Часът на Земята се превръща в ден

За трета поредна година Часът на Земята включва и нощно изкачване на светлина от челници, организирано от WWF-България и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС)

© WWF-България

За трета поредна година Часът на Земята включва и нощно изкачване на светлина от челници, организирано от WWF-България и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС)Часът на Земята ще бъде отбелязан днес под мотото "Свържи се с природата". В 20.30 ч. милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата и да напомнят, че малки всекидневни жестове могат да спасят много ресурси.

Часът на Земята е международна инициатива за насочване на вниманието към всекидневното поведение за опазване на природата, започната през 2007 г. от Световен фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature, познат със съкращението WWF). По традиция тя се провежда в последната събота на март между 20.30 и 21.30 ч. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради ще изгасят светлините в знак на солидарност и за да насърчат правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще за всички.


В България Часът се превръща в Ден

В България Часът се превръща в Ден с поредица от събития. Българският офис на световната природозащитна организация WWF координира за втора поредна година събития през целия ден, извън символичния час без електричество, който ще започне в 20.30 ч. "Искаме да акцентираме, че опазването на природата е споделена отговорност на всички ни," разяснява координаторът на Часа на Земята за България Калина Бояджиева.
Няколко събития с послания за практични всекидневни начини да помагаме за опазване на природата са организирани през целия ден. Част от тях са:


- От 10.00 до 18.00 ч. в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София врати ще отвори фермерският пазар "От нашата ферма – с любов за вас!", който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса и как всеки може да бъде отговорен потребител. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници;
- Мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци ще бъдат разположени на паркинга на площад "Батенберг";


- НДК ще свети в зелено;


- От 20.30 до 2130 ч, както всяка година, ще се състои кулминацията на събитията пред Народния театър "Иван Вазов" - докато емблематични за столицата сгради са в мрак, WWF организира акустичен концерт и огнено шоу;


- Нощно изкачване на Черни връх се организира за трета поредна година от WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС). Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19:30 ч., като от участниците се изисква единствено да се снабдят с челници и дрехи, съобразени с климатичните условия. Походът е не само за удоволствие, но има и своята благородна кауза - на фона на заплахата от климатичните промени и загубата на биоразнообразие той иска да привлече общественото внимание към нуждата горите, въздуха и чистата вода да бъдат възможно най-добре защитени.


Посланието


Последните проучвания на WWF в десет от най-богатите на биоразнообразие страни по света показаха, че едва 40% от хората свързват ползите от природата с жизнени потребности като храна, вода и чист въздух. Всъщност природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост, сочи докладът на WWF "Жива планета".


"Природата е съществена част за всекидневния живот на всички нас. На нея дължим нашето икономическо благоденствие и развитие, нашето здраве, нашето благосъстояние, нашето оцеляване. Но въпреки това ние бутаме планетата до лимита ѝ, поставяйки природата под сериозна заплаха," каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International.


Инициативата по света


Часът на Земята се заражда в Сидни през 2007 г. и бързо се превръща в най-масовото световно движение с фокус върху природата. Още на следващата година инициативата е подета от 35 държави. Тази година се очаква в Часа на Земята да се включат милиони хора от 188 държави, за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми.


Кения например има за цел да засади 1 милиард дървета до 2030 г., за да възстанови горската покривка. В Малайзия хората ще отправят петиции с искане опазването на тигрите да се постави като приоритет в националната политика. Индонезия ще опита да се свърже с 5 милиона млади хора и да ги насърчи да започнат "по-зелен" начин на живот. Еквадор настоява за закон за забрана на пластмасата в столицата Кито, а Финландия ще предизвика една четвърт от населението на страната да започне по-благоприятна за планетата диета.


Часът на Земята досега


"Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно," разясняват от WWF-България. Природозащитниците дават за пример резултати от инициативата, постигнати в различни страни в тематичните им кампании:


- Движението е помогнало за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Преди приемането на закона едва 1% от крайбрежния район на южноамериканската страна е бил защитен.


- Часът на Земята вдъхновява засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. Хиляда от тях е дарил лично министърът на околната среда.


- След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.


- Миналата година Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми.


- Тайланд и Тайван са въвели образователни програми за опазване на околната среда в училище.


- В САЩ момичета от скаутското движение са инсталирали стотици хиляди енергоспестяващи крушки.


Инициативата на WWF стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.


Тематичната страница www.earthhour.org на световния фонд дава подробна информация за това какво се случва на местата по света и за историите на хората, които полагат усилия за опазването нашата планета. Събитията за България днес и съвети за природосъобразно всекидневие можете да видите в българската страница на инициативата тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2719 Весело

  Изкачването само по потник и слипове, последвано от треска за заслон.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 857 Разстроено

  Часът на Земята... Денят на Земята...
  Ефекта от тия инициативи не може да компенсира даже дневното унищожаване на Природата!
  Който шофира често в гористите райони, няма начин да не е забелязал че унищожаването на горите тече с пълна пара!
  (Дори и без да се нарушават законите!)
  Да не говорим за нероразумението-Министър на Околната Среда...

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 857 Неутрално

  компенсира даже дневното унищожаване на Природата!
  —цитат от коментар 2 на lone wolf


  компенсира даже еднодневното унищожаване на Природата!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Поредното насочване на голямо количество флуид към свирката вместо към турбината.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 634 Весело

  "В 20.30 ч. милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата"

  Нека освен това да не се къпят 1 седмица, не готвят, не си карат колата, изключат ТВ и компа, спрат скарата, млякото и сиренето, щот кравите пърдели и т.н., и т.п.
  Щом това ще помогне повече от контрола над безогледното размножаване в Африка и Азия...

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  "...Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно..."
  Когато времето не е това което е :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Поредното агит-мероприятие за повече пари. Климата си се мени както се е менял през цялата 4,5 милиардна история на Земята, но сега се намериха тарикати да забогатяват от това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Похвална инициатива е това, колкото и на някои да се струва празна работа.
  Постепенно променя мисленето и съзнанието на хората, в посока осъзнаване на цялостната взаимосвързаност.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Всичко е лицемерие и фалш, най вече от политиците.Градската среда е пригодена за МПС-та.Пешаците и велосипедите са изхвърлени. Поредната еко-изгъзица, велосипеди с ел. двигатели. Няма да гася лампите, защото всички са диодни.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 11. 11 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ако има час на водата, дано да не го измислят от ДабълюДабълюЕф - цял ден ще трябва да караме без вода!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 12. 12 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Весело

  А Мадуро вече цели седмици на Земята организира във Венецуела

 13. 13 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#11] от "Shteryu Atanaso":

  В Шумен вече често има ден на водата.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6589 Неутрално

  Добра инициатива, въпреки, че час без електричество няма да спаси природата от нас човеците.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6589 Неутрално

  Добра инициатива, въпреки, че час без електричество няма да спаси природата от нас човеците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK