 2019 г., можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK