Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Парламентът придвижи промени в Закона за водите в полза на рибните бизнеси

Парламентът придвижи промени в Закона за водите в полза на рибните бизнеси

© Мария ГуленоваВодата, която ползват рибните стопанства, да не се измерва и да не се плаща в пълен обем, а рибовъдите да не плащат и такси и за замърсяване. Това е записано в приетия днес от Народното събрание на първо четене проект за промени в Закона за водите. Вносители са народни представители от ГЕРБ, сред които бившият министър на земеделието, а сега - председател на земеделската комисия Десислава Танева.


Бизнесите ще плащат по-малко


Ако текстовете се гласуват и на второ четене така, както са предложени, ще отпадне задължението за измерване на количеството ползвана вода от рибните стопанства и те ще плащат само въз основа на лимитите, определени от Басейновите дирекции в разрешителните за водовземане. Спазването на тези лимити обаче няма да може да се следи. Основният мотив за промяната е, че между точката на водохващане и ползващия водата басейн понякога трети лица отклоняват големи обеми и не е редно бизнесите да плащат за тези загуби. Освен това при наводнение, например, може да навлезе повече вода, нежелана от стопанисващия, но след като е измерена, той ще е длъжен да я плати.


Втората промяна е премахването на два вида такси за бизнесите, отглеждащи риба и рибни продукти - таксата за дифузни замърсявания и таксата, която се дължи за водовземане от воден обект за аквакултури. Предложението е да не се събират такива такси въобще, за да се уеднакви режимът за производителите от проточни рибарници покрай реките и от садковите стопанства в язовирите.
Стимулите за производителите са мотивирани с данни, че производството на рибните стопанства намалява, а това води до бракониерство и увреждане на биоразнообразието. Премахването на таксите ще струва на бюджета с 200-250 хил. лв. по-малко приходи, докато при увеличаване на производството, ще дойдат 3.5 млн. лв. повече от данъци и осигуровки, пишат вносителите.


Екоминистерството не подкрепя депутатите на ГЕРБ


Становищата в подкрепа и против законопроекта можете да прочетете тук.


За разлика от земеделското министерство Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не подкрепя проектозакона и предупреждава, че той нарушава принципа "замърсителят плаща", както и изискванията на Рамковата директива за водите, която е транспонирана в действащия Закон за водите. Екоминистерството напомня, че при водовземане се отклоняват води от реките, както от производителите на рибни продукти, така и от ползващите енергията на водата (т.е. ВЕЦ), но по закон такса водовземане и ползване се предвижда при всяка стопанска дейност. МОСВ дава предложение как да се монтират измервателните средства, за да се плаща реално ползваното количество вода и как да се начислява таксата, ако е невъзможно поставянето на уредите.


Замърсителят плаща и европейските правила


Предлаганата промяна е лобистка и представлява тежка и много опасна форма на нерегламентирана държавна помощ за рибовъдите в реките, които ще ползват безвъзмездно държавния ресурс, пише в становището си сдружение "Балканка". Според него така се поставят в неравнопоставено положение всички останали ползватели на води и водни услуги в страната. Опрощаването на такси е в противоречие с европейската Рамкова директива за водите, то би спестило на бизнеса общо около 135 лева годишно и "не си заслужава да се нарушава Рамковата Директива за водите, при такава нищожна полза", се казва в становището


За "Дневник" Димитър Куманов от сдружението заяви, че то ще информира Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия за нарушението, в случай че законопроектът бъде приет във вида, предложен от вносителите.


Според Асоциацията на парковете в България предложението нарушава основни принципи на екологичното право - "устойчиво развитие, замърсителят плаща за причинените вреди, възстановяване и подобряване на качеството на околната среда в замърсените и увредените райони, предотвратяване на замърсяването и увреждането на чистите райони." И според нея промените могат да доведат и до наказателна процедура за нарушаване на европейската директива.


Проектът е подкрепен от ресорното министерство на земеделието, както и от бизнес организации - асоциациите на производителите на рибни продукти, и на индустриалния капитал.


Има или не нарушение на европейското законодателство


Да помогнем на рибопроизводителите, но не извън европейското законодателство, заяви по време на днешното обсъждане в пленарната зала депутатът от БСП Атанас Костадинов, цитиран от "Фокус" и призова да се стопанисва ефективно ограниченият воден ресурс.


Законопроектът не противоречи на рамковата директива за водите, опонира председателят на Комисията по земеделие и вносител Десислава Танева "Между първо и второ четене ще бъде направена работна група с цел да се прецизират текстовете", добави тя.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Така, така. Ролята на цекоминистъра в модерна страна като България е да помага на бизнеса в замърсяването на околната среда.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  След субсидиите за тикви, пасища.... следващата далавера ще е рибовъдството. Ще се прилапат десетки милиони, дори ще станем първи в свита по отгледана риба! но само на хартия, като тиквите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Весело

  След субсидиите за тикви, пасища.... следващата далавера ще е рибовъдството. Ще се прилапат десетки милиони, дори ще станем първи в свита по отгледана риба! но само на хартия, като тиквите!
  —цитат от коментар 2 на chichka


  но сме единствената страна в света, където тиква се е издигнала на върха в обществената йерархия

 4. 4 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И как по-точно след като:
  ЗООС
  Чл. 33. Определеното със закон използване на природни ресурси с цел стопанска дейност е възмездно
  ЗООС е рамков по околна среда. ЗВ не може да му противоречи...
  Ама от това НС вече всичко може да се очаква...

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Още есна стъпка към промяна на ЗООС. Накрая пак ще се нарича ЗООС, само първото О ще е "Осир@не"..

 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  за обема хубаво има логика,ама за замърсяването вече прекаляват

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Водоползването и сега е освободено от такси, а водовземането е с такси. Това създава нелоялна конкуренция и неравнопоставеност между рибовъдите в язовирите и рибовъдите в рибовъдни басейни. Последните са ощетени, като таксите в се вдигат тройно. С това предложение се цели условията за дейност да са еднакви за всички производители на риба. Замислете се - в крайна сметка водата от рибовъдните басейни се връща обратно в реките, а водата е среда за живот на рибите и не е замърсена. Около рибовъдните басейни се развиват разнообразни екосистеми, които са обявени за защитени зони. Ако рибовъдните басейни изчезнат, ще изчезне храната за птиците, ще се увредят защитените зони и в крайна сметка ще пострада природата. Това ли искате? Всичко да се превърне в един пущинак, а Министерство на екологията да си брои паричките от такси след като е съсипан поредния български производител? Изглежда това искат лобистите, които защитават интересите на вносителите на риба - внос от Гърция, Азия, Латинска Америка и от къде ли не! Много рядко рибата е прясна, а обикновено е замразена и със съмнителни вкусови качества.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK