Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

Емблематичен графит на лешояд вече краси сграда в Маджарово, който е градът-център на дейностите, свързани с опазване на лешояди и развитие на туризъм, свързан с лешоядите и биоразнообразието на Източните Родопи. Графитът е създаден по проект на Българското дружество за защита на птиците, отново със съ-финансиране от европейската Програма ЛАЙФ.

© Димитър Градинаров, Българско дружество за защита на птиците

Емблематичен графит на лешояд вече краси сграда в Маджарово, който е градът-център на дейностите, свързани с опазване на лешояди и развитие на туризъм, свързан с лешоядите и биоразнообразието на Източните Родопи. Графитът е създаден по проект на Българското дружество за защита на птиците, отново със съ-финансиране от европейската Програма ЛАЙФ.Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани с мащабни графити от 150 кв. м на емблематични за българската природа видове, които са под закрилата на мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата - тук). До 1 май сдружението "Зелени Балкани" кани собственици и стопани на сгради от Бургас, Варна, Пловдив, Свиленград, Стара Загора и Хасково да подкрепят неговата работа за "Натура 2000", като предложат своята фасада, която да бъде една от изрисуваните.


От "Зелени Балкани" съобщават, че петте емблематични за "Натура 2000" вида са избрани като "едни от най-редките и красиви видове в българската природа". Ще бъдат изобразени брадат лешояд, червеногуша гъска, делфин, прилеп и белошипа ветрушка. От сдружението работят по петгодишен проект със съфинансиране от Програама ЛАЙФ на Европейската комисия под името "Натура 2000 - нови хоризонти", в който разясняват смисъла и ползите от защитата на "Натура 2000" чрез птици и животни, които са знакови за опазената българска природа. Тези видове доказват, че запазената природа от "Натура 2000" в България може да бъдат ресурс както за по-добро качество на живот, така и за туризъм, разясняват природозащитниците.


Брадатият лешояд


Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

© Didier Peyrusqué, Зелени Балкани


Графитът за брадатия лешояд ще бъде изрисуван в Пловдив, където е и седалището на "Зелени Балкани". За организацията този вид е символ на българската природозащита. Брадатият лешояд е изключително красива и величествена птица, която не се среща в дивата природа в България от 1970-те години. Природозащитниците работят от 2008г. за завръщането на редкия вид в България с развъждането му в Спасителния център в Стара Загора и пускане на малките в рамките на европейски програми за реинтродукция (повече тук и тук).


Червеногушата гъска
Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

© Емил Енчев, Зелени Балкани


Графитът за този вид ще бъде изрисуван във Варна. Червеногушата гъска е световно застрашен вид, за който страната е едно от последните убежища по време на зимуването му. Повечето от тези редки за планетата птици - над 70% от световната популация - зимуват в Приморска Добруджа край езерата Шабла и Дуранкулак, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа "Натура 2000". През последните години обаче червеногушите гъски биват измествани от тези свои традиционни зимовища - повече можете да прочетете тук.


Прилепът

Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

© Зелени Балкани


Прилепът, който според "Зелени Балкани" незаслужено страда от негативното отношение на хората, ще бъде изрисуван в Стара Загора. Той е силно уязвим именно поради неверните представи и предразсъдъците на хората. България приютява 33 от всичките 35 вида прилепи, срещащи се в Европа. Всички тези видове са редки и защитени и са от ключово значение за екосистемите на дивата природа, опазвана от "Натура 2000". Освен това, прилепите са изключително полезни - хранят се изключително с насекоми, предимно вредители.


Делфинът


Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

© Зелени Балкани


Графит на делфина ще бъде изрисуван в Бургас. В България има три вида черноморски китоподобни, като и трите са определени като ендемични подвидове - тоест, поради сравнително изолираното си местообитание те не се намират другаде. Всеки от тях е обект на защита от българските зони от "Натура 2000" по силата на Закона за биологичното разнообразие. Защитата им, която засега е по-скоро "на хартия" поради липса на предвидени от екоминистерството мерки за опазване, трябва да се осигури от 13 зони от "Натура 2000": езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, Аладжа банка, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емона, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Отманли, Ропотамо, Странджа. Повече можете да прочетете тук.


Белошипата ветрушка


Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

© Зелени Балкани


Този малък хищен сокол с размерите на гълъб ще бъде изрисуван на фасада на сграда в Свиленград или Хасково, тъй като работата на "Зелени Балкани" за белошипата ветрушка е съсредоточена в близката защитена зона от "Натура 2000" Сакар. Това е рядък вид, който доскоро бе изчезнал от страната. "Зелени Балкани" с гордост разказват за дългогодишната си работа, с която са възстановили вида като гнездящ в България (повече виж тук).


Работата на сдружението за белошипата ветрушкка има и признанието на Европейската комисия, която тази година номинира проекта на "Зелени Балкани" за две от своите награди по Програма ЛАЙФ. За Наградата на гражданите може да се гласува до 16 май онлайн тук.


Как сградата Ви да се добие с графит


"Зелени Балкани" търсят кандидати, които до 1 май да предложат за изрисуване фасада от петте областни града. Повече за критериите за сградата и формата за заявка можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK