Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Парламентът придвижи промени в Закона за водите в полза на рибните бизнеси

Парламентът придвижи промени в Закона за водите в полза на рибните бизнеси

© Мария ГуленоваВодата, която ползват рибните стопанства, да не се измерва и да не се плаща в пълен обем, а рибовъдите да не плащат и такси и за замърсяване. Това е записано в приетия днес от Народното събрание на първо четене проект за промени в Закона за водите. Вносители са народни представители от ГЕРБ, сред които бившият министър на земеделието, а сега - председател на земеделската комисия Десислава Танева.


Бизнесите ще плащат по-малко


Ако текстовете се гласуват и на второ четене така, както са предложени, ще отпадне задължението за измерване на количеството ползвана вода от рибните стопанства и те ще плащат само въз основа на лимитите, определени от Басейновите дирекции в разрешителните за водовземане. Спазването на тези лимити обаче няма да може да се следи. Основният мотив за промяната е, че между точката на водохващане и ползващия водата басейн понякога трети лица отклоняват големи обеми и не е редно бизнесите да плащат за тези загуби. Освен това при наводнение, например, може да навлезе повече вода, нежелана от стопанисващия, но след като е измерена, той ще е длъжен да я плати.


Втората промяна е премахването на два вида такси за бизнесите, отглеждащи риба и рибни продукти - таксата за дифузни замърсявания и таксата, която се дължи за водовземане от воден обект за аквакултури. Предложението е да не се събират такива такси въобще, за да се уеднакви режимът за производителите от проточни рибарници покрай реките и от садковите стопанства в язовирите.
Стимулите за производителите са мотивирани с данни, че производството на рибните стопанства намалява, а това води до бракониерство и увреждане на биоразнообразието. Премахването на таксите ще струва на бюджета с 200-250 хил. лв. по-малко приходи, докато при увеличаване на производството, ще дойдат 3.5 млн. лв. повече от данъци и осигуровки, пишат вносителите.


Екоминистерството не подкрепя депутатите на ГЕРБ


Становищата в подкрепа и против законопроекта можете да прочетете тук.


За разлика от земеделското министерство Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не подкрепя проектозакона и предупреждава, че той нарушава принципа "замърсителят плаща", както и изискванията на Рамковата директива за водите, която е транспонирана в действащия Закон за водите. Екоминистерството напомня, че при водовземане се отклоняват води от реките, както от производителите на рибни продукти, така и от ползващите енергията на водата (т.е. ВЕЦ), но по закон такса водовземане и ползване се предвижда при всяка стопанска дейност. МОСВ дава предложение как да се монтират измервателните средства, за да се плаща реално ползваното количество вода и как да се начислява таксата, ако е невъзможно поставянето на уредите.


Замърсителят плаща и европейските правила


Предлаганата промяна е лобистка и представлява тежка и много опасна форма на нерегламентирана държавна помощ за рибовъдите в реките, които ще ползват безвъзмездно държавния ресурс, пише в становището си сдружение "Балканка". Според него така се поставят в неравнопоставено положение всички останали ползватели на води и водни услуги в страната. Опрощаването на такси е в противоречие с европейската Рамкова директива за водите, то би спестило на бизнеса общо около 135 лева годишно и "не си заслужава да се нарушава Рамковата Директива за водите, при такава нищожна полза", се казва в становището


За "Дневник" Димитър Куманов от сдружението заяви, че то ще информира Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия за нарушението, в случай че законопроектът бъде приет във вида, предложен от вносителите.


Според Асоциацията на парковете в България предложението нарушава основни принципи на екологичното право - "устойчиво развитие, замърсителят плаща за причинените вреди, възстановяване и подобряване на качеството на околната среда в замърсените и увредените райони, предотвратяване на замърсяването и увреждането на чистите райони." И според нея промените могат да доведат и до наказателна процедура за нарушаване на европейската директива.


Проектът е подкрепен от ресорното министерство на земеделието, както и от бизнес организации - асоциациите на производителите на рибни продукти, и на индустриалния капитал.


Има или не нарушение на европейското законодателство


Да помогнем на рибопроизводителите, но не извън европейското законодателство, заяви по време на днешното обсъждане в пленарната зала депутатът от БСП Атанас Костадинов, цитиран от "Фокус" и призова да се стопанисва ефективно ограниченият воден ресурс.


Законопроектът не противоречи на рамковата директива за водите, опонира председателят на Комисията по земеделие и вносител Десислава Танева "Между първо и второ четене ще бъде направена работна група с цел да се прецизират текстовете", добави тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK