С нова технология в Югозападна България ще оцеляват двойно повече фиданки

Разсадникът в Локорско разполага освен с поточна линия за засаждане на фиданки в контейнери, и с оранжерия и терени на открито за отглеждане на фиданките.

© Георги Кожухаров

Разсадникът в Локорско разполага освен с поточна линия за засаждане на фиданки в контейнери, и с оранжерия и терени на открито за отглеждане на фиданките.Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени. Тази нова за България технология на залесяване увеличава близо двойно броя на захваналите се фиданки и позволява много по-бързо възстановяване на гори на по-голяма площ. Как се отглеждат фиданки за залесяване в контейнери и какви са ползите от този метод разказаха днес експерти от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), които са организирали производството в разсадника на Държавното горско стопанство - София в Локорско.


По случай откриването на новата технология, горските служители - сред които и директорът на Изпълнителната агенция по горите - се поздравиха и за Седмицата на гората и 140-годишния юбилей на горската администрация в България.


За разлика от засаждането на фиданки с гол корен, при което обичайно оцеляват под 50% от дръвчетата, контейнерното отглеждане осигурява защита на кореновата система и обикновено около 97% от фиданките се захващат и израстват в гора. Това обясни директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Предприятието въвежда технологията в своята инициатива за възстановяване на гори от "Натура 2000", подкрепена от европейската програма "Лайф" чрез проекта Lifeforhab.
Поточната линия поставя в контейнери предварително проверени семена и в рамките на минутри "произвежда" стотици фиданки. Още при засаждането си, на различни етапи от поточната линия, те могат да бъдат допълнително поляти с вода и покрити със защитен материал.

© Георги Кожухаров

Поточната линия поставя в контейнери предварително проверени семена и в рамките на минутри "произвежда" стотици фиданки. Още при засаждането си, на различни етапи от поточната линия, те могат да бъдат допълнително поляти с вода и покрити със защитен материал.


Инициативата на ЮЗДП (структура на Министерството на земеделието, храните и горите, която отговаря за управлението на държавните гори седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч) въвежда технология за фиданки, която е обичайна за Европа, но не е прилагана в България досега.


Стотици контейнерни фиданки могат да бъдат отгледани едновременно в разсадника в Локорско и да бъдат засадени през същата година.

© Георги Кожухаров

Стотици контейнерни фиданки могат да бъдат отгледани едновременно в разсадника в Локорско и да бъдат засадени през същата година.


Василий Маринковски и Теодор Тодоров - ръководител и мениджър на проекта, разясниха, че основната цел е да се възстановят увредени гори от мрежата "Натура 2000" в България с дървета с контролиран произход, които са подходящи за целевите защитените местообитания (или "хабитати") . Пълното име на проекта Lifeforhab - "Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България" - обяснява допълнително предназначението на отглежданите в защитни контейнери фиданки.


Кои гори от "Натура 2000" са увредени


Преди да пристъпи към залесяване с новата технология, екипът на ЮЗДП е анализирал нуждата от възстановяване на приоритетни горски местообитания от мрежата "Натура 2000" в България. Резултатите са, че към момента в България над 5500 хектара от приоритетни за "Натура 2000" горски хабитати са унищожени или увредени от природни нарушения (ветровали, пожари, вредители) и се нуждаят от възстановяване. Близо 20 милиона фиданки ще са необходими за залесяване в тези горски площи.


От идентифицираните като увредени гори, 130 ха се намират 6 защитени зони на територията на ЮЗДП - зоните "Витоша", "Огражден-Малашево", "Конявска планина", "Кресна-Илинденци", 'Осоговска планина" и "Скрино".


Първите "деца" на въведената в експлоатация днес технология за контейнерно отглеждане на фиданки ще бъдат засадени наесен в "Кресна-Илинденци" - защитената зона от "Натура 2000", която пострада от пожар през август 2017 г.


Защо са нужни контейнерните фиданки


Още през 2018 г. ЮЗДП започна залесявания в увредената зона "Кресна-Илинденци" с типичните за защитените местообитания видове - черен бор и зимен дъб. Оказва се, обаче, че капацитетът на съществуващите разсадници не е достатъчен и за нуждите на залесяванията се внасят фиданки от чужбина. Тъй като произходът им не е местен (за значението на произхода на фиданките виж тук), обаче, малка част от тях успяват да оцелеят - под 20%. Това стана ясно от разясненията на инж. Теодор Тодоров, Мениджър на проекта Lifeforhab, и на Лидия Георгиева, отговорник на разсадника в Локорско и поточната линия за контейнерни фиданки.


За да се справи с тези проблеми, ЮЗДП изгражда поточната контейнерна линия, която има капацитет за отглеждане на големи количества фиданки и при която произходът и състоянието им са под контрол.


Контейнерно "производство" за по-здрава гора


Представената днес технология за отглеждане на фиданки ползва семена, събрани от ЮЗДП и негови изпълнители от контролирани източници и анализирани, за да се осигурят произходът и шансът им за оцеляване.


В Локорско контейнерното производство на фиданки използва събран от подходящи места посадъчен материал, който се съхранява по дървесен вид и произход и се подбира за конкретното място на залесяване в целевите зони от "Натура 2000"

© Георги Кожухаров

В Локорско контейнерното производство на фиданки използва събран от подходящи места посадъчен материал, който се съхранява по дървесен вид и произход и се подбира за конкретното място на залесяване в целевите зони от "Натура 2000"


В допълнение, използването на поточна технология на засаждане на фиданките в контейнери допринася те да се засаждат без риск корените им да бъдат наранени при транспортирането и залесяването.


"При недостига на персонал в горската администрация често се налага залесявания да се правят от недостатъчно обучени хора и корените се пречупват и фиданките се нараняват, което води и до по-нисък процент на оцеляването им," обяснява Теодор Тодоров.


При засаждането с новата технология кореновата система е обгърната от хумуса от контейнера и при залесяването се полага заедно с него в почвата. Това улеснява оцеляването на дръвчето дори при неблагоприятни условия - обогатеният хумус защитава фиданката за известно време дори при суша.


Освен по-добрата защита на качеството на фиданките, поточната линия също има и количествено предимство. Тя има капацитет да засажда стотици контейнери иглолистни и широколистни фиданки от семената, събирани от подходящи за зоните от "Натура 2000" райони.


В разсадника в Локорско има изградена и оранжерия за отглеждане на по-чувствителните фиданки - иглолистните - в първите седмици от поникването им. След това те се изваждат на открито при контейнерите с широколистни фиданки в двата парцела за отглеждане в Локорско, които (също както и оранжерията) разполагат с автоматични системи за поливане и за обогатяване на почвата на контейнерите.


Капацитетът на оранжерията за контейнери от фиданки позволява хиляди иглолистни дръвчета едновременно да поникват в нея през първите седмици, когато трябва да бъдат защитени от външната среда.

© Георги Кожухаров

Капацитетът на оранжерията за контейнери от фиданки позволява хиляди иглолистни дръвчета едновременно да поникват в нея през първите седмици, когато трябва да бъдат защитени от външната среда.


При отглеждането в контейнери фиданките могат да бъдат залесени още същия вегетативен сезон, докато ако се засаждат с гол корен, трябва да се изчака да израснат 2-3 години. Тази скорост на процеса също помага увредените гори от "Натура 2000" да бъдат възстановени по-бързо.


Очакването на екипа на проекта е първите отгледани фиданки да бъдат залесени край Кресна тази есен и да оцелеят 97%, каквито са средните резултати от контейнерната технология. 1200 фиданки ще бъдат залесени в зона "Кресна-Илинденци", като част от тях ще бъдат по старата технология - с гол корен. Така от ЮЗДП ще могат да сравнят адаптацията на двата вида фиданки в едни и същи условия, разясни Тодоров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 324 Неутрално

  А жената на Лозан Панов отложила пресконференцията на която щяла да обясни как аджеба е купила от Артекс апартамент на 225 евро кв.м.

  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/saprugata-na-lozan-panov-otmeni-preskonferentsiyata-za-rekordno-evtinoto-si-zhilishte

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 261 Неутрално

  По-добре да оставят гората да се възстанови сама. Изкуствените гори са биологически слабопродуктивни.

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Ми не е съвсем така.
  Не знам дали знаете, но по-голяма част от горите в България са вследствие на мащабните залесявания започнали от Цар Фердинанд.
  Например Витоша е била почти напълно обезлесена, но след мащабното залесяване започнато още тогава, сега се радваме на гориста планина.
  И не само там.
  Такива залесявания е имало из цялата страна.
  Въпросът е да се залесява с внимателно подбрани местни видове, защото в противен случай след години резултатите не са много добри.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Изцяло подкрепям инициативата ;)

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 673 Весело

  А жената на Лозан Панов отложила пресконференцията на която щяла да обясни как аджеба е купила от Артекс апартамент на 225 евро кв.м.https://dnes.dir.bg/obshtestvo/saprugata-na-lozan-panov-otmeni-preskonferentsiyata-za-rekordno-evtinoto-si-zhilishte
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  А по темата нещо?

  Предполагм,че ще я даде заедно с Пламен Георгиев
  Друго нещо

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Залесявайте, залесявайте, трябва да има братята какво да берат и другите, онези маститите какво да секат за да изнасят. Залясявайте, залесявайте. :-( Не съм против залесяването, но пробелема с горите е съвсем, съвсем различен. :-(

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Разстроено

  За разлика от засаждането на фиданки с гол корен, при което обичайно оцеляват под 50% от дръвчетата, контейнерното отглеждане осигурява защита на кореновата система и обикновено около 97% от фиданките се захващат и израстват в гора.
  _____________________
  Масово по националната пътна мрежа се виждат претоварени камиони с трупи от вековни дървета!
  До 2-3 десетилетия и Саудитска Арабия ще има повече гори от нас!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И в тази сеч винаги участват горски работници ,назначени официално да пазят горите ,горите се изсичат незаконно в най малко от 60% от случаите изцяло с участие на назначените да ги пазят работници на държавна заплата ,просто и ясно .

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  Всеки садил фиданки знае разликата м/у дръвчета на гол корен и в саксия ...

 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#3] от "Molossian":

  Тоест, "не е съвсем така", само защото и преди са правили така? Що за сбъркана логика? Ако едно нещо е вредно, то такова без значение кога, откога, кой и защо са го вършили. Природата знае най-добре къде да има гора и каква да бъде тя, задачата на хората е само да я опазват от себеподобните си.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#10] от "izt21595181":

  Всъщност България попада в екосистемата на смесените гори. Т.е. преди хората да унищожат гората, почти цялата страна е била покрита с гъсти гори. С изключение на някои места из Дунавската равнина, където е степна и лесосепна област.
  Та някъде през Средновековието - по време на Османското иго е започнало масово обезлесяване по най-различни причини.
  След Освобождението започва възстановяване на горите.
  С други думи естествената екосистема тук е горската.
  Наистина гората има възможности да се възстанови сама, но това става много, много бавно.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Внесените чужди видове са неустойчиви на местните паразитни растения и след кратък успех, после водят до катастрофални последствия.
  Нанасят повече щети, отколкото ползи.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Жената на Лозан Панов няма нужда да обяснява. Нито е политик, нито депутат, нито министър, а журналист. При това е купила апартамента две години , преди брака си. Я А и това , какво общо има със залесяването?

 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#11] от "Molossian":

  Всичко това са празни приказки, освен последното изречение, което е по същество. Според теб гората се самовъзстановява много бавно, затова и хората требвало да ѝ помогнат. Не съм съгласен. По-добре бавно, но качествено. Нема полза от изкуствените гори, в тех нема живот, те са болни и слаби, пречат на възникването на естествени гори.

 16. 16 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Е, садят нещо, дето не вирее тук, та за това 20% само оцелявало. И поради това - дай нова технология. Защо не садят нещо, дето вирее - плюс новата технология ще има успех. Ама не - да се направи оборот на някого трябва май.....

  Евгения Христова
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Далече съм от този занаят, но ми изглежда много добра инициатива. Дано да е по убеждение, а не заради усвояване на поредните пари от Европа.
  Във връзка с последното - би било интересно, като продължение на темата, да се поразпита т. нар. бизнес това не го интересува като инвестиционен проект.

 19. 19 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Всяка иновация, повишаваща производителността на труда е от полза за България. Аз лично съм садил фиданки и знам колко е трудоемко. По-малко труд - по-зелена България.

 20. 20 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Епа у северозападо не вирее нищо, освен влашката простотия :)

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Без гора няма България! Аз ако не виждам планина и дървета около себе си се чувствам гол и уязвим. Отделно няма какво да има да дишат децата ни. Всяко дърво е тънка нишка, която ни свързва с тази планета. Другото е нефтен и ядрен ад и смърт.

  ЕС прави доста добри неща. Като например влизащата скоро забрана за прибори за еднократна употреба от пластмаса. Ако зависеще от мен, щях да набия акциз на пластмасата поне 3 пъти по-висок от този на безнина. Оср**ме планетата с никому ненужни пластмасови тъпотии, от чашки за кафе до не знам-си-какви други еднодневки.

  Личен принос - пийте кафе само от картонени чашки. Яжте с метални/дървени прибори от истински чинии. В моя офис пластмасата е официално забранена. Има стъкло и порцелан.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Да добавя че бутулираната в плстмаса минерална или изворна вода е една идея по-вредна от тази в тоалетната чиния. И за пиещия (пластмасите са неофициално канцерогенни) и за планетата, заради тоновете горива за доставка и тъпата плстмаса. Какво по дяволите ѝ е на водата от чемашпа? Ние и виенчани пием най-добрите води в Европа. Пуста мода - с бутилчицата в раничката, дее и келешите!

  Фъндтъчко така и не се сети да направи две чешми в тоя град!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#22] от "misho73":

  При вас у софето водата може и да е хубава . Но при нас в Силистра водата е пълна с варовик .
  Това че на едно място има хубава вода трябва ли да значи че цяла България може да пие вода от чешмата ?
  Една разлика напълни бутилка вода (от чешмата ) и я остави така за 2-3 дена дори седмица и после я изпий . Направи същото с вода от Силистра да кажем . И веднага ще разбереш разликите . Да не говорим че аз вода от чешмата не я оставям повече от 1-2 часа налята в бутилка или чаша пък да не говорим за 1 седмица . А по селата да не ти казвам какъв приятен вкус има .Добре че в случая е минералната вода в тубите че ..... А принципно водата май не трябва да има нито цвят нито вкус ама ние от прованса от де да знаем .
  Та дай понеже у София пиете хубава вода всички да спрем употребата на минералната ? Която в голяма част от нея се съхранява в пластмасови бутилки . ТА какво ще кажеш ?

 25. 25 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#22] от "misho73":

  Не навсякъде е хубава! В София също - в някои квартали е добре, в други много зле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK