Къдроглавите пеликани в новата колония на Персин чакат потомство за втора година

Къдроглавият пеликан е критично застрашен в България, а международният му природозащитен статут е оценен като уязвим.

© Ивайло Зафиров, БДЗП

Къдроглавият пеликан е критично застрашен в България, а международният му природозащитен статут е оценен като уязвим.За втора година се размножават къдроглави пеликани в новата гнездова колония на вида, разположена на дунавския остров Персин (Белене) в природен парк "Персина". Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които работят заедно с дирекцията на парка за редките птици в района.


Къдроглавият пеликан е критично застрашен в България, а международният му природозащитен статут е оценен като уязвим. В миналото у нас е имало гнездови колонии по дунавското и черноморското крайбрежие и в Стралджанското блато, но от средата на XX в. гнезди само в резерват "Сребърна".


Втората колония на критично застрашения пеликан


След повече от 60 години новата гнездова колония на къдроглавия пеликан в България се установява през 2016 г. в зоната от "Натура 2000" "Комплекс Беленски острови" в природен парк "Персина". За пеликаните в тази защитена зона са допринесли дирекцията на парка, БДЗП, WWF - България, и "Зелени Балкани", като сформираната колония е ключов успех за опазването на вида и за природозащитата в страната.
Колонията вече за втора поредна година показва активен размножителен период - от БДЗП съобщават, че този месец наблюдават там 40 птици, като няколко двойки къдроглави пеликани мътят, други подготвят гнездата си, а трети копулират. Очаква се птиците да имат малки през лятото, а миналата година през юни девет малки къдроглави пеликанчета, отгледани от девет двойки, са излетели от защитена зона "Комплекс Беленски острови".


Втората гнездова колония на къдроглавия пеликан в България се установява през 2016 г. в зоната от Натура 2000 "Комплекс Беленски острови" в природен парк "Персина"

© Свилен Чешмеджиев, БДЗП

Втората гнездова колония на къдроглавия пеликан в България се установява през 2016 г. в зоната от Натура 2000 "Комплекс Беленски острови" в природен парк "Персина"


Как се създава гнездяща колония пеликани


Благодарение на изследвания и документация от гражданската организация "Зелени Балкани" през 2000 г. се създава природен парк "Персина" с площ близо 22 хил. ха в района на Белене. Това е част от консервационната програма на "Зелени Балкани" за опазване биоразнообразието на река Дунав и прилежащите влажни зони. Тя включва и идентифицирането на ценни от природозащитна гледна точка места и обявяването им за защитени територии или места от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).


Впоследствие със съвместна работа на WWF-България, Българското дружество за защита на птиците и правителствената дирекция на Природен парк "Персина" са възстановени блатата на о. Персин. Те попадат в Рамсарско място за защита на влажните зони "Беленски острови" и в "Натура 2000" зона "Комплекс Беленски острови" и имат важна роля за биоразнообразието по Дунав.


Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на Природен парк "Персина" имат различни дейности за подкрепа на пеликаните. Те изграждат платформи за гнездене и ежегодно ги поддържат в добро състояние. Поддържащи дейности са доста трудоемки, извършват се в тежки полеви условия и включват няколко етапа: ремонт на платформите, косене на тръстика, връзване на тръстикови снопи, пренос и наслагване на тръстиковите снопи върху платформите. От 2016 г. насам птиците успешно заеха една от наколните дървени платформи в блато "Песчина" на остров Персин.


Благодарение на тези дългогодишни усилия на природозащитните организации и парковата администрация в страната ни вече има втора колония на уязвимия в световен мащаб и критично застрашен в България къдроглав пеликан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Дано само КЪДРОГЛАВИНЕ ПЕЛИКАНИ останат единствените обитатели на ЗЛОВЕЩИЯ в недалечното минало ОСТРОВ ПЕРСИН ! Желая потомството им да пребъде , а на острова най-после да се издигне МЕМОРИАЛЪТ , който да напомня за хилядите именни и безименни мъченици , оставили младост , здраве и живот там !

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  И нито дума за това колко пари са потънали в “зелените” джобове!? Интересно, че ако се строеше училище или улица щяхме да сме напоително информирани, че се ХАРЧАТ хиляди левове НАРОДНИ пари...

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2717 Весело

  Похвално за ползотворните усилия ...

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 609 Неутрално
 5. 5 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 679 Неутрално
 6. 6 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Да са живи и здрави 🕊

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Затворът там трябва да се затвори, целия остров Персин да стане резерват, да се направи мемориал и музей на мястото на концлагера. И никаква АЕЦ.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 8. 8 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пипера е много лют":

  Цъкнах ти минус заради последото изречение. Много необосновано!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 9. 9 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#8] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  И кое му е необоснованото ? Какво търси АЕЦ до резерват ? И то земетръсна зона ! Или щом става дума за руски проект, трябва да си затваряме очите.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  ...И кое му е необоснованото ? Какво търси АЕЦ до резерват ? И то земетръсна зона ! Или щом става дума за руски проект, трябва да си затваряме очите.
  —цитат от коментар 9 на antonio_vivaldi

  вероятно очаква дивиденти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK