И университетите се обявиха против промените в Закона за биоразнообразието

Сградата на Ректората на СУ

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на Ректората на СУСофийският и Лесотехническият университет се присъединиха към позицията на учените от академията против подготвяните от управляващите промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).


В понеделник и вторник (28 и 29 януари) в свои становища Националният природонаучен музей и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, както и специализираните в сферата на биоразнообразието университетски факултети призоваха Министерството на околната среда и водите да се откаже от проекта си за поправки в закона. Академичните звена обявиха позициите си (виж тук и тук)


Днес и двете университетски звена - Биологическият факултет на Софийския университет и факултет "Горско стопанство" на Лесотехническия университет - предоставиха на "Дневник" своите становища. В тях също се призовава да бъде изтеглен проектът за изменение на Закона за биоразнообразието и да бъде проведено обсъждане с участие на представители на научните организации, след което предложенията за промени да бъдат публикувани за обществено обсъждане.
Учените посочват два основни проблема. От една страна, промените на екоминистерството поставят резултатите, получавани в научна работа в областта на биологичното разнообразие, под ограничения и контрол от страна на държавната администрация. Това противоречи на Хартата на основните права на Европейския съюз, Конституцията на Република България, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за висше образование, Закона за развитие на академичния състав и Наредбата за инвентаризация и планиране в горските територии. От друга страна, проектът не дава нужните решения за органи на управление и научен подход за управлението на мрежата "Натура 2000", която се регулира чрез европейски директиви и Закона за биоразнообразието (повече за "Натура 2000" - тук).


Сградата на ЛТУ

© Rmiltchev

Сградата на ЛТУ


Според факултета "Горско стопанство" на Лесотехническия университет (виж становището тук) проектът за промени не само няма да отговори на сегашните нужди, но и ще създава проблеми за "Натура 2000". С предложенията на екоминистерството се дават еднолични правомощия на министъра на МОСВ, управлението на защитените зони се разкъсва в териториалния обхват на дейност на различните регионални екоинспекции към министерството, въвеждат се възможността за промени в "Натура 2000" по преценка на министъра без обществено обсъждане.Според становището (виж тук) на Биологическия факултет на СУ научната дейност на ВУЗ се финансира от публичен бюджет, който не се предоставя чрез МОСВ, освен в случаите на научноизследователска и приложна дейност, на която МОСВ е възложител, и при наличие на договорни взаимоотношения.


Звената на Българската академия на науките, които работят в областта, регламентирана от ЗБР, вече обявиха позициите си. Националният природонаучен музей заяви в понеделник, че промените трябва да се отхвърлят и че те биха навредили на управлението на околната среда в България, а Институтът по биоразнообразие обяви същата позиция вчера, с детайлен разбор на текстове в законопроекта, които според тях противоречат на целите и регламентите на "Натура 2000".


По-рано този месец неправителствени експерти вече изразиха възражения и опасения (виж тук и тук) във връзка с предлаганите промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK