Българи участваха в поставяне на нов рекорд в най-дългата солна пещера в света

Част от 19-те картирани входа на най-дългата пещера в света са отвесни, а най-дълбокият достига -92 м.

© Ефраим Коен

Част от 19-те картирани входа на най-дългата пещера в света са отвесни, а най-дълбокият достига -92 м.На 17 март се завърна българският екип от 8 души в международната експедиция, която успя да подобри рекорда за най-дълга картирана солна пещера. Изследователите Антония Влайкова и Енчо Енчев от Пещерен клуб "София" разказват, че в обработените досега нови данни от картирането на пещерата "Малхам" се виждат 10 км галерии на различни нива и 19 входа, от които повечето са вертикални шахти, достигащи до -92 м.


Експедицията


Международната експедиция, постигнала новия рекорд за солна пещера, е организирана от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към Еврейския университета в Йерусалим и от българския Пещерен клуб "София". Участват общо 80 пещерняци (някои от тях дори и само за ден-два) от девет страни - Англия, България, Германия, Израел, Румъния, САЩ, Франция, Хърватия, Чехия. Българският екип участва в цялата експедиция и се състои от 8 човека, които са членове на спелеологичните клубове "София" и "Академик" - София. Резултат от общите усилия са успешно картографираните 10 километра от пещерата Малхам в планината Содом на Мъртво море, която сега носи титлата за най-дългата солна пещера в света.


"Пещерните експедиции по принцип са международни - каниш тези, които имат нужните умения и опит, хората, на които имаш доверие и които имат ентусиазъм за трудна работа, не просто за туризъм. Това не е въпрос на клубна или национална принадлежност," разказват Антония и Енчо.
"Малхам" е била първа по дължина и при картирането й през 80-те години на миналия век, когато в резултат от израело-италианска експедиция са измерени 5685 м. От 2006 г. досега обаче челното място се заемаше от пещерата "Три Ен" в Иран с дължина от 6580 м, която отново е картирана от международен екип - ирано-чешки. "Три Ен" е име, съкратено от "Тримата голи" ("3 nudes" на английски), тъй като пионерите изследователи са били голи по време на първото проучване, влизайки през вход с голямо и дълбоко солено езеро.


Новият рекордьор


В сравнение с тези съревнования в обхвата между 5 и 6,5 километра новата дължина на Малхам от 10 км ѝ гарантира, че в близко време няма да бъде изместена от по-дълга от нея. Галериите на Малхам са образувани от водата, но активният канал е в момента на най-долното ѝ ниво. На най-ниското ниво има и сол по пода, докато на горните нива има само солна прах. Водата си е пробивала път и е прокарала галериите, а после е преминала да "работи" на други места и нива. В района са характерни два типа пещери - проходни с оттичане в Мъртво море и такива, при които част от водата не излиза към морето, а формира подземни езера. Малхам е от първия вид и в нея няма езера, като нейният основен вход е на -394 м от морското равнище и се намира едва на 50 метра по права линия от Мъртво море и от разположените до него солници.


Входът на най-дългата солна пещера в света е само на около 50 м. от Мъртво море и неговите солници.

© Маркета Яковенко

Входът на най-дългата солна пещера в света е само на около 50 м. от Мъртво море и неговите солници.


Образуванията в Манхам са солни и изглеждат различно от карстовите форми, с които сме свикнали от българските пещери. Формирането е различно дори за близките по визия с варовиковите.


"Солното цвете" от пещерата Малхам се превръща в лого на експедицията, картирала най-дългата солна пещера в света.

© Маркета Яковенко

"Солното цвете" от пещерата Малхам се превръща в лого на експедицията, картирала най-дългата солна пещера в света.


По активния воден канал се образуват малки красиви образувания, за които в карстовите пещери биха били нужни десетилетия. В солните системи, обаче, малките "цевички" се образуват буквално с първия по-силен дъжд и спелеолозите не се притесняват да ги нараняват при експедициите си. В солните пещери има и впечатляващи масивни сталактити и сталактони, които не са плод на еднократен дъжд и те се пазят строго.


Масивните солни образувания в "Сватбената зала" на пещерата Малхам се пазят строго.

© Маркета Яковенко

Масивните солни образувания в "Сватбената зала" на пещерата Малхам се пазят строго.


За българите в експедицията, успяла да премине и картира 10 км от галериите на Малхам, голяма част от изследването е не в галерии с образувания, а в тесни коридори, които изследователите наименоват "сандвич" и тип "спагети".


Галериите, наречени "сандвич", карат пещерняците да се чувстват като резен шунка между пещерните стени.

© Антония Влайкова

Галериите, наречени "сандвич", карат пещерняците да се чувстват като резен шунка между пещерните стени.

Още през 1980-те години изследователите наричат "сандвич" тези части, в които спелеолозите преминават в тънък процеп между две стени, като процепът обикновено представлява тесен и висок канал, оформен от водата през годините. Антония Влайкова разказва: "Нарекли са го "сандвич", защото в него се чувстваш като резен шунка, сплеснат между филии. Това е различен тип "тесняк" от обичайните, през които преминаваш с пълзене - тук се приплъзваш настрани, като над теб има голяма височина, но ти си притиснат от земните маси отстрани. Сандвичът е обаче само една малка част от пещерата - около 500-600 метра."


Международният екип шеговито нарича българите "екип по храненето", защото те прекарват много време и в "сандвича", и в галериите "спагети". "Спагетите" са други тесни места, които се разклоняват в различни канали и преминават на по-ниски и по-високи нива, кръстосвайки се и отново срещайки се в нови галерии. Те са също част от северния канал на пещерата Малхам, в който работи основно българската група на експедицията.


Нашите пещерняци и "други животни"


Преди тазгодишното картиране българските спелеолози правят пилотно проучване на Малхам през 2018 г. Тогава лагерът се сприятелява с типични пустинни обитатели - лисица, гекони. Неочаквани за спелеолозите обаче са израелските прилепи. "Такива прилепи не се срещат в Европа, те са с "опашки". Не се захващат като нашите прилепи само с крачета, ами и с още нещо като израстък, което имат на крилцата. Като разпнати на кръст са", разказва Антония Влайкова от клуб "София".


В Израел българските спелеолози виждат прилепи с "опашка".

© Антония Влайкова

В Израел българските спелеолози виждат прилепи с "опашка".


90 години изграждане на капацитет


Българските спелеолози от клубовете "София" и "Академик" се завръщат от рекордното картиране и уникалните гледки и животински свят на солниците на Мъртво море на 17 март. Оттогава те обработват резултатите от експедицията и се включиха в честването на 90-годишниния юбилей на организираното пещерно движение в България, което е започнало на 18 март 1929 г. в София


"Спелеологията в България е започнала от учените, както и от природозащитата", разказва Енчо Енчев от клуб "София". "Първоначалните цели на спелеологията в страната са били чисто научни, свързани с геология, биоспелеология, археология, палеонтология и т.н. Едва при комунистическия режим тя става част от масовото туристическо движение. Днес движението не е толкова многолюдно както през 80-те години на миналия век, но постепенно се увеличава интересът към практикуване на пещерно дело," допълва Енчев, който е член на Управителния съвет на Българската федерация по спелеология.


В рамките на експедицията в Израел именно българският екип е този, който прилага съвременни техники на картиране, които улесняват бързото събиране на данни и спомагат за последващата електронна обработка на данните. Още през пилотното посещение през 2018 г. те споделят тези методи с израелските си колеги от пещерния клуб и университетския център. Така те помагат за изграждане на експертиза и в Израелския пещерно-изследователски клуб, който е едва на 3 години.


Ползваните от българските спелеолози методи на картиране включват употребата на DistoX рулетката с вграден чип за вземане на данни, прехвърляне на данните през Bluetooth технология към таблет, изчертаване на място на карта с програмата TopoDroid и финална обработка със софтуера "Therion", който е създаден от пещерняци, специално за да улесни електронното изготвяне на спелео карти.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Стаевска, не украсявай нещата. Тя си е най дългата пещера. Няма нужда от рекорди. Освен Енчо и Тони, участваха още човека. Китен, Яна, Анри, Янев и др. Миналата година пак се картираше там, с Колю и Колевски, Митачето и ала-бала. 😂😜😊

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  И как намират обратния път сред този камънак?
  И защо не картират цялата пещера?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Един друг свят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нашата Земя е красива с природата си навсякъде-на повърхността, под водата, в пещерите. Затова я пазят, за да живеем спокойно на нея. Но и ние трябва да я пазим.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Има си чалъм. Мозък трябва, ама нали си либераст ,нещо ти липсва.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK