Бъдещето на хижа "Амбарица" - спор между стопаните ѝ и туристическия съюз

Хижа Амбарица

© Вера Стаевска, Личен архив

Хижа АмбарицаЛюбителите на планината следят от две седмици тревожните сигнали във фейсбук на хижаря на "Амбарица" Ема Гатева. Тя разказва за спор с Българския туристически съюз (БТС), който вероятно няма да продължи договора ѝ, изтичащ в началото на април. Според Гатева, съюзът, който ползва безвъзмездно държавната хижа, е отказал да признае направените от нея финансови вложения в ремонти и оборудване на хижата и възнамерява да търси друг стопанин. Според БТС направените ремонти не дават право на хижаря да не плаща наема, който тя дължи от януари 2016 г. досега.


История за промяна


През последните години расте популярността на хижа "Амбарица", която се намира в сърцето на Стара планина, близо до най-високите ѝ части и на територията на Национален парк "Централен Балкан".


До 2012 г. тя е известна с неприветлив хижар и е в лошо състояние, което дори е документирано от Българския туристически съюз в негово официално становище (виж тук). Тогава съюзът констатира, че хижата е без водоснабдяване, без електричество, без отопление, с "крайно овехтяло и износено" обзавеждане и със събрани подпочвени води в основите на сградата. Тя не само не носи приходи, но и се издържа с пари на БТС, който е похарчил за нея 25 хил. лв от 2006 г. до 2012 г.


Страница 3 от становището на БТС за състоянието на хижата към 2012 г. показва, че тя не само не носи приходи, но и се издържа от съюза. Заетостта й е оценена на "5-9 дни годишно".

Страница 3 от становището на БТС за състоянието на хижата към 2012 г. показва, че тя не само не носи приходи, но и се издържа от съюза. Заетостта й е оценена на "5-9 дни годишно".
В разговор за "Дневник" през тази седмица председателят на Управителния съвет на БТС Алексей Стоев заяви, че състоянието е било "лошо, но не отчайващо", а туристите не търсят лукс в планината. При все това, като тогавашен член на Управителния съвет, през 2013 г. той се е застъпил хижата да бъде дадена на Ема Гатева с гратисен период - неплащане на наем в продължение на една година (2014 г.), докато се правят нужните ремонти.


След изтичането на тази година, Стоев е подкрепил отновое сключването на нов договор с Гатева (виж тук), за 5 години, който също включва допълнителна една година без плащане на наем в замяна на инвестиции - като втората и последна гратисна година изтича през декември 2015 г. Този договор включва и инвестиционна програма до 2019 г. за вложения в ремонти от по 5 хил.лв. годишно, независимо от наема.


Така Ема Гатева е стопанин на "Амбарица" от 2013 г. насам и планинарите са свидетели на непрестанни ремонти - изграждане на санитарни възли, на покрив и вътрешни помещения, транспорт до хижата на ново оборудване и обзавеждане, въпреки тричасовия тежък преход без автомобилен път. Това се случва с подкрепата на привлечени от нея доброволци и дарители. Този 5-годишен принос, който възстановява хижата като планински туристически обект, се дължи на собствени инвестиции на сдружението на Ема Гатева (общо над 25 хил. лв. за периода 2014 - 2019 г. досега), на привличане на дарения и на доброволен труд от стотици, подкрепящи идеята - само един пример е "Фестивалът на боровинките", провеждан ежегодно и изцяло с труда на доброволци.


За популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015г.

© Емилия Вачева

За популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015г.


От 2016 г. насам между БТС и Ема Гатева няма допълнително споразумение, което да позволява инвестициите да се правят вместо плащане на наем.


Столовата на Амбарица преди ремонтите

© Ема Гатева, Личен архив

Столовата на Амбарица преди ремонтите


Към момента БТС не отрича, че хижата е възстановена и е в добро състояние, но изисква неплатеният наем - от януари 2016 г. досега - да се издължи. Според договора, наемът е в размер на една минимална работна заплата месечно, която е нараснала от 420 лв. през 2016 г. на 560 лв. в момента. Според съюза, заедно с неплатената такса смет за хижата, дългът на хижарката е близо 18 хил. лв. за изтеклите 2 години и 2 месеца. Този дълг е обсъждан с нея няколко пъти от 2016 г. насам, макар и да няма протоколи за това, твърди председателят на Управителния съвет Алексей Стоев.


Ема Гатева, обаче, твърди, че е имало споразумение, макар и то да не е било подновено писмено, според което наемът не се дължи заради направените инвестиции.


Към момента, Ема Гатева е осигурила напълно ремонтирана хижа с баня, водя, електричество и оборудване и неколкократно нарастване на посещаемостта на хижата. БТС посреща изтичането на договора за наем след месец с решение да не го подновява. Алексей Стоев твърди, че всеки друг би прекратил договора много по-рано, заради неплащания наем.


Столовата на Амбарица в момента

© Ема Гатева

Столовата на Амбарица в момента


Спорът


През октомври 2018 г. БТС изпраща комисия за инспекция на хижата, която да изиска тя да бъде предадена поради неизпълнение на договора. В докладната записка от инспекцията (виж тук) е записано, че Ема Гатева е твърдяла, че туристическият съюз няма права над хижата.


През последните две седмици спорът ескалира с взаимни обвинения. Гатева твърди, че хижата не е собственост на БТС, а му е предоставена от държавата за развитие на туризъм и съюзът няма право да иска приходи от чужда собственост, след като тя изпълнява задълженията си да развива туристическата дейност на хижата.


БТС твърди, че има ясен договор и Гатева дължи плащания по него. Според Алексей Стоев, макар и след края на комунистическия режим "Амбарица" заедно с други хижи, да е станала държавна собственост, това е направено с цел да се избегне разграбване - хижата е построена "от БТС и за БТС" и държавата я е предоставила на БТС официално като законен стопанин, твърди той.


Труд или пари


За "Дневник" Гатева разказа, че вложеното и като труд, и като пари е много повече от първоначалната инвестиционна програма към договора (виж тук) за ремонти на тоалетни, плочник, бани, кухня, столова, тераса и фасада за общо 25 хил. лв. Разходите за обслужване на вече силния туристически поток са също нараснали значително - за хижата е необходим непрекъснат транспорт на консумативи и храна, както и поне един постоянен служител. Към февруари 2019 г., когато започва спорът с БТС, хижарката е очаквала наемът (в момента 560 лв. на месец) да се приспадне и да се компенсира напълно от тези регулярни инвестиции и разходи, както е било в минали периоди.


Гатева каза още, че за нея най-важното е, че туристическият съюз говори само за пари и не признава, че проблемите от периода до 2012 г. са решени благодарение на сегашните стопани на хижата. Тя смята за недопустимо нейният труд и вложения да не бъдат признати, а хижата да бъде предоставена в готов за стопанисване вид на хора, които не познават трудностите на снабдяването и поддържането ѝ. Друг хижар едва ли ще може да си позволи да плаща наема, както и високите разходи за осигуряване на функционирането на вече изградената система от доброволци и регулярна доставка на консумативи за хижа Амбарица, която е на 3 часа ходене по стръмното било над село Черни Осъм без автомобилен път.


Развитието на туризма - над междуличностните спорове


Пред "Дневник" Алексей Стоев заяви, че е възмутен от клеветите и личните нападки, които е получил от Гатева и от медии при обсъждането на спора. За него е важно да се пази чистотата на идеята на туристическия съюз, който следващата година ще навърши 125 г. "БТС е оцелял и при фашисткото, и при комунистическото управление, той е създаден от светли личности с идеи и именно програмата за развитието му и в бъдеще трябва да обсъждаме, а не лични спорове, които се решават с документи," заяви Стоев.


Той твърди, че хижата в момента е в добро състояние, но това не я прави собственост на Гатева. Именно за да могат да се извършат нужните ремонти през 2013 г. е даден гратисен период без плащане на наем, който е бил удължен еднократно през 2014 г. Възстановяването на хижата е планирано в инвестиционната програма на наемателя към договора, която предвижда ремонти до 2019 г. включително. Това е документирано, както и задължението за плащане на наем след изтичането на гратисния период през декември 2015 г., разяснява председателят на БТС.


Адвокатът на туристическия съюз Ася Гебова допълни за "Дневник", че при разговорите с Ема Гатева през последния месец от БТС са очаквали тя да предложи план за разсрочено плащане. Категоричният и груб отказ да издължи наема и решението ѝ да търси отнемане на правата на БТС над хижата са били изненада за съюза. БТС няма желание да търпи нови загуби, като води дела за неизпълнението на договора и би приел отложено плащане, но за това инициативата трябва да е от виновната страна, разяснява адвокатът. Към момента Управителният съвет, сключил договор с Гатева, е отговорен за щетите, нанесени на БТС. Ако управителите не защитят правата на съюза - най-малкото като не продължат договора - то те биха отговорни за безстопанственост, допълва адвокат Гебова.


Между парите и планините - какво следва?


В момента, хижата работи всеки уикенд на пълен или почти пълен капацитет, като турист без запазено място рискува да спи в столовата - макар и ремонтирана, уютна и добре отоплена (за разлика от проблеми отново на БТС, но на Витоша). Само според документа от 2012 г. на БТС, заетостта на същата тази хижа преди да бъде стопанисвана от Ема Гатева е "изключително ниска" и е изчислена на общо "5-9 дни годишно".


Кой ще стопанисва тази популярна хижа е отворен въпрос. БТС не вижда вариант за нов договор с Ема Гатева, при дължимия наем за 2 години и 2 месеца и нейния отказ да признае това задължение.


Ема Гатева не вижда вариант да се откаже от 5-годишния си труд и инвестиции и ще търси начин именно тя да продължи да развива хижата.


И двете страни казват, че искат "Амбарица" да бъде добро изходно място за туристите, тръгнали към високите части на Национален парк "Централен Балкан".


Дали една от най-посещаваните хижи в България ще продължи да се развива и как - ще бъде решение на Българския туристически съюз. Той ползва безвъзмездно хижата, предоставена му от областната администрация, която е представител на собственика - държавата. Ема Гатева планира да търси правни възможности за оспорване на правата на БТС и смята, че не е редно възстановената от нея хижа да се даде за бъдеща експлоатация другиму.


Въпросът остава отворен до 9 април, когато настоящият договор между БТС и Гатева изтича. Все още споровете могат да бъдат решени в полза не на някоя от страните, а на планинарите, които оценяват направените в "Амбарица" ремонти и доброволчески дейности и се надяват те да продължат. Разбира се, при спазване на закона.


Фестивалът на боровинките, организиран от Ема Гатева на хижа Амбарица през 2016г., имаше толкова висока посещаемост, че голяма част от гостите трябваше да се настанят на палатки.

© Вера Стаевска

Фестивалът на боровинките, организиран от Ема Гатева на хижа Амбарица през 2016г., имаше толкова висока посещаемост, че голяма част от гостите трябваше да се настанят на палатки.


Към момента подобни са ситуациите с хижа "Плевен" и Централна планинска школа "Мальовица", чиито доскорошни стопани също оспорват проблемните си отношения с Българския туристически съюз и неподновяване на договори. От Българския туристически съюз обясняват, че ситуациите там са сходни - наематели, които искат да стопанисват имотите без плащане на наем или при преотдаване на наеманата база на по-високи цени. Според Алексей Стоев, всеки от тези спорове се използва некоректно за медийна кампания против сегашната управа на съюза, защото тази година предстоят избори за Управителен съвет и Председател. "Наемателите са подстрекавани, независимо дали го съзнават или не, да уронват престижа на БТС от хора, които не са свършили кой знае какво за организацията," смята Стоев. Според Гатева, пък, той иска да даде под наем "Амбарица" на туристическото дружество в Троян, само за да си осигури подкрепата му в изборите на ново ръководство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK