Институтът по биоразнообразие и Софийският университет също са против промените в Закона за биоразнообразието

Институтът по биоразнообразие и Софийският университет също са против промените в Закона за биоразнообразието

© Николай ДойчиновСпоред Института по биоразнообразие към Българската академия на науката проектът за промени на Закона за биологичното разнообразие се разминава с европейските тенденции и не решава настоящите проблеми, включващи липсата на организиран, методологично издържан и съобразен с периодите на докладване мониторинг на мрежата "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).


Становище против законопроекта гласува вчера и Факултетният съвет на Биологическия съвет, но за момента то не е предоставено за публичен достъп. И двете специализирани научни звена по биологично разнообразие предлагат на Министерството на околната среда, което е вносител, да оттегли проекта и да го преработи след консултации с експертните институции.


Националният природонаучен музей вече заяви, че промените трябва да се отхвърлят и че те биха навредили на управлението на околната среда в България, а по-рано този месец неправителствени експерти вече изразиха възражения и опасения (виж тук и тук) във връзка с предлаганите промени.

Според Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН предлаганите от екоминистерството промени "предизвикват сериозна тревога и смущение на фона на реалното състояние на опазването на биологичното разнообразие и мрежата "Натура 2000" в България" и "не отразяват актуалните проблеми, свързани с прилагане на закона и неговото значение като основен нормативен документ на национално ниво, регламентиращ обществените отношения, свързани с опазване и управление на биологичното разнообразие". Пълното становище, прието с консенсус от Научния съвет на ИБЕИ-БАН на заседанието му от 29 януари, 2019 г., можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Интересно кой изготвя предложенията на екоминистерството след като всички специалисти са против

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Най-лесният отговор е - администрацията на МОСВ. Но някои неща се спускат от различни места и фиктивно се внасят от това или онова министерство.

  Щом министърът е наредил да се направи нещо, администрацията му трябва да го направи. Така че въпросът е излишен.
  Проблемът се казва Нено Димов!

 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1021 Гневно

  "Научните звена, работещи в сферата на биоразнообразието, смятат, че проектът на екоминистерството трябва да се оттегли.."

  Абе откакто Немо Димаф, му е министър, това министерство само произвежда гафове
  и даже работи целенасочено за унищожаване на последните останали природни кътчета в България. И щом лъжееколога не иска да се оттегли, тогава направо да се закрива това лъжеминистерство!

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Интересно кой изготвя предложенията на екоминистерството след като всички специалисти са против
  —цитат от коментар 1 на canuck99


  Как кой?! Прасетата, които искат да строят навсякъде, където е забранено сега.

 5. 5 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 362 Неутрално

  България дори и днес още не покрива истинските входни критерии за ЕС! Много рано влязохме.

 6. 6 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Хайде сега много рано сме влезли в ЕС. Кажи го това на земеделците, които взеха милиарди от субсидиите в Земеделието. Кажи го на кметовете, които усвоиха милиарди за водни цикли и какво ли още не! Само да пазим биологичното разнообразие не сме дорасли и рано ни било!
  Всъщност, заканите на господина нарекъл се Патрокълче, показва кой и за какво е правил промените в Закона за биологичното разнообразие. В поста под статията за музея, много добре се е мотивирал - сега вече ше можем да унищожаваме биологично разнообразие, без никой да ни пречи. А този закон е създаден за ОПАЗВАНЕ на биологичното разнообразие. Член 1 гласи следното:
  Чл. 1. (1) Този закон урежда отношенията между държавата, общините, юридическите и физическите лица по опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие в Република България.
  (2) Биологичното разнообразие е многообразието на всички живи организми във всички форми на тяхната естествена организация, техните съобщества и местообитания, на екосистемите и процесите, които протичат в тях.
  (3) Биологичното разнообразие е неразделна част от националното богатство и опазването му е приоритет и задължение за държавните и общинските органи и гражданите.
  А в последващите членове, всъщност ведомството на Нено Димов предлага само мерки за заобикаляне на този чл. 1. Това всъщност се заканва Патрокълчо, защото неговият Ахилчо (Канариев) е през ден в МОСВ и пише начини за сечене на храсти и дървета, застрояване на дюни, изсичане на планински гори за ски-писти и т.н. Защото простотиите на НАБЧ написани на сайта им, са верни, колкото аз съм китаец. Нито рисът е изчезнал в България преди 1200 години, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13102818.2009.10818396 , нито Тома Белев го е намерил, а зоолози, с дипломи, степени и звания и най-вече знания. А стъпките на бръмбара-рогач, ако Канариев не знае, да го светнем, че го изследват ентомолози-колеоптеролози, които работят в НПМ-БАН. Натура 2000 е създадена с координираща роля на НПО, но е прецизирана и потвърдена от БАН и приета от Европейската Комисия. Така е, когато финансово заинтересовани алитерати, пишещи становища с правописни грешки, им се даде да се мешат в неща, от които хал-хабер си нямат. Аз не съм тръгнал да управлявам банки, нека банкери и работодатели да не управляват биологичното разнообразие. Така, че за едно е прав Патрокълчо - лъжите трябва навсякъде да се разобличàват. Особено писани от такива като него и неговия Ахилчо, от когото Нено Димов не може да се затвори вратата на кабинета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK