Екокоалицията поиска от премиера да спре промените в Закона за биоразнообразието

Протест на "За да остане природа" от януари 2018 г. срещу решението на Министерския съвет за промяна на плана за управление на Пирин

© Николай Дойчинов

Протест на "За да остане природа" от януари 2018 г. срещу решението на Министерския съвет за промяна на плана за управление на ПиринСлед като министърът на околната среда Нено Димов представи днес предложения за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви, че настоява законопроектът да бъде отхвърлен. Природозащитниците съобщиха, че изпращат днес писмо до премиера на България Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на "опасните поправки", предложени от екоминистъра.


Природозащитниците посочват, че консултацията по предложените от Димов промени приключи с огромен брой отрицателни становища на научни и академични институции, природозащитни организации и граждани. "Причините за тях са, че ред предложения противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците", заявяват от екокоалицията.


Природозащитниците заявиха за "Дневник", че ако Министерският съвет одобри проекта за промени в закона, те ще започнат протести, ще сезират Европейската комисия и ще изискат спиране на Оперативната програма "Околна среда", защото точно с това финансиране екоминистерството е създало част от предложенията в законопроекта.


Какво ще се промени за мрежата "Натура 2000"
Според "За да остане природа", ако предложенията на екоминистъра бъдат приети, ще влязат в сила "опасни прецеденти", сред които:


- Целите на защитените зони от мрежата "Натура 2000" ще бъдат променени в противоречие на изискванията на европейската директива за местообитанията. Това означава България да променя и да обезсилва еднолично европейските закони за природата;


- Промени в обектите на опазване в зоните ще могат да се правят по еднолична преценка на министъра при липса на ясни процедури за това – така министерството на околната среда безконтролно ще предопределя смисъла и бъдещето на всяка защитена зона;


- Ще се разработват задължителни "Териториални планове за управление", които ще обхващат всички защитени зони в обхвата на една регионална инспекция към Министерството на околната среда и водите (РИОСВ). Това означава, че един план ще включва части от зони, попадащи на територията на няколко РИОСВ. Но европейските директиви изискват мерките за опазване да се прилагат на ниво защитена зона, а не за части от зона.


- Чрез премахване на отговорностите на Националния съвет по биологично разнообразие (НСБР) по отношение на политиките по "Натура 2000" предложенията ще изключват научната основа за създаване и управление на мрежата "Натура 2000". В сега действащия НСБР членуват както представители на администрацията, така и на научни и академични държавни и граждански организации в областта на биоразнообразието, към които има конкретни изисквания за научна експертиза. Той ще се замени с консултативен съвет, за който липсват изисквания за научна експертиза в областта на биоразнообразието;


- Участието на НПО в процесите за "Натура 2000" се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.


След наказателни процедури и присъда за Пирин - грешка и с "Натура"


От "За да остане природа" напомнят също, че промените в закона са инициирани от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който беше и министърът, предложил на Министерския съвет да вземе решение през декември 2017 г. за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" с цел застрояване в нарушение на три български закона. Това решение беше оспорвано до окончателното му отменяне от Върховния административен съд през декември 2018 г.


"Разликата този път е, че става дума не за една защитена територия, а за цялата екологична мрежа", обобщават от екокоалицията.


"Проблемите в законопроекта ще доведат до отслабване на режимите за опазване на "Натура 2000" мрежата и нейното обезсмисляне", заявява съобщението на "За да остане природа". "Промените биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти. "Натура 2000" в България е създадена по силата на европейски закони за природа (повече за "Натура 2000" - тук), които страната се е задължила да спазва и прилага като член на ЕС. Целенасочен натиск и нарушаване на "Натура 2000" ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България", добавят природозащитниците.


Според тях започналите нови наказателни процедури в областта околна среда (виж тук и тук) показват, че министърът на околната среда и водите отказва да спазва европейските задължения на България в областта на околната среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  лед като министърът на околната среда Нено Димов представи днес предложения за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви, че настоява законопроектът да бъде отхвърлен.

  А министърът - изхвърлен. (Може и с ритници.)

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това правителство се изчерпа и от тук насетне следва стремглаво спускане към бездната до предсрочните избори. Липсата на реформи доведе до лавинообразно поставяне на въпроси, чието решаване е отлагано поради политически съображения.

 3. 3 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Този излъга цял министерски съвет за Пирин, сега ги лъже за цялата еко-мрежа. Невероятен вредител.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Оставка, тамън ще е в тренда!

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Накрая Боко ше бега в ЮАР, че пред къщата в Барселона ще го чакат журналисти :)
  А между другото - и Нено си отива - това беше последният му калпазанлък.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  #КОЙ е собственик на "За да остане природа в България" и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Биволъ
  1 hr ·
  Тоя докога ще има власт да унищожава българската природа!? Гавра е такъв точно олигархичен лобист да управлява МОСВ. Наглостта МУ е безкрайна :(
  Тома Белев
  2 hrs ·
  Нено Димов за пореден път лъже за да унищожи мрежата Натура 2000. Според мен през последните 30 години сме нямали по-некомпетентен и нахален министър от този, който използва лъжи за да обяснява обслужването на определени икономически интереси.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  С подозрение гледам на всякакви зелени. Въпреки, че между тях има и много чисти хора.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Оставка да се иска, тоя тотално се насра.

 10. 10 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 806 Неутрално

  абе Нено и ти ли за един апартамент си продаде....

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Весело

  "Екокоалицията поиска от премиера....."

  От кого?

 12. 12 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони КОСТОВ":

  Боко е "умник"...и нема да бега по-далеч от острова си в Гърция....Не ми ли вярваш, че ще е така..!?))))) Тук ..на тази територия "БГ"е пълно с башибозук, тарикати, олигофрени, дебили........що мо е да бяга наделече....Разбираш ли ме, младежо..?))) Боко е - пътеводна светлина, маркер, звезда за настоящия "успял, преуспял" българин....пази ни боже, че вече нямаме сили сами да се опазим....Пак ли не ме разбираш, младежо..???)))

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  Как и защо това недоразумение за министър на ОС и водите още е на този пост, наистина недоумявам. Шом си го харесва, да си го държи - то си е на неговата сметка, която вече много застрашително набъбна.....

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Не мога да разбера защо Бойко не го е отсвирил още този? Най- некадърният и компроментиран министър!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 721 Неутрално

  - Участието на НПО в процесите за "Натура 2000" се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.

  С това съм съгласен на 100%, колкото и да квичат еко-рекетьорите!

  Хайде кажете какви са тези "дискриминационни" условия???? Искате да сте закачени на хранилката с да отсъждате кое е екологично и кое не е!

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  - Участието на НПО в процесите за "Натура 2000" се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.С това съм съгласен на 100%, колкото и да квичат еко-рекетьорите! Хайде кажете какви са тези "дискриминационни" условия???? Искате да сте закачени на хранилката с да отсъждате кое е екологично и кое не е!
  —цитат от коментар 15 на silverman


  Дори и да беше така, хранилката на наш чорбаджи Нено е далееееееееч по-голяма отколкото на всички НПО-та накуп, а аз за бетонените перачници на некакви капути пет пари не давам - кат са такива тарикати да ги вдигнат в Гърция и да изнасят печалбите насам, нали са големите хотелиери.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 786 Любопитно

  До коментар [#2] от "hammurabi":
  До коментар [#4] от "Лелка":

  Време ли е вече за кабинет Борисов-4 ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 18. 18 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 786 Любопитно

  Накрая Боко ше бега в ЮАР, че пред къщата в Барселона ще го чакат журналисти ...
  —цитат от коментар 5 на Тони КОСТОВ

  А с острова на Егейско какво стана ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#17] от "gemeto":

  При сегашното политическо цунами, когато всеки ден валят оставки, е хазартно да се правят прогнози. Все едно да те тресе 7,9 по Рихтер, а ти да си мислиш за почивката на Малдивите през лятото. Борисов-4 ще означава още от същото, което върви ръка за ръка със скандалите, политическата корупция, липсата на реформи, демографския колапс и т.н. Накратко - избирателите ще имат думата.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#21] от "hammurabi":

  Лошото е, че следващите ще задълбочат проблемите. :)

  Т.е. всичко, което си го изброил ще се случва още по-бързо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK