Гражданските организации подкрепиха учените срещу промените в Закона за биоразнообразието

Протест през 2007г. пред Министерски съвет срещу намаляване от екоминистерството на зоните от "Натура 2000"

© Юлия Лазарова

Протест през 2007г. пред Министерски съвет срещу намаляване от екоминистерството на зоните от "Натура 2000"Законът за биологичното разнообразие (ЗБР) не може да бъде внесен в парламента в сегашния си вариант и трябва да бъде внимателно преработен поради съществени противоречия с Конституцията на Република България и с европейското законодателство. Това обяви днес и коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", като се присъедини към официалните становища на академичната и научна общност на БАН и университетите в общата им позиция (повече - тук) срещу предложения от екоминистерството законопроект за ЗБР.


Гражданските организации разясняват, че през миналия месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви обществено обсъждане на законопроекта, което приключва на 8 февруари. Основният мотив за промените е създаване на органи за управление на защитените зони от мрежата "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).. Паралелно с уреждането на въпроса с органите за управление, МОСВ обаче предлага пълна подмяна на цялата концепция за обявяване и управление на защитените зони.


Според екокоалицията предложената нова структура за управление на "Натура 2000" влиза в дублиране на дейности на съществуващи държавни структури като дирекциите на националните и природни паркове. Проектът предлага управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), което включва части от защитените зони, които попадат в няколко РИОСВ. Драстичен пример е защитена зона "Централен Балкан", която попада на територията на пет РИОСВ, което означава че зоната ще се управлява от пет регионални планове за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк. Подобна е ситуацията със защитените зони, припокриващи природните паркове "Врачански Балкан", "Витоша", "Персина" и Национален парк "Рила". Според "За да остане природа в България",управлението на защитените зони трябва да бъде максимално индивидуално, като с него бъде натоварена най-подходящата за конкретната зона от "Натура 2000" структура - орган за управление на национални и природни паркове, РИОСВ, НПО или община. За няколко големи защитени зони от "Натура 2000" трябва да бъдат създадени отделни администрации към МОСВ или МЗХГ.
Друг проблем според гражданските отганизации е, че министерството предлага предоставянето на първични данни за видове и местообитания да става задължително "преди тяхното използване за изготвянето на частни и официални документи", което е в противоречие с редица закони. Природозащитниците изтъкват: "То е и в противоречие с елементарните морални принципи - нека погледнем настоящата ситуация с докладването за състоянието на видовете и местообитанията от "Натура 2000". Две фирми, избрани с обществени поръчки на стойност 18 млн. лв., ще изготвят за 6 месеца доклади без никаква теренна работа. Ако идеята на МОСВ беше вече факт – тези фирми като трети лица, щяха да получат от министерството резултати от труда на учени и НПО, изработен благодарение на финансиране, което сами са организирали и привлекли."


От "За да остане природа в България" припомнят, че за създаване на концепция за управлението на "Натура 2000", което проектът за ЗБР трябва да регламентира, екоминистерството е употребило близо 1 млн. лв европейски средства от ОПОС 2014 – 2020. За природозащитниците резултатът показва "за съжаление предварително дефинирани решения, което се оказа само безсмислено харчене на пари на европейския данъкоплатец".


Според екокоалицията проектът за Закона за биоразнообразието на екоминистерството предлага премахване на научното начало при обявяването, промените и управлението на защитените зони, което противоречи на изискванията на Директивата за природните местообитания и със сигурност ще доведе до следваща хоризонтална процедура срещу България за неспазване на природозащитните директиви.


От "За да остане природа в България" припомнят също, че в момента има отворени две хоризонтални процедури. Повече за течащите наказателни процедури можете да видите тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK