Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Отравяне на пчели в Добруджа повдига съмнения за незаконно пръскане

Отравяне на пчели в Добруджа повдига съмнения за незаконно пръскане

© Цветелина БелутоваИма данни за масово отравяне на пчели в Североизточна България. За това сигнализираха репортаж на БНТ от Исперих и много потребители в социалната мрежа "Фейсбук".


За "Дневник" председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов разясни, че организацията е била потърсена за помощ от няколко пчелари от районите на Балчик, Варна, Добрич и Исперих. Производителите имат нужда от помощ за това как законово да докажат щетите си и да получат обезщетения. Към момента Михаил Михайлов не може да коментира със сигурност причините за отравянето, защото се очаква резултатите от химичния анализ на пробите от измрелите пчели да се оповестят до края на тази седмица.


"Отравяне е, няма как пчелите да умрат от чистия въздух", коментира Михайлов. За да се докаже това обаче, законовата процедура (чл. 12 от Наредба 13/2016 г. за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне) изисква реакция на пчеларите за свикване на комисия и протоколиране на взимане на проби от мъртвите пчели до 24 часа. В някои случаи пострадалите производители са пропуснали този срок и няма да имат възможност да докажат отравянето.
Михайлов предполага, че отравянето на пчели е предизвикано от нарушение на чл. 33 от Закона за пчеларството, който забранява пръскането на растителност с препарати по време на цъфтежа им. Спазването на забраната е особено важно при отглеждането на рапица, която цъфти първа сред медоносните култури и се отглежда масово в Добруджа.


Председателят на Съюза на българските пчелари уточни, че третирането с продукти за растителна защита може да се разреши извънредно, когато посевите са нападнати от повече от три вредителя и има и други свидетелства за наличието на каламитет. Според Михайлов обаче има растениевъди, които си издействат разрешителни за пръскане по тези условия без доказателства. Най-често обаче пръскането с препарати на растенията по време на цъфтеж се прави без каквото и да било разрешително.


По думите на експерта проблемът е не броят на пострадалите кошери, а че това е регулярна практика, на която пчеларите не могат да противодействат. "Трудно се доказва съответствие между анализите на пробите от пострадалите пчели и ползваните на терен растителни препарати", казва Михайлов. "Някои пчелари не могат да спазят изисквания срок от 24 часа за свикване на комисия по Наредба 13."


По закон в комисията, която трябва да протоколира отравянето и взетите проби, участват представител на съответната общинска служба по земеделие, на съответната община, на областната дирекция по безопасност на храните, на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, както и пчелар проверител.


Ако пчеларят успее да протоколира отравянето в еднодневния срок, пробите трябва да се изследват от акредитирана лаборатория за анализ на пестициди, а в България има само една такава - в Пловдив. Към момента само част от пострадалите пчелари са подали проби за анализ и резултатите се очакват в края на тази седмица.


Пчелите и пестицидите


Протест на пчелари и природозащитници за защита на пчелите от пестициди, 7 април 2017 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Протест на пчелари и природозащитници за защита на пчелите от пестициди, 7 април 2017 г.

Пестицидите са проблем, срещу който пчелари и природозащитници алармират и протестират от години - виж тук и тук.


Каузата се защитава под надслова Let It Bees от природозащитници в България и от международна кампания на интернет страницата "Авааз". Онлайн активистите от SumOfUs цитират доклад на ООН, който показва, че пчелите и други опрашители са застрашени от глобално изчезване, а човечеството разчита на тях за 75% от хранителните си култури. "Когато пчелите умрат, хората ще гладуват", гласи мотото на тяхната кампания.


От гледна точка на биоразнообразието опазването на много растителни видове зависи от жизнената популация на пчелите. Докладът от 2018 г. на Агенцията на ООН за храните и земеделието показва, че пчелите помагат за оцеляването на горските екосистеми и че "пчелите и други опрашители са от жизненоважно значение за опазването на околната среда и биоразнообразието, както и за много други измерения на глобалното устойчиво развитие".


В резултат на дългогодишните кампании преди година Европейският съюз реши да забрани най-широко използваните в света инсектициди от всички области поради сериозната опасност, която те създават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, одобрена от държавите членки на 27 април 2018 г., трябваше да влезе в сила до края на 2018 г. и означава, че те могат да се използват само в затворени оранжерии.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Между другото, не ми е известно в България да съществува лаборатория, която да е сертифицирана да извършва прецизни изследвания на умрели пчели.
  Най-вероятната причина за масовото пчелно отравяне:
  пръскане на посеви със самолет.
  Предполагам, че след зачестилите през последните години подобни произшествия, по-заможните пчелари ще се разтърсят и ще си купят на черния пазар ръчни установки "Земя-въздух". Щото на държавата не могат да разчитат. Държавните чиновници си имат важни, голямо калибрени задачи, не им е до ситничките пчели и дребните пчеловъдски грижи.
  Такива ми ти работи...

 2. 2 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 113 Неутрално

  ...по-заможните пчелари ще се разтърсят и ще си купят на черния пазар ръчни установки "Земя-въздух". ...
  —цитат от коментар 1 на Practic


  "Иглa" ( индекc GRAU - 9K38 , oбoзнaчение нa кoдa нa CAЩ и НAТO е SA-18 Grouse [ pycки шoтлaндcки глyхap ]) е pycкa и cъветcкa paкетнa cиcтемa зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa, пpеднaзнaченa дa yдapи ниcкoлетящи въздyшни цели.
  Единичнa ценa $ 60-80 хил.

 3. 3 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#2] от "nmn58592067":

  Технологиите напреднаха!
  Има и хубави дронèта!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2718 Весело

  Няма заможни пчелари , в сравнение с маститите арендатори особено в Добруджа !

  А пък за смешните глоби няма какво да говорим ...

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Май пак добрите фермери са дирили с лупа по света някаква поредна гадост, с която да пръскат храната ни още на полето. Пчелите умряха първи, а ние?

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Някои от новите добруджански феодали, пардон арендатори, ще бъде ударен с непосилната глоба от 200лв и проблема ще приключи.

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Накрая, и децата на арендаторите унищожители ще ядат суха пара и ще преглъщат с пясък.

 8. 8 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не знам пчеларите дали ще си купят "игла" (доста е скъпо и сложно), но предполагам, че могат да си купят КИБРИТ на лято.


  До коментар [#2] от "nmn58592067":

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Безхаберна България!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Скоро може да стане като в САЩ където пчеларите си разкарват пчелите/кошерите с камиони из различни региони, за да опрашват дадени култури.

  Та като зърно производители закъсат и не им се опрашват културите ще почнат да реват и да искат държавата да им ги опрашва. :)

  Ама държавата не може да опрашва, нито може да ражда деца.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  трябва драстични наказания за нераглемнтирани пръскания ,вкл и със затвор за умишлени такива престъпления , но , тук няма как да стане ,затова ще си се само унищожим ,страната е пълна с рак , особено по селата , а радостното е ,че най много мрат и самите фермери ,дето не си пръскат с отрови храните за семейството , наблюденията са ,че точно те мрат най активно от тези болести ,имам наблюдения върху такъв район , в момента имам няколко такива ,единия почина от неовладян ненормален стомашен кръвоизлив вследствие на ползване на силни фосфатни отрови , сега има няколко други един с левкемия ,друг с рак на стомаха ,също ползват много силни отрови за третиране на големи площи ,казва се естествен отбор

 13. 13 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 609 Неутрално

  И не само пръскането убива пчелите.
  Предствете си, че сте пчела в Добруджа, трябва да се храните с прашец три месеца.
  Обаче кошерът в който живеете е заобиколен само от пшеница. Когато пшеницата узрее вие няма какво да "ядете", около вас на километри има САМО пшеница. Същото е и ако около вас е само царевица.Докато в природата не е така, започва цъфтеж на овошки след това на горски храсти,царевица,жито, ечемик и тн. и през цялото време има какво да се консумира, не няколко дена в годината, затова трябва да се избягват огромните блокове с едни същи насаждения. В нормалните държави земеВладелците си поръчват пчели за периода на растежа и си плащат за да им ги донесат в нивите. При нас вместо това ги тровят с пестициди.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 14. 14 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  От сега мога да се обзаложа, че са пръскали с отровите на Агрия. Тия произвеждат най-големите боклуци за пръскане в България и ги сертифицират с подкупи през Растителна защита.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK