Започват доброволческите чистения на дивите плажове

Започват доброволческите чистения на дивите плажове

© Радослав СаровОт утре започва традиционното вече почистване на дивите плажове, където след есенно-зимния сезон има изхвърлен от морето боклук. Първото събиране на боклуци е насрочено за 13 април (събота) на Крапец. Акциите се организират от доброволци, тъй като иначе плажовете остават негодни за посещение през летния сезон.


Тази година почистването ще съвпадне с последния етап от обществената консултация за промени в Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки, с които се цели да се въведе разделно събиране на отпадъци по българските плажове и почистване на неурбанизираните от тях.


Голямото пролетно почистване


Акцията на 13 април в Крапец е обявена от 9.30 ч., като доброволците се събират в центъра на селото. Намерението на организаторите е да бъде почистен Дуранкулашкият плаж в частта му северно от Крапец. "Носете ръкавици и топли дрехи", посочват авторите на инициативата.
На 13 април ще се почиства и Атанасовското езеро - важна за птиците влажна зона и зона от "Натура 2000" до Бургас.


Останалите вече известни дати за почиствания са:


- на Липите на 20 април - в 9 ч. на спирката на Операта в Бургас (при желание за ползване на осигурен транспорт до Синеморец е нужно записване тук) или в 10:15 на Южния плаж на Синеморец ("Бутамята"),


- на 27 април на Иракли, който е и плаж за природосъобразен туризъм - почистването продължава и в трите дни на Великден от 27 до 29 април.


През май (на 1-2 май и на 17-19 май) се очакват и традиционните доброволчески почиствания на другия незастроен плаж за природосъобразен туризъм - "Карадере". Там вече имаше пролетно почистване през март.


От гражданската група за третия природосъобразен плаж - "Корал" - съобщават, че според техни съмишленици на място към момента плажът е чист, но те са в готовност за следващо събитие при нужда.


Общностите на туристи, които редовно почиват на дивите плажове в България, досега се справят чрез периодични самоорганизирани почиствания с боклука, натрупван от морето и от недобросъвестни посетители. Поради липсата на задължения на местните власти обаче често има проблеми при извозването на боклука и натрупване на замърсявания дори във вече почистени райони (виж тук).


Миналата година почистващи плажа на Иракли опитаха заради препълнените контейнери до бунгалата да изхвърлят боклука си в съседното село Емона, разказаха за "Дневник" свидетели. Оказва се обаче, че и в селото няма контейнери за боклук, а жителите му изнасят чувалите със смет с личните си автомобили до най-близкия град.


Общините със задължение да чистят


В отговор на проблемите със събирането на боклука по плажовете правителството подготви промени в Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки.


С консултацията, която приключи в сряда, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага в големите населените места и в курортите да се вмени задължение за разделно сметосъбиране и за концесионерите на плажовете - в допълнение към ползвателите на търговски обекти и други стопански сгради.


Общините, които по отношение на сметосъбирането са компетентни органи по Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), ще имат нови задължения. Те ще трябва да не допускат замърсяване на плажовете, които не са възложени на концесия или отдадени под наем, и да осигуряват почистването им.


Също така нов текст ще изиска в курортните населени места броят на съдовете и честотата на обслужването им да са съобразени с обема на образуваните отпадъци от опаковки от търговските обекти на територията и в близост до морските плажове.


Куково или това лято


Промените бяха подкрепени и от граждани с анкета, която бе разпространена във "Фейсбук" от страницата Lessplastic Bulgaria. Според информация от сайта e-Burgas 96% от отговорите на въпроса "Желаете ли въвеждане на разделно събиране на отпадъците по българските плажове?" са положителни и желанието е това да се случи още това лято.


Засега обаче предстои предложенията за Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки да преминат през консултации и евентуални промени в хода на законодателния процес. Към момента няма изискване за разделно събиране в курортите и компетентните органи по Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) нямат задължения за боклука на плажовете, които не се възложени на концесия или отдадени под наем.


От тези органи - по отношение на сметосъбирането това са общините - засега не могат да се изискват "мерки с оглед недопускане на замърсяване им с отпадъци от опаковки, както и на прилежащата им акватория, а при наличие на замърсяване да осигуряват почистването им".


Новата регулация и вменяване на задължения на местните власти няма да спре масовото потребление на пластмаса, нито изхвърлянето на боклук от морето. Но това би било демонстрация на отношение към проблема и стъпка към изграждане на нова култура на масовите ползватели на плажната ивица.


Почистване и потребление


Данни сочат, че най-голямата част от боклука по плажовете е изхвърлен от морето (през зимата там няма друг източник на боклук, но той се трупа), а всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса (повече - тук). Генералното решение е намаляването на потреблението на пластмасата, а не само подобряване на "прибирането" ѝ извън погледа ни на плажуващи и посещаващи природата.


В момента се въвеждат политики за ограничаване на потреблението на пластмаса. По силата на новата директива на ЕС за забрана на 10 от най-често употребяваните пластмасови продукти за еднократна употреба това трябва да се случи и в България през 2020 г. Възможно е с обсъжданите промени на МОСВ в наредбата за опаковките в България да се подобри почистването на плажовете. И двете мерки ще доведат до внимание на повече граждани към проблема с потреблението на пластмаса.


В разговор за "Дневник" през октомври изследователят на българското море д-р Димитър Беров обясни, че такава политика "е една добра стъпка към ограничаване на това замърсяване, но много по-важно е да се намерят заместителите на всички тези пластмаси за еднократна употреба от бита ни и да се ограничи изхвърлянето на отпадъци в околната среда изобщо".

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Данни сочат, че най-голямата част от боклука по плажовете е изхвърлен от морето (през зимата там няма друг източник на боклук, но той се трупа)
  ___________
  Ай ся, чуха ,че излиза кокаин по плажовете и юруш да чистят!Студено е още!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Иван Маринов
  Иван Маринов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почистване всяка година е хубаво, но изграждане на навици да не се замърсява ще отнема някои и дръга година.

 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Оказва се обаче, че и в селото няма контейнери за боклук, а жителите му изнасят чувалите със смет с личните си автомобили до най-близкия град."


  Ако това е вярно, значи има надежда.
  Но се съмнявам.

 4. 4 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#3] от "jmf29537805":

  Вярно е.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Иракли вече не е див плаж.

 7. 7 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "izt21595181":

  Ей нещастник, точно хората от София ходят да чистят - местните не пипват.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Как по точно Иракли е див плаж? Както го спасиха управляващите ли? Отделиха широката хубава ивица в друг плаж. Плаж Вая и дадоха на оня паляк да си построи "къмпинг", след което паляка построи "бунгала", след което пусна хрътките си да тормозят свободно къмпингуващите и сега строи хотел.
  Изобщо няма да споменавам за всичките нарушения, които направи във времето когато строеше къмпинг ( без да изка паляка заградил повече земя ). Като строеше "бунгала" две от тях случайно се оказали извън терена, който той преди това без да иска оградил в повече и т.н.
  Срам, срам и позор. Пожелавам им много бурни времена и моренцето да им събере на всичките паляци от Крапец до Резово смешните бетонни постройки.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Изчистете сега, защото идва сезонът. Ще надойдат безплатно плажуващите, които ще осерат всичко наоколо. Наслука.

 11. 11 Профил на Last Mohican
  Last Mohican
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е да се поставят табла с препоръки за опазване на плажовете.

 12. 12 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#10] от "proza":

  По закон и конституция достъпът до плажовете е БЕЗПЛАТЕН. Бетонна тикво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK