"Посланик за един ден" се включи в инициативата на WWF за крайречните гори

"Посланик за един ден" се включи в инициативата на WWF за крайречните гори

© WWF-БългарияЕлена Младенова стана "посланик за един ден", като постави акцент върху темата за околната среда. В четвъртък 15-годишното момиче, заедно с посланика на Черна гора Снежана Радович и ръководителя на WWF - България Веселина Кавръкова, разговаря с кметове, горски служители, ученици и учители за бъдещето на крайречните гори в защитена зона "Река Марица". За възстановяването на тези гори WWF-България работи заедно със собствениците и местните общности от 5 години.


Инициативата "Посланик за един ден" се провежда тази година за втори път. С нея британското посолство в София цели да овласти младите жени, като превръща няколко български момичета в посланици за един ден и им дава възможност да се изкажат и да участват в кампании за важни за тях обществени теми, заедно с представители на посолства и жени, развиващи граждански организации. Инициативата е насочена към младите хора, но и към овластяване на жените - затова и официално краят ѝ ще бъде на 8 март. Международният Ден на жената е избран от инициативата, защото с него се чества равното участие в обществения живот, като празникът води началото си от 1857 г. когато в Ню Йорк е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики.


В инициативата "Посланик за един ден" участват 11 посолства освен британското, както и кабинетът на вицепрезидента. За разлика от предното издание, тази година в инициативата партньори са и граждански организации, които помагат на тематичните кампании. Идеята е посланиците да потърсят и чуят мненията на млади момичета по важни обществени въпроси и да ги свържат с хора, които работят в съответните сфери. Заради това тази година са включени и редица неправителствени организации, работещи по теми от опазването на природата през хората с аутизъм до домашното насилие. За темата "околна среда" партнира WWF - България, представена от ръководителя си Веселина Кавръкова. По темата за околната среда от 12-те участващи посолства патрон е посланикът на Черна гора Снежана Радович. Младият "посланик за един ден" за околната среда е 15-годишната Елена Младенова от София, която е спечелила конкурса с есе за всекидневната свръхконсумация и нуждата от грижа за биоразнообразието и ресурсите на планетата.
Посланиците на околната среда в инциативата на британското посолство "Посланик за един ден", от ляво на дясно: ръководителят на WWF-България Веселина Кавръкова, Елена Младенова, посланикът на Черна гора Снежана Радович.

© WWF-България

Посланиците на околната среда в инциативата на британското посолство "Посланик за един ден", от ляво на дясно: ръководителят на WWF-България Веселина Кавръкова, Елена Младенова, посланикът на Черна гора Снежана Радович.


Крайречните гори


WWF - България, предлага на партньорите си в инициативата - посланика на Черна гора и посланичката за един ден Елена - да отбележат важността на опазването на природата в събитие в четвъртък край река Марица по закриване на 5-годишния проект за крайречните гори. Целта на срещата на "посланиците" е в посещение на място да покажат как е възможно реално партньорство между гражданските организации и отговорните институции, което да доведе до видими ползи за природата и хората.


Край Марица по проекта от 2014 г. досега се възстановяват 240 декара гори от местни видове в два обекта в защитената зона от Натура 2000 "Река Марица". На мястото на хибридните тополи са засадени дръвчета от местни видове като черната топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша и полски ясен.

© WWF-България

Край Марица по проекта от 2014 г. досега се възстановяват 240 декара гори от местни видове в два обекта в защитената зона от Натура 2000 "Река Марица". На мястото на хибридните тополи са засадени дръвчета от местни видове като черната топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша и полски ясен.


На събитието в четвъртък край река Марица присъстват много от заинтересованите страни – представители на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), регионалната дирекция по горите (РДГ), Лесозащитна станция-Пловдив, кметовете на Поповица и Садово, които са общини - собственици на гори, учители и ученици.


В резултат от проекта, изпълнен от WWF-България, ИАГ, РДГ-Русе и РДГ-Пловдив, са възстановени 481 декара крайречни гори в защитените зони от "Натура 2000 "Река Марица" и "Мартен-Ряхово". За възстановяването са използвани различни видове дървета от местен произход и възстановената гора се доближава максимално до естествената смесена структура на крайречните гори.


Представители на горските институции, общини, собственици на земи, учители и училища, са първите, които обсъдиха крайречните гори в "Класната стая на открито" край река Марица.

© WWF-България

Представители на горските институции, общини, собственици на земи, учители и училища, са първите, които обсъдиха крайречните гори в "Класната стая на открито" край река Марица.


Нели Дончева, координаторът на програма "Гори" на WWF - България, коментира, че за нея резултатите при възстановяването на крайречните гори са много мотивиращи. Тя е видяла как отношението на заинтересованите страни се променя - от скептицизъм и трудно възприемане на идеята за възстановяване на естествените гори до гордост от свършеното сега и ангажимент за поддържането им в бъдеще. Тя дава за пример Държавното горско стопанство в Асеновград, които като собственици са силно ангажирани крайречните гори да се развиват и след края на проекта. "Когато има партньорство между неправителствените организации и държавата, има добри резултати," обобщава Дончева.


На събитието всички участници посещават създадената по проекта "класна стая на открито" – беседка с образователни материали за ценни видове от крайречните гори. Включва се и училището от Поповица , като учителката по биология вече планира как да използва "класната стая на открито" в бъдещи уроци.


Нели Дончева от WWF-България разяснява на учениците от Попово разликите между видовете дървета в крайречните гори.

© WWF-България

Нели Дончева от WWF-България разяснява на учениците от Попово разликите между видовете дървета в крайречните гори.


Днешните "посланички за един ден" и бъдещето на поколението на Елена и Грета


От страна на WWF - България, партньор в инициативата на британското посолство е Веселина Кавръкова, ръководителят на организацията за България. Тя разказва, че за нея "Посланик за един ден" успява да даде възможност на младите момичета да участват и да усетят силата си като граждани и това е много важно. "За мен тази инициатива е важна, защото събира жени и момичета от различни сфери и помага да овластим момичетата да участват и гласът им да бъде чут. Аз съм много окуражена от сериозното отношение на Елена, която има желание като млад човек да поеме отговорност и да действа за промяна", смята Кавръкова.


В събитието посланикът на Черна гора Снежана Радович беше патрон на темата "околна среда", заедно с Кавръкова и 15-годишната Елена Младенова. В речта си тя заяви, че за Черна гора опазването на голямото разнообразие на ценни растения и животни и чистите природни ресурси в малката по територия балканска страна е важен приоритет на държавната политика. "Аз идвам от Черна гора, екологична държава, както е записано в Конституцията ни. Имаме пет национални парка, голям брой обекти под закрилата на ЮНЕСКО и голям брой защитени територии. Също така на територията на Черна гора съществуват множество застрашени видове животни и птици и ние се гордеем с това. Наш дълг е да опазваме природата за нашите деца. Радвам се, че имам честта да участвам в това събитие, заедно с Елена Младенова, която днес е "Посланик за един ден," каза в речта си Нейно Превъзходителство Радович.


Младият посланик на околната среда "за един ден", Елена Младенова, е спечелила конкурса с есето си за свръхконсумацията и изчерпването на ресурсите на планетата. В него тя разказва как модата налага производство на излишни количества дрехи, което има голям отпечатък върху природата. То налага отглеждането на памука като текстилна култура, за което се ползват големи количества природни ресурси, най-вече на вода. За производството на памук се култивира 350 млн. декара земя, като от нея изчезват растителни и животински видове. "Цели райони на Узбекистан се превърнаха в пустиня заради отглеждането на памук. Аралското море е почти изчезнало и солеността на почвата се е увеличила," пише Младенова. Нейното послание е, че при актуалната модна колекция на дрехи с цвят корал трябва да се замислим, че скоро коралите ще могат да бъдат видени само като цвят. Всеки може да направи нещо конкретно в своето всекидневие, за да помогне.


Предстои да видим дали ще чуем гласа на Елена Младенова и в бъдещи природозащитни инициативи. На фона на активната позиция на младите климатични активисти, протестиращи всеки четвъртък в Белгия и примера на Грета Тунберг от Швеция (виж тук), може би има шанс за обновяване на лицата и енергията в гражданското природозащитно движение и в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK