Брадатите лешояди в Европа започнаха по-рано от обичайното размножителния си сезон

Брадат лешояд през размножителния си сезон

© Hansruedi Weyrich, Vulture Conservation Foundation

Брадат лешояд през размножителния си сезонРазмножителният сезон за брадатите лешояди започва силно тази година, съобщават от Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation). Първата мътеща двойка е наблюдавана в Бормио в италианския Национален парк Стелвио на 10 декември 2018, което е по-рано от обичайното и от последния сезон.


Същата двойка през 1998 г. става първата размножителна двойка в италианските Алпи от изчезването на вида в региона в началото на ХХ век. Тази година двойката в Бормио даде ранно начало на размножителната програма, която обикновено започва в края на декември и продължава до февруари. През миналия сезон първото яйце е видяно в Южен Тирол в Италианските Алпи на 30 декември 2017 г.


Размножителният сезон


Брадат лещояд от размножително трио във френския Национален парк Екринс

© Cathy Ribot, Vulture Conservation Foundation

Брадат лещояд от размножително трио във френския Национален парк Екринс
От четирите вида лешояди, срещащи се в Европа, брадатият лешояд започва размножителния си сезон най-рано. Още от края на октомври сред брадатите лешояди от Алпите до Сиерите на Андалусия и Пиренеите се наблюдава брачно поведение и формиране на размножителни двойки. Част от това поведение са изграждането на гнезда и взаимно пощене на птиците.


В Европа


Размножителният сезон 2018-2019 г. се отбелязва с данни за мътещи двойки от различни региони на континента. Те включват 230 двойки в Европа, сред които са и 51 двойки, реинтродуцирани в Алпите.


Природозащитниците в Алпите активно следят популацията там и докладват наблюденията си на Международната мрежа за мониторинг на брадатите лешояди (International Bearded Vulture Monitoring Network - IBM), където се събират данни за популацията на вида.


Вече са докладвани данни за снесени яйца на брадати лешояди от няколко места във френските Алпи - Националния парк Екрен, Националния парк Ваноаз и планинския масив Аравис в Горна Савоя.


Мътеща двойка брадати лешояди в Аравис, Горна Савоя, френски Алпи

© Vulture Conservation Foundation

Мътеща двойка брадати лешояди в Аравис, Горна Савоя, френски Алпи


Природозащитници от френския Национален парк Западни Пиренеи също докладват, че поне две от шестте двойки в региона мътят, а в Андалусия (Испания) вече има три размножителни двойки, като първата от тях е снесла своето яйце на 18 януари.


Ритуали на ухажване на двойка брадати лешояди в Национален парк Пиренеи

© Didier Peyrusqué, Зелени Балкани

Ритуали на ухажване на двойка брадати лешояди в Национален парк Пиренеи


Брадатият лешояд


Той намалява повсеместно с изключение на Северна Испания, където популацията му бележи растеж от 1986 г. насам. Предполага се, че броят птици е намалял с 25 - 29% за последните 3 поколения. В Европа трендът за намаляването на популацията е поне 10% за 3 поколения. В България брадатият лешояд има статут "изчезнал".


Основните заплахи за вида са отравянията, често насочени към вълци, разрушаване на местообитания, безпокойство по местата за размножаване и сблъсъците с електропреносната мрежа.


Освен защитен от европейската мрежа "Натура 2000" по силата на Директивата за дивите птици и националния Закон за биологичното разнообразие (повече за "Натура 2000" - тук) брадатият лешояд е обект на защита и от Конвенцията за опазване на мигриращите биологични видове диви животни (Бонска конвенция), Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания (Бернска конвенция) и Конвенцията по международната търговия със застрашени видове (CITES конвенция).


България е първата страна, която успява да размножи брадати лешояди в плен – в Софийския зоопарк в периода 1916 – 1927 г. една двойка успява да отгледа 11 малки. Тогава видът още гнезди на свобода. Видът изчезва за България през 1962 г., когато е открита последната птица, убита над Сливен. Някогашните му местообитанията са защитени от зони от "Натура 2000".


Работа за брадатия лешояд в България


Брадат лещояд

© Зелени Балкани

Брадат лещояд


В България гражданската организация "Зелени Балкани" работи по дългосрочна програма за връщането на вида в природата. За момента те проучват потенциално добрите места за освобождаване на птици и промяна на мисленето и настроението на обществото към вида.


В Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора се намира единствената размножаваща се двойка брадати лешояди в България, като досега тя е имала 5 малки. И петте брадати лешоядчета, родени там, са напуснали страната като част от европейската програма за обмен с цел възстановяване на вида на континента. Тази година двойката отново има яйце.


В България възстановяването на брадатия лешояд се съобразява с европейски програми и с Балканския план за възстановяване. Пускане на брадат лешояд в българската природа не може да започне, преди да се изградят стабилни колонии на белоглави лешояди (вече с голям напредък след дългогодишна работа на природозащитните организации) и преди да има свободно гнездящи черни лешояди (засега и трите освободени в България черни лешояда са напуснали страната).


В момента тече 5-годишен проект на пет основни партньора от четири европейски държави за черния лешояд - Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649, като природозащитниците очакват до 10 години първите черни лешояди да се задържат в страната ни. През това време могат да започнат дейностите за подготовка на освобождаване сред природата в България и на брадати лешояди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2628 Весело

  Някой ги нсблюдава как се ... ли??

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Това доколкото разбирам от текста е индикатор, че птиците са добре и нищо не ги притеснява.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  В Гърция в момента са около 60, предимно на ов.Крит !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Не всички. Един брадат лешояд е в следствения кафез запране на един милиард и не може да се размножи.

 5. 5 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Лешоядите не само са започнали по-рано размножителния си период, но са използвали и нови пози.
  В началото сме на нова сексуална революция.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Отровите са главния бич за санитарите на природата !

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11688 Неутрално

  Много са красиви, дано да оцелеят при нас.

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кога ще се върнат в България?

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Дано бъдещето донесе на тази земя повече животни и по малко хора :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  А ние не сме закривали размножителния период.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Дано бъдещето донесе на тази земя повече животни и по малко хора :))
  —цитат от коментар 9 на Боян Таксиров

  Човече, успокой се. Да не вземеш да направиш някоя беля като те налегне депресията.

 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1544 Любопитно

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  то от човека има ли по-големо животно

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK