Държавата ще опита да отчуждава имоти до плажовете, на които може да се строи

Петя Аврамова

© Надежда Чипева, Капитал

Петя АврамоваПравителството и Министерството на регионалното развитие (МРРБ) ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра си.


Ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в "чувствителната" зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.


"Това ще струва много средства и трябва да се намери правилния баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари", подчерта Аврамова.
По-рано днес подобна идея даде и един от инвеститорите край плажа "Корал": ако държавата иска да запази дюните в частни имоти, трябва да ги отчужди и заплати.


Регионалният министър добави, че за изграждащия се нов обект на къмпинг "Корал" има забрана за строителството със заповед на Министерството на околната среда от 2014 г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018 г.


Дирекцията за национален строителен контрол проверява всички обекти, както по Северното, така и по Южното Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство, увери Аврамова. Проверка по сигнал за незаконно строителство в курорта "Константин и Елена" е показала, че няма нарушения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK