Колко е високо едно дърво вече не е сложен въпрос

Колко е високо едно дърво вече не е сложен въпрос

© NASA.govСлучвало ли ви си е да застанете до някое дърво и да искате да разберете колко е високо? Американската космическа агенция НАСА може да ви помогне в изчисленията, но в замяна ще поиска събраните данни. Всичко това се прави с научна цел и е посветено на Седмицата на гората.


Чрез нова функция на мобилното приложение GLOBE Observer хората по света ще могат да събират научни данни за заобикалящата ги среда. GLOBE Trees ще позволява да се измери височината на всяко дърво с придвижването на екрана на телефона от най-горния му клон до основата. След това приложението автоматично ще изчисли колко е високо дървото.


Събраните от потребителите данни ще се обработват от НАСА, като за целта американската космическа агенция призова всяко измерено дърво да бъде вписано в приложението чрез маркиране на GPS координатите му.
Проектът предлага поредния инструмент, чрез който хората могат да изучават обкръжението си. Досега GLOBE Observer събираше данни от хората чрез приложенията за наблюдаване на облаците, местообитанията на комарите и земното покритие.


Учени от НАСА уточниха, че информацията за височината на дърветата ще им позволи по-лесно да изчислят колко въглерод се съхранява в едно дърво и колко тежи то. Освен това ще може да се изчислява колко е земната повърхност под дървото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK