Бъдещето на хижа "Амбарица" - спор между стопаните ѝ и туристическия съюз

Хижа Амбарица

© Вера Стаевска, Личен архив

Хижа АмбарицаЛюбителите на планината следят от две седмици тревожните сигнали във фейсбук на хижаря на "Амбарица" Ема Гатева. Тя разказва за спор с Българския туристически съюз (БТС), който вероятно няма да продължи договора ѝ, изтичащ в началото на април. Според Гатева, съюзът, който ползва безвъзмездно държавната хижа, е отказал да признае направените от нея финансови вложения в ремонти и оборудване на хижата и възнамерява да търси друг стопанин. Според БТС направените ремонти не дават право на хижаря да не плаща наема, който тя дължи от януари 2016 г. досега.


История за промяна


През последните години расте популярността на хижа "Амбарица", която се намира в сърцето на Стара планина, близо до най-високите ѝ части и на територията на Национален парк "Централен Балкан".


До 2012 г. тя е известна с неприветлив хижар и е в лошо състояние, което дори е документирано от Българския туристически съюз в негово официално становище (виж тук). Тогава съюзът констатира, че хижата е без водоснабдяване, без електричество, без отопление, с "крайно овехтяло и износено" обзавеждане и със събрани подпочвени води в основите на сградата. Тя не само не носи приходи, но и се издържа с пари на БТС, който е похарчил за нея 25 хил. лв от 2006 г. до 2012 г.


Страница 3 от становището на БТС за състоянието на хижата към 2012 г. показва, че тя не само не носи приходи, но и се издържа от съюза. Заетостта й е оценена на "5-9 дни годишно".

Страница 3 от становището на БТС за състоянието на хижата към 2012 г. показва, че тя не само не носи приходи, но и се издържа от съюза. Заетостта й е оценена на "5-9 дни годишно".
В разговор за "Дневник" през тази седмица председателят на Управителния съвет на БТС Алексей Стоев заяви, че състоянието е било "лошо, но не отчайващо", а туристите не търсят лукс в планината. При все това, като тогавашен член на Управителния съвет, през 2013 г. той се е застъпил хижата да бъде дадена на Ема Гатева с гратисен период - неплащане на наем в продължение на една година (2014 г.), докато се правят нужните ремонти.


След изтичането на тази година, Стоев е подкрепил отновое сключването на нов договор с Гатева (виж тук), за 5 години, който също включва допълнителна една година без плащане на наем в замяна на инвестиции - като втората и последна гратисна година изтича през декември 2015 г. Този договор включва и инвестиционна програма до 2019 г. за вложения в ремонти от по 5 хил.лв. годишно, независимо от наема.


Така Ема Гатева е стопанин на "Амбарица" от 2013 г. насам и планинарите са свидетели на непрестанни ремонти - изграждане на санитарни възли, на покрив и вътрешни помещения, транспорт до хижата на ново оборудване и обзавеждане, въпреки тричасовия тежък преход без автомобилен път. Това се случва с подкрепата на привлечени от нея доброволци и дарители. Този 5-годишен принос, който възстановява хижата като планински туристически обект, се дължи на собствени инвестиции на сдружението на Ема Гатева (общо над 25 хил. лв. за периода 2014 - 2019 г. досега), на привличане на дарения и на доброволен труд от стотици, подкрепящи идеята - само един пример е "Фестивалът на боровинките", провеждан ежегодно и изцяло с труда на доброволци.


За популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015г.

© Емилия Вачева

За популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015г.


От 2016 г. насам между БТС и Ема Гатева няма допълнително споразумение, което да позволява инвестициите да се правят вместо плащане на наем.


Столовата на Амбарица преди ремонтите

© Ема Гатева, Личен архив

Столовата на Амбарица преди ремонтите


Към момента БТС не отрича, че хижата е възстановена и е в добро състояние, но изисква неплатеният наем - от януари 2016 г. досега - да се издължи. Според договора, наемът е в размер на една минимална работна заплата месечно, която е нараснала от 420 лв. през 2016 г. на 560 лв. в момента. Според съюза, заедно с неплатената такса смет за хижата, дългът на хижарката е близо 18 хил. лв. за изтеклите 2 години и 2 месеца. Този дълг е обсъждан с нея няколко пъти от 2016 г. насам, макар и да няма протоколи за това, твърди председателят на Управителния съвет Алексей Стоев.


Ема Гатева, обаче, твърди, че е имало споразумение, макар и то да не е било подновено писмено, според което наемът не се дължи заради направените инвестиции.


Към момента, Ема Гатева е осигурила напълно ремонтирана хижа с баня, водя, електричество и оборудване и неколкократно нарастване на посещаемостта на хижата. БТС посреща изтичането на договора за наем след месец с решение да не го подновява. Алексей Стоев твърди, че всеки друг би прекратил договора много по-рано, заради неплащания наем.


Столовата на Амбарица в момента

© Ема Гатева

Столовата на Амбарица в момента


Спорът


През октомври 2018 г. БТС изпраща комисия за инспекция на хижата, която да изиска тя да бъде предадена поради неизпълнение на договора. В докладната записка от инспекцията (виж тук) е записано, че Ема Гатева е твърдяла, че туристическият съюз няма права над хижата.


През последните две седмици спорът ескалира с взаимни обвинения. Гатева твърди, че хижата не е собственост на БТС, а му е предоставена от държавата за развитие на туризъм и съюзът няма право да иска приходи от чужда собственост, след като тя изпълнява задълженията си да развива туристическата дейност на хижата.


БТС твърди, че има ясен договор и Гатева дължи плащания по него. Според Алексей Стоев, макар и след края на комунистическия режим "Амбарица" заедно с други хижи, да е станала държавна собственост, това е направено с цел да се избегне разграбване - хижата е построена "от БТС и за БТС" и държавата я е предоставила на БТС официално като законен стопанин, твърди той.


Труд или пари


За "Дневник" Гатева разказа, че вложеното и като труд, и като пари е много повече от първоначалната инвестиционна програма към договора (виж тук) за ремонти на тоалетни, плочник, бани, кухня, столова, тераса и фасада за общо 25 хил. лв. Разходите за обслужване на вече силния туристически поток са също нараснали значително - за хижата е необходим непрекъснат транспорт на консумативи и храна, както и поне един постоянен служител. Към февруари 2019 г., когато започва спорът с БТС, хижарката е очаквала наемът (в момента 560 лв. на месец) да се приспадне и да се компенсира напълно от тези регулярни инвестиции и разходи, както е било в минали периоди.


Гатева каза още, че за нея най-важното е, че туристическият съюз говори само за пари и не признава, че проблемите от периода до 2012 г. са решени благодарение на сегашните стопани на хижата. Тя смята за недопустимо нейният труд и вложения да не бъдат признати, а хижата да бъде предоставена в готов за стопанисване вид на хора, които не познават трудностите на снабдяването и поддържането ѝ. Друг хижар едва ли ще може да си позволи да плаща наема, както и високите разходи за осигуряване на функционирането на вече изградената система от доброволци и регулярна доставка на консумативи за хижа Амбарица, която е на 3 часа ходене по стръмното било над село Черни Осъм без автомобилен път.


Развитието на туризма - над междуличностните спорове


Пред "Дневник" Алексей Стоев заяви, че е възмутен от клеветите и личните нападки, които е получил от Гатева и от медии при обсъждането на спора. За него е важно да се пази чистотата на идеята на туристическия съюз, който следващата година ще навърши 125 г. "БТС е оцелял и при фашисткото, и при комунистическото управление, той е създаден от светли личности с идеи и именно програмата за развитието му и в бъдеще трябва да обсъждаме, а не лични спорове, които се решават с документи," заяви Стоев.


Той твърди, че хижата в момента е в добро състояние, но това не я прави собственост на Гатева. Именно за да могат да се извършат нужните ремонти през 2013 г. е даден гратисен период без плащане на наем, който е бил удължен еднократно през 2014 г. Възстановяването на хижата е планирано в инвестиционната програма на наемателя към договора, която предвижда ремонти до 2019 г. включително. Това е документирано, както и задължението за плащане на наем след изтичането на гратисния период през декември 2015 г., разяснява председателят на БТС.


Адвокатът на туристическия съюз Ася Гебова допълни за "Дневник", че при разговорите с Ема Гатева през последния месец от БТС са очаквали тя да предложи план за разсрочено плащане. Категоричният и груб отказ да издължи наема и решението ѝ да търси отнемане на правата на БТС над хижата са били изненада за съюза. БТС няма желание да търпи нови загуби, като води дела за неизпълнението на договора и би приел отложено плащане, но за това инициативата трябва да е от виновната страна, разяснява адвокатът. Към момента Управителният съвет, сключил договор с Гатева, е отговорен за щетите, нанесени на БТС. Ако управителите не защитят правата на съюза - най-малкото като не продължат договора - то те биха отговорни за безстопанственост, допълва адвокат Гебова.


Между парите и планините - какво следва?


В момента, хижата работи всеки уикенд на пълен или почти пълен капацитет, като турист без запазено място рискува да спи в столовата - макар и ремонтирана, уютна и добре отоплена (за разлика от проблеми отново на БТС, но на Витоша). Само според документа от 2012 г. на БТС, заетостта на същата тази хижа преди да бъде стопанисвана от Ема Гатева е "изключително ниска" и е изчислена на общо "5-9 дни годишно".


Кой ще стопанисва тази популярна хижа е отворен въпрос. БТС не вижда вариант за нов договор с Ема Гатева, при дължимия наем за 2 години и 2 месеца и нейния отказ да признае това задължение.


Ема Гатева не вижда вариант да се откаже от 5-годишния си труд и инвестиции и ще търси начин именно тя да продължи да развива хижата.


И двете страни казват, че искат "Амбарица" да бъде добро изходно място за туристите, тръгнали към високите части на Национален парк "Централен Балкан".


Дали една от най-посещаваните хижи в България ще продължи да се развива и как - ще бъде решение на Българския туристически съюз. Той ползва безвъзмездно хижата, предоставена му от областната администрация, която е представител на собственика - държавата. Ема Гатева планира да търси правни възможности за оспорване на правата на БТС и смята, че не е редно възстановената от нея хижа да се даде за бъдеща експлоатация другиму.


Въпросът остава отворен до 9 април, когато настоящият договор между БТС и Гатева изтича. Все още споровете могат да бъдат решени в полза не на някоя от страните, а на планинарите, които оценяват направените в "Амбарица" ремонти и доброволчески дейности и се надяват те да продължат. Разбира се, при спазване на закона.


Фестивалът на боровинките, организиран от Ема Гатева на хижа Амбарица през 2016г., имаше толкова висока посещаемост, че голяма част от гостите трябваше да се настанят на палатки.

© Вера Стаевска

Фестивалът на боровинките, организиран от Ема Гатева на хижа Амбарица през 2016г., имаше толкова висока посещаемост, че голяма част от гостите трябваше да се настанят на палатки.


Към момента подобни са ситуациите с хижа "Плевен" и Централна планинска школа "Мальовица", чиито доскорошни стопани също оспорват проблемните си отношения с Българския туристически съюз и неподновяване на договори. От Българския туристически съюз обясняват, че ситуациите там са сходни - наематели, които искат да стопанисват имотите без плащане на наем или при преотдаване на наеманата база на по-високи цени. Според Алексей Стоев, всеки от тези спорове се използва некоректно за медийна кампания против сегашната управа на съюза, защото тази година предстоят избори за Управителен съвет и Председател. "Наемателите са подстрекавани, независимо дали го съзнават или не, да уронват престижа на БТС от хора, които не са свършили кой знае какво за организацията," смята Стоев. Според Гатева, пък, той иска да даде под наем "Амбарица" на туристическото дружество в Троян, само за да си осигури подкрепата му в изборите на ново ръководство.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Най-хубава е хижа Плевен - като почивна станция-с ток,вода, стаи, голям ресторант на два етажа. И там имаше подобен казус с БТС.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Много е направила жената за ремонта и добиването на приличен вид на хижата, но все пак е трябвало да настоява за писмен договор. Иначе е права, но бюрократите си знаят своето.

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Законите и договорите важат и за хижарите.
  Между епрочем високопланинските хижи все още са единствените места, където не се издава нито касов бон нито някаква квитанция и дори не са чували за подобно нещо.
  Държавата е със силно стиснати очи. А това си е непряка субсидия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "От 2016 г. насам между БТС и Ема Гатева няма споразумение, което да позволява инвестициите да се правят вместо плащане на наем."
  Каква организация е Българският туристически съюз? Структура, ръководство, собственост, финансиране, дейност, ... Повече от 2 години няма договор, който да регламентира наема и функционирането на хижата!!! Някой носи ли и ще понесе ли отговорност? Каква? Хижа "Амбарица" прецедент ли е или масова практика?

 5. 5 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Запознат съм с казуса отблизо. Мога само да кажа, че Ема със собствен труд и с наша помощ направи нещо страхотно с тази хижа! Превърна я от разпадащ се кенеф в прекрасно място за туризъм и почивка. За съжаление лековерността й я е подвела и книжните мишки от БТС сега искат да заграбят труда НИ!!!

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И двете страни са допуснали грешки.
  Щом БТС не може да стопанисва хижите,да ги продаде.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Започва да изглежда така , сякаш и двете страни са икономически неграмотни. Хижарката само изглежда по-симпатична.

  Еретик
 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Започва да изглежда така , сякаш и двете страни са икономически неграмотни. Хижарката само изглежда по-симпатична.
  —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов

  Или възползващи се от реалните икономически условия в България. Факторите симпатичност, външен вид, красиво тяло не са от приоритетните.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":

  Би трябвало статията да се чете до край. Там ясно енаписано че договорът е 5 годишен и изтича 04.2019. Няма нужда от подновяване през 2016. Ако някой е искал е можел да направи АНЕКС към договора. Анексът обаче се доп.споразумение на двете страни, ако са съгласни с овите условия. Липсата му означава че се спазва подписаният договор.

  До коментар [#5] от "astra_explorer":

  Не е въпрос на лековерност, а на елементарни знания(договорите се оформят писмено и само писмен договор е валиден пред съдът, защото чиновникът с който е говорено нещо утре може да не е повече представляващо въпросната организация) и бългринът трябва да се научи, че договорите не може да се променят в движение. Когато си го подписал е трябвало да мислиш.

  А постройката(хижата) е на този който има нотариален акт за нея, а не на този който е финансирал начинанието. Така че тази жена всички спорове ги е загубила предварително, явно има лоши съветници.

  Иначе поклон за това, което е направила за хижата


 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Две неграмотни страни няма как да направят нещо качествено. Иначе, казусът просто показва цялата нелепост на туризма у нас. Няма как да го бъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Запознат съм с казуса отблизо. Мога само да кажа, че Ема със собствен труд и с наша помощ направи нещо страхотно с тази хижа! Превърна я от разпадащ се кенеф в прекрасно място за туризъм и почивка. За съжаление лековерността й я е подвела и книжните мишки от БТС сега искат да заграбят труда НИ!!!
  —цитат от коментар 5 на astra_explorer


  Защо винаги, когато някакъв западнал актив заработи благодарение на личния пример на някой ентусиаст от нас и благодарение на общи волни пожертвования на любителите на планината, веднага нечии апетити бързат да сложат ръка върху вече постигнатото и разработеното ? Защо същите тия не си дадоха труда да направят всичко това самите те, като се има предвид как се извършва ремонт на хижа на толкова високо и отдалечено място в Балкана, при такава денивелация и без никакви условипът за това ? Иначе мястото е уникално, красиво и привлекателно за ценителите на истинския, а не на площадния туризъм !

 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  ++++++++++++


  Да попитам какво прави БТВ с наемите?
  Защо ли ги сравнявам с ОКС, дърти комунисти, които прибраха златни имоти в цялата страна и Сега тлъсто рентиерстват!

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#5] от "astra_explorer":

  Точно...! Класическа схема. Няколко софийски тариката в БТС искат да осребрят усилията и труда на някой друг. Стопанката на хижата е проявила голяма наивност...

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Лошо, хижата е поддържана идеално, не се ходи с външни обувки, Ема и останалите са страхотни като отношение. Миналата година Септември бяхме там .. срахотно прекарване. Ако трябва да вярвам на някого - вярвам на Ема.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#12] от "ralita68":

  Как, какво прави БТС с наемите...? Осигурява хранилка на някои отговорни другари, живеещи в София, които гледат планинните по телевизията.

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Сефте.

  БТС винаги така се действали, а Альошата продължава това дерибейство.

  Винаги са смукали от наемите (аренда), не дават стотинка за поддръжка и после след инвестиции от някой свестен хижар дават хижата под наем на някой свой човек.

  БТС са пиявици.

 18. 18 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Повечето от тези хижи с доброволния труд и средства на хилядите любители на планината. Как станаха собственост на БТС?

  Dum Spiro, Spero
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Дамата явно иска да приватизира хижата. Дано не стане. Защото ще се превърне в скъп високопланински хотел и ще опустее. Няма път за мерцедесите на помазаните баровци.

 20. 20 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Повечето от тези хижи са построени с доброволния труд и средства на хилядите любители на планината. Как станаха собственост на БТС?

  Dum Spiro, Spero
 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  Макар да оправдаем, от такъв отговор се страхувах!

 22. 22 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Оправдаем=очеваден. Да ти и телефоните.........

 23. 23 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "gargamel":
  "...са построени с доброволния труд и средства на хилядите любители на планината."
  Витоша- хижа "Кумата", изградена, построена по такъв начин, в памет на загинал алпинист на Алпите, млад човек, от приятели и познати- планинари...

 24. 24 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И Ема Гатева виновна, че няма писмен договор и не плаща наем години наред, и БТС виновни щото се врът гагата с цялата си некадърност в лицето Цецо Миховски.

 25. 25 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 534 Разстроено

  Типично българска работа ...
  Всеки си мисли, че другият му е длъжен по презумпция, а не по право.
  Преди да прочета основното от статията си мислех, че хоп, някой "наш" човек си я е харесал ремонтираната хижа и се готви да я лапне (то може и така да е, и създалата се ситуация още повече ще му улесни нещата).
  Обаче то се оказва, че сегашната стопанка си мисли, че сме в Дивия Запад, където като си заградиш място и то става твое...
  Много ни е прост и неграмотен народа.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Всяка от страните е сбъркала, но се вижда, че БТС има еднакви проблеми с други хижи, което значи, че проблемът е в БТС и некоректния им подход от страна на по-силния (собственик на имота).
  Когато го правят срещу хора, които развиват и увеличават туризма, въпросът е тогава, каква е целта на БТС? Очевидно не е туризмът.
  Бил съм много пъти и на хижа Плевен през годините и на Амбарица преди и след 2012. Разликите са огромни и се дължат на хората, не на БТС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "slon":

  Баш!

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Това единственият наемател в България ли е, останалите могат ли също да не спазват договорите си или става дума за класически пример за защита на конкретен корпоративен интерес под формата на "журналистика"!?

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Там приемат ли целогодишно голи житни бегачи? Гледам умните и красивите са се разпенили, та предполагам...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Зако не направят една технико-икономическа експертиза, в която да има представители и от двете страни и да оценят подобренията, които Ема с помоща на доброволците е направила по Амбарица? Не е толкова сложно, а най-вероятно има достатъчно снимки и данни какво е било завареното състояние на хижата преди това. Тази експертиза да излезе със сума на подобренията и да се вземе решение - приспадане на стойността на подобренията от дължимия за 2 години наем. Да се види кой на кого дължи, да се изчистят дълговете (може да се окаже, че БТС всъщност все още дължи на хижарката) и да се подпише нов дългосрочен договор с конкретен наем. Редно е БТС да признаят, че хижата е в чудесно състояние именно благодарение на Ема. Хижарите с в доста гадно положение - договорите им да са кратки, което ги лишава от стимул да влагат в развитието на хижата. Да не говорим, че привидно романтичната им професия е излючително тежка. А Ема Гатева е една от най-обичаните от планинари хижари и ще е изключителна глупост БТС да я разкарат заради някакво недоразумение.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Високопланинските хижи са с особен статут, те спасяват животи. Нужни са капиталовложения без да очакваш печалба. БТС е раздвоена между поддръжка на базата и желаниео за печалба.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#28] от "svoboden":

  Не. Единственият, несменяем, незаменим и безценен беше Чавдар от Черни връх. Ама тогава нещо не те видех да питаш дали е единствен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ходил съм много пъти на тази хижа, знам какво беше преди Ема и виждам колкко любов е вложила в това и после бях щастлив от резултата. Преди на БТС не им дремеше за тази хижа, но сега видяха какво би станало, ако не бяха мързеливи кърлежи, които нищичко не правят. Сега ще вземат от Ема хижата, ще осерат всичко и ще изгонят хубавите хора, а след 5 години там ще прилича на бившо сметище...така се случва със всичко в Бълхария!

 35. 35 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Стаевска, Й е различно от Ѝ?

 36. 36 Профил на inegve
  inegve
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Неприветлив хижар" ахахахахахах ами евала на БТС направо да върнат бай Дончо да довърши ремонтите. Само му дайте няколко месеца да изтрезнее първо.

 37. 37 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#31] от "oIo":

  Защото според договора няма нужда от такава. Там има изискване за минимална инвестиция от 5000 лв годино, но не и максимална. Като за сметка на инвестициите първо и опрощават наемът за 1 година а после и за още 2.
  Ема дължи наемите за последните 3 години. Защо не е плащала всеки месец по 500 лв, а е чакала да се набере сумата от 18000 лв не е известно.
  Има 2 варианта:
  - някой който не е чел договора я е посъветвал да направи това което казваш ти. Оправи хижата не плащай наемите накрая подобренията ще се приспаднат от наемът.
  - просто по стар български обичай - всеки си мисли че може да мине метър и че е незаменим.

  А дано следващия стопанин на хижата е така грижовен към нея като Ема. Все пак там има и други хора освен нея които могат да участват в бъдещия конкурс.

 38. 38 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Стоев май забрави за пуча който му организираха от БТС? Удев умря, но почина му оживя. Шайка чиновници мародерстват.Познавам Алексей и Ема Гатева.Ако са двамата ще намерят решение.Въпроса е ,че някой е вдигнал мерника на хижата. Знае се кой е.

  закривай БТС.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 39. 39 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е направила жената за ремонта и добиването на приличен вид на хижата, но все пак е трябвало да настоява за писмен договор. Иначе е права, но бюрократите си знаят своето.
  —цитат от коментар 2 на paf


  УРОК: ВИНАГИ С АДВОКАТ при сделка! Един нашенски ПИЧ, шеф на ВВС през 6дневната война, после не толкоз успешен бизнесман, и накрая бая успешен политик (министър в няколко правителства и накрая президент, Езер Вайцман) изкова ЗЛАТНА фраза:

  НЕ излизам от къщи без адвокат от ляво, счетпводител от ляво, и застрахователен агент в ариегарда. Само тогава водя битки!

  П.С. Чудя се на БТС (май така се нарича руристическия съюз) - За едни мижави 5К годишно за последните 3 години да изгонят тази май свестна жена, и да рискуват повторение на историята преди нея...
  До коментар [#2] от "paf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз не разбирам каква е функцията на БТС?! Прасе-касичка на отговорни другари? Трябва да им се вземат хижите и да се дават на търг.
  Иначе госпожата явно няма правна култура, което е жалко.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЙЕИ":

  Бъдещият конкурс ще бъде спечелен от някой, който ще предложи един невероятен наем. Естествено, няма да плати нищо от този наем, само ще използва това, което е направил някой друг. Без да го поддържа или да вложи още нещо. БТС ще се правят, че не виждат и така, докато хижата се окаже отново една вмирисана бърлога, а БТС ще чака, да хване поредният наивник, че да я оправи. Нищо ново или невиждано...!
  Между другото, повечето от българските хижи са рядко мръсни, гнусни, неподдържани и неприветливи места. Превърнаха ги в места за напиване и банкети. Предполагам, че БТС се ръководи от хората на някое дърто ченге. Затова и съвсем нормално е, в това положение...!

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Такава немърливост не е редна. Жената не е плащала наем от 2016-та, въпреки че в договора е упоменато, че гратисния период свършва края на 2016-та. То е ясно какво е станало - мислела си е, че наема ще се приспадне от инвестициите и няма да бъде плащан. С което съм съгласен, след като очевидно е направила нещо прекрасно с тази хижа. Но недопустимо е това да не е рефлектирано в договора, дори били то като анекс на салфетка. Пак ще е нещо.
  Яд ме е, че да си функционален инвалид е нормата. Не е толкова трудно да се запознае човек с тожа как функционира обществото, държавата, догожорености и прочие. Задъжително е.

 43. 43 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Сега хайде да направим фейсбук кампания, да пишем статии и по новините да го дадем - максимално много хора да ангажираме, защото е МНОГО трудно да направиш каквото е РЕДНО - един къс анекс на две страници и точка. Бах*и всеобщата простотия. Това, че жената е работлива не оправдава простотията.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#40] от "Vassil Stoychev":

  Стига с тия търгове...! Това е пълната глупост, която ще съсипе и малкото останало от БТС, туризма и планинарството...! Хижите не са създавани с мисъл за печалба. Това не е техният замисъл, нито техният смисъл...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#44] от "tww09306483":

  Доста често олзвам услугите на хижа Узана и не съм съгласен с теб. Въпреки че има и такива хора - идващи да си изразят простотията и друг да чисти след тях.
  След като хижарката на Узана може да си плаща наемът и да реновира хижата, значи и другите могат.
  А всеки който си мисли че много ще заработи - да се замисли за есенните и в края на зимата дни, когато няма никакви посещения, БТС едва ли ще позволят повече някой да просрочва плащанията в наемът. Може би досега са си затваряли очите, защото са виждали подобренията в стопанисването на хижата.

 46. 46 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Самоедин достатъчно е само да помислиш: БТС има около 250 хижи. Това е публична организация, която трябва не само да се грижи за хижите, но и да ГАРАНТИРА ползването им по предназначение. БТС менажира. Според тебе Алексей Стоев трябва да отиде вземе мистрията и да започне да ремонтира хижата? Той е на пълен работен ден като директор на обсерваторията и планетариума в Стара Загора. Негова задача е заедно с хората от централното управление на БТС да осигурят хижите да функционират в полза на туристите. Нека си спомним какво стана на връх Нова година на Черни връх. За да не се повтаря подобно нещо, те прекратиха договора на хижаря преждевременно. Те са необходима гаранция, че хижарите няма да се самозабравят. Х. Амбарица помни много ГОЛЕМИ хижари, като бай Гечо и как Данка. Помни и особняци като бай Дончо. Не може който и да бил хижар да се чувства като омбашия. Собствеността трябва да си е обществена, а той да е СЛУЖИТЕЛ. Тази жена е ми изглежда доста примитивна в мисленето си. Как така няма да плаща наем? Ще иска и да открадне хижата. Удивлявам се, че някой може да одобри подобно поведение. Собствеността се доказва единствено и само с нотариални актове. Ако нямаш си наематек и ПЛАЩАШ. Всичко друго са свободни интерпритации.

 47. 47 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#41] от "tww09306483":

  Бактн от пророци ...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Дамата явно иска да приватизира хижата. Дано не стане. Защото ще се превърне в скъп високопланински хотел и ще опустее. Няма път за мерцедесите на помазаните баровци.
  —цитат от коментар 19 на Judjuk


  От памтивека се знае, че за частното стопанинът се грижи, а общото "вълци го яли". Така че, никак не съм убеден, че жената, която за 5 години е превърнала един запуснат имот в привлекателен и много посещаван, би била лош собственик. Най-лошият вариант потенциално би бил, ако тя продаде на друг имота или го преотдаде под наем, ако този друг се окаже по-лош стопанин от нея.
  Този спор за едни 11 (единайсет) хиляди лева е много глупав! БТС трябва да намерят начин да задържат тази златна жена и да получат някой лев от нея, защото те все пак са някакъв директорски съвет с идеална цел и трябва да се издържат от нещо. Но пак казвам, те като са директори, трябва да я задържат, да намерят начин да я мотивират, а не само да се запъват като магарета за 11-те хиляди лева наем за две години. Този наем е нищожен за една сграда с такъв размер и капацитет, но пък и поддържането и там в Балкана е твърде скъпо. Затова организацията е с идеална цел, тя трудно може да бъде печеливша. По-добре ли щеше да е, ако друг хижар преди 5 години я стопанисваше без да плаща наем и без да направи нищо по поддръжката за една година (или да имитира някакъв козметичен ремонт) и после да напусне?
  Прекратяването на договора и изгонването на Г-жа Гатева би било управленски провал на БТС, не неин, защото тя очевадно е била много повече от добър стопанин и значително е преизпълнила задълженията си. Тя не е наета за счетоводител, нито за Пиар, а да стопанисва хижата. Може и да има примитивно мислене, но е изпълнила задачата си на хижар блестящо! Ако БТС не намерят начин да я задържат, позор за тях.

 50. 50 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#46] от "Obh":

  "Не може който и да бил хижар да се чувства като омбашия. Собствеността трябва да си е обществена, а той да е СЛУЖИТЕЛ. Тази жена е ми изглежда доста примитивна в мисленето си."
  Може, много от тях се чувстват така, а и много други началници във всички служби се чувстват и държат така.
  Няма да оправдавам арогантност и заграбване на собственост, но жената не е наета да мисли, а да стопанисва хижата, с което се е справила блестящо.
  Давам две идеи: БТС да я обявявт за най-добър хижар на годината и да я наградят с парична награда 11 000 лева и да си я приспаднат като дължим наем. Или пък да изпратят оценител, който да документира, че са направени подобрения в интерес на запазването на имота от разрушение на стойност 11 000 лева и да се приспаднат с дължимия наем. Пито-платено. И едната страна доволна, и другата. Стискат си ръцете и подновяват договора, като изясняват въпроса, че оттук нататък строго ще се спазват клаузите по договора.
  Ако я изгонят, тя с право ще е недоволна, че е вложила повече, отколкото е получила, а БТС ще се възползва от полученото наготово и ще даде хижата на по-лош стопанин, което биб било много лошо управленско решение.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Въх колко много хора разбиращи от хижарските дела имало в БГ.Също като с политиката и футбола стана.Само да вметна че съм бил хижар(не сам,с други хижари)в продължение на 5год.Ема я познавам.Бил съм в Амбарица и при Дончо и при нея.Нека не се лъжем-и двете страни в тоя идиотски спор не стават и за цеп за зеле.Ремонтите които тя правеше бяха малко "въздух под налягане" и показност-на ден се лепееха по няколко плочки в банята и всяка залепена плочка се документираше със снимка във ФБ.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 53. 53 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Дървата на хижата винаги бяха във върл недостиг.И е нормално да е така-хижа се стопанисва от мъж и жена.Сам мъж или сама жена-не става.Ако е сама жена-не смогва със силовите дейности,ако е сам мъж-става кочина.Самия характер на тая жена е доста крив-още вземането на хижата беше съпроводено с върли скандали,имаше двама паралелни собственика,стигна се до намеса на полиция и т.н.,което е нелепо.Дончо не беше чак толкоз лош хижар и също беше изгонен от хижата принудително.Първо заради действия на БТС които си правеха едни сметки,после заради действия на Ема,която пък си правеше други и влезе в конфликт и с БТС и със стария хижар.Да ми говори БТС за 6 до 9дена заетост е нелепо.Бил съм на хижата много пъти при Дончо и посещаемостта си беше повече от нормална и хижата не седеше празна.Амбарица е и единствената хижа,чиято хижарка целенасочено поиска да и се махне хижата от всякакви туристически онлайн справочници и пътеводители,за да не може хората да я критикуват.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 54. 54 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Друг е въпроса че част от критикуващите бяха не туристи,а хора с лични финансови интереси представящи се всеки ден "под име чуждо и вънкашност нова" с по 20ника.Общо взето темите за тази хижа по тур.сайтове прерастваха в някакви върли дрязги със 100страници писания.А колкото до БТС-пълни боклуци-организация застинала във времето на 80те.Повечето хора в управлението и са от тогава,дърти комунделски бюрократи.хора чиновници на бюрце,които никога не са виждали планината и не знаят от коя страна се лови брадвата.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 55. 55 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  На тях това им дай-"кой ще ни даде парииии".Голяма част от хижите целенасочено се унищожават от БТС за да се дадат после за стопанисване като "частни вили" на разни местни мутробизнесмени да се събират уикендите да пият там и да бракониерстват.писал съм писма до БТС,описвал съм сумати простотии и злоупотреби-нищо!Какво представлява тая организация мога да го опиша образно.Пред местната им сграда има един кестен.Който го е садил дядо ми.Само на тротоара на градска улица.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 56. 56 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Една есен излязох с едно найлоново пликче да си набера 5кестена да си сваря,не че няма в Кауфланд ама наблизо са ми...На градска улица,не е в двор нещо в чужда собственост.Излезе от БТС една флюьорца с маникюр и се развика да не бера,че тоя кестен бил техен,те го били садили(дърво 15м,а сградата е там от едва 2год,как па порасте толкоз,нелепа работа),те се били грижили за него.Не ми се разправяше и си тръгнах.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 57. 57 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Оттогава кат мина оттам кестените си седят по земята,нито един не са вдигнали да оберат,под дървото треволяк и еднометрови храсти,даже и самите опадали кестени не си правят труда да пометат та с джапанки ако минеш от тия кестени ще си изпонабодеш краката.Алчност,алчност,алчност до дупка.Кат зло куче под кисела джанка-и то не яде,ама и на другите не дава...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Има си крушка опашка. Това не е цялата истина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK