Бизнес организации подкрепиха екоминистерството за промени в "Натура 2000"

Министър Нено Димов

© Велко Ангелов

Министър Нено ДимовБизнес организации обявиха днес подкрепа за подготвяните от екоминистерството промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Заявката им дойде на фона на множеството възражения, изказани от учени (виж тук и тук) и неправителствени експерти (виж тук и тук) в последните седмици, докато течеше срокът за обществено обсъждане, който приключва този петък.


Днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) организира среща за обсъждане на проекта. Със Закона за биологичното разнообразие се урежда управлението на мрежата "Натура 2000" и целта на промените е да се регламентират липсващите органи за управление на защитените зони от мрежата (повече за "Натура 2000" - тук).


Срещата беше с отворен достъп за журналисти. Участието на гости беше ограничено до идентифицирани предварително от ведомството като "заинтересовани страни". В съобщението, разпространено от екоминистерството, срещата е описана като "обществено обсъждане" с "поканени да присъстват депутати, представители на правителството, неправителствения сектор, национално представените работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите".
От дискусията отсъстваха представители на Националния съвет по биоразнообразие, дирекциите на природните и националните паркове, Националното сдружение на общините и други организации, чиято работа по места има отношение към "Натура 2000". Не участваха и научните институти с пряка експертиза по отношение на "Натура 2000" - Националният природонаучен музей към Бан, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Биологическият факултет на Софийския университет, факултетът по горско стопанство към Лесотехническия университет, Факултетът по растителна защита и агроекология в пловдивския Аграрен университет. Тези експертни научни инситуции вече приеха и внесоха в МОСВ официални становища, че законопроектът трябва да бъде преработен и не може да бъде процедиран в настоящия си вид.


"Заинтересованите страни"


Сред поканените като "заинтересовани" в дискусията нямаше депутати, правителството беше представено от директор дирекция "Национална служба за защита на природата" към МОСВ, като присъстваха няколко неправителствени организации от екокоалицията "За да остане природа в България" и множество бизнес организации като "Клъстър зелен транспорт", браншовото сдружение на дървопреработватели "Булпрофор", Асоциацията на индустриалния капитал, Минно-геоложката камара, сдружения на собственици на земи и синдикалисти от "Подкрепа".


Поканени бяха и учени от съставен от министерството научен съвет (виж тук), който бе сформиран по инициатива на министъра на околната среда Нено Димов преди година като алтернатива на официалния експертен орган - Националния съвет по биоразнообразието (НСБР), в който академичната общност номинира за свои представители учени - експерти по темата за биоразнообразието (виж тук).


Срещата продължи два часа и половина, като в последния половин час в нея се включи и екоминистърът. Закривайки дискусията, Нено Димов аргументира проекта за законови промени за биоразнообразието с това, че за него "приоритет са хората".


Позициите


Мирослав Калугеров от ресорната за "Натура 2000" дирекция "Национална служба за защита на природата" детайлно мотивира предлаганите промени в Закона с биологичното разнообразие с идентифицираните слабости в управлението на мрежата, наказателните процедури срещу България по тази тема (виж тук и тук) и ги цитира - в основата си те изискват обявяване на все още липсващите заповеди за някои зони и прилагане на конкретни природозащитни мерки за опазване на всяка конкретна зона.


От екокоалицията "За да остане природа" - представена от Асоциацията на парковете в България, Българската фондация "Биоразнообразие", Българското дружество за защита на птиците, "Сдружение за дива природа Балкани" и WWF - България - защитиха своето становище, че проектозаконът не решава идентифицираните проблеми в "Натура 2000" и предлага нововъведения, които ще предизвикат нови наказателни процедури срещу страната. От WWF - България, критикуваха предвижданото задължително събиране на данни от граждани и институции като противозаконни, а регионалното разделение на защитените зони - като създаващо излишни нови административни структури, на което Мирослав Калугеров каза, че ще отговори, но извън срещата.


Представителят на сдружение "Балканка" цитира становищата на Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и на експертните екологични факултети към Софийския и Лесотехническия университет. Той застъпи тезата, че предвижданата национализация на научни данни и дублиране на администрации при управлението на зоните от "Натура 2000" са сериозни проблеми на проекта и той не може да бъде процедиран в този вид.


От "Клъстър зелен транспорт", браншовото сдружение на дървореработватели "Булпрофор", Асоциацията на индустриалния капитал, Минно-геоложката камара, сдружения на собственици на земи и КТБ "Подкрепа" изтъкнаха, че "Натура 2000" в България има много голям обхват и не се съобразява с нуждите на собствениците и на развитието на бизнеса. Коментираха се интересите на развитие на бизнес в мрежата и по-малко целта на закона за отстраняване на дългогодишните проблеми в управлението й. От Минно-геоложката камара попитаха дали се планира да заработи предвиденото в Националната приоритетна рамка за "Натура 2000" финансиране за компенсация на собственици на земи в "Натура 2000", но Мирослав Калугеров отговори, че въпросът не е по темата. Национализацията на данните и принуждаването всички задължително да предават научна информация за МОСВ бяха широко подкрепени от бизнес организациите. Беше изказано мнението, че по тази тема данните трябва да са в държавата, в единна база, защото авторското право е пренебрежимо, а управлението трябва да се основава на научни данни.


Александър Александров от Съвета на учените, сформиран от Нено Димов, разясни, че според него територията на "Натура 2000" в страната ни е прекалено голяма, но становищата, изразени от звена на БАН, срещу принудителното събиране на авторски данни имат своите основания. Той е лесовъд, министър на околната среда в двете правителства на Андрей Луканов и баща на антрополога Харалан Александров, известен с изказванията си срещу природозащитата.


Критерии за участие за бъдещата "Натура 2000"


Бяха дискутирани условията за участие в създаваните с проектозакона бъдещи консултативни съвети, които ще взимат решения за управлението на зоните от "Натура 2000". Всички участници бяха съгласни, че критерии за избор на членовете на консултативните съвети трябва да има. Тома Белев от Асоциацията на парковете изтъкна, че предлаганият от МОСВ проект налага дискриминативни условия само за природозащитните организации, на които останалите членове на съветите не трябва да доказват съответствие. Такива критерии, които не важат за бизнес организациите, но са условие за допускане на природозащитниците, са например наличие на офис на територията на повече от една Регионална дирекция по околна среда, доказан 3-годишен опит в работа по "Натура 2000", прозрачност на управлението и други. Според Тома Белев тези критерии са приемливи, но те трябва да важат за всички участници в съветите, а не само за природозащитните граждански организации.


Друго условие за бъдещите консултативни съвети по "Натура 2000" е, че в създавания с проекта на МОСВ национален консултативен орган представителството на учените е пренебрежимо и техните мнения ще бъдат малцинство пред представителите на бизнеса и администрацията. Според становищата на екокоалицията, звената на БАН и факултетите на СУ и ЛТУ важно е решенията за "Натура 2000" да се взимат въз основа на научна експертиза и това трябва да е основното изискване към участниците в бъдещия Национален консултативен съвет за "Натура 2000".


Тома Белев от Асоциацията на парковете предложи да има професионални изисквания за всички членове на националния орган - те да имат съответното образование и квалификация, позволяващи им да разискват научна биологична информация. "Смешно е да не различаваш бук от дъб и да не можеш да разпознаеш един хабитат от друг, а да взимаш решения за тях", разясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 711 Неутрално

  И защо да не го подкрепят???
  Нали тези промени се правят,за да може ТЕ да строят.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 2. 2 Профил на hpc11598060
  hpc11598060
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Алеи, дръвчета, пейки, дечица.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Абе да може да се строи и копае навсякъде. А ако чак толкова трябва да се спре нещо по партийната воля, ще му измислят една вододайна зона, както го свършиха с волфрамовата мина във Велинград.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4429 Любопитно

  "Тома Белев от Асоциацията на парковете"

  Този в колко асоциации, организации и т.н. участва? Или прескача от една в друга?

  Скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  Няма ли конфликт на интереси в такава подкрепа?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":


  И защо да не го подкрепят???Нали тези промени се правят,за да може ТЕ да строят.
  —цитат от коментар 1 на nessarox


  А искате само Вие ли да строите!?

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Стига с тия Натури и чудесии бе! Намериха се една шепа тарикати да трупат пари от измислени проблеми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Всичко да е в бетон - бляновете на местните " бизнесмени" с правителствени протекции........

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Всички алчни номенклатури точат ножа, за да почнат строежите. Много пречи тая "Натура 2000", ей! Като трън в петата на свързаните с властта бизнесмени. А наш Нено , където види кинти в зелено, навсякъде вдига ръка за подкрепа. Номерът му за Банско не мина. Взе парите на Цеко и Марк, а резултат никакъв. Затова сега натиска другаде, че има да връща пари на Юлен.

  Хубавите девствени гори и природни терени привличат строителните магнати като магнит.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Точно така, а хора като Вас без протекции се налага да живеят в землянки сред природата, защото не ви допускат до монолитни сгради!

 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  И за това дойде предупреждение от Европейската Комисия - с години бавят определянето на районите според Натура 2000.

  __________
  "оканени бяха и учени от съставен от министерството научен съвет (виж тук), който бе сформиран по инициатива на министъра на околната среда Нено Димов преди година като алтернатива на официалния експертен орган - Националния съвет по биоразнообразието (НСБР)"

  Тоест жаби на конци,
  които
  квакат за каквото им се плати.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#11] от "svoboden":

  " Точно така, а хора като Вас без протекции се налага да живеят в землянки сред природата, защото не ви допускат до монолитни сгради!"

  Кой е казал, че в тия безумия на алчността живее трайно някой ?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Бетон а асфалт! Пък дори и асфалт на вълнички, като магистрала Тракия!

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Никакви промени!!

  Първо, на Нено ОСТАВКАТА. И тогава ще говорим.

 19. 19 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тези природозащитни организации, които ги редите все едно са голяма работа, са Тома Белев, жена му и двама трима техни приятели. Този закон, както и другите два, ще бъдат променени. Правете си протести, но сега ще ви правим контра протести за да приключи комфорта ви!

 20. 20 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 817 Гневно

  Няма да мирясат докато не досъсипят и малкото останала природа!! Безродници!!!

 21. 21 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Както пееха Ъпсурт - платени п*****и

 22. 22 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 298 Весело

  всичко да бъде бетонирано, където не е удобно - асфалтирано!

  нито грам дърво и природа да не остане в кочината!

 23. 23 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тиквовата Татковина! За горките ми дечица нищичко няма да остане!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  тея отрепки получават заплати за да ПАЗЯТ природата, а вместо това я ПРОДАВАТ (под масата)!

 25. 25 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Белев с 3-4 свери е узурпирал мнението нс т. нар експерти по екотемите. Има десетки други сма никой не им дава думата. Зелена мафия!!!

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":


  До коментар [#11] от "svoboden":" Точно така, а хора като Вас без протекции се налага да живеят в землянки сред природата, защото не ви допускат до монолитни сгради!"Кой е казал, че в тия безумия на алчността живее трайно някой ?
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  Ако ако някой реши да живее, това променя всичко така ли!?

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Само в Северна Корея, Венецуела и Русия, може да има такава пародия на екоминистър като Нено Димов!
  "Екоминистър", който да дава акъл, как да бъдат заобикаляни законите, за да може по-успешно да бъде унищожавана природата!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  РАЗБОЙНИЦИ!!!!
  Изнасилват природата на Отечеството!!!

 29. 29 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Всичко да е в бетон - бляновете на местните " бизнесмени" с правителствени протекции........
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Абе, вие, драгалевските радикални комунисти - "философи" колко пъти сте ходили по бреговете на френската ривиера, например, да ни разкажете после колко е "лош" бетонът? И колко от летуващите из Турция, Гърция, Хърватска, Италия, Испания и т.н. са спали на "дюна", а не в "бетонен" хотел? То бива селяндурщина и тъпотия, ама това драгалевските сте на нивото на аборигени, че и по-зле!

 30. 30 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Само в Северна Корея, Венецуела и Русия, може да има такава пародия на екоминистър като Нено Димов! "Екоминистър", който да дава акъл, как да бъдат заобикаляни законите, за да може по-успешно да бъде унищожавана природата!
  —цитат от коментар 27 на Rim


  Ти що не ходиш в "природата" бе, драгалевски радикален комунист, ами висиш пред компа, харчиш ток и интернет, отопление, плюскаш дюнери и пълниш канализацията, та да ти чистим и физиологичните изпражнения, освен че трябва да ти четем псевдоинтелектуалските? И всичко това за жълтите копейки на Кутев.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Искат да бетонират всичко, и последната песъчинка и последната скаличка по морето.

  Отделно планините.

  Мръсници, имат сис е напазаруван министър.

  Ай гиди сопата да играе ...

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Той застъпи тезата, че предвижданата национализация на научни данни и ДУБЛИРАНЕ на администрации при управлението на зоните от "Натура 2000" са сериозни проблеми на проекта и той не може да бъде процедиран в този вид.
  —цитат от коментар 2 на hpc11598060


  Това създаване на дублиращи структури май е целенасочено и има за цел да обърка обществото какво става в държавата и кой е отговорен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#30] от "Reporter US":

  Държиш се като пълен простак!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Колко още ще гледаме мазната ехидна физиономия на т.нар. екоминистър?

 36. 36 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#30] от "Reporter US":Държиш се като пълен простак!
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Бе вас от драгалевската компартия, мен ли са ви сложили да коментирате или статиите? Нещо по същество имаш ли да добавиш, или си заработи копейките?

 37. 37 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 416 Гневно

  Поискана ли е оставката на министъра на тази среща? Защо изобщо се обсъжда нещо с този министър?!

 38. 38 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Започна да спада доверието в екоорганизациите и е добре да се въведат някои промени, за да разберат хората с какво точно се занимават, кога, къде и с колко пари разполагат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK