Правителството предлага по-строги мерки за опазване на дюните

Правителството предлага по-строги мерки за опазване на дюните

© Надежда Чипева, КапиталМинистерският съвет одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗИД на ЗУЧК), в който се предвиждат по-строги мерки за опазване на дюните, съобщава правителствената пресслужба.


В документа се залагат санкции за поставяне на преместваем обект върху неохраняем морски плаж в нарушение на закона, за поставяне на плажни принадлежности и преминаване или спиране с пътно превозно средство върху подвижни: (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Ще бъдат наказвани и плажни оператори (концесионери и наематели), ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.


Законопроектът предвижда изменения в административно-наказателните разпоредби на ЗУЧК. Прецизирани са също така нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията.


Предложенията идват, след като в средата на миналия месец регионалната инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Министерството на туризма установиха, че 1205 квадратни метра дюни на къмпинг "Смокиня" са унищожени с багер. Под отговорност бяха подведени двама души - собственикът на терена и багеристът, управлявал машината, заравнила дюните. Случаят стана повод Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да поиска държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Сетила се Мара. Че то , докато приемат закони, дюни няма да останат.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 353 Неутрално

  По-строгите мерки би трябвало да са публично обесване.

 3. 3 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Трябва да забранят всякакво къмпингуване поне на 100м от всяка дюна.

 4. 4 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 331 Разстроено

  НЕЕЕЕЕ .
  ТАМ ТРЯБВА ДА МОГАТ ДА СТЪПВАТ САМО "ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ" !!!!!!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  А с престъпленията, извършени дотука какво правим ? Оставяме всичко на " инвеститорите" , дето са унищожили уникалните ни природни дадености за награда, че са бетонирали Черноморието ни ?

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Поредната смехория на управляващите. Вместо да накажат виновните чиновници, както и да конфискуват, незаконно продадените терени, отново плануват някакви мерки. Докато отмине шумотевицата, а от дюните нищо не остане. Зер, наши хора са ги купили.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5737 Неутрално

  "Правителството предлага по-строги мерки за опазване на дюните"

  Късно е либе за китка. Унищожиха ги масово дюните

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Това е добре. Дюните наистина трябва да се опазят, защото са уникални образования.

 9. 9 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Да се забрани и на палаткаджии-наркомани да ваканцуват върху дюни. Осират ги - буквално и преносно.

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  То мерки много, ама като стигнем до правораздаване, нещо все греда

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ВРЪЩАМ СНИМЧИЦИТЕ НА КАКАО НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО ЧРЕЗ ГУГЪЛ ЪРТ И МИ ИДЕ ............., ПОСЛЕ СЕ СЕЩАМ ЧЕ ТАМ Е ТЕРИТОРИЯ НА ШОПАРИТЕ И СЕ УСМИХВАМ , ПРЕЗ СЪЛЗИ..........,БОЖЕЕ КОЛКО ЛАКОМИЯ ИМА НА ТОЯ СВЕТ , БОЖЕ.............

 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "patrokalche":
  До коментар [#9] от "izt21595181":
  До коментар [#4] от "ЧИЧО ПЕШО":

  Вие, тролаж, били ли сте някога из природата или просто тролите за стотинки? Истинските дългогодишни любители на този тип почивка, масова в белия свят, ПАЗЯТ. И такива места са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО чисти. Случайните еднократни мизерници и пияндурска паплач са проблемът, но трябва държавата да си върши работата. Дори във възпитанието.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Дали е останал български плаж на който си заслужава да се иде? Да си занесеш сърфа? Да се разходиш? Да поплуваш? Без кръчми, без шезлонги и чадъри, без джетове, без тълпи?

 14. 14 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дундурук":

  99% от софийските палаткаджии-наркомани са мизерници и хипита, оставят след себе си тонове боклук, ядат на плажа, серат на плажа, спят на плажа, децата им хранят гущери и костенурки. Ако обичаха природата щеха да стоят по-далеко от нея. Пълна забрана на дивото къмпингуване, както е по белия свят. Да им оградят некакви терени с течаща вода и тоалетни (но не на най-хубавите плажове, а такива, които не са интересни за нормалните хора) - там да си ваканцуват колкото искат.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Сигурно промените ще влязат в сила от 2099 година

 16. 16 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дундурук":

  Тебе чаках! Сега станали ясно кой плаче? Кришнарчета без 5 стотинки в джоба, пътували на стоп, искащи да си опънат палатката или паркират трошката до или върху дюните! Снимки в нета бол. Лицемери! Хайде, 100м от дюната много ли са та биете минуси? Хахах, как се издадохте! Хей, света е голям, приятно пътуване!

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 995 Неутрално

  малоумници!

  за разтрогване на заменките на станишев се скатахте като пусита, сега се правите на загрижени за природата!

 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пълна забрана на дивото къмпингуване, както е по белия свят.
  —цитат от коментар 14 на izt21595181


  Най-белият свят на света е Северна Европа. Да си чувал за тамошните правила, в които дори е поощрявано дивото къмпингуване. Има такива закони от стотици години, единствено се изисква да е до няколко дни само, да е далече от домовете на хората, да не се замърсява, дори да е в частна земя. Като цяло и из останалата Западна Европа е допустимо, стига да е краткосрочно и с леко оборудване, извън зоните, където е изрично забранено. ИНАЧЕ ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА СТРОГИ ПРАВИЛА И ДА СЕ КОНТРОЛИРА.

 19. 19 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#14] от "izt21595181":

  Ако обичаха природата, щяха да стоят по-далеч от нея? Хсахахахах, ти си носителят на приза "Дебилен трол на деня"....Децата им хранели костенурки....Леле, какъв ужас. А бе, трол безподобен - ти най-вероятно си от епруветка - не вярвам някоя жена да се е прекарала толкова, че да те роди!

 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тебе чаках! Сега станали ясно кой плаче? Кришнарчета без 5 стотинки в джоба,
  —цитат от коментар 16 на patrokalche


  Няма да си меря пишката ( парите ) с тебе. Като човек те съветвам, ПРОБВАЙ къмпинг почивка, ТОВА Е НАЙ-ХУБАВАТА ПОЧИВКА НА СВЕТА! Естествено възпитано, извън дюната, без следи и с уважение към природата.

 21. 21 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дундурук":Тебе чаках! Сега станали ясно кой плаче? Кришнарчета без 5 стотинки в джоба, пътували на стоп, искащи да си опънат палатката или паркират трошката до или върху дюните! Снимки в нета бол. Лицемери! Хайде, 100м от дюната много ли са та биете минуси? Хахах, как се издадохте! Хей, света е голям, приятно пътуване!
  —цитат от коментар 16 на patrokalche


  Като раздавали акъл, троловете на ГЕРБ били при счетоводителката, да си вземат стотинките! Та, и ти така! Плажовете са на ВСИЧКИ, смот, на всички - и на кришнарчета без пари, и на такива с пари! А ти, дето толкова смело защитаваш унищожаването на природата - това, че на теб и подобните ти малоумници ви харесва да живеете в коптори от бетон и лайна, и да ходите само по хотели, не значи, че няма хора, които пък харесват чистия въздух, безлюдните плажове, липсата на чалга и малоумници като теб! Продавай майка си и баща си, функционално-увреден троле - дюните и плажовете са общи, за ваше огромно съжаление! Всъщност, ти и не съжаляваш - пишеш каквото ти кажат, разбирам! Работа срамна няма, освен работата на ГЕРБавите тролове!

 22. 22 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дундурук":

  Извинявай, колега, но според мен таква индивиди няма как да те разберат. За тях "почивка" означава две седмици безпаметен денонощен купон с дрога и евтин алкохол на Слънчака. Въпрос на ценностна система.

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Весело

  Най-белият свят на света е Северна Европа. Да си чувал за тамошните правила, в които дори е поощрявано дивото къмпингуване.
  —цитат от коментар 18 на Дундурук


  Иди да къмпингуваш където ти падне из природата в Австрия, Германия, Швейцария, както правиш тук - ще отнесеш такава глоба, че ще почнеш сам да си говориш; и ще те изритат от страната като мръсен пес.

 24. 24 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#19] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Набих ли ти го до сливиците, а тролче соросоидно? Квичи сега колкото искаш, пукни ако искаш от истерични гърчове аахахаха ...

 25. 25 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Иди да къмпингуваш където ти падне из природата в Австрия, Германия, Швейцария
  —цитат от коментар 23 на izt21595181


  Мозък, в централна Европа има повече ограничения спрямо северните страни, където поощряват, но все пак да ти обясня:
  1. В Германия МОЖЕ с минимално оборудване ( биви или тента ) и краткосрочно. Забранено е частни земи и резервати.
  2. Австрия - СЪЩОТО
  3. Швейцария - толерира се в по-отдалечени и големи зони. Може да се пита полицията. Забранено е до реки, езера и т.н.
  4. В тези страни ИМА ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ къмпинги за недиво къмпингуване. Любителите са задоволени. ТУК НЯМА ТАКИВА!!! Бантустанците не трябва да се радват на такъв вид туризъм. Трябва само в хотелите на мутрите!

 26. 26 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дундурук":

  Неграмотник, "северните страни", т.е. скандинавските, са огромни по територия и слабо населени, там всичко е гори и е смешно да се ограничават, имайки предвид и културата на хората. Там си немат и софийски наркоманизирани хипита, дето осират всичко след себе си. Повтарям, иди в която и да било страна извън скандинавските и си опъни палатка където ти падне, мамето ще ти разплачат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK