Мерките за подобряване на качеството на въздуха ще струват до 879 млн. лв.

Мерките за подобряване на качеството на въздуха ще струват до 879 млн. лв.

© Associated PressВ момента се разработва проект за национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, Изпълнението й ще струва между 475 млн. и 879 млн. лв. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в Народното събрание.


Основен фокус - битово отопление и транспорт


Проектът е за периода 2018 - 2024 г., а в момента се прави съгласуване и с компетентните ведомства. Програмата предвижда изпълнение на мерки за секторите битово отопление и транспорт. Основен фокус е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.


"Изпълнението на програмата ще изисква усилията на всички заинтересовани страни и ще е необходим значителен финансов ресурс", каза министърът. По думите му през 2020 г. се планира въвеждане на изискванията на регламент за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво с цел подпомагане на процеса на подмяна на тези уреди с такива, които са с по-ниски емисии на вредни вещества.
Димов подчерта, че в рамките на оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. са открити две процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общините. Димов припомни, че в рамките на първия етан, който е приключил 2017 г., са били одобрени 11 общини.


"В момента се изпълнява вторият етап с краен срок за кандидатстване 31 януари 2019 г. До момента по него са подали заявления 8 общини, предложенията се разглеждат", обясни министър Нено Димов. Той уточни, че има и друга процедура за финансиране на инвестиционни мерки, насочени към намаляване на емисиите от битовото отопление, чийто общ финансов ресурс е 111 млн. лв. Друга мярка, която се предприема, е насочена към годишните технически прегледи на автомобилите.


Координационен съвет за интегриране на политиките


"За интегриране на политиките по опазване на чистотата на въздуха вече работи координационен съвет. Той включва представители на управленско ниво от всички компетентни институции, местната власт и работодателските организации", каза Димов.


От изказването му стана известно, че основен фокус ще е преустановяване на наднорменото замърсяване с фини прахови частици, който е "най-сериозният проблем по отношение качеството на въздуха" на национално ниво и е предмет на процедура по нарушение пред съда на ЕС.


Димов заяви, че общините са тези, които носят отговорността за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух. Според него по проблема се работи от местната власт, която е подпомагане от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Междувременно вчера стана известно, че Столичната общината вече е избрала кой да достави 22 нови станции за измерване на качеството на въздуха. Спечелилият кандидат е "Телелинк", съобщава "Капитал". Другият кандидат беше мобилен оператор, който обжалва, но без резултат.


От публичните документи на сайта на профила на купувача на СО обаче не става ясно какъв опит притежава "Телелинк бизнес сървисис", който да е близък до предмета на поръчката, тъй като той е приет без забележки в протоколите. Те са предложили малко над 548 хил. лв. за изпълнение на поръчката при прогнозна стойност 560 хил. лв. Според заданието системата трябва да бъде изградена до 1 септември 2019 г., тоест може да се наложи да се справят и по-бързо от предвиденото.


Данните от новите станции няма да са официални


Станциите обаче няма да са част от официалната информация за качеството на въздуха на Министерството на околната среда и водите. Това стана ясно от обсъждане по темата за въздуха при омбсудсмана миналата седмица. Новите сензори ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и "Джеймс Баучер", до последната спирка на трамвай №10 при "Западен парк", на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в "Орландовци", до "Централна автогара", до поликлиника "Враждебна", Центъра за заразни болести, Военномедицинска академия, на ул. "Мими Балканска", НИМХ-БАН, Зимния дворец, стадион "Раковски", 29 ДКЦ в "Борово", в "Хиподрума", читалище "Св. св. Кирил и Методий" в кв. "Драгалевци", в непосредствена близост до районните администрации на районите "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Всички в Европа се топлят на газ и ток, обаче на нас газ и ток не ни трябват. Ицето и Льо пти Женераль ще ни топлят с призиви и декларации.

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#1] от "moreee":

  Ние ще се топлим на азерския газ, дето го докара Бойко...! :)

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1098 Весело

  "За интегриране на политиките по опазване на чистотата на въздуха вече работи координационен съвет. Той включва представители на управленско ниво от всички компетентни институции, местната власт и работодателските организации"

  Бре! Това сериозна работа! Този велик координационен съвет с представители на управленско ниво със сигурност ще измисли как да изчисти въздуха!

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5032 Неутрално

  "Изпълнението на програмата ще изисква усилията на всички заинтересовани страни и ще е необходим значителен финансов ресурс"

  Като знам с каква скорост се случват нещата у нас, години ще минат

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  Докато има мръсен въздух ще има пари за крадене от Шайката !!!
  Гласувайте за ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#3] от "redguy":

  Не е сигурно, какво точно ще измислят, но е сигурно, че си изписват прилични възнаграждения за усилията, които полагат...! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Мерките ще струват 500 милиона лева, а чистият въздух колко ще струва? Защото мерки не означава непременно и резултат.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fiji":

  Нека кажат колко пари потрошиха по темата до момента. БЕЗ РЕЗУЛТАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Обичайно е за човек като Нинов (и приятели) около 100% от сметката да не излиза.
  В предложението, съвсем без изненада четем за мултипликация на институции, така щото настоящите, които трябва да се занимават с проблема, да се отслабват още повече.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#7] от "Fiji":

  "а чистият въздух колко ще струва?"

  Чист китайски кислород струва четири долара за литър (160 долара за бутилка от 40 литра). Толкова струва и чист азотен диоксид
  https://www.alibaba.com/product-detail/wholesale-40L-20kg-24KG-oxygen-cylinder_60821232129.html?spm=a2700.7724857.normalList.181.3d0b2766YeXVJC
  Чистият азот е по-скъп - 16-17 долара за литър.

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Любопитно

  "Основен фокус е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха."

  На мястото на печки и котли какво ще има? Камини и пещи? Или и обитателите ще бъдат "изведени" (като замърсители) към … гробищния парк.
  Освен това, трябва да се махнат всички уреди, ползващи природен газ, руски природен газ … за да сме напълно свободни … да умрем от студ.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Докато има мръсен въздух ще има пари за крадене от Шайката !!!
  Гласувайте за ГЕРБ !!!"
  ===========
  И като дойде Корни - въздухът чист, корупция няма.
  Кмете, отбор В се справя по-добре от отбор А. И отбор Б по-добре се справяше.

  Еретик
 13. 13 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Мерките за подобряване на качеството на въздуха ще струват до 879 млн. лв."
  Meрките ясно, въздуха за да се подобри колко ще струва?

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Весело

  Иначе не са много пари. Една трета от излишъка. Ама не вярвам в ползите, даже в идеите.

  Еретик
 15. 15 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fiji":"а чистият въздух колко ще струва?"Чист китайски кислород струва четири долара за литър (160 долара за бутилка от 40 литра). Толкова струва и чист азотен диоксидhttps://www.alibaba.com/product-detail/wholesale-40L-20kg-24KG-oxygen-cylinder_60821232129.html?spm=a2700.7724857.normalList.181.3d0b2766YeXVJC Чистият азот е по-скъп - 16-17 долара за литър.
  —цитат от коментар 10 на wanderer


  Разрездаш 1 О2 в 4 N2 , изпърдяваш се за цвят (серо-водород с малко метан, с повече ако си крава), оригваш се благо за CO2 и си там. У въздуха сиреч.
  :-)

 16. 16 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1039 Весело

  Лондон е газифициран през 1878 година, а в София през 2019 година някои все още се отопляват със стари гуменяци (меко гориво), въглища и дърва (твърдо гориво!

  Машини прости, народ неук.
 17. 17 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ... е, въведоха ни и "данък въздух"... Честито!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Въздух под налягане за подобряване качеството на въздуха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK