Върховният административен съд отново поиска екооценка за актуализирания план за Пирин

Върховният административен съд отново поиска екооценка за актуализирания план за Пирин

© Вера Стаевска, Личен архивВърховният административен съд отново отмени решението на екоминистерството да няма екологична оценка за актуализацията на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Позицията е публикувана днес и потвърждава решението си на първа инстанция от април миналата година, което бе отменено през декември, за да се "отчетат всички доводи".


Отмененото повторно днес от съда министерско решение, че актуализираният план за Пирин няма да се подлага на екооценка, беше взето на 1.03.2017 г. от служебния екоминистър Ирена Костова. И днешното съдебно решение обаче подлежи на обжалване.


Защо е нужна екооценка


В проекта за актуализация се предвиждаха значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха възможностите за строежи. Тези промени бяха обжалвани от "ВВФ - България" (сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България" ) и Асоциация на парковете в България, както и физическите лица Тома Белев и Асен Карагьозов.
За такива промени и за план за управление е задължителна екологичната оценка, пледираха те и в заседанието на 27 септември 2018 г. на 5-членния състав, ръководен от Милка Панчева, както и на последното заседание на 11 февруари тази година на 3-членен състав с председател Любомир Гайдаров. Докато съдия Панчева върна делото за допълнително обмисляне на доводите, съдия Гайдаров потвърди днес решението от април на съдия Марчева за задължителна екооценка.


Всички пътища водят към Банско


Междувременно ВАС реши и казуса с решението на Министерския съвет от декември 2017 г. да заобиколи екооценката на актуализацията на плана с правителствени промени в предния и все още действащ план за националния парк. Окончателното решение въпреки обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше взето на 16 януари. То отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и постанови, че промени в план за управление на национален парк задължително трябва да минат през екооценка.


Промените в плана за Пирин попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури както за екологична оценка, така и за оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000".


Въпреки че обяви, че ще спази съдебното решение, само ден след като ВАС отмени правителствените промени в плана за Пирин министър Нено Димов започна търсене на консултанти за промяна на договора на настоящия концесионер на ски зона Банско в националния парк. Тази вечер в ефира на БНТ Димов обяви, че фирмата "Делойт" е избраният консултант и трябва до 1 месец да представи предложение за промяна в концесионния договор. След решението на съда отново Димов поде инициатива за законови промени, които да заобиколят съдебната забрана и в бъдеще да позволят проекти в национални паркове без екооценка.


Ще обжалва ли екоминистърът за пореден път?


Днес в кулоарите на парламента Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че все още не е видял решението на ВАС. "Ще се запознаем с решението и мотивите към него и в установения законов срок ще предприемем необходимите действия, " каза той и добави, че към момента не може да отговори дали ще обжалва или не.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK