До 12 март Европейската комисия пита гражданите за предложения за Директивата за водата

До 12 март Европейската комисия пита гражданите за предложения за Директивата за водата

© Мария ГуленоваКак и дали Рамковата директива за водите и Директивата за наводненията са довели до промени в устойчивото управление на водите и до подобряване на състоянието на водните обекти и на стратегиите за намаляване на риска от наводнения в ЕС. Това са основните въпроси, които Европейската комисия задава в консултация, в която всеки европейски гражданин може да участва до 12 март чрез специален онлайн въпросник.


Консултацията представлява "проверка на пригодността" (fitness check), с която Комисията цели да постави адекватно следващите цели на политиката си за водите. Водната директива действа от 2000 г. , като цели до 2027г. да постигне определени цели за качеството на водите на Европа. Поставените приоритети и мерки за постигането им обаче не са оценявани през изминалите 19 години, а през това време промените са големи.


От една страна има нови природни феномени - например, климатични изменения, влияещи и върху все по-застрашителните наводнения. От друга страна, има нови управленски предизвикателства - засилен интерес към ВЕИ, които под формата на мини-ВЕЦ често застрашават биоразнообразието в реките, както и по-силен ефект от натрупващите се сечи, водещи до засушаване, но също и индустриални и битови замърсявания.
Освен настъпилите от 2000 г. насам промени, причина за провеждане на оценка на пригодността е и фактът, че директивата се прилага слабо. В момента базата данни на Европейската комисия показва 72 активни наказателни процедури срещу страни-членки на Европейския съюз за неизпълнения по теми, свързани с водите.


WWF-България и Българското дружество за защита на птиците провеждат информационна и помощна кампания в България за консултациите за Директивата за водите. Гражданските организации предлагат на специалния си кампаниен сайт (виж тук ) на своите съмишленици да подадат до Европейската комисия предварително подготвени от техни експерти отговори, за които гарантират, че ще подпомогнат по-доброто опазване на водите. Основната препоръка на неправителствения сектор, както в нашата страна, така и на европейско ниво, е, че не трябва да отпадат изисквания, а промяната в директивата трябва да е по посока на по-строго прилагане.


По-рано този месец WWF-България сигнализираха, че в България няма нито една жива река. "На практика това означава, че няма река, която да не страда, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, които да спират миграцията на видовете в нея, от копаене за инертни материали или от канализиране," беше констатацията на неправителствената организация, разпростанена заедно с апела им всеки гражданин да изпрати до Европейската комисия чрез линк искане за запазване строгостта на водната директива.


Проверката на директивите за Натура 2000


Да се запазят приоритетите, но да се затегнат контролът и режимите за осъществяването им.


Това беше и посланието на гражданската кампания и крайният резултат от "проверката на пригодността" (fitness check) през 2016 г. за директивите за Натура 2000 (Директивата за местообитанията и Директивата за птиците). Тогава общественото и експертното допитване показаха, че целите на директивите остават актуални, но е важно прилагането им да стане по-ефективно, защото на много места защитените зони от "Натура 2000" за птиците и местообитанията остават само "паркове на хартия" (повече за "Натура 2000" - тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK