Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Със Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 140 години на създаването на горската администрация

Със Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 140 години на създаването на горската администрация

© Юлия ЛазароваТрадиционната Седмица на гората се провежда от 1925 г., като отбелязва нуждата от залесявания и отговорно ползване на горските ресурси. Тази година Седмицата на гората е под надслов "140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората" и отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност. Честванията включват разнообразни събития на звената на Изпълнителната агенция по горите, Лесотехническия университет и образователни институции в цялата страна.


Историята


Според историческата справка на списание "Гора" Седмицата на гората в България е започнала като Празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите. С приемането на закона две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти - постановяват създаването на празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития - от залесявания до беседи.


Тази година Седмицата на гората отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност - 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Централната горска служба е една от първите самостоятелни администрации на следосвобожденска България, като и досега горското стопанство има експертно управленско звено в правителството - днес това е Изпълнителната агенция по горите.


Как празнува горската общност
Институциите, полагащи грижи за горите, организират различни събития през празничната Седмица на гората:


- Днес от 11 ч. пред Драматичния театър в Благоевград е официалното откриване на честванията, като в церемонията ще участват различни правителствени звена, а организатор е Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)


- Също днес през целия ден в Лесотехническия университет в София ще се провеждат презентации и дискусии по специализирани теми на горското управление и съвременните методи и възможности за професионалната общност (виж темите тук)


- Във вторник, 2 април, от 11 ч. в Лесотехническия университет ще се проведе дискусия на тема "120 години горски печат"


- Сряда, 3 април, е обявена за ден на отворените врати на всички структури на ИАГ, а пред сградата на отговорното за горските политики Министерство на земеделието, храните и горите на площад "Македония" в София ще се проведе изложба за историята на горското управление в страната под надслов "140 години централна горска служба"


- В четвъртък, 4 април, ще се проведе традиционното за празника масово залесяване на различни места в страната


- В петък, 5 април, от 10 ч. в Южния парк в София ИАГ съвместно с Лесотехническия университет организира творчески работилници за деца и демонстрация на техниките на работа на горските служители


- Също в петък Лесотехническият университет организира отново залесяване на терен, определен от Държавно горско стопанство - София.


За многото семинари, беседи и изложби за горите тази седмица можете да се информирате от местните горски стопанства и дирекциите на природните паркове в различните части на България.


Традиционните залесявания в повечето случаи са организирани от природните паркове в четвъртък (например за деца от детски градини във Варна, Враца и Шумен). В района на Велико Търново и Шумен ще има още няколко инициативи за залесяване на горската администрация от Североизточното държавно предприятие (виж тук). Повече можете да научите от дирекцията на природния парк или горската администрация, които са най-близко до вас, или от централната администрация на Изпълнителната агенция по горите.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Разстроено

  "Традиционната седмица се чества със залесявания и събития за горите..."

  А печалните годишнини (на 9-и септември) от установяването на шумкарската администрация се отбелязват от хиляди засегнати семейства с панихиди...

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Знаете ли, защо представителите на горската администрация стават на крака на "Хубава си моя горо" ? - ОТ СРАМ ! Защото ВЪПРЕКИ тях, гората все още я има !

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  И защо ще я чествате тая горска администрация?! Че тя е първи противник на гората и е в съюз с горската мафия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Унищожават вековни гори в Отечеството, така, както по турско не са ги затрили...

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Звучи като заупокойна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За горите отговаря царя( Симеон). Жалко, че е далече и не може да засади от всеки вид в неговия двор.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Дано след още толкова, да е останала още гора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK