Председателят на WWF се обяви против сблъсък между инвеститори и еколози

Председателят на WWF се обяви против сблъсък между инвеститори и еколози

© Надежда Чипева, КапиталНе искаме да има сблъсък между инвеститори и еколози. В случая "Пирин" настояваме законът да бъде прилаган качествено, правилно и пълноценно. Това заяви председателят на неправителствената организация WWF Веселина Кавръкова в ефира на Би Ти Ви.


Поводът за изказването е, че преди дни 10 организации излязоха с остра декларация срещу WWF, като основното обвинение е, че те се месят в екологичните и бизнес процеси в България. Преди няколко седмици в студиото на медията посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева обвини организацията, че през 2017 г. са разпространявали флаери там, за да информират какво се случва в Пирин. Според нея това не е правилният начин за действие, а трябва да се търси добра комуникация за решаване на проблемите.


"Ние проведохме кампания за запазване на най-големите природни места в света – те са около 200 и някои са под сериозна заплаха от икономически дейности. "Пирин" също е обект на ЮНЕСКО, той е признат и за световно значим. Не искаме тази кампания да е срещу България, не се изправяме срещу конкретен инвестиционен проект. Ние настояваме за законност и спазване на правовия ред в държавата", отговори на обвиненията Кавръкова.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Тия хора трябва да признаят, че човека и неговата дейност също е част от околната среда.
  Това първо.
  И второ.
  Човекът е много малък и кратко пребиваващ в биосистемата и влиянието му е пренебрежимо малко в глобален мащаб.
  И трето.
  Усилията които полага човекът за облагородяване и подобряване на природната среда е за да се чувства добре той докато пребивава за кратък период на Планетата.
  Усилията да опазване на природна среда без човека е нонсенс, безсмислица.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Ако в древния Рим е имало зелени,нито пътища, нито аквадукти, нито мрамор е щяло да има.
  Само чиста природа и гладни и жадни хора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  А КОЙ е собственик на WWF и защо ни е важно какво иска неговата фирма!?

 4. 4 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ако искат и в Аржентина ще разпространяват флаери, след като стотици хиляди българи са зад граница.

  Плюс това не може да се отбягва законът, само защото ще донесе печалба. Това е екзистенциалният проблем на българите!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kiril":

  Екзистенциалният проблем на българите е, постоянните сметки, каква е печалбата на другите, подплатени с непобедима доза завист.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  По тази логика нищо не трябва да се прави. Знам, че това е крайно мнение, но в определени случаи е вярно.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  жената на Тома Белев се явява също съюзник на ДБ - с такива отявлени крадци, далавераджии и красноармейци - 2% - каквато явно е и целта, освен некой друг лев

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Зелените платени НПО-та усетиха отпора.
  Сега викат "недеите с топора",
  (и ние гърла за хранене имаме)

  Писна ни от вашите изцепки
  Ще го сменяме закона
  И ще го прилагаме
  Споко

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "...посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева обвини организацията, че през 2017 г. са разпространявали флаери там, за да информират какво се случва в Пирин"

  Брей, разпространявали флаери тези хубостници!?
  Я да взема да припомня на другарката Плугчиева, бивш член на Висшия съвет на БСП и вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, за един флаер (улична листовка) в многохиляден тираж, издадена от Работническия младежки съюз (РМС) при Соболевата акция през 1940-та година, която съвестно препредава както естествените въжделения, така и коминтерновските внушения, обсебили ортодоксалните български комунисти: ,,Искаме съюз със СССР !”; ,,Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия !”; ,,Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа !”.

  Защо се връщам толкова назад? За да покажа традиционната принципност на плугчиевки и плугчиевци - тяхно характерно, фирмено качество, останало непроменено през 100-те години съществуване на Партията- закрилница на хора, горски обитатели и растителни видове...

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Тия хора трябва да признаят, че човека и неговата дейност също е част от околната среда.Това първо.И второ.Човекът е много малък и кратко пребиваващ в биосистемата и влиянието му е пренебрежимо малко в глобален мащаб.И трето.Усилията които полага човекът за облагородяване и подобряване на природната среда е за да се чувства добре той докато пребивава за кратък период на Планетата.Усилията да опазване на природна среда без човека е нонсенс, безсмислица.
  —цитат от коментар 1 на k_


  Под "пренебрежимо малко", "подобряване на околната среда" и "за да се чувства добре" имаш предвид смога в София предполагам?.... ;)

 11. 11 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":
  Това е признато отдавна. Аз съм участвал в разработване на плановете за управление на Националните паркове в средата на 90-те. Винаги е било принцип - хората трябва да са заинтересовани. Имаше десетки срещи, обсъждания и проучвания, включително и с местни фермери, производители и населението около парковете. И в крайна сметка се приеха планове, които подлежат на промяна по определен ред.
  Сегашните предложения са в нарушение за законодателството и нормите.

  Никола Йорданов
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До днес уважавах Меглена Плугчиева.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 337 Неутрално

  НПОтата и финансирането им трябва да се изсветли, иначе това чудо НПО става мафия. Какво е мафия?! Стройна организация с множество подорганизацийки, с неясна структура и връзки, с неясно финансиране. Ами те НПОтата са точно това - мафия. Гледай зелените, протестна мрежа и да българия, 20 човека с 200 организацийки, навързани като черва, с неясно финансиране, опитващи се да докопат политическа власт. Еее тива ако не е мафия, подобни: сорос, гюлен, путинизма и руската хибридна заплаха. Къде е разликата между тея, след като методите им са едни и същи: вербовка на прикрити агенти, пари под масата, и противоречиви цели. Но границата между тея и демократичните структури е ясна: за диктатура на мнозинството ли сме, или за диктатура на малцинствата сме? Еее всички тея изброените са за диктатура на малцинствата: разделяй и владей. (А над парламента май пишеше точно обратното.) Определят се като елит който знае най-добре. Болшевики им викахме едно време..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 14. 14 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 337 Неутрално

  А да, и още: НПО да започнат да плащат данъци най-накрая, и да се отчитат ежегодно пред сметната палата, но и пред обществото! За да видим за какво и как точно, с какви методи се борят тея хубостници, за "светлото бъдеще" уж от наше име..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Нашите плоскочели каскети и назначени "предприемачи" са доказали, че нямат грам разсъдък и могат само да унищожават ресурс, по най-варварския начин. Нужен е сериозен гражданкки отпор, иначе красиво крайбрежие, вековни гори, национални паркаве и резервати в България скоро ще са само спомен.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#13] от "ndb":

  Е колко повече да се изсветли. Всички знаят, че службите на една държава зад океана и една бивша империя на север финансират т.нар. НПО-та за да оказват натиск над политици, които "не слушат". Отделен въпрос е какво обясняват на техните данъкоплатци, ако изобщо там нещо се обяснява.

 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е на битова основа, но проблемът пак е свързан с неумението за самоконтрол.

  До коментар [#15] от "virtual brain":

  Спокойно ще ни го нарисуват в метрото и пролите като се преместят в София та споменът ще е свеж пътувайки всеки ден за бачкане.

  До коментар [#9] от "Practic":

  PracticРейтинг: 234213:49, 3 фев, '19 / Неутрално

  "...посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева обвини организацията, че през 2017 г. са разпространявали флаери там, за да информират какво се случва в Пирин"

  Брей, разпространявали флаери тези хубостници!?
  Я да взема да припомня на другарката Плугчиева, бивш член на Висшия съвет на БСП и вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, за един флаер (улична листовка) в многохиляден тираж, издадена от Работническия младежки съюз (РМС) при Соболевата акция през 1940-та година, която съвестно препредава както естествените въжделения, така и коминтерновските внушения, обсебили ортодоксалните български комунисти: ,,Искаме съюз със СССР !”; ,,Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия !”; ,,Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа !”.

  Защо се връщам толкова назад? За да покажа традиционната принципност на плугчиевки и плугчиевци - тяхно характерно, фирмено качество, останало непроменено през 100-те години съществуване на Партията- закрилница на хора, горски обитатели и растителни видове...

  +++++++++++

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БРАВО!!!!!!ТРЯБВА ЦЕКО МИНЕВЦИТЕ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА ЗАКОНИ !!!!!ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС Е НАД ВСИЧКИ!!!СТИГА С ТАЗИ АЛЧНОСТ БЕ....НИЩО НЯМА ДА ВЗЕМЕТЕ С ВАС НА ОНЯ СВЯТ.....ГЛАВНОТО Е КАКВО ЩЕ ОСТАВИТЕ СЛЕД СЕБЕ СИ!!!!БЕТОН И ИЗСЕЧЕНА ГОРА ЛИ ЩЕ ОСТАВИТЕ???????ПФУУУУУУУУУУУУУ

 19. 19 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Когато имаше обществено обсъждане и кръгла маса между инвеститор,правителство и природозащитници за втората кабинка на Пирин,последните бойкотираха и излязоха на протест.
  Това преди малко повече от година.Тези от WWF за галфони ли ни взимат?

 20. 20 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#1] от "k_":

  Ма даааа, човекът...Едно време казваха „всичко в името на човека, всичко за благото на човека“ И всички знаеха КОЙ е човекът. Та и сега така...

 21. 21 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Еколозите ще бъдат подкрепени от мен когато се застъпят за изсичането на българската гора в цяла България ,а не само там където са им проектите. Иначе излиза ,че те не са по различни от инвестиционните компании (работят с цел облага).

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Важното е да се броят делфини и да се гледат лешояди, а не да се развива икономиката.

 23. 23 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#21] от "pitanka_3":

  Еколозите обикновенно са против изсичането на която и де е гора. Но не разполагаме с толкова еколози да ги разположим да дежурят до всяка гора и всяка дюна. Все пак да еколог е специалност във вишето образование. Та нека да започнем първо с опазването на националните паркове, а те са Пирин, Рила и Централен Балкан.

 24. 24 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#22] от "galapagas":

  Важното е да се броят делфини и да се гледат лешояди, а не да се развива икономиката.
  —цитат от коментар 22 на galapagas


  Икономика е, като си плащат данъците, осигуровките и наема на пълната използвана територия. Това което сега случва в Банско е просто кражба на обществен ресурс.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  До коментар [#4] от "Kiril":

  "Плюс това не може да се отбягва законът, само защото ще донесе печалба. Това е екзистенциалният проблем на българите!"
  ===============
  Кире, законът може да бъде сменен след 6 месеца, както казаха управляващите. Ние всъщност си си караме кое е правилно.
  За мен повечето зелени са истерясали. Това си е лично мнение и не е задължително да съм прав. За съжаление зелените мислят безкомпромисно.

  Еретик
 26. 26 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако беше имало еколози в Рим щяха да предупредят че използването на оловни тръби за водопроводите отравя ползващите водата!

 27. 27 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#25] от "Костадин Иванов":

  Бе май не е толкова лесно щом напоследък прокарват един закон чрез различен закон, който няма общо: https://m.dnevnik.bg/politika/2018/12/05/3356098_kakva_e_vruzkata_mejdu_vodata_i_vuzduha_ili_kak_se/

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#11] от "Никола Йорданов":
  "Имаше десетки срещи, обсъждания и проучвания, включително и с местни фермери, производители и населението около парковете. И в крайна сметка се приеха планове, които подлежат на промяна по определен ред.
  Сегашните предложения са в нарушение за законодателството и нормите."
  ===============
  Айде да не се лъжем, щото не си вярваме. Всички срещи и обсъждания се правят с ураджии, специално подбрани от местните структури. /И при нас така.../.
  Когато се приемат предложения, тогава стават "законодателство и норми" и някои вият, пък други културно обясняват, че спазват закона.

  Еретик
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kiril":

  "Бе май не е толкова лесно щом напоследък прокарват един закон чрез различен закон, "
  =============
  На война като на война....
  Всъщност, нямам ски фирма, нито съм скиор, нито хотелиер....
  Просто желанието на 200 човечета да пазят уж за себе си и децата си нещо, което не са виждали и не познават, ме дразни. Нямам никакви лични икономически интереси.

  Еретик
 30. 30 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  Пълен смех. Напъна се и разбра, че човека и неговата дейност е част от околната среда! На това се казва мислител. Може да публикуваш трите ти сензационни умозаключения в някое престижно научно издание! 😁😂

 31. 31 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#8] от "Madmax":

  Това трябва да значи, че зелените НПО-та изпълняват или съблюдават за изпълнението на закона в сегашния му вариант? Така ли? Сигурно ще изпълняват и вашия (които и да сте) закон. Въпроса е що нс Вас (които и да сте) закона ви пречи??

 32. 32 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Хм, Меглена Плугчиева не беше ли посланик на България в Черна Гора, а не в Швейцария..??

 33. 33 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  Ма каква война? Тия галоши са пратени там да отстояват хорските интереси а не да правят бизнес от държавата чрез бизнес проксита. Не е нужно да имаш икономически интереси. И какво като нямаш бизнес интереси? Това е типично българска реакция. Нямам интереси не ме интересува и вас не ви интересува а и не трябва да ви интересува. Живота не е бизнес. И това, че те дразни нещо (което не е така) всъщност е твой проблем. Ако става въпрос за българската природа всеки трябва да го вълнува. Юлен лека по лека си колонизира парка с участието на ГЕРБСП и това не е редно! Практик горе много хубаво описа червената госпожа У швайцерланд ама тези детайли се изпускат удобно а? Не бе забравих, че пишеш от чисто дразнение. Еми като ти мине помисли как Цацаратурата обеща при Слави да се задейства а още нищо не е станало. И няма да стане докато не ми е в интерес държавата да си върши работата. Докато не ти е в интерес държавата да си върши работата. Докато не ви е в интерес държавата да си върши работата.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 34. 34 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ами то и няма нужда от сблъсъци, а от разумни решения.

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Спазването на закона не е достатъчно доходоносно за българските "инвеститори".

 36. 36 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 617 Неутрално

  С едно съм ок - трябва да се търси добра комуникация за решаване на проблемите, но леко се извратиха нещата около Пирин и сред виновните са и ВВФ

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  "Ма каква война? Тия галоши са пратени там да отстояват хорските интереси а не да правят бизнес от държавата чрез бизнес проксита. Не е нужно да имаш икономически интереси. И какво като нямаш бизнес интереси? Това е типично българска реакция. Нямам интереси не ме интересува и вас не ви интересува а и не трябва да ви интересува. Живота не е бизнес."
  ==============
  Нищо подобно. Основна грешка на зелените е да мислят, че всички мислят като тях. Банскалии не мислят така, но зелените си вярват, че са единствено прави, написал съм го по-горе.
  Това, че нямам икономически интереси просто означаваше, че няма да се облажа от нови лифтове. Изобщо не съм си измил ръцете. Освен това познавам Пирин по-добре от повечето жълтопаветници и знам, че има място за почти всички.Ако Черноморието е линия, планината е географско петно, където на повечето място е дори неудобно да се строи. Вие го представихте като равна поляна, където ще поникнат бунгала или небостъргачи. Няма.... Дори само заради това, че лавина ще ги бутне. Хайде опознайте Пирин и тогава приказвайте.

  Еретик
 38. 38 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Тази семейна офшорка, финансирана от фондове изритани от нормалните страни, трябва да бъде закрита. Тези фондове не оперират в нито една развита страна. Всичко е по Африка ама намерили си дебилилчета и в България!

  Повръща ми се от семейство Белеви! блаааа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK