Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Случва се сеч нерядко и на на вековни гори /виж мадридският измамник и цялата дървена мафия/, каквато и по турско не е имало в Отечеството!!!!

 2. 2 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Секат се. А едни други си правят ПР с тях и с някакви протести.
  В общи линии - вече почти никой не се грижи за горите. Оставят ги самите те да се грижат за себе си. И каквото стане.
  Важното е да се отчита някаква дейност.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Огромна работа са свършили лесовъдите едно време - много пъти съм се впечатлявал по разни архивни снимки как са изглеждали българските планини преди 150г - едни напечени змиярници без едно храстче даже.

 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защо не сложихте и малко снимки от обратната тенденция, която настъпва през последните 20 години? Достатъчно е да се сравнят снимки от Гугъл на Балкана и Родопите. Цели кервани с дървесина потеглят вечер към Гърция (след края на работното време на горски и полиция). Дърветата се секат от безимотни и малоимотни представители на малцинствата и всичко е точно - нито съзнават какво вършат, нито можеш да ги глобиш.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Голяма част от горите са подлагани на безконтролна сеч още по времето на Османската империя. За това пишат много западноевропейски пътешественици през 19 век.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Хайтов има култов разказ по темата, "Горски дух". Разказва се за горския Метю и е пълен с лафове..."Дай тука брадвата, че да ти уври тиквата", казва на бракониера. Какво да става след 140г. ..."водата си течеше, гората си ехтеше".

 7. 7 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Респект към тези хора, на които дължим зеленината - сега едва ли ще излезе някой с кирка и лопата за общото благо.

 8. 8 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ”Директорът на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителната агенция по горите Ценко Ценов обобщава: "Преди 140 години България е една от най-обезлесените страни в Европа.”

  Е къде са се крили хайдутите тогаз, или ето защо националноосвободителното движение “удря на камък”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1082 Разстроено

  По времето на Османската империя огромни горски масиви са унищожени - основно, за отопление.
  След това поколения лесовъди малко по малко са възстановявали унищоженото.
  В днешни дни дървесната мафия, със стабилен гръб основно в лицето на политици от ДПС се "грижи" планината отново да се върне към времената на Османската империя.

 10. 10 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Голяма част от Тракия е гора през 19 век, ама е изсечена за строежа на Барон-Хиршовата железница. Имало си е масирана сеч и тогава. Хората не са станали много различни.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  ха... дядо ми имаше лозе у сопот и да се стигне до него се минаваше през тоз дълбоки дол...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Хвала на тези хора залесили България. За съжаление сега гор(к)ата пак се постригва така както и турчин не я е постригвал.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#4] от "Леля Гичка":

  Айде да го направи, намерете сателитни снимки на Разложко от преди 30 години. И ще ги засечем с мои снимки на ниви от тогава. И ще погледнем актуални снимки от миналата година. Да видите колко дълбоко в гората са вече тия ниви !!!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Нещо не ми се връзват тези голи склонове от края на 19-ти и началото на 20-ти век с горите, в които са се криели стотици хайдушки чети и самото население при нападения на разбойници. А и как са оцелявали при всичките тези наводнения? Все пак поздравления за лесовъдите през всичките тези години, които са направили наистина много за българската природа. И дано успеем да съхраним природното си богатство, предвид мащабите на горската мафия.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yotce":

  Айде глупости, площите са обезлесявани за да станат ниви и основни ливади за добитъка. И понеже не е имало интензивно земеделие и съвременни култури, добивите са били много ниски. И не само полето, имало е в пъти по-малко гора и по планините. Мога да ви покажа пънове от сечища от 40'те години, сега са в резерват толкова дълбоко в Рила че дори пътека няма до там. Точно и затова има единични вековни дървета в Пирин - редовно е било разчиствано с огън билото на планината за да има паша за животните на каракачаните. Чак войската се е намесвала да ги откаже от тия методи.

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  само залесени са ,не са причина горските за да се самозалесят огромно количество ливади и градини в планините , имаме такива , отнети след 1944 , дълги години държавата ги сече и пак останаха .

 17. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 669 Неутрално
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Социалистическата държава остави страхотни гори. После горската мафия, олигархията и менте-цар-дървар сякоха, палиха и извозваха. Гората оредя и дъждовете оредяха. Тук не е валяло от........., не мога да си спомня?

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Огромни благодарности на Горските служби за делото им през тези 140 години.
  Напук на опитите на политическите бракониери да съсипят българската гора в последните години.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":
  Тъй ли, шо тогава за последните 25 години горските си масиви са нараснали с с 12 на сто.
  https://dariknews.bg/regioni/burgas/gori-zavzemat-vse-poveche-teritorii-v-bylgariia-i-v-es-2071918

  Ти въобще имаш ли представа от планирана сеч - от лесотехническа гледна точка дори е задължително да се сече, за да се развива гората по-бързо и по-добре - и точно това е задачата на лесоинженера - да определи кои дървета трябва да се отсекат, за да изникнат по-бързо нови

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":Тъй ли, шо тогава за последните 25 години горските си масиви са нараснали с с 12 на сто.https://dariknews.bg/regioni/burgas/gori-zavzemat-vse-poveche-teritorii-v-bylgariia-i-v-es-2071918 Ти въобще имаш ли представа от планирана сеч - от лесотехническа гледна точка дори е задължително да се сече, за да се развива гората по-бързо и по-добре - и точно това е задачата на лесоинженера - да определи кои дървета трябва да се отсекат, за да изникнат по-бързо нови
  —цитат от коментар 20 на kumcho___valcho


  Половината сеч е бракониерска. Може и планирана да е. Пожарите също.

 22. 22 Профил на Виктор Петров
  Виктор Петров
  Рейтинг: 213 Весело

  "Ако се върнем назад във времето, ще видим, че в края на 18 -ти и първата половина на 19 век вниманието на младата българска държава е насочено към опазване на горите от разграбване и унищожаване."-Не знаех, че 18-ти и първата половина на 19 век сме имали българска държава.

  axlrose
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Скоро ще ги привършат. И главните действащи лица са от ДПС.

 24. 24 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 340 Неутрално

  След 140 г., горската служба е сложена под ботуша на политическата клика. Гората вече не се управлява от лесовъди и ловни експерти, а от политици и свързаните с тях частни интереси. Тази стройна и оперативна структура, управляваща горите и дивеча, с която се гоордехме - изчезна, уви!

 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Първата организирана залесителна акция е организирана през 1905 г. над Казанлък, понеже голите баири под Шипка са става свлачища при всеки дъжд! 1925 г. Царство България обявява 12 април за Ден на гората и последва мащабна залесителна дейност в Рила, Родопите, Пирин и Стара планина. През 1934 г. е обявена Седмица на гората- първата цяла седмица на април. И до днес се провеждат залесителни лесовъдни мероприятия, дейности по поддръжка на горите, санитарни дейности, където се налага. България е страната с най-много голяма площ на Натура 2000.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Страхотна галерия с рефенции преди и сега. Преди 150 години и малко след Освобождението всичко е било изкоренено и преобразено в пустиня. Сега са оазиси.
  Впрочем това отношение и към гората тогава сега се наблюдава в околностите на Анкара и в града. Преди столетия около Анкара е имало таквиа гори, че виските на Ханибал със слонове е могъл да се крие там. След идването на осмацките турци всичко е изсечено и сега големи фармацевтични компании спонсорират горички с рамери 50 на 50 метра. Ердоган се нанесе в гората, дарена от Ататюрк на града, пренебрегвайки, волята на дарителя. Тук основните контрабандисти на дървен материал и незаконно изсичане на гори са пряко или косвено свързани с ДПС, включително и по времето на ГЕРБ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Скоро ще ги привършат. И главните действащи лица са от ДПС.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Грешка! Горите в източните Родопи са супер. Даже и за гробища не секат дърветата, а копаят между тях. При това всички гори са залесявани, няма нито една естествена.

 29. 29 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 248 Разстроено

  ...за да се стигне до 2019 г., когато министър на екологията е Нено Димов.

 30. 30 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Респект към лесовъдите и тогавашна България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.