Природозащитници: обявяването на зоните "Рила буфер" е голяма крачка напред

Граници на новоприетите зони "Рила буфер"

© "За да остане природа в България"

Граници на новоприетите зони "Рила буфер"Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" припомни в изявление днес, че вчерашното обявяване на защитените зони "Рила буфер" е плод на 12-годишни усилия на гражданите. След сигнали, подписки и кампании на неправителствени организации и подкрепата на българското общество Европейският съюз започва наказателни процедури, които доведоха до приемането на новите две зони от "Натура 2000" в страната.


Гражданска защита за Рила


"Това решение на Министерския съвет е резултат на 12-годишна борба на българското общество за опазване на горите и реките на Рила. Тя започна през 2007 година след официалното отхвърляне на предложените защитени зони в Рила от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и стартирането на строеж на незаконен ски лифт към Седемте рилски езера", припомня екокоалицията.


Гражданското общество не приема отхвърлянето на зоните "Рила буфер" и продължава борбата за обявяването им, за да се осигури опазването на ценното биоразнообразие в планината в буферните райони извън границите на Национален парк "Рила".
Природозащитниците напомнят, че в рамките на борбата за "Рила буфер" повече от 170 000 граждани писаха до Европейския парламент и Европейската комисия, за да поискат по-добро опазване на природата в Рила. "Няколко пъти делегации на Европейския парламент посещаваха България. Европейската комисия отвори няколко досиета за проблемите в Рила.


При проведените научни дискусии на покритието на защитените зони в Рила нeколкократно бе безапелационно констатирано недостатъчно покритие за няколко редки вида животни", разказва предисторията на вчерашното правителствено решение съобщението на екокоалицията.


Европейският депутат Светослав Малинов няколко пъти в продължение на гражданската кампания е задавал въпроси в Европейския парламент за напредъка по проверката на защитата на Рила.


Присъда от Европейския съд за зоната за птиците


От "За да остане природа" напомнят, че още през 2007 г. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) депозира към Европейската комисия официален сигнал срещу недостатъчност на мрежата от защитени зони за птиците поради необявяване на 26 орнитологично важни места (ОВМ - територии с международно значение за опазване пиците) за защитени зони от "Натура 2000", сред които и ОВМ Рила. След дългогодишни преговори между комисията и правителството в рамките на две наказателни процедури през 2013 г. всички български важни за птиците места са включени в "Натура 2000" с изключение на територията на ОВМ Рила извън националния парк "Рила" и природния парк "Рилски манастир".


Според природозащитниците изключването конкретно на буферните територии около рилските природен и национален парк е причинено от силните икономически интереси, подкрепяни от общините и правителството. "Макар тази територия да представляваше едва 0,2% от цялата предложена мрежа от защитени зони за птиците, изключването ѝ от "Натура 2000" водеше до липса на подходяща защита за няколко вида застрашени птици, типични за Рила и с ограничено разпространение, като пернатоногата кукумявка, скалния орел, белогърбия кълвач и други.


Според европейското природозащитно законодателство обаче тези птици трябва да са защитени от "Натура 2000". Съгласно Директивата за птиците и съдебната практика всички територии, които са от значение за опазване на европейските застрашени видове, е необходимо да влязат в "Натура 2000", като мрежата от защитените територии трябва да е достатъчна по брой и площ, за да осигури на птиците адекватна защита. "Достатъчност" на покритието на мрежата се определя на базата на научни критерии, като се приема, че орнитологично важните места са минимумът, който трябва да бъде включен в мрежата за птиците, разясняват експертите на БДЗП, което е член на "За да остане природа".


В резултат на сигнала на природозащитниците през 2017 г. Европейската комисия отнесе случая в Европейския съд, който в началото на 2018 г. осъди България да обяви защитената зона за птиците.


Наказателна процедура за зоната за местообитанията


За зоната "Рила буфер", защитаваща редки местообитания и диви растения и животни, процедурата все още не е достигнала до присъда на Европейския съд. От "За да остане природа в България" напомнят, че тя е стартирана през 2016 г. от Европейската комисия заради недостатъчност на териториите за опазване на няколко застрашени видове животни, сред които мечката, речният рак и европейският главоч. Министерството на околната среда тогава е отговорило, че до края на 2016 г. ще бъде обявена защитената зона за местообитанията. Това обявяване на зоната обаче се случи едва на вчерашния ден.


Решени ли са проблемите с двете нови зони


Според екокоалицията с решението на Министерския съвет се приема зоната за птиците, предложена от Българско дружество за защита на птиците (в изпълнение на решението на Европейския съд) и значително намалена зона за местообитанията, което оставя извън защитата на "Натура 2000" голяма част от находищата на европейския главоч в ниските части на Рила.


"С обявяването на двете зони се прави голяма крачка напред за запазване на Рила планина, нейните гори и уникален животински свят. Същевременно това не е достатъчно", е оценката на неправителствените експерти. От коалицията "За да остане природа в България" настояват за обявяването на цялата площ на оригиналното предложение на защитената зона за местообитанията, както и към привеждане на общия устройствен план на община Сапарева баня към изискванията на българското и европейското законодателство.


"Докато всичките тези години няколко различни министри на околна среда правеха всичко възможно да отказват или бавят процедурата за обявяване на двете защитени зони, разясняват от екокоалицията, общият устройствен план на община Сапарева баня бе приет в нарушение на европейското и българското природозащитно законодателство. С него без екологична оценка бе планирано мащабно курортно строителство в планината, включително и застрояване на заменени гори."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Всяко спасено и защитено парче Природа от прекрасните вековни широколистни гори на Отечеството е победа на Разума и респект към предците ни!!!
  Сега трябва да останем "будни" за спазването на правилата!!!

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Весело

  По-добре късно, отколкото никога!

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Значи, ако има граждански натиск и сезиране на евроинституциите, мисията става възможна. Ура за Пирин и Рила! За сега...

 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Това решение на Министерския съвет е резултат на 12-годишна борба на българското общество за опазване на горите и реките на Рила. Тя започна през 2007 година след официалното отхвърляне на предложените защитени зони в Рила от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и стартирането на строеж на незаконен ски лифт към Седемте рилски езера", припомня екокоалицията.

  Браво! Трудно е когато борбата за запазване на природата е с тези, които са назначени да опазват природата - министерства, министри и прочие лобистка сган...

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  По-идиотска карта не можахте ли да турите??

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 586 Неутрално

  А лифта към езерата кога ще го бутнат?

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  #КОЙ е собственик на “За да остане природа в България”, което се хвърля да защитава еко-талибанското правителство, което пък е на път да обяви всички имоти за Натура без да се съобразява с правото на собственост!?

 8. 8 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 255 Неутрално

  “За да остане природа в България” ?? Че то по скоро друго остана ли ?

 9. 9 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 316 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога!
  —цитат от коментар 2 на Practic


  Според мен, колега, когато става въпрос за опазване на Природата важи максимата "По-добре рано, отколкото късно".

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  И сега ако някой тръгне да събира билки или боровинки, ще го обяват за престъпник. Еко талибани дето са готови да жертват хора заради шантавите си идеи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Пак са ви прекарали! Тези граници са достатъчни за да затворят очите на ЕС. Ще си има ски куророти и още как.

 12. 12 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  А лифта към езерата кога ще го бутнат?
  —цитат от коментар 6 на Noal


  Запише ме доброволец в бригадата! Венсеремос!!!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK