Нено Димов отново настоя пред съда планът за Пирин да се промени без екооценка

Нено Димов отново настоя пред съда планът за Пирин да се промени без екооценка

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд (ВАС), който на 7 март за втори път отсъди, че ведомството не може да променя плана за управление на националния парк, без да го подложи на екооценка. Това се вижда от регистрите по делото, като от ВАС потвърдиха пред "Дневник", че на 27 март министърът на околната среда е внесъл жалба срещу решението.


Доводите от повторното решение на Върховния административен съд от началото на месеца бяха публикувани седмица след оповестяването на отсъждането. От една страна, те стъпват на европейската съдебна практика, за която информация към съда подават Асоциацията на парковете в България, WWF-България и двете физически лица, които съдят МОСВ за опита му за актуализация на плана без оценка на екологичните последствия.


"Съдът на ЕС вече е постановил, че понятието "планове и програми" се отнася до всеки акт, който, като определя правила и процедури за контрол, приложими за съответния сектор, установява съществена съвкупност от критерии и подробни правила за разрешаването и прилагането на един или повече проекти, които могат да имат значително отражение върху околната среда (решение от 27 октомври 2016 г., D'Oultremont и др., C-290/15, EU:C:2016:816, т. 49 и цитираната съдебна практика). Екологичната оценка следва да се извърши на възможно най-ранен етап, така че резултатите от нея да могат да окажат влияние и върху всички евентуални решения.

Именно на този етап могат да се анализират различните алтернативи и да се извърши стратегически избор. Проектът на актуализация на Плана за управление (ПУ) на Национален парк (НП) "Пирин" определено засяга областите туризъм, горско стопанство, селско стопанство, управление на водните ресурси, земеползване и очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения №1 и №2 към Директивата за Оценка на въздействието върху околната среда", аргументира решението си ВАС.
От друга страна, доводите на ВАС ясно посочват, че решението на ведомството, че екооценка не се налага, не стъпва на данни и аргументи. "В обстоятелствената част на оспореното решение е направен извод, че актуализираният ПУ е допустим и че няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху изброените природни местообитания в защитените зони (да доведе до унищожаване/увреждане, фрагментация или трансформация в значителна степен на природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици). Това заключение на административния орган, както и изводът, че изключенията от забраните в зоните за опазване на горските, високопланинските, тревните, езерните и речните екосистеми нямат потенциал за значително въздействие върху околната среда, е декларативно и лишено от действителни мотиви", преценява ВАС при третото си заседание по казуса.


От природозащитната коалиция "За да остане природа в България" тълкуват, че това решение за пореден път потвърждава доводите им и констатира, че МОСВ нарушава българските закони и европейските директиви. Тричленният състав на ВАС смята, че Планът за управление на Пирин създава рамка за развитието на ски туризма в националния парк, който петчленен състав на ВАС вече обяви за нарушаващ закона за защитените територии. С това планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения №1 и №2 на закона. Нарушен е и чл. 3, параграф 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 г. относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Обжалваната "актуализация на план за управление" по смисъла на Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии е изготвяне или утвърждаване на нов план за управление, защото се предвижда цялостно преосмисляне на все още действащия план на националния парк.


От "За да остане природа в България" приемат решението на Върховния административен съд като своя победа, защото и двете юридически лица, обжалвали решението на екоминистерството да не оцени екологичните последствия от актуализацията, са членове на коалицията - това са Асоциацията на парковете в България и WWF-България. Решението на ВАС оборва тезата на министър Нено Димов, че с плана за управление на парка не се решава нищо по същество и той е само рамков документ.


Друг довод на жалителите е, че в решението на МОСВ да не се подлага на оценка за съвместимост с "Натура 2000" новият план за управление на парк "Пирин" министърът е поставил седем изисквания и седем условия, което показва, че е нарушил Директивата за местообитанията за "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук). Според многократни решения от практиката на Съда на ЕС, които АПБ и WWF цитират, не е трябвало във фазата на предварителната проверка да се постановят условия, с които може да се избегнат последствията. МОСВ трябва първо да подложи плана на Екологична оценка (ЕО) и Оценка на съвместимостта (ОС) и едва след това да се произнесе.


Според екокоалицията решението на ВАС от 7 март оборва и друга грешна теза - че съдът не може да задължи министъра да подлага на екологична оценка определени планове. И в предишните съдебни спорове природозащитниците посочваха, че законодателството задължава Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да прати плана на екооценка и министерството трябва да спази закона и не може да взима решения извън него.


С поредния епизод на обжалване министърът обаче отказва да се съобрази с решението на 3-членния състав на ВАС за актуализацията на плана и предстои да проследим какви нови доводи ще представи ведомството на Димов в отговор на второто отсъждане, потвърждаващо нуждата от екооценка.


Министърът обяви, че ще се съобрази с решението на 5-членен състав на съда през декември срещу промени в стария план с правителствено решение. След това, обаче, той предложи варианти то да бъде заобиколено - чрез промени в законите и чрез промени в консецията за ски зоната в Пирин, срещу които природозащитниците остро възразяват от години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Защо му викат на Нено министър на екологията, а не на мафията.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  #КОЙ е собственика на "За да остане природа в България" и над написано по-горе не трябва ли да има надпис "Платен материал"!?

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Тиквите продължават да забиват пирони ...Може ли министър да не се съобразява с решението на съда и да го тълкува? Явно много е задължен на ,,редниците"

 5. 5 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво Нено,
  а така, наливай вода още!
  И без това сте се оакали по всички фронтове, не оставяй никакви съмнения, колко сте корумпирани !

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Естествено, че ще настоява. В крайна сметка той е напълно наясно, че няма как промененият план да "издържи" екологичната оценка и затова напъва за приемането му без такава.

  Ето това е управлението на Герб - министър води съдебни битки, защото не желае да изпълни закона. В крайна сметка законите в България са само за дребните шушумиги - веднъж получил назначение в изпълнителната власт ти вече израстваш над тях.
  Хеле пък ако те изберат за народен представител - тогава вече имаш възможност срещу един апартамент даже да променяш законите в угода на приятелите ти и строителните им компании.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#3] от "svoboden":

  НПО-тата нямат собственици, """"гений"""".

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 9. 9 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Този защо все още е министър на околната среда? Отдавна трябваше да е изметен.

 10. 10 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 836 Неутрално

  #КОЙ е собственика на "За да остане природа в България" и над написано по-горе не трябва ли да има надпис "Платен материал"!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  #КОЙ е собственика на Нено Димов

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Слаб управленец

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Нено Димов ще дозаколи ГЕРБ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Нено... и ти няма да си изядеш на рахат заработеното...

 15. 15 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Министър за борба с екологията.

 16. 16 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 356 Неутрално

  По шебешки министър на околната среда никога не сме имали.

  Баце може ли да обясни защо този е още министър? Или ако го махне, ще трябва да се връщат едни пари?

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Този е едно от най-фрапиращите политически недоразумения през последните 30 години в Отечеството!!!!!

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Димов да подава оставка по примера на Цецоу.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1029 Неутрално
 20. 20 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Ох, аман от този! Бойко, махни го тоя безполезник бе!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на blackbird
  blackbird
  Рейтинг: 247 Неутрално

  И тоя ли е сигурен че НИКОЙ няма да го накаже? Предлагам създаване на петиция и Нено Димов да бъде докладван на ОЛАФ за търговия с влияние - очевидно е че не изпълнява решения на съда, отказва да прилага закона, какво още чекаме да се случи - да се изсече и бетонира природния парк ли?

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Някои искат България да стане европейска, но с боковите мутри и ченгета. Странна е душевността на герберските гласоподаватели?

 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Защо му викат на Нено министър на екологията, а не на мафията.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Нено е един от политиците, които най-активно работят за сриване рейтинга на Герб!
  Уникален екоминистър, антиекологист и враг номер едно на природата!
  Подобно недоразумение като Нено, със сигурност няма никъде другаде по света!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Гневно

  #КОЙ е собственика на "За да остане природа в България" и над написано по-горе не трябва ли да има надпис "Платен материал"!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Ами нали вие управлявате държавата бе, герберунгел...?
  Защо питате, а директно не разследвате щом имате съмнения?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 463 Неутрално

  С тази игра на котка и мишка между Нено и еколозите, ще си изпатим жестоко, но кога ли ще го осъзнаем

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Няма спирка тоя екоталибан! Името Нено стана съвсем мръсно име, точно като имената на Бойко и Цветан. Ама какво ли се чудя?! Какво друго да очаква човек от разбойници! Не са Граждани за Европейско Развитие на България! Те всички са Селяндури Прости и са за Нигерийско Развитие. Крадци, мошеници, разбойници и луди за връзване.

 28. 28 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Обжалване, решение, обжалване, решение и така 100 години. Нищо конкретно, абсолютно нищо не се случва. Така ще си продължава до безкрай май.

 29. 29 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 442 Неутрално

  еми взел е парата ... трябва да си я заработи

 30. 30 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Някои искат България да стане европейска, но с боковите мутри и ченгета. Странна е душевността на герберските гласоподаватели?
  —цитат от коментар 22 на historama


  "Бокови мутри и ченгета"? Нено димов си е откърмен и отгледан в ДСБ (радикалното БКП). Какъв ГЕРБ, какви пет лева?

 31. 31 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  ЕБАХТИ "ЕКОминистъра" !!!!!!!!

 32. 32 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво друго да очаква човек от разбойници! Не са Граждани за Европейско Развитие на България! Те всички са Селяндури Прости и са за Нигерийско Развитие. Крадци, мошеници, разбойници и луди за връзване.
  —цитат от коментар 27 на Косьо Генчев

  Амчи той Ненчо си е десебарче. Квота на патриотите е, та не знам де го буташ у ГЕРБ. ДСБ+ОП - оправяйте си се там, нас не ни бутайте в лай**ния си пейнтбол...

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#30] от "Reporter US":
  Нено не е нито мутра, нито ченге. Но е подвластен на такъв.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Нено бърза щото усеща краят... Кухата фигура символизира нещо, което Герберастията не усещат.
  А ЦЦ в момента може да пише и стихове за ББ /сигурно ще е бестселър/

 35. 35 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Разстроено

  нено е една от най-неприятните фигури в правителството.

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  И на този му е крайно време да си извади оставката от джоба.

 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1176 Весело

  #КОЙ е собственика на "За да остане природа в България" и над написано по-горе не трябва ли да има надпис "Платен материал"!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Собственикът е Шьорош, известен още и като Сорос. В случая не е необходим надпис "Платен материал", защото тук му публикуват пропогандните материали напълно безплатно.

 38. 38 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Поредната изсънка на СДС и ДСБ. Също като Орешарски, Бисеров, данчо менгата, пепи белото,

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 39. 39 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1176 Весело

  "предстои да проследим какви нови доводи ще представи ведомството на Димов в отговор на второто отсъждане, потвърждаващо нуждата от екооценка"

  МОСВ трябва да защити националния интерес и да представи необорими доводи: за задържането на стратегическия световноизвестен инвеститор, за международния имидж на страната, а де не забрявяме - и за поминъка на местните хора и нуждата от масов спорт за младото поколение.

 40. 40 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Не виждаш ли бе цървуланко, че духна вятъра на промяната! ГЕРБберистите вече ви паднаха маските и народа вдяна на кого слугувате, особено ти и оная от туризма. Да спреш да се тикаш пред амразурата ами започвай да се окопаваш, че глада идна.

  не съм избягал
 41. 41 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  За втори път ВАС казва, че законите трябва да се спазват. Доста тесногръдо. Явно не са успели да вникнат в спецификата на ситуацията. ВАС, няма ли да ни кажете нещо ново?

 42. 42 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  и за поминъка на местните хора
  —цитат от коментар 39 на razor


  Като чуя поминък и ми се при****. Хората по света търсят професия, образование, високи технологии, а у нас да унищожим последното ценно нещо в държавата в името на илюзорния поминък за жълти стотинки на сервитьор, камериерка или проститутка за местните в бетонен зимен Слънчев бряг.

 43. 43 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 479 Неутрално
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Приказката за стълбицата важи с всичка сила за Ненчо..

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 46. 46 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Имам чувството, че всичко се върти в омагьосан кръг и не се взима адекватно решение, няма ли да приключи вече тази сага със съда и министъра, от всичко това само страда туризмът.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Когато министрите у нас защитават официално олигархията, това е резултата ! Жалко, но факт !

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Какъв е този мушморок министър на "околната среда"? По скоро е министър на унищожаването на околната среда!

 49. 49 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 618 Неутрално

  И пак манипулативна снимка! Защо не публикувахте снимка на някой лифт или ски писта? Трябва задължително да внушите, че министъра иска да бетонира Пирин! Браво на обективната медия!

 50. 50 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Нахално, арогатно,корупционно....

 51. 51 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#10] от "Nick F":

  Как кой- "Жирардели"..... ;)

 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Класически ГЕРБераст: тъп и упорит. Изядохте хляба на Бойко ей, така лошо го удариха заради вас

 53. 53 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#49] от "silverman":

  Той лично не иска, платено му е, виж "Жирардели", направо държи!

 54. 54 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Ем то не остава много, кеширай!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 55. 55 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Това е най-вече министър срещу екологията!
  Нямат смелост да преименуват чиновническия пост за да пасва на чиновника...

  waldmeister
 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Нено Димов не обяви ли преди няколко седмици, че ще приеме решението на съда? Този човек е пълно недоразумение. Вместо като нормален екоминистър да се бори за опазване на природата, той работи за разрушаване на националните паркове. Последното не е ли работа на строителните предприемачи и инвеститорите? Напълно объркана схема!

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Положението е страшно. Цеко Джирарделов е платил много пари на Нено за шуробаджанашката услуга и сега си ги иска обратно. Или парите, или Пирин. Затова Нено толкова настоятелно натиска с всички сили да прокара проекта на Юлен. Иначе как се връщат толкова пари. Разебере го Нено. Поставете се на негово място. Взел е парите, а проект насреща няма. Човекът е честен почтен, върши си отлично работата. Ето - дойде Беър Грилс, поплува 5 минути в една локва, изяде една жаба и Нено строго и справедливо го наказа за грубо увреждане на българската природа!

  Смилете се над Нено. Дайде да дадем по 20 стотинки дарение на този изстрадал министър, че да си върне борча към Джирарделов.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 58. 58 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  време е за преценка кому служи това министерство (и не само това).

  българската политическа администрация няма елементарни хигиенни изисквания към това кой плаща - готови са да се надупят на най-големите престъпници и рушители на закони за нЕкой кеш!

  дали ще е нено или друга жрица като него - все тая.
  министерство - има, екология - няма.
  защо?
  ами защото разни политически утки взимат кеш от тея, дето не трябва, за да правят престъпления срещу природата (или да си затварят очите).

 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Нено Димов не обяви ли преди няколко седмици, че ще приеме решението на съда? Този човек е пълно недоразумение. ...
  —цитат от коментар 56 на GreenEyes

  А съдът защо не прие решението на министър Нено Димов? Вместо консенсус антагонизъм.

 60. 60 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Толкова ли няма една еко организация да го осъди тоя боклиг

 61. 61 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  И Нено иска апартамент - той да не е по-долу от останалите.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 62. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Любопитно

  Хм... Как се връща рушвет???

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  Казах ти да си навреш горното нещо в по-долното нещо, бе Плужек!
  Политическа проститутка си ти, затова защитаваш Нено, който е по-високопоставена политическа проститутка.

 64. 64 Профил на Emil Rashkovski
  Emil Rashkovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жалък... много жалък нено

 65. 65 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Този или е свръх алчен, или го държат здраво с нещо. Интересно е в предизборен период така здраво да компрометираш себе си.

 66. 66 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 676 Гневно

  Гнусен продажник и политпроститутка!!!

 67. 67 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Как имаш очи да оспорваш решението на ВАС за пореден път и да се опитваш да заобиколиш закона?
  Как имаш очи да говориш, че си решил проблемите с въздуха, като сме на челно място по смъртност от лош въздух в Европа?
  Как имаш очи да се изказваш по теми свързани с околната среда, като работиш единствено и само в неин ущърб?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK