Ще се застрои ли и плаж "Липите"

Достъпът до плаж "Липите" с автомобили е забранен от режимите на 4 защитени територии и зони, в които той попада

© Вера Стаевска

Достъпът до плаж "Липите" с автомобили е забранен от режимите на 4 защитени територии и зони, в които той попадаПлаж "Липите" край Синеморец ще остане див това лято. Това следва от решение на Министерството на туризма да се откаже да даде под наем един от последните диви плажове в страната, попадащ под четворна защита.


През последните дни медии (виж тук и тук) и граждани с тревога коментираха решението на ведомството да отдаде под наем плажа, до който сега достъп има само пеша. Причина за безпокойството е, че това би означавало прокарване на път през защитени и горски територии. Плажът "Липите" попада под четворна природозащитна грижа - той е част от защитена местност "Силистар", от Природен парк "Странджа" и от двете зони от "Натура 2000" в Странджа - една за птиците и една за местообитанията, включително дюните. Защитената местност "Силистар" освен забрана на строителство постановява изрично, че "достъпът на моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности," е забранен.


Министерството обаче обяснява отказа си да сключи договор за наем с друг аргумент, а именно: "Въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019."
"Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й", се казва в съобщението на ведомството. По неофициална информация на "Дневник" обаче Министерството на туризма не е съгласувало плана за предоставяне на защитения плаж под наем с нито една от институциите, които управляват горите и защитените територии в съседство - нито с дирекцията на Природен парк "Странджа", нито с нейния принципал - Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), нито с Регионалната инспекция по околна среда или нейния принципал Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Към момента "Дневник" очаква официални отговори от звената на МОСВ и ИАГ за това дали Министерството на туризма е съгласувало с тях намерението си за отдаване на плаж "Липите" под наем. Случаят с плаж "Делфин" показа, че е възможно органите по контрол върху природозащитното и устройствено законодателство да бъдат въвлечени, след като съответната крайбрежна територия е увредена, и могат да санкционират, но не и да предотвратят щетите.


Министерството обяснява намерението си с планираните приходи. "Основната задача по закон на Министерството на туризма е да осигури стопани за морските плажове. Считаме, че това е най-добрият начин на първо място да се гарантира безопасността на туристите, както и да се осигурят постъпления за държавния бюджет", гласи прессъобщението на институцията.


Предложението за отдаване под наем, което сега се оттегля от министъра на туризма Николина Ангелкова, предвиждаше сумата от 3600 лв годишен наем. Такъв приход на държавния бюджет би трябвало да бъде оценен спрямо причинените щети от загуби за горското стопанство и увреждането на природата, които биха последвали урбанизация на недостъпен за автомобили към момента плаж, за който са характерни неувредени дюни.


За "Дневник" д-р Румен Караманов, концесионер на ловната територия в района, която граничи с плаж "Липите", коментира плановете за концесия на "Липите". Според него наем на плажа ще наруши защитата на територията, ще прогони дивеча в съседство и ще постави в риск посетителите на плажа, които не могат да стигнат до него с личен автомобил.


Тъй като ловците спазват заповедите и режимите на защитената местност "Силистар" и Природния парк "Странджа", те знаят, че според техните режими достъпът на автомобили до плажа е забранен. Д-р Караманов смята, че отдаване на този плаж за масова туристическа дейност не е правилно, защото би наложило прокарване на пътища в защитените територии, ако се развива туристическа дейност, изискваща достъп на линейки, строителни автомобили и сметосъбиране. За ловците урбанизирането на плажа е нежелано, защото увреждането на природата ще прогони и дивеча, на който те разчитат.


Плаж "Липите" и към момента е обичана дестинация за пешеходните туристи, тъй като отстои на 15 минути разходка по брега от село Синеморец, по образователен маршрут, стопанисван от дирекцията на Природен парк "Странджа". Той е обичан именно заради спокойствието и запазените дюни, за които на съседния плаж на Синеморец - "Бутамята" - след концесионирането му е останал само спомен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Да, без съмнение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Абе там не е ли гранична зона, все пак ???

  ka[email protected]
 3. 3 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално
 4. 4 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Дано не последва съдбата на уж защитения Силистар, на уж еко застроеното Иракли и на уж еко плаж Корал. Оставете Липите! Ненаситници гнусни.

 5. 5 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 242 Неутрално

  не че нещо, ама много нудисти на този плаж. иначе прекрасно място

 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#5] от "bj_int":

  Наистина прекрасно място! Струва си преминаването през "Бутамята" и изкачването по скалите!
  Като наблюдавам, обаче, настъплението по плажовете, презастрояването на местността над плажа "Бутамята", не съм оптимист, че плаж "Липите" ще остане същото красиво място още дълго време.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 7. 7 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Долу ръцете от Липите маскари.
  Не ви е ли е срам за 3600 лева на годиа въобще да се замисляте!!!

 8. 8 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално
 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кратък отговор - ДА!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Ще се прехвърлят няколко апартамента на правилните хора и застрояването ще започне!

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Който го пипне да го застроява да му изсъхнат ръчичките.

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#5] от "bj_int":

  Това са маскирани данъчни. Какво да се прави - задължения! Тежко е в това министерство.

 13. 13 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Какво е това идиотско заглавие? Никой никога не е имал намерение да застрои плаж липите!!! Трябваше да бъде отдаден на концесия, за да може да се поддържа!!! Сега когато еко-туристите оставят след себе си еко-кочина след края на сезона кой и за чия сметка ще почисти?!? Може би за сметка на данъкоплатците, който даже не знаят къде се намира! Еко организациите ще се бръкнат ли с някой лев от милионите, които усвояват за броене на делфини и лалугери, за поддръжка на дивите плажове???

 14. 14 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Споко министърке, и твоето време ще свърши! Интересно ми е как ще се обясняваш пред децата ни!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#9] от "Суджук Герберите":

  Въпрос на време, както се казва... Като едното нищо, на Йордан Цонев дядо му, да е имал ниви и градини, току до плажа. Трябва да се реституират, час по-скоро...! ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на kad
  kad
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#13] от "silverman":

  Те и "Алепу" не го застрояват, само го "Брегоукрепват" с един-два хотела.
  Да не тръгне някое свлачище и към "Липите" след някоя и друга годинка.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  те знаят, че според техните режими достъпът на автомобили до плажа е забранен.
  _______________
  Стротителите да не са обещали на Цецо гаражи и паркоместа, какъв е този зор да строят точно там???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Стига някой мафиот да го хареса.

 19. 19 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#13] от "silverman":

  Да, и вълните, понеже знаят, че Липите е "див плаж" , изхвърят плаващия в морето боклук някъде другаде.Затова "дивите плажове" нямат нужда от поддържане, а от още повече палатки и псета върлуващи из бреговите околности.

  Winora forever
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Дано не последва съдбата на уж защитения Силистар, на уж еко застроеното Иракли и на уж еко плаж Корал. Оставете Липите! Ненаситници гнусни.
  —цитат от коментар 4 на falkoneti


  Че кво му е на Силистар? Много културно е станало.

  А еко-активистите дето са си направили къмпинг там, който прилича на кочина няма ли да кажеш нещо. Дано си го почистват след края на сезона.

 21. 21 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Ще се застрои ли и плаж "Липите"

  Очевидно, въпросът (без въпросителна накрая) е реторичен...

 22. 22 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  ..........държава без мислещи и активни хора винаги се превръща в просто...."територия" на различни вида (по бате ви бойко борисов) свине (пак по него)....и каквото друго ви дойде наум...Бъдете здрави..)))))

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  С тази "правосъдна"система остава да се надяваме само на Бог да спира наглеците и безумците...

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Да. Ще се застрои. Беър Грилс нареди, а Нено изпълнява. Има ли други въпроси?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Миналото лято участвах в акция на една организация- Зелена Странджа, за почистване точно на плажа Липите . Изнесохме доста боклук, в интерес на истината , изхвърлен от морето, малка част- от плажуващите . Липите и още няколкото малки , безименни плажове от Бутамята до Силистар са природни перли и трябва да останат такива непокътнати! Трябва да се научим да не цапаме ! Много талантлив и надарен е народът ни, но много цапаме !

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Зависи колко още ще продължи стабилността. Може и да не се застрои.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ходихме миналата година.... През гората.. И си рекохме с мойта: все още има мещо диво останало.. Ама.. Май стабилността ще се погрижи

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Трябва да се научим да не цапаме ! Много талантлив и надарен е народът ни, но много цапаме !
  —цитат от коментар 26 на faeton.


  Е там е проблема, че много се цапа. Просто всеки хвърля където намери за добре боклуците си.

 30. 30 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какви експерти са тези корумпета? Даже и по Тошово време нямаше такива "експерти".....Тогава ни бръснеха главите и ни гонеха ама поне плажове бол......

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Какво е това идиотско заглавие? Никой никога не е имал намерение да застрои плаж липите!!! Трябваше да бъде отдаден на концесия, за да може да се поддържа!!! Сега когато еко-туристите оставят след себе си еко-кочина след края на сезона кой и за чия сметка ще почисти?!? Може би за сметка на данъкоплатците, който даже не знаят къде се намира! Еко организациите ще се бръкнат ли с някой лев от милионите, които усвояват за броене на делфини и лалугери, за поддръжка на дивите плажове???
  —цитат от коментар 13 на silverman


  дЕБА ЕКОЛОГА!!!!! Ако беше в час щеше да знаеш,че всяка пролет в Царево се събират доброволци и чистят мизериите на гражданите като теб, на малкото останали дивите плажове по южното черноморие.Кви данъкоплатци те гонят?!?? Там камиона за боклук се появава ДВА ПЪТИ на годината !!!!! Кат го дадат на концесията да не мислиш,че наематела,ще чисти!?? Точно,обратния ефект ще се получи!!! Та,така,драги ми Еколог.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 33. 33 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Най-добре е, за да не се хаби излишна обществена енергия, Димо да нареди отливане на бетон от Дуранкулак, Шабла езерото, та чак до Резово. Да се знае че на изток България граничи със сив бетон...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 34. 34 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хората по света просто сме повечето сган. Това му викаме и цивилизация...
  Ловците убиват диви животни за удоволствие и протестират срещу тия дето искат да унищожат плажа...

  И после като оцапахме планетата, ще колонизираме марс...

  Галактическите цигани на Млечния Път сме ние!

 35. 35 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  да се застрой дреме ми на работата.Гърция винаги ще по-бъде по-добре от колко нашето кафяво море

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На юг от Липите се намира още един вълшебен плаж. Нарича се Листи. Има и няколко по- малки плажчета също.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  Тамо под липите стари,
  дето си играх,
  днес продават ром, цигари,
  кифли и коняк!

 38. 38 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 860 Неутрално

  По-скоро ще се учудя ако остане незастроен. Вероятно в близките 5-10 години няма да има дива природа по крайбрежието. Всичко ще бъде старателно "обгрижено".

 39. 39 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Като знаем концепциите на Нено и Неновци за "опазване" на дивата природа у нас, по-скоро-да!
  За огромно съжаление!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK