Предлагани глоби за плажуване върху дюни сблъскаха отново природозащитници и управляващи

Предлагани глоби за плажуване върху дюни сблъскаха отново природозащитници и управляващи

© Надежда Чипева, КапиталПриродозащитници определиха като абсурдни новите мерки за защита на дюните, които бяха одобрени от Министерски съвет в сряда с приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Предстои внасянето им в парламента, минаване през комисии и две четения в зала.


Проектът за промяна на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие въвежда глоби за поставяне на палатки или плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания санкцията ще е от хиляда до 3 хил. лв, като може да се конфискува и имущество, на стойност между 3 и 5 хил. лв. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежието зони.


Като аргумент за въвеждането на глобите се посочва, че така ще се гарантира опазването и съхранение на дюните, както и на защитени видове на флората и фауната, които попадат в тях. Новите санкции били приети, след анализ на забранителните и ограничителните разпоредби на закона, като новото е, че вече са разписани конкретни административнонаказателни текстове.
Според авторите на промените административните наказания са определени в съответствие с извършена преценка на степента на засягане на обществения интерес при нарушаването на съответната разпоредба на закона. Прецизирани били и текстовете, касаещи органите, ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията.


Любопитна подробност е, че кабинетът одобри промените в закона броени дни, след като министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че срещу скандалните строежи по морето от тази зима вече нищо не може да се направи, защото ставало дума за заварени обекти, получили зелена светлина преди 2008 година, когато е приет Законът за черноморското крайбрежие.


Заменени за стотинки, а се опазват с глоби за хиляди


"Текстовете, които бяха приети няма да подобрят управлението и опазването на дюните, а по-скоро ще го затрудни. За да могат гражданите да спазват закона, те трябва да знаят къде са дюните – това не е заложено в закона, което поставя под въпрос неговото прилагане", заяви пред "Дневник" председателят на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България (АПБ) Тома Белев.


"Смешно е да има едно и също наказание за дете с пояс и за този, който е тръгнал да бетонира дюни" смята той и и очерта един от основните проблеми – бездействието на държавата да си върне собствеността върху тези ценни природни образувания. "Дюните бяха приватизирани или заменени за 12 ст. квадратния метър, а сега не се прави нищо, за да се премахнат разрешенията за строителство, които бяха приети с много нарушения. В същото време наказва хората, които преминават през тях", допълни той.


Според него, за да бъдат защитени, освен че държавата трябва да си ги върне, е необходимо да бъдат картирани изцяло. Белев коментира и твърдението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че изкупуването ще бъде много скъпо – около 1 млрд. лв. "Не е възможно един декар дюни да се оценява на 80 хил. лв. след като строителството е забранено. Те трябва да се изкупят обратно, на цената, за която са заменени", каза той.


Дискотека и басейн върху дюна може, хавлия – не


По думите на Тома Белев в момента всеки е потенциален нарушител, защото няма закон, който да задължава дюните да бъдат отбелязани с колчета или заградени. "Това не е заложени в закона, която поставя под въпрос прилагането му", каза той. Белев, заедно с колегите си, ще участва в заседанията на парламентарните комисии, на които ще има законопроектът ще се обсъжда и очаква "да има разум".


"Не сме видели още успешни реакции за реалното опазване на дюните. Имаше сигнали за строежи до дюни, което очевидно им оказва въздействие, както и много издадени разрешения за строеж" припомни той и акцентира, че опазването на дюните е много важно и за ефективното развитие на туризма. Мнението му беше подкрепено и от Стефан Аврамов, който е експерт на Българска фондация "Биоразнообразие". "Промените се насочват към най-дребните нарушения, това за хавлията на плажа, е леко безумно и неадекватно" смята той.Мнението на Аврамов е, че всичко се прави в угода на строителната мафия и срещу диво къмпингуващите, защото те са последната бариера срещу бетонирането. Ако мерките, които той и колегите му предлагат и които скоро ще бъдат внесени, не бъдат приети, се обмислят и активни протестни действия.


Опит да се яхне вълната


Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов определи промените като "насипни" и "опит да се яхне вълната", именно и заради това се бърза и не се търси системно решение. "Виждаме опит за дискриминационно отношение към посетителите на плажната ивица, а не към онези, които унищожават дюните" заяви той и акцентира, че не е правилно да се разписват режими на защита към животинския и растителен свят чрез Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, вместо в Закона за биологичното разнообразие. Според него е недопустимо държавата да е е разпродала 70% от дюните зад плажа и е допуснала върху тях да има хотели, басейни, дискотеки и други реално унищожителни дюните обекти.


"Необходима е реципрочност на глобите за нарушителите. Не може за хавлия върху дюна да се търси глоба равна на багер върху дюна. Големият проблем с унищожението на дюните никога не е бил създаван от плажуващите. Напротив, често пъти те са онези, които са гласа на природата и не допускат унищожението й", заяви съпредседателят на "Зелените".


Как се появи проектът за закон


За първи път проектът за Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие беше представен миналото лято. Една от основните критики към него беше, че рядко дюните са обозначени. В текстовете, приети от Министерски съвет, обозначаване на дюните, не е предвидено. Въпреки това, в мотивите към закона пише, че той е в съответствие с изискванията на Закона за защитените територии, а целта е опазването и съхранението им.


По-строгите санкции идват месец след като 1205 квадратни метра дюни на къмпинг "Смокиня" бяха унищожени с багер от собственик на терен в района. Една от версиите за вандалски акт, която не беше потвърдена официално, е че са "закривали гледката". Под отговорност бяха подведени двама души - собственикът и багеристът.


Случаят на "Смокиня" стана повод Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да поиска държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни.


Въпреки строгите санкции за поставянето на палатки и кърпи върху дюни, до момента има редица случаи на строителство върху дюни, един от най-известните казуси беше на Несебър и остана известен като "Дюнигейт".


На кого са дюните


Случаят насочи вниманието и към проблема със собствеността на дюните. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамов голяма част от дюните са попаднали в частни имоти през 2006 и 2007 г. Те били получени чрез заменки или при връщане на земеделски земи на собствениците им.


Във времето на част от имотите е променено предназначението и те станали част от урбанизирана територия и като такива са получили разрешение за строеж. По думите на Аврамова не може да се обещае на собствениците на имоти с дюни да им бъде направена заменка.


Министърът подчерта, че заменките отпреди повече от 10 години са станали, преди да бъде приет действащият в момента закон за устройството на черноморското крайбрежие. Аврамова уточни, че в специализираната карта на кадастъра вече са нанесени всички дюни, които са по българското Черноморие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Дискотека и басейн върху дюна може, хавлия – не"
  Вижда се колко шибано продажни коплета са дупедатите. Да се строи дават, а сега като надигна народът главица против беззаконията със строежите и решиха да му го върнат тъпкано. Сигурно се е наложило да връщат рушвети на чорбаджиите, на които трябва да се попречи да строят.

  мурзилка
 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 449 Гневно

  Еднолично жената-кон е взела решение в защита на бетона за сметка на хавлията. Жалка и превзета държава и слаб народ, който не може да се защити от нея.

  „Хотели върху дюните може, а хавлия и чадър не може. Ще я унищожи ли тази дюна хавлията? Те ги разкопават с багери. Вместо тях да гледат, сега – хавлията...“, възмущават се бургазлии от сдружение „Да запазим „Корал“. Те са изпратили становището си до Министерството на туризма . Според председателя на организацията Атанас Русев, одобрените промени били еднолично предложение на министър Николина Ангелкова.
  „Проверихме. Били са обсъждани междуведомствено, както се прави обикновено. Това означава, че еднолично министърът на туризма си вкарва някакви промени, които на него му харесват, и това е“, каза пред Радио Бургас Русев.

 3. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Любопитно

  "Дискотека и басейн върху дюна може, хавлия – не" ,всеки ден по някоя дебилска идея ,а оставката на онова нещо Нено е отдавна закъсняла

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  "Според него, за да бъдат защитени, освен че държавата трябва да си ги върне, е необходимо да бъдат картирани изцяло. Белев коментира и твърдението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че изкупуването ще бъде много скъпо – около 1 млрд. лв. "Не е възможно един декар дюни да се оценява на 80 хил. лв. след като строителството е забранено. Те трябва да се изкупят обратно, на цената, за която са заменени", каза той."
  ================
  Доживях да се съглася с изказване на Белев.
  Бих добавил, че трябва на само да се картират, но и да се обозначат.

  Еретик
 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Весело

  Колко е Черноморското ни крайбрежие...утре да излязат "Зелените" с кошниците ще го засадят цялото с Пясъчни лилии, Успех !

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Във времето на част от имотите било променено предназначението и те вече станали част от урбанизирана територия и като такива са били получили и разрешение за строеж върху терените. По думите на Аврамова не може да се обещае на собствениците на имоти с дюни да им бъде направена заменка.
  Министърът подчерта, че заменките отпреди повече от 10 години са станали, преди да бъде приет действащият в момента закон за устройството на черноморското крайбрежие. Аврамова уточни, че в специализираната карта на кадастъра вече са нанесени всички дюни, които са по българското Черноморие.

  А кога е бил отменен закона, който гласи, че 200 м от брега е изключителна държавна собственост?

 7. 7 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 558 Неутрално

  И аз доживях да се съглася с Белев.

  забавление и приключение
 8. 8 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Сега екоталибаните къде ще си правят катуните?

 9. 9 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Гневно

  "Природозащитникът" Белев иска да му се покаже кое е дюна, за да знае, и да не ходи да се препича там! Пхахах!

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#8] от "tosho_toto":

  Върху бетона н герберастията явно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":

  Освен това, ГЕРБ-аджиите мълчат и по случая с онази бургаска мутра, дето заравни дюната...! Щели да го накарат, да я възстанови. Така се обясняваха...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Поне един няма ли да вкарат в затвора?

 13. 13 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Гневно

  Произвол и наглост! Ангелкова и Нено са двата гнусни публични образа на червената олигархия и беззаконие БСП/Герб и ДПС!!! Не оставка - въже им трябва!

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Леле, тия страшни хавлии. Да им се не надяваш, колко са опасни! Направо дюни събарят! Това самосвали, багери, скрепери и прочие строителна техника, е нежна украса, приятно естетическо допълнение, повишаващо красотата и очарованието на пейзажа.

 15. 15 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 343 Неутрално

  В Италия на Йесоло и на Сардиния дюните са заградени с огради, има забранителни табели за влизане, а хотелите са на 100 м зад дюната. Хората са на плажа и всичко е наред.

 16. 16 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Няма нужда да се ограждат или маркират с колчета дюните. Трябват нормални глоби от над 50 000 лева и бързи наказателни процедури.

 17. 17 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Всички сте един дол дренки и тези, които бетонират и тези, които газят дюните.

 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 619 Неутрално

  A за изкопани с багер дюни какво е наказанието? Потупване по рамото?

 19. 19 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Ако не е Димо,държавата е загинала....

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Ауууу - няма да може да се ходи на море за 3 месеца с един кат дрехи и да се с...ре върху дюните. И умните и красивите изпаднаха в амок. Е нали това искахте бе - никой да не пипа дюните. Или под "никой" разбирате всички извън вашия кръжец....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Весело

  Бетона не е хавлия, бе! Не искаме природа искаме бетон! Окупирахте с ваще хавлии най-хубавите места за хотели! Зелени окупатори! И серете в храстите, да си цапаме гумите на джиповете и атеветата, а фекалиите на нашите хотели се изливат съвсем екологично в морето и така развиваме и бизнеса с аптеки в района!
  Вън хавлиите от плажовете!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Неадекватни популистки решения. Нарушителите трябва да се наказват пропорционално на нарушението:
  - за изгребана унищожена дюна, толкова, колкото за хавлия?
  - за бетонирана дюна, потупване по рамото?
  Държавата трябва:
  - първо да маркира еднозначно границите на дюните и ги обяви за забранени за каквито и да е урбанистични дейности и земеделие
  - да развали заменките без право на компенсации собствениците на дюните, ако са били придобити в резултат на замяна
  - да ги изкупи от тях по цената на типа земя, в момента на покупката преди години, със законния лихвен процент
  - да задължи собствениците, ако не искат да продават, да приложат същите ограничителни мерки на държавата за дюните
  И тогава могат да глобяват на воля...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Крайно време е за измитане на алчната гербава измет.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  Все едно слушам кварталния милиционер...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Нещо като жабата на Беър Грилс !!!

 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Много ясно!! Кога на някой управляващ му е пукало да дюните. Гледат да изгонят всички, за да си строят необизпокоявани!! Ако някой беше прочел в закона в какво се състои защитата, щеше да види, че всякаква дейност е разрешена, освен изпозлването на тежка техника!!! Дюните са с най-ниската степен на защита!! Да, ама сега ще ги направят едва ли не, са от най-високата степен!! :-(

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  дървото му е майката братчеди, от приказки вече няма смисъл

 28. 28 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Любопитно

  От кога едно престъпление, каквото е строителство върху дюни, например, може да се ползва като индулгенция за друго - каквото е поставянето на каравани, джипове и палатки върху същите дюни?! Това прилича на други братя българи, които казват за незаконните си къщи как никой не ги бил спирал цели 40 години докато те строели ли строели....

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Е, не! Тия нямат милост. Затриха лятната почивка на друсаните и кирливите. Срамота!

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Това прилича на други братя българи, които казват за незаконните си къщи как никой не ги бил спирал цели 40 години докато те строели ли строели....
  —цитат от коментар 28 на bj_int


  ааааа... а не прилича ли на едни други българи, които 45 години строяха незаконните си бараки върху чужда земя... щото гробарите в точно този момент от девет кладеница вода носят, за да им я "върнат", напълно незаконно чуждата земя, на основание че си биле декларирали гов*ата върху нея до 98-ма... а не прилича ли на едни съвсем пък други българи, които в момента отчуждават от частни терени черни пътища, съществуващи отпреди тая територия да стане държава, за да си спретнат общински парцелчета за наши хора... не, нали :)

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Държава рекетьор по традиция !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Всъщност на защитниците на дюните не им е до тях, а искат да си запазят възможността да си ползват палатките и караваните край морето безплатно, а не да плащат в къмпинг. Дюните са само претекст. Сега малко ги изработиха. От много тарикатлъци сами си го изпросиха.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Този Белев нали се кандидтира за всички възможни постове, че и от всевъзможни партии, очевидно пример за успешен политик, спазваш добра политическа хигиена! Ами вижте му резултатите и тогава коментирайте управленските му идеи!

 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ауууу - няма да може да се ходи на море за 3 месеца с един кат дрехи и да се с...ре върху дюните. И умните и красивите изпаднаха в амок. Е нали това искахте бе - никой да не пипа дюните. Или под "никой" разбирате всички извън вашия кръжец....
  —цитат от коментар 20 на Тюфлекчия


  ++++++++++++++
  На принципа да запазим дюните....само за нас. Вече запазването на дюните не им е приоритет, а запазването на възможността да ги освинват през лятото.Сега тия мърлячи ще трябва да ходят в къмпинг и да си плащат като нормалните хора.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#34] от "quatro_4x3":

  Т.е., слагането на хавлия върху дюната е проблем?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#34] от "quatro_4x3":Т.е., слагането на хавлия върху дюната е проблем?
  —цитат от коментар 36 на Darth Plagueis


  Слагането на каравани, палатки, коли и цялото освинване, което ги съпровожда. Лично мен тия дюни изобщо не ме интересуват, но като ще ги пазим, да ги пазим от всички., включително и от къмпингуващи на тях. Надявам се да знаеш какво остава след палатките и караваните. След тоя закон дюните поне ще са чисти.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#37] от "quatro_4x3":

  За теб не знам, но аз правя разлика между хавлия и палатка, и хавлия и бетон. Каквато и да е глоба за хавлия е чист комунизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#37:"quatro_4x3"][/quote]

  Никой не е казал, че караваните и другите неща ще са върху дюните, а не на обособено местенце на 100+ метра навътре в сушата, евентуално край съществуващ вече път, и/или ако защитената местност се простира и извън дюните, достъп само пеш.

  мурзилка
 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ТИЯ ДОЛНИ МУТРИ ВИЕ С И ГИ ВЪРНАХТЕ ДА ВИ ДООПОСКАТ СЯКАШ МАЛКО ВИ БЕШЕ , МОЛИХ ВИ СЕ ЗА ПРОТЕСТАРИТЕ ИДЕ РЕЧ МОЛИХ ВИ СЕ А ВИЕ МИ СЕ ПОДИГРАВАХТЕ ................

 41. 41 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 449 Разстроено

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Само заравнените, плоски мозъци от шайката може да си въобразят, че дюната, която природата е създавала в течение на стотици години може да се възстанови. Гледайки коментарите под поста се убеждавам, че българина тотално е загубил връзка със земята, която населява и не цени природните дадености на територията, която населява и за която някога предците му са проливали кръв. Този българин не заслужава тази земя и тези природни дадености. Не заслужава това малко късче територия, на която е обаче е събрано толкова много природно богатство. Тъжно, но уви неизбежно е самоунищожението ни, защото човека живее в симбиоза с околната среда. Това, което се случва в момента е паразитизъм, а паразита винаги унищожава домакина си...

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Ако дюните са част от резерват, трябва да са обозначени и оградени. Въженца и табелки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " "Виждаме опит за дискриминационно отношение към посетителите на плажната ивица, а не към онези, които унищожават дюните" заяви той"

  Защото посетителите на дюните не плащат рушвети, както онези, които ги унищожават системно !!!!

 44. 44 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#28] от "bj_int":
  "От кога едно престъпление, каквото е строителство върху дюни, например, може да се ползва като индулгенция за друго - каквото е поставянето на каравани, джипове и палатки върху същите дюни?! Това прилича на други братя българи, които казват за незаконните си къщи как никой не ги бил спирал цели 40 години докато те строели ли строели...."

  Откакто да строиш в защитена зона нарушава закона, а да къмпингуваш или плажуваш НЕ нарушава закона по никакъв начин, защото защитената зона е с най-ниската възможна защита /дори земеделска дейност е позволена, но не и строителство/!! Защо решихте, че къмпингуването е престъпление?!? Вие изобщо знаете ли какво е престъпление по смисъла на закона?!?

 45. 45 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#42] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Ако дюните са част от резерват, трябва да са обозначени и оградени. Въженца и табелки.
  —цитат от коментар 42 на Незнайко в Слънчевия град


  Дюните НЕ са резерват!! Резервата има много по-висока степен на защита. Дюните са само "защитена зона" в която е разешено всичко освен строителство. В резервата дори пеш нямате право да хосите извън пътеките.

 46. 46 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Весело

  Бетона не е хавлия, бе! Не искаме природа искаме бетон! Окупирахте с ваще хавлии най-хубавите места за хотели! Зелени окупатори! И серете в храстите, да си цапаме гумите на джиповете и атеветата, а фекалиите на нашите хотели се изливат съвсем екологично в морето и така развиваме и бизнеса с аптеки в района!Вън хавлиите от плажовете!
  —цитат от коментар 21 на пустиняк


  абсолютно! Не ги е срам да клатят стабилността!

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  До коментар [#45] от "xox55541929":

  Затова написах "ако". Или не разбрахте?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на eos42597158
  eos42597158
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "''zms15783''":

  а дано и на теб малко мозък засадят...

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#37] от "quatro_4x3":

  "Лично мен тия дюни изобщо не ме интересуват, но като ще ги пазим, да ги пазим от всички"
  +++++++++++++++++++++
  След всички кавги дори не съм сигурен, че ще различа дюна от друг пясък.
  Май плаж е гол пясък, а дюната включва тръни и и тревички.
  Но няма опасност да стана нарушител. Обикалям само по планините.

  Еретик
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Абе, толкова години плажуващите не ги разрушиха тези дюни, даже и без забрани. Как сега те се оказаха най-голямата заплаха. Но от Ангелкова, толкова.

 51. 51 Профил на siunu
  siunu
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "tosho_toto":В нещото намиращо се под малкия ти таз, но първо ще отлеят бетон, пак там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK