Столичната община вече събира разделно и текстил с 20 контейнера

Общински контейнер за събиране на текстил има и в самия център на София - на ул."Калоян" №5.

© Велко Ангелов

Общински контейнер за събиране на текстил има и в самия център на София - на ул."Калоян" №5.От края на февруари в София има 20 общински контейнера за текстилни отпадъци. Инициативата е на Столична община и допълва малкото начини да избегнете изхвърляне на дрехи в битовите контейнери, което води или до бавно разлагане на бунището, или до изгаряне и допълнително замърсяване на въздуха. Досега алтернативите в София бяха даряване за благотворителност и предаване за рециклиране от магазините H&M или от Българския Червен кръст.


Столичните общински контейнери са разположени по един на градски район на ключови и леснодостъпни места (пълния списък виж тук). Целта на специалните контейнери е да не позволяват неправомерно изваждане на отпадъците от тях, което обикновено води до изгаряне за битово отопление.


Общината заявява, че събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва сортиране на съдържанието в контейнерите. В този процес текстилът се разпределя в различни категории.
Годните за повторна употреба дрехи и други тъкани се отделят. Друга част от тези отпадъци се нарязва и се използва като памучни парцали за индустрията.


Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.


Според данните на Столичната община, нейната Интегрирана система за управление на отпадъците е довела до значително намаляване на изхвърлянето на битовите отпадъци на бунището - то спада от 100% през 2007 г. до 16% днес.


Извън София


Извън Столичната община, вариантите или на магазините H&M (в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пловдив, Русе), или на контейнерите на Българския червен кръст (те са разположени до големи търговски обекти както в София, така и във Варна, Перник и Пловдив).


Веригата H&M заявява, че събраните дрехи (приемат се без изисквания за вид текстил или състояние на износване) се използват в зависимост от вида им - част от тях се продават по света като дрехи втора употреба, други се използват за създаване на модни колекции от рециклиран текстил, а трети - за използване на част от нишките за различни продукти и в индустрията.


Българският Червен кръст изисква предаваните в неговите контейнери текстилни изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. Те отново се сортират, след което тези, които са годни за употреба, служат за кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и за даряване на дрехи на хора в нужда.


Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от третия свят в Африка, Централна Америка и Близкия изток. Останалите изделия, които не са годни за употреба, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост и топлоизолации.


Целта както на магазините H&M, така и на Българския червен кръст, е да създадат щадящ природните ресурси модел. С него те опитват да върнат суровините обратно в икономиката и дадат възможности за удължаване на техния живот. По този начин се предотвратява или поне намалява изразходването на нови природни ресурси за производство на текстил.


Начини за справяне с разчистването от дома на друг вид материали без изхвърляне на бунището можете да видите тук.


Текстилът и планетата


Текстилът е един от най-трудните за рециклиране материали, а създаването му води до загуба на ресурси и биологично разнообразие на планетата. В съвременнотто производство по-голямата част от текстилът съдържа полиестер и други изкуствени материи и затова реално не може да бъде преработен и използван отново като изходен материал.


Дори производството на 100% памучни дрехи обаче струва много на планетата. Както Елена Младенова пише в есето си, спечелило ѝ титлата "Посланик за един ден" за природата тази година (виж тук), за отглеждането на памука като текстилна култура се ползват големи количества природни ресурси, най-вече на вода. За засаждането на памук се култивира около 350 млн. декара земя, като от нея изчезват растителни и животински видове. "Цели райони на Узбекистан се превърнаха в пустиня заради отглеждането на памук. Аралското море е почти изчезнало и солеността на почвата се е увеличила", пише Младенова.

Проблемът на увеличеното производство на дрехи и трупането на излишен текстил е свързан с "бързата мода". Все повече дрехи се купувате и изхвърлят след кратък период на ползване заради модните тенденции. Те се превръщат в "боклук", докато все още са здрави и годни за носене. При опитите за продължаване на живота им като дрехи втора употреба, те често стигат и до отоплителните печки на енергийно бедните (виж тук) и при изгарянето си замърсяват въздуха значително.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Най-после се натуткаха. Колко години само планираха, обещаваха и пишеха концепции !?!?
  Бая пари се усвоиха и по този "свръх интелектуален" Проект !!!
  Звучи гордо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  От доста време го има и на Женския пазар, фронтално от главния вход на 13-то училище. А до него е поместена много готина колекция снимки от края на 19 и началото на 20 век с обяснения на български и английски за самия пазар. Похвално!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Същите съм ги виждал в Германия и Франция :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Най-после!!!
  Това е европейска практика от преди 20 години!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Напънала се планината и родила мишка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Нашите роми крадат от такива контейнери в чужбина и продават дрехите тук на магазините за втора употреба.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 296 Неутрално

  В Будапеща миналата година едно циганче бе се намъкнало в един такъв контейнер, да събира стока, но не успя да излезе, и 2 дни прекара вътре, докато до извадят оттам.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  "Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване."

  >>> "правилно рециклиране и оползотворяване" => да се чете "изгаряне в тецовете на Ковачки".

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Чудесно е това, сега дано бай-мангал да не ги разпердушини.

 12. 12 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-после!!!Това е европейска практика от преди 20 години!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  И азиатска! Май от десетина години.

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/02/20/3393256_razdelno_izhvurliane_na_otpaduci_za_reciklirrane/

  Снимки № 4+5
  До коментар [#4] от "selqnin":


  До коментар [#3] от "penetrating":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Аз не мога да го разбера това разделено събиране. В Калифорния преди 15 години спряха да събират разделно. Оказа се че само две кофи са достатъчни - една за хранителни отпадъци и втората за всичко друго. После боклуджийската компания си разделя боклука много по-евтино и по-ефективно. Разделят металите, пластмасите, хартията, текстила и строителните и дървени отпадъци. После ги разделят още на под видове. Всичко се рециклира.
  Хранителните и растителни отпадъци трупат на хълмове. Компресират с булдозери и ги завиват с пластмасови мембрани. Всеки слой е около 3 метра дълбок. Тези боклуци го сместавт с някакви гранули, които до колкото разбирам са някакви бактерии. Между слоевете има ПВЦ тръби и от тях събират газ. Мисля че метан се получава от изгниването на органичните отпадъци. След няколко години от едната страна на дъмпа трупат нови отпадъци, от другата е отворен и вадят старите които вече са се превърнали в компост. Смесен със почва го продават за саксии и за градини.
  Мисля че този индустриален метод работи по-добре от разделеното събиране. Да не говорим че винаги има идиоти които хвърлят боклуците си в грешните кофи. Къде от незнание, къде от проклетия.

  California Über Alles
 14. 14 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  20контейнера за цяла София!

  Сигурно ще ги отчитат като успешна инициатива следващите 20годин...

  Управлението на София мисля,че е достигнало дъното на бюрократичния блокаж и е напълно неадекватно и неефективно!

  Просто трябва министерство за столицата и смяна на герберската архикалинка Фъндък ханъм!

  Sic transit gloria mundi
 15. 15 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  За США (САЩ за нормалните) това е разбираемо. Не се мъчат "да превъзпитваат" гражданЯта (а 'мириканците са си....или поне бяха индивидуалисти), и са подходили механизирано към процеса. Изчисли ли са колко им струва разделянето на смесени отпадъци централизирано, взели са предвид тези разходи, и се е оказало по печеливш подход.

  В Европа "бюргерите" повече или по малко "слушкат" властите-разделят отпадъците при изхвърляне в отделни кофи. И плащат яки глоби ако хвърлят нещо в "неправилния" контейнер. Явно в Европа това върви, а в США (САЩ за нормалните)-не толкоз.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално
 17. 17 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#14] от "lon01600906":

  Fuck-duck-кова или Fun-duck -кова?
  :-)

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Трябва разяснителна кампания....за ограмотяване!Иначе в Европа такива контейнери има от 20 години....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":За США (САЩ за нормалните) това е разбираемо. Не се мъчат "да превъзпитваат" гражданЯта (а 'мириканците са си....или поне бяха индивидуалисти), и са подходили механизирано към процеса. Изчисли ли са колко им струва разделянето на смесени отпадъци централизирано, взели са предвид тези разходи, и се е оказало по печеливш подход.В Европа "бюргерите" повече или по малко "слушкат" властите-разделят отпадъците при изхвърляне в отделни кофи. И плащат яки глоби ако хвърлят нещо в "неправилния" контейнер. Явно в Европа това върви, а в США (САЩ за нормалните)-не толкоз.
  —цитат от коментар 15 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не знам. Мисля че е просто въпрос на пари и ефективност. Преди имахме 3 или 4 контейнера. За бутилки, за метал, за хартия и за хранителни отпадъци. Има и допълнителна кофа която можеш да си поискаш за растителни отпадъци от двора. Хората си разделяха съвестно. Не си спомням да са заплашвали някой с глоби. Освен това тук повечето хора живеят в къщи, така че могат да разберат кой не спазва правилата. В БГ са повечето блокове. Кака Гинка като си изхвърли помията при шишетата ходи я гони.
  Разликата идва от много специализираните камиони. Преди всеки камион имаше 3 отделения за да събира отпадъците разделено. Тук контейнерите са малки и къщите много. Трябва да правят много спирки, В БГто един голям блок колко контейнера има отпред? Представи си ако всяко семейство в блока си има отделни контейнери каква лудница е бъде.
  Сега има само два камиона. Единия събита хранителните, други останалите отпадъци които се рециклират. Аз понякога карам боклук на дъмпа след като съм правил ремонт или след "пролетно" почистване. И като отидеш на дъмпа можеш да видиш поточната линия за разделяне на отпадъците. Нищо особено. Един конвеир. А магнити дигат тежките метали, с барабани и въздух отделят другите неща. Има и около 10 човека мексиканци които стоят на поточната линия и отбират неща които са минали неправилно. Не е много сложно но определено е по-ефективно. И това е един от три дъмпа които обслужват юзта част на Силикон Вали. Това са около 3 милиона човека ако не и повече. Да не говорим че дъмповете са в града не извън него. Разбира се в индустриалната част. Има електростанция, няколко завода и пречиствателна станция наоколо но и на километър, два си има компании.
  На мен ми изглежда като по-евтин начин. Освен това никой не тормози хората.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 468 Неутрално

  преди 40 години дрехите преди да се изхвърлят се обръщаха ,преправяха и преминаваха от по- големите на по-малките И чак тогава , ако вълнените не се занесяха на дарак за да се првърнат в прежда с неоределен цвят или памучните в ленти за изтъкаването на черги се изхвърляха . Сега дай ново ! Консуматори сър!

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Аз съм носил дрехи в такъв контейнер. Направени са добре и не може лесно да се проникне вътре.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Браво за това начинание

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Добре, но трябва да се наблегне повече на цветните контейнери.

  Защото пластмасата и стъклото са много по-голям проблем.
  И задължително да имат голям червен надпис "Моля, не изхвърляйте друг вид отпадъци в контейнера!" Малко по малко ще свикнат всички да изхвърлят разделно.

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#21] от "stedim":

  Бъркаш се, проникването е лесно, но излизането е трудно:)

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  В Калифорния нямате ли си червени калифорнийски червеи, та правите компост толкова сложно?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Весело

  Несъмнено отлична инициатива, тук голямо браво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK