Гражданските организации подкрепиха учените срещу промените в Закона за биоразнообразието

Протест през 2007г. пред Министерски съвет срещу намаляване от екоминистерството на зоните от "Натура 2000"

© Юлия Лазарова

Протест през 2007г. пред Министерски съвет срещу намаляване от екоминистерството на зоните от "Натура 2000"Законът за биологичното разнообразие (ЗБР) не може да бъде внесен в парламента в сегашния си вариант и трябва да бъде внимателно преработен поради съществени противоречия с Конституцията на Република България и с европейското законодателство. Това обяви днес и коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", като се присъедини към официалните становища на академичната и научна общност на БАН и университетите в общата им позиция (повече - тук) срещу предложения от екоминистерството законопроект за ЗБР.


Гражданските организации разясняват, че през миналия месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви обществено обсъждане на законопроекта, което приключва на 8 февруари. Основният мотив за промените е създаване на органи за управление на защитените зони от мрежата "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).. Паралелно с уреждането на въпроса с органите за управление, МОСВ обаче предлага пълна подмяна на цялата концепция за обявяване и управление на защитените зони.


Според екокоалицията предложената нова структура за управление на "Натура 2000" влиза в дублиране на дейности на съществуващи държавни структури като дирекциите на националните и природни паркове. Проектът предлага управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), което включва части от защитените зони, които попадат в няколко РИОСВ. Драстичен пример е защитена зона "Централен Балкан", която попада на територията на пет РИОСВ, което означава че зоната ще се управлява от пет регионални планове за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк. Подобна е ситуацията със защитените зони, припокриващи природните паркове "Врачански Балкан", "Витоша", "Персина" и Национален парк "Рила". Според "За да остане природа в България",управлението на защитените зони трябва да бъде максимално индивидуално, като с него бъде натоварена най-подходящата за конкретната зона от "Натура 2000" структура - орган за управление на национални и природни паркове, РИОСВ, НПО или община. За няколко големи защитени зони от "Натура 2000" трябва да бъдат създадени отделни администрации към МОСВ или МЗХГ.
Друг проблем според гражданските отганизации е, че министерството предлага предоставянето на първични данни за видове и местообитания да става задължително "преди тяхното използване за изготвянето на частни и официални документи", което е в противоречие с редица закони. Природозащитниците изтъкват: "То е и в противоречие с елементарните морални принципи - нека погледнем настоящата ситуация с докладването за състоянието на видовете и местообитанията от "Натура 2000". Две фирми, избрани с обществени поръчки на стойност 18 млн. лв., ще изготвят за 6 месеца доклади без никаква теренна работа. Ако идеята на МОСВ беше вече факт – тези фирми като трети лица, щяха да получат от министерството резултати от труда на учени и НПО, изработен благодарение на финансиране, което сами са организирали и привлекли."


От "За да остане природа в България" припомнят, че за създаване на концепция за управлението на "Натура 2000", което проектът за ЗБР трябва да регламентира, екоминистерството е употребило близо 1 млн. лв европейски средства от ОПОС 2014 – 2020. За природозащитниците резултатът показва "за съжаление предварително дефинирани решения, което се оказа само безсмислено харчене на пари на европейския данъкоплатец".


Според екокоалицията проектът за Закона за биоразнообразието на екоминистерството предлага премахване на научното начало при обявяването, промените и управлението на защитените зони, което противоречи на изискванията на Директивата за природните местообитания и със сигурност ще доведе до следваща хоризонтална процедура срещу България за неспазване на природозащитните директиви.


От "За да остане природа в България" припомнят също, че в момента има отворени две хоризонтални процедури. Повече за течащите наказателни процедури можете да видите тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Две фирми, избрани с обществени поръчки на стойност 18 млн. лв., ще изготвят за 6 месеца доклади без никаква теренна работа. Ако идеята на МОСВ беше вече факт – тези фирми като трети лица, щяха да получат от министерството резултати от труда на учени и НПО, изработен благодарение на финансиране, което сами са организирали и привлекли."
  Нено, вредителя, направо си е за отстрел като незащитен вид.

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Поредната причина за оставка на Министъра на околната среда, който мрази околната среда!
  Такъв антиминистър е нямало досега!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#2] от "гражданин":

  Нено -екоминистър, Веждю- мин. на културата, шкембе войводата /ДС/ мин. на отбраната, бедният Влади Горанов мин . на финансите, бай Х мин.председател Кой си е на мястото?

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  От фейса, Ст. Аврамов:
  "- смяна на няколко определения;
  - няколко нови определения;
  - промяна на отговорности;
  - текстове противоречащи на Конституция, европейски директиви и здравия разум...

  И поредния тюрлюгювеч насочен срещу Натура 2000, националните паркове и природозащитните организации е забъркан от ръководството на МОСВ и НСЗП!

  Днес ще бъде формалното му обществено обсъждане, където той ще бъде бъде шумно аплодиран от няколко организации на бизнеса, черноморското и планинското застрояване.
  И след приемането му:
  - аз ще бъда задължен преди да кача снимка на дива коза в фейсбук да докладвам на Министъра къде съм я видял, иначе може да ме глоби от 2000 до 5000 лева, според това дали глобата ще е лична или на БФБ;
  - няма да мога да участвам в обсъждането на опазването на дивите кози, защото Закона изключва участието на Българска Фондация Биоразнообразие в Националния съвет по Натура 2000;
  - няма да мога да участвам в обсъждането на опазването на дивите кози в Централен Балкан, защото Закона изключва участието на Българска Фондация Биоразнообраизие в регионалните Комитети на заинтересованите страни;
  - учените също няма да могат да участват в обсъжданията на опазването на вида на регионално ниво, защото закона също не ги идентифицира като заинтересована страна;
  - за сметка на това КРИБ и Асоциация Българско Черноморие със сигурност ще са в тези органи и ще се грижат за козата...
  - а опазването на дивите кози в Национален парк Централен Балкан ще се раздели между парка и пет РИОСВ около него...

  Толкоз за предлаганите промени в Закона за биологичното разнообразие...

  Всички гласували за Обединените ПатрЕоте може да се гордеят как успешно гласа им работи за унищожаването на Натура 2000, националните паркове и неправителствените организации..."

 5. 5 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Колко пари ще се преразпределят тоя път? Само питам, не съм от конкурентно НПО.

 6. 6 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  "За какво е тая опашка, да не са пуснали портокали?" - забравил съм в кои филм го казаха

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Надушат ли пари "зелените" "коалиции" винаги са там!

 8. 8 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 276 Гневно

  Зелените войничета на Бойко Борисов изреваха на умряло.С промяната на ЗБР може би ще се легитимират и собствениците на имоти.Това за зелените и Бойко Борисов е огромен ужас.Кинтите може и да отиват при собственика.Какво нахалство :)

 9. 9 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Спешно - търси се министър на околната среда!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK