Европа с нови критики към България за управлението на въздуха, отпадъците и биоразнообразието

Защитена зона от "Натура 2000" езеро Дуранкулак

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона от "Натура 2000" езеро ДуранкулакСъс съобщение от днес Европейската комисия оповести резултатите от втория преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда за страните членки. Докладът за България потвърждава основните области, които още с първия доклад от 2017 г. бяха определени като проблемни - качеството на въздуха, събирането и пречистването на градските отпадъчни води, и изпълнението на законодателството за опазване на природата.


Въздухът в България


Европейската комисия отбелязва, че спрямо 2017 г. към момента е "налице известен напредък", който "обаче е ограничен до приемането на правни актове, като до момента не се съобщава за наличието на практическо изпълнение". Комисията напомня, че България продължава да е сред държавите членки с най-много смъртни случаи, дължащи се на замърсяването, с най-голям брой загубени години живот, свързани със замърсяването на въздуха, и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици.


Отпадни води и битови отпадъци


В доклада не е отбелязан съществен напредък в гарантирането на спазването на задълженията за събиране и пречистване на градските отпадни води.
Документът констатира също, че "управлението на отпадъците продължава да бъде съпроводено с предизвикателства" и че според доклада на Комисията за ранно предупреждение от 2018 г. съществува риск България да не постигне до 2020 г. целта за рециклиране на 50% от битовите отпадъци.


Биоразнообразието - основен проблем


Няколко са проблемите, отбелязани във връзка с изпълнението на законодателството за опазване на биоразнообразието.


"Един от основните рискове за биологичното разнообразие в България продължава да бъде загубата на местообитания в резултат на развитието на градовете и инфраструктурата. Слабостите в тази област все още включват лошото прилагане на природозащитното законодателство и другите разпоредби за опазване на околната среда поради липсата на природозащитни цели и мерки, неефективното управление и стопанисване на защитените територии, както и недостатъчното финансиране или неефективното използване на наличното финансиране", гласи резюмето на доклада.


Цитирани са проблеми с прилагането в България на практическа защита на европейската мрежа за биоразнообразието "Натура 2000" - недостатъчно покритие на мрежата, определяне на специфични за защитените зони природозащитни цели и установяване на природозащитни мерки за тях, определяне на ефективна структура за управление на "Натура 2000". Към момента "органи за управление са налице само за защитените зони, които се припокриват с трите национални парка и шестте природни парка", отбелязва Европейската комисия.


Недостатъчно според доклада е и интегрирането на политиката в областта на природата и биологичното разнообразие в други секторни политики, което "е особено важно за селското стопанство", тъй като данните на комисията "сочат, че редица пасища с висока природна стойност в България са били сериозно увредени, особено в редица зони по "Натура 2000".


Комисията подчертава, че се очаква преценка на състоянието на "Натура 2000" въз основа на докладването, "което се извършва веднъж на 6 години". През ноември учени и природозащитници сигнализираха вече за проблеми във връзка с докладването от България (виж тук и тук). В доклада се посочва: "Не е получена нова информация за състоянието на природните местообитания и видовете, нито за напредъка, постигнат в подобряването на природозащитния статус на видовете и местообитанията в България."


Отчитат се и проблеми при преценките за съвместимост с целите на "Натура 2000" на инвестиционни проекти. "Продължава практиката да се разрешават планове и проекти, без да се отчита кумулативното въздействие на съществуващите и разрешените планове и проекти върху защитените зони по "Натура 2000". Все още не са намерени решения на много от проблемите, представляващи огромна заплаха за природозащитните цели", подчертава докладът.


Наказателните процедури


По повечето от темите на доклада на Европейската комисия вече текат наказателни процедури към страната ни (например системно неспазване на законодателството за "Натура 2000" и липсата на отчитане на кумулативния ефект от минимални отделни въздействия на проекти, които, взети заедно, увреждат значимо природата), а за някои има влезли в сила решения на Съда на ЕС (недостатъчно покритие на "Натура 2000" за някои видове и увреждане на ценни местообитания). Само през последния месец бяха обявени четири нови процедури по теми, свързани с проблеми на околната среда в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Само това ли. А корупцията и върховенството на закона?

 2. 2 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Просто това е преглед на политиките по опазване на околната среда. Когато стигнат до върховенството на закона ще видим.

 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Баце , къде е Нено.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  "Европа с нови критики към България за управлението на въздуха, отпадъците и биоразнообразието"

  И как да управляваме въздуха, драга ми Европо? Смешни и трагични са тия!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Весело

  Обаче в заливането с бетон сме мнооо яки!!!

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Неутрално

  " По повечето от темите на доклада на Европейската комисия вече текат наказателни процедури към страната ни (например, системно неспазване на законодателството за "Натура 2000" и липсата на отчитане на кумулативния ефект от минимални отделни въздействия на проекти, които взети заедно увреждат значимо природата), а за някои има влезли в сила решения на Съда на ЕС (недостатъчно покритие на "Натура 2000" за някои видове и увреждане на ценни местообитания). Само през последния месец бяха обявени четири нови процедури по теми, свързани с проблеми на околната среда в България."

  При корупционният модел по места тип кмета и неговите фирми, най - важното е да се строят хотели и да се излива бетон навсякъде ! Скоро почти навсякъде ще стърчат бетонни творения тип Слънчев бряг и Банско и има опасност да загубим и малкото останала ни уникална природа !

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  ЕС ни обвиняват във всичко друго , но не и в неспазване върховенството на закона. Щото у нас всичко е наред. Съдебната система работи. Корумпираните на високи постове във властта се наказват и вкарват в затвора. В това отношение не сме като Полша и Унгария.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Ееееей споко малко бе, Европата. Споко бе, Мента таман събра парите от увеличените данъци на старите автомобили и, почва да чисти. Трайте малко, да не сте седмачета.

 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  "Комисията напомня, че България продължава да е сред държавите членки с най-много смъртни случаи, дължащи се на замърсяването, с най-голям брой загубени години живот, свързани със замърсяването на въздуха, и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици."

  И в колко случая в смъртния акт лекарят е написал, че смъртта е настъпила в следствие на замърсен въздух?
  А ако има нещо такова, касае се за отравяне след производствена авария...
  А смъртта и заболяванията от отровена вода от някои производства или мини?

 10. 10 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Много хубав плаж на снимката кой ли е той?

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 862 Неутрално

  пускам го това видео и подобни като че ли ................,абе немам думи ,Е САМО НА МЕНЕ ЛИ МИ ПРОВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ТОВА СМЕТИЩЕ , АМА НЕЩО Е ТОТАЛНО СБЪРКАНО В ТАЯ ДЪРЖАВА,НЕКВА МАСНИТА СТОЛИЧНА МУТРА СИ Е НАПРАВИЛА СМЕТИЩЕ В ПРЕДЕЛИТЕ НА ЛЮЛИН , НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГЪКНЕ
  https://www.youtube.com/watch?v=Bk6G_YpHZ3g

 12. 12 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Цигарите убиват много по-сигурно и съкращават живота доста повече.
  У нас в заведенията не се пуши по закон. В Германия не е толкова строго.
  По-напред сме от тях в доста неща, включително и при жените на ръководни постове, където при нас са 49%, при тях са 30%. Но все ни поучават.
  При нас има много по-голяма свобода на словото, отколкото в Германия. Бяха осъдили 90 годишна баба за изказани мнения.
  Да не давам повече примери.

 13. 13 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Наскоро четох за неправилно настроени уреди за измерване на замърсяването на въздуха, които отчитат завишени стойности. Но трябва да поровя за линка, че не ми е под ръка.

 14. 14 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Ами нормално е да ни критикуват. Бг няма екологична политика, като изключим че избрани (мафиотски) фирми са подписали неизгодни за общините договори да извозват боклука. Контейнерите им за разделни отпадаци са основно по по-големите улици -- по по-забутаните са си общите контейнери. Отварят се заводи, които замърсяват въздуха, понеже общините почти винаги го гласуват; не се стимулира покупката на по-нова кола; не се рекламират алтернативи на найлоновите торбички; не си възпитават децата да опазват околната среда; масово не си чистят след домашните любимци...

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jesuit":

  Всичко ми е ясно, само искам да ми кажеш защо в Германия има 450 хил. българи? Защо не си седят в България, като тук е по-добре отколкото в Германия.

 16. 16 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  А "Европа" кога ще критикува бедността в България?!
  Та, бедността е основна причина за престъпността.

  Машини прости, народ неук.
 17. 17 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 404 Весело

  Работим за хората, но трябва да спазваме и закона.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Критики към въздуха, отпадъците и биоразнообразието, а иначе съдебната система ви е ОК. Бахти бушмени са тия хора и техните приоритети.

 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Ами аз бях в Германия години, върнах се преди 2 седмици. Много българи обмислят същото.
  Тук скоро ще стане по-добро място за живеене от Германия, ако си докарваш по-прилични доходи. В Германия постепенно идва тоталитаризъм.

  Ти Дневник четеш ли го?
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/04/3414809_shestima_germanci_razkazvat_zashto_sa_se_preselili_v/

 21. 21 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#20] от "Jesuit":

  Отдавна съм предложил да си вдигнем БВП-то, като привлечем западните пенсионери, да си харчат пенсиите тук. Малко повече сигурност трябва, но това не е скъпо. Ще захлебят и охранителните фирми.
  Общият ефект ще е бърз и много положителен.

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#21] от "Jesuit":

  В Германия гъстотата на населението на кв. м. е доста по-голяма отколкото в България. Като дойдат допълнително още мигранти, въздухът ще се замърси допълнително, според критериите на лудите феминистки!
  Да ти търся ли линкове с луди феминистки?

 23. 23 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#22] от "Jesuit":

  Айде и Германците да си контролират възхуха и СО2 емисиите, като не пускат повече мигранти!
  Смешна и трагична работа, казах го вече тук.

  До коментар [#4] от "Jesuit":

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Фандупкова ще ни убие с рак на белите дробове цяла София

 25. 25 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "Jesuit":

  Това е неработеща стратегия, и няма прокопсала страна привлякла пенсинери с ниски цени , да може да помогне да изкара страна от крайна бедност , но не и да я направи богата, защото вдигането на стандарта в страната на населението означава и намаляване на стандарта на пенсинерите и те си тръгват.

 26. 26 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "Jesuit":Това е неработеща стратегия, и няма прокопсала страна привлякла пенсинери с ниски цени , да може да помогне да изкара страна от крайна бедност , но не и да я направи богата, защото вдигането на стандарта в страната на населението означава и намаляване на стандарта на пенсинерите и те си тръгват.
  —цитат от коментар 25 на Иван К.


  Няма да се решат всички проблеми, но потреблението се вдига с богати по нашите стандарти пенсионери.
  Имаш рушащ се сграден фонд по селата.
  Пенсионерите ще си вземат по една къща и ще я стегнат - растеж на строителството. Има и още ползи...
  Работи си стратегията, но това не е единственото, което може да се направи.
  Просто е лесно и евтино за правене, с добър ефект.
  Освен да привличаме туристи, може да привличаме пенсионери.

 27. 27 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 299 Неутрално

  За немците не е проблем, че си изнесоха производството в Китай и тровят местните, но иначе са големи природозащитници. Убиват икономиката ни като изсмукаха работната ни ръка и ни заливат със стоки под цената им, а сега допълнително ни натискат по линия на екология, което ще направи продукцията ни още по-неконкурентноспособна. За върховенството на закона по-добре да не се обаждат, защото Западна Европа се е превърнала в тоталитарна, нихилистична кочина, в която нямаш право на глас, когато вкарват милиони мангали, които да ти легнат на гърба в прекия и преносния смисъл и, за да си купиш нож за масло ти трябва разрешение от полицията.

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  В основата на всички злини е корупцията. Включително и за замърсяването на природата. Явно обаче не може да чакаме на Европа да ни помогне с корупцията. Явно не можем да чакаме и и някой политик да поведе борба с корупцията. Явно трябва ние да узреем, да разберем че съдбата на давещите се (в корупционното блато) е в ръцете на давещите се.

 29. 29 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 807 Неутрално

  глупости, страхотно е, българия никога не е била по-добре. Питайте цецо

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 30. 30 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jesuit":

  Съгласен съм , но е късно ,преди 20 години би сработило , стандарта ни вече не го позволява , дори и бедни сме твърде богати да привлечем бедни пенсионери . Примерно една Испания е по конкуретна от нас , храната е по качествена и по евтина , стандарта на живот с 1000 евро пенсия би бил по висок там отколкото у нас, по хубав климат от нас за пенсионерите , в смисъл по мека зима … Има и още специфики , но няма смисъл да ги пиша все са в полза на Испания .

 31. 31 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#30] от "Иван К.":

  Иване, не бягай от конкуренцията.
  Ето това го има в линка, дето е от вчера:

  "Натам се преориентират и някои от "звездите" на плажните купони - например изгоненият от Майорка Ике Хюфтголд. Новата му песен "Буле Аларм - да отидем в България" е един вид обяснение в любов към новата му родина България. "Тук е просто невероятно", казва той с възторг след първата си изява на Златни пясъци. Ике се готви да се установи трайно в България, а камерите на VOX го показват как прави огледи на нови апартаменти край Златни пясъци. Накрая се спира на жилище с площ 150 квадратни метра и с изглед към морето, наемът за което възлиза на 400 евро месечно. За сходен апартамент на Майорка германецът би платил пет пъти по-висока цена, обясняват репортерите на VOX."

 32. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#31] от "Jesuit":

  Не е необходимо да ламтим за цялата торта.
  Може и хубаво парче от нея да ни позасити апетита.
  Ако черешката е там, още по-добре.
  По-професионално казано - добър пазарен дял.
  Нещо лошо ли казах :)

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Интересно, че няма и дума за ставнение с другите държави. Интересно, защото България се справя по-добре от повечето. Да не кажа, че това правителство залита в екоталибания.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  Прави са от ЕС да ни критикуват!Ситуацията у нас е меко казано тревожна!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всичко у нас малко или много подлежи на основателно тежка критика от страна на Брюксел!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4077 Любопитно

  До коментар [#5] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Там направо сме недостижими!!!!!

 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jesuit":

  “По-напред сме от тях в доста неща, включително и при жените на ръководни постове”
  ——
  Много вярно. Ангелкова, Цачева... да не ги изреждам. Може би заради това качеството на въздуха ви е такова ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 364 Неутрално

  БГ сега има повече основания за критика към Европа. Защо, противно на всички правила, взеха и ан нлок отхвърлиха за 3(три) минути всичките хиляда предложения за изменения в транспортния пакет? Защо така безцеремонно и арогантно решиха да задраскат един бизнес, в който 70% са малки спеситорски фирми? Докога с тази арогантност? Ама на тях не им пука! Хич!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "Jesuit":

  https://www.vox.de/cms/goodbye-deutschland-aufbruch-ans-schwarze-meer-wer-schafft-den-neuanfang-4317013.html

  Поразтърсих в нета и едва ли е голяма загуба за Испания и голяма печалба за нас , че някакъв немец мелез между шишу бакшишу и Митю пищова се е заселил тук.

 40. 40 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "Jesuit":

  Имай предвид , че все пак това са световно известни курорти и е по скъпо от в България , но извън тях по малките села дори и с излаз на море цените са сравними с нашите , а храната дори по евттина от нашата. А за 99 процента от пенсинерите това е най важно, да им е евтин наема , евтина храната и заведенията за хранене...

 41. 41 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#31] от "Jesuit":Имай предвид , че все пак това са световно известни курорти и е по скъпо от в България , но извън тях по малките села дори и с излаз на море цените са сравними с нашите , а храната дори по евттина от нашата. А за 99 процента от пенсинерите това е най важно, да им е евтин наема , евтина храната и заведенията за хранене...
  —цитат от коментар 40 на Иван К.


  Да не се отказваме предварително, защото е малко по-трудно.
  Основният проблем е в Германия. За там парите на бедните пенсионери със сигурност не стигат. Тоест търсенето на продукта ще го има.
  Как ще пребориш конкуренцията на Испания е друг въпрос.
  Подходяща медийна кампания и подобряване на условията - такива като сигурност, инфраструктура, удобства ...

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  България е член на ЕС, и "Европа с критики към България" е малко като "САЩ с критики към Кентъки."

 43. 43 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#19] от "happystory":

  Съдебната система също се критикува но в други доклади. Това е доклад за околната среда...

 44. 44 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 281 Неутрално

  И сте плеснали точно снимка от плаж. На вас гранто-либерастите проблемът ви е да не ви застроят плажовете за да продължите да си опъвате кирливите палатки, друго не ви вълнува относно природата.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK