Нено Димов предлага изключването на територии от "Натура 2000"

Днес Нено Димов представи предложенията си за промени в Закона за биологичното разнообразие.

© Велко Ангелов

Днес Нено Димов представи предложенията си за промени в Закона за биологичното разнообразие.Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред журналисти основните предложения за промяна в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Очаква се те да бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет утре, след като през февруари вече мина обществената консултация на проекта, която предизвика силен негативен отзвук.


Негативни становища към множество точки от проекта бяха внесени както от научната общност (от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и от експертните звена към Софийския, Пловдивския аграрен и Лесотехническия университети), така и от неправителствените организации, работещи в сферата на биоразнообразието (Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други).


На представянето днес министър Димов заяви, че цитираните по-горе научни институти са били консултирани в седмиците след подаването на становищата си и са одобрили варианта на текста, който утре ще бъде представен за одобрение от Министерския съвет.
Директорът на Националния природонаучен музей - София проф. Николай Спасов, директорът на Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) доц. Анна Ганева, деканът на Факултета по горско стопанство на Лесотехническия университет доц. Мариус Димитров и деканът на Биологическия факултет на Софийския университет проф. Стоян Шишков заявиха днес за "Дневник", че не са оттегляли негативните си становища и не са виждали финален вариант на законопроекта без критикуваните проблемни текстове. Част от тях са консултирани единствено по точката за осигуряване на достъп до публични научни данни.


Справката за получените становища и отговорите към тях показва, че минимална част от предложенията от учени и граждани са възприети във финалния текст, който предстои да бъде публикуван. Екоминистерството е отстъпило от идеята да "национализира" научни данни, които не са заплатени от бюджета, но в основата си спорните текстове за същинските предложения за управлението на "Натура 2000" остават.


Промените


В представянето днес пред медии на проекта за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) Нено Димов обяви няколко основни акцента. Екоминистерството представя проекта след получената подкрепа от "широко обществено обсъждане" по време на над 10 публични срещи със "заинтересованите страни с отношение" по темата. "Говорим за местни власти, собственици на земи и браншови организации", уточни Димов. "Последната среща беше с научната общност", допълни той.


С промените екоминистерството предлага изисквания за разработване на териториалните планове за управление на "Натура 2000". Водеща роля за плановете на зоните от "Натура 2000" ще имат новосъздадени регионални комитети от местни власти, собственици на земи и браншови организации и организации със седалище в съответния район. Те ще бъдат под ръководството на регионалните инспекции на екоминистерството, които ще определят целите на зоните и режимите за опазването им по места. Плановете за управление ще са с акцент върху управленски мерки, а не върху забрани за човешко въздействие върху природата, защото "центърът на политиките са хората".


"Устойчивото управление се случва, когато са защитени максимален брой интереси. Не може да има устойчива защита само със забрани. Не може да затворим една трета от държавата. С тези промени позволяваме на местните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развитие", уточни Димов в отговор на журналистически въпрос.


Министър Димов не даде отговор на въпрос на "Дневник" по какъв начин ще могат така съставените регионални комитети от бизнес организации да защитават биологичното разнообразие без експертиза в тази сфера, а повтори, че местните общности трябва да вземат тези решения. Според него "всички възможни заинтересовани страни ще могат да бъдат представени на регионално ниво", въпреки че природозащитните организации рядко са регистрирани във всички райони, които защитават, а научните звена почти без изключение имат седалища само в столицата.


Според министъра е достатъчно научни експерти да участват в национален консултативен орган, който не разработва мерките за опазване, а "задава националната посока на движение". Към момента Нено Димов се консултира със селектирани от него учени в "Съвет на министъра", сред които има само един специалист по биологично разнообразие - доц. Анна Ганева от ИБЕИ. В националния орган, който ще се създаде с промените в Закона за биологичното разнообразие, ще има и изискване към неправителствените организации да участват само ако са "национално представителни".


Според Димов ключова промяна е и въвеждането на "вземане на мотивирани и обосновани решения за "Натура 2000" само въз основа на проверени за достоверността им първични данни", което "не е правено до момента". Затова със законопроекта се формулират нови изисквания за предоставяне на достъп и верифициране на платените с публични средства научни данни за "Натура 2000". "Досега първичните данни не са предоставяни на министерството," заяви Димов.


Мнението на учените


В отговор на въпрос на "Дневник" министърът каза още, че проектът за изменение на ЗБР в последния си вариант е съгласуван с експертните научни институции и те са одобрили финалните текстове, което обаче бе оспорено от учените.


Директорът на Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН доц. Анна Ганева обясни за "Дневник", че негативното становище на института не е оттеглено и тя не е запозната с редактиран вариант на законопроекта. Тя е участвала единствено в една среща в екоминистерството на "Съвет на министъра", където са били прецизирани текстове само по темата за научните данни за биоразнообразието, които са заплатени с публични средства. "Съгласихме се с това, че трябва да има осигурен достъп до такива публични данни. Така или иначе и досега практиката е да даваме достъп на обществеността до платени с публични пари данни, а всички данни, които са получени по проекти на МОСВ или негови звена така или иначе са им били предадени заедно с всички резултати", разясни доц. Ганева.


Доц. Ганева настоя, че при определянето на границите на българските зони от "Натура 2000" в началото на членството на страната ни в Европейския съюз данни за биоразнообразието във всяка от зоните са били събирани и верифицирани от няколко института от академията на науките. Тези данни след това са предавани на екоминистерството, което официално представя националните зони от "Натура 2000" пред Европейската комисия. За доц. Ганева не е ясно какво има предвид министър Димов, когато твърди, че зоните се основават на първични научни данни, които не са верифицирани. "Ако има пропуски в работата с данните, това е проблем при обработката им от министерството, което ги е получило от учените в коректен и верифициран вид", смята доц. Ганева.


Доц. Ганева не е сигурна какво означава твърдението на министър Димов, че част от териториите в "Натура 2000" не отговарят на научните критерии за наличие на защитени видове и местообитания и заради това той ще предложи да бъдат изключени от защитената европейска мрежа. "Във всеки случай начинът за промяна на границите на съществуващите защитени зони е строго дефиниран от европейските директиви," допълва директорът на Института по биоразнообразие. "Промяна на територията на "Натура 2000" може да се случи само въз основа на нови научни данни. Фактът, че едно местообитание е увредено от обявяването на зоната досега, не може да бъде основание да бъде вдигната защитата от конкретната зона", категорична е доц. Ганева.


Какво следва


Предстои да бъде оповестен финалният текст, който се очаква утре министър Димов да предложи на заседание на Министерския съвет. Ако правителството внесе за разглеждане в парламента предлаганите изменения в ЗБР, се очаква нова силна вълна на негативни реакции.


От коалиция "За да остане природа в България" вече коментираха във Фейсбук, че ако ключовите проблеми не са коригирани, обмислят протести. "Това законодателно предложение ще ограничи диалога ни и той ще се провежда основно на Орлов мост", гласи съобщението на природозащитните организации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK