Бизнес организации подкрепиха екоминистерството за промени в "Натура 2000"

Министър Нено Димов

© Велко Ангелов

Министър Нено ДимовБизнес организации обявиха днес подкрепа за подготвяните от екоминистерството промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Заявката им дойде на фона на множеството възражения, изказани от учени (виж тук и тук) и неправителствени експерти (виж тук и тук) в последните седмици, докато течеше срокът за обществено обсъждане, който приключва този петък.


Днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) организира среща за обсъждане на проекта. Със Закона за биологичното разнообразие се урежда управлението на мрежата "Натура 2000" и целта на промените е да се регламентират липсващите органи за управление на защитените зони от мрежата (повече за "Натура 2000" - тук).


Срещата беше с отворен достъп за журналисти. Участието на гости беше ограничено до идентифицирани предварително от ведомството като "заинтересовани страни". В съобщението, разпространено от екоминистерството, срещата е описана като "обществено обсъждане" с "поканени да присъстват депутати, представители на правителството, неправителствения сектор, национално представените работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите".
От дискусията отсъстваха представители на Националния съвет по биоразнообразие, дирекциите на природните и националните паркове, Националното сдружение на общините и други организации, чиято работа по места има отношение към "Натура 2000". Не участваха и научните институти с пряка експертиза по отношение на "Натура 2000" - Националният природонаучен музей към Бан, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Биологическият факултет на Софийския университет, факултетът по горско стопанство към Лесотехническия университет, Факултетът по растителна защита и агроекология в пловдивския Аграрен университет. Тези експертни научни инситуции вече приеха и внесоха в МОСВ официални становища, че законопроектът трябва да бъде преработен и не може да бъде процедиран в настоящия си вид.


"Заинтересованите страни"


Сред поканените като "заинтересовани" в дискусията нямаше депутати, правителството беше представено от директор дирекция "Национална служба за защита на природата" към МОСВ, като присъстваха няколко неправителствени организации от екокоалицията "За да остане природа в България" и множество бизнес организации като "Клъстър зелен транспорт", браншовото сдружение на дървопреработватели "Булпрофор", Асоциацията на индустриалния капитал, Минно-геоложката камара, сдружения на собственици на земи и синдикалисти от "Подкрепа".


Поканени бяха и учени от съставен от министерството научен съвет (виж тук), който бе сформиран по инициатива на министъра на околната среда Нено Димов преди година като алтернатива на официалния експертен орган - Националния съвет по биоразнообразието (НСБР), в който академичната общност номинира за свои представители учени - експерти по темата за биоразнообразието (виж тук).


Срещата продължи два часа и половина, като в последния половин час в нея се включи и екоминистърът. Закривайки дискусията, Нено Димов аргументира проекта за законови промени за биоразнообразието с това, че за него "приоритет са хората".


Позициите


Мирослав Калугеров от ресорната за "Натура 2000" дирекция "Национална служба за защита на природата" детайлно мотивира предлаганите промени в Закона с биологичното разнообразие с идентифицираните слабости в управлението на мрежата, наказателните процедури срещу България по тази тема (виж тук и тук) и ги цитира - в основата си те изискват обявяване на все още липсващите заповеди за някои зони и прилагане на конкретни природозащитни мерки за опазване на всяка конкретна зона.


От екокоалицията "За да остане природа" - представена от Асоциацията на парковете в България, Българската фондация "Биоразнообразие", Българското дружество за защита на птиците, "Сдружение за дива природа Балкани" и WWF - България - защитиха своето становище, че проектозаконът не решава идентифицираните проблеми в "Натура 2000" и предлага нововъведения, които ще предизвикат нови наказателни процедури срещу страната. От WWF - България, критикуваха предвижданото задължително събиране на данни от граждани и институции като противозаконни, а регионалното разделение на защитените зони - като създаващо излишни нови административни структури, на което Мирослав Калугеров каза, че ще отговори, но извън срещата.


Представителят на сдружение "Балканка" цитира становищата на Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и на експертните екологични факултети към Софийския и Лесотехническия университет. Той застъпи тезата, че предвижданата национализация на научни данни и дублиране на администрации при управлението на зоните от "Натура 2000" са сериозни проблеми на проекта и той не може да бъде процедиран в този вид.


От "Клъстър зелен транспорт", браншовото сдружение на дървореработватели "Булпрофор", Асоциацията на индустриалния капитал, Минно-геоложката камара, сдружения на собственици на земи и КТБ "Подкрепа" изтъкнаха, че "Натура 2000" в България има много голям обхват и не се съобразява с нуждите на собствениците и на развитието на бизнеса. Коментираха се интересите на развитие на бизнес в мрежата и по-малко целта на закона за отстраняване на дългогодишните проблеми в управлението й. От Минно-геоложката камара попитаха дали се планира да заработи предвиденото в Националната приоритетна рамка за "Натура 2000" финансиране за компенсация на собственици на земи в "Натура 2000", но Мирослав Калугеров отговори, че въпросът не е по темата. Национализацията на данните и принуждаването всички задължително да предават научна информация за МОСВ бяха широко подкрепени от бизнес организациите. Беше изказано мнението, че по тази тема данните трябва да са в държавата, в единна база, защото авторското право е пренебрежимо, а управлението трябва да се основава на научни данни.


Александър Александров от Съвета на учените, сформиран от Нено Димов, разясни, че според него територията на "Натура 2000" в страната ни е прекалено голяма, но становищата, изразени от звена на БАН, срещу принудителното събиране на авторски данни имат своите основания. Той е лесовъд, министър на околната среда в двете правителства на Андрей Луканов и баща на антрополога Харалан Александров, известен с изказванията си срещу природозащитата.


Критерии за участие за бъдещата "Натура 2000"


Бяха дискутирани условията за участие в създаваните с проектозакона бъдещи консултативни съвети, които ще взимат решения за управлението на зоните от "Натура 2000". Всички участници бяха съгласни, че критерии за избор на членовете на консултативните съвети трябва да има. Тома Белев от Асоциацията на парковете изтъкна, че предлаганият от МОСВ проект налага дискриминативни условия само за природозащитните организации, на които останалите членове на съветите не трябва да доказват съответствие. Такива критерии, които не важат за бизнес организациите, но са условие за допускане на природозащитниците, са например наличие на офис на територията на повече от една Регионална дирекция по околна среда, доказан 3-годишен опит в работа по "Натура 2000", прозрачност на управлението и други. Според Тома Белев тези критерии са приемливи, но те трябва да важат за всички участници в съветите, а не само за природозащитните граждански организации.


Друго условие за бъдещите консултативни съвети по "Натура 2000" е, че в създавания с проекта на МОСВ национален консултативен орган представителството на учените е пренебрежимо и техните мнения ще бъдат малцинство пред представителите на бизнеса и администрацията. Според становищата на екокоалицията, звената на БАН и факултетите на СУ и ЛТУ важно е решенията за "Натура 2000" да се взимат въз основа на научна експертиза и това трябва да е основното изискване към участниците в бъдещия Национален консултативен съвет за "Натура 2000".


Тома Белев от Асоциацията на парковете предложи да има професионални изисквания за всички членове на националния орган - те да имат съответното образование и квалификация, позволяващи им да разискват научна биологична информация. "Смешно е да не различаваш бук от дъб и да не можеш да разпознаеш един хабитат от друг, а да взимаш решения за тях", разясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK