Василена Дей от "Бара на Кръпките": Живот без пластмаса не е невъзможна мисия

Ена Дей е съсобствени на Бара на Кръпките кръпката - бар, където се борят за намаляване на употребата на пластмаса.

© Георги Кожухаров

Ена Дей е съсобствени на Бара на Кръпките кръпката - бар, където се борят за намаляване на употребата на пластмаса.Василена Дей, Ена, е собственик на "Бара на Кръпките" (Patches Blues Bar/Блус Барът на Кръпките) заедно със съпруга си Итън. Тя от години се вълнува от начините, по които човек може във всекидневните си постъпки да ограничи увреждането на природата. Като съсобственик на бар има възможност да покаже на повече хора, че пластмасата и други замърсяващи бързооборотни материали могат да бъдат заместени с приятни и щадящи природата варианти. Тази неделя тя организира в "Бара на Кръпките" фест, в който бизнеси ще представят такива продукти - от "сламки" за питиета за многократна употреба, през лични бутилки и чаши-канчета, текстилни торби за покупки през дрехи от рециклиран текстил до био-продукти за кухненска и лична хигиена.


Поводът да говорим за намаляването на употребата на пластмаса е това, че вашият "Бар на Кръпките" организира тази неделя фестивал. Можеш ли да разкажеш повече?


Идеята ми хрумна, след като купих от няколко различни производителя продукти, с които да избегна пластмасата за еднократна употреба. От различни сайтове и магазини издирих например памучна кърпа с восъчно покритие, която замества фолиото за храна, метална сламка за питиета, дървена четка с естествен косъм.
И се оказа, че такива неща не се намират на едно място, често производителите ги правят ръчно и само по поръчка, или ги доставят от чужбина. На някои места поръчвах онлайн, до някои магазини трябваше да отида. И самият труд по издирване и организация на покупката беше доста, a транспортът и доставката понякога имат такъв отпечатък за един малък продукт, че се обезсмисля целият процес. Затова ми хрумна, че ще е хубаво да събера тези бизнеси и автори на едно място и по едно и също време, особено за тези, които нямат физически магазин. Така човек ще може да си купи различни сравнително редки продукти бързо и лесно без транспорт и опаковки.


Какви продукти могат да намерят хората във вашия бар тази неделя?


По-голямата част от изделията са създадени, за да заместят пластмасата за еднократна употреба. Например, металните сламки за многократна употреба, които почистваш със специална четчица.


Метална сламка за многократна употреба с почистваща четчица

© Георги Кожухаров

Метална сламка за многократна употреба с почистваща четчица


Много от тях са ръчно правени от авторите - текстилни торбички, които заменят еднодневните пазарски "найлонки", шити текстилни кърпи за домакинството, някои от тях с восъчно покритие за запазване на храна вместо домакинско фолио, козметични и хигиенни продукти - домашни и био сапуни, препарати, шампоани. Много от тях участват в различни " hand-made" базари, но тук темата не е творчеството в направата им, а отражението им върху планетата. С тях боклукът, който произвеждаме, е по-малко и в крайна сметка наистина се разгражда.


Тук е много важно да кажем, че дори 100% био материалите се разграждат много трудно, когато няма изградени възможности за компостиране и се изхвърлят на общото депо за битови отпадъци. Рециклирането пък не винаги е възможно. Например, и пластмасата, която се рециклира, не може да се рециклира безкраен брой пъти.


А и на "hand-made" базари не можеш да намериш всичко, което замества пластмасата. Някои от нещата не само, че не са ръчни, но и няма как да ги намериш произведени в България - например, био козметика без опаковка като твърд шампоан на "калъп", метална "сламка" за питиета.


Доколко тези еко продукти са мода и лукс и доколко са необходими?


Със сигурност има елемент на мода, но по-добре хората да се влияят от такава мода, отколкото от доста по-глупави влияния. За мен наистина важно е, че можем да направим нещо за планетата и да направим така, че да оставим малко по-добро място за живеене за децата си. За мен е важно да мога да покажа и да повлияя на хора около мен да променят такива малки всекидневни неща, които водят до по-голяма промяна.


А дали са лукс - да, по-скъпо е, но хората не се сещат за това, че повечето от тези еко и био продукти заменят голямо количество еднократни. Купуваш веднъж една метална "сламка" или чаша и след това я ползваш и миеш и тази покупка се изплаща през годините, в които не купуваш еднократна пластмаса. Текстилните кърпи с восъчно покритие изтрайват цяла година, а заместват еднократно найлоново фолио и са направени от текстил без вредни полиестерни примеси.


Аз използвам твърд шампоан на "калъп" и той е малко по-скъп, но ми стига за много по-дълго време и така реално пестя пари. Но за мен логиката за такива избори е в морала, не толкова в цената.


Чрез бара с това послание наистина успяваш да стигнеш до повече хора, отколкото вкъщи. Но не е ли барът без пластмаса невъзможна мисия, именно заради големите количества, където еднократната пластмаса улеснява?


Барът без пластмаса се оказа възможна мисия. Всъщност в бара ми е по-лесно да избегна пластмасата, отколкото вкъщи, защото основно пластмасата в ежедневието идва от опаковките за храна, а в бара не предлагаме храна. Така тук по-лесно избягвам опаковки.


Всъщност най-важното, за да бъде това възможно, е всички работещи и участващи в процеса да са съгласни и да се стараят за това. Тук можем да го направим. Аз от самото начало държах барът да събира разделно боклука си и да не ползваме пластмаса и химия и всички бяхме съгласни.


Основните неща са да предупредиш доставчиците - ние отказахме да зареждаме вода, която е в пластмасови бутилки. Също отказахме и кафе в капсули, въпреки че ни даваха дори безплатни мостри.


Пластмасови съдове и прибори не е толкова трудно да избегнеш - трябва ти просто миялна машина. Само в особено натоварени вечери чашите свършват и тогава молим клиентите да идват за питие с вече използваната си отпреди чаша.


Единствено не успяваме да зареждаме само стъклени бутилки, които след това се рециклират, защото някои от бирите ни са вносни и няма как да се върнат от доставчика до завода. Но въпреки че и производството и транспортът на стъклото също увреждат природата, то все пак е се разгражда, за разлика от пластмасата.


Реално ни се налага да приемаме някои бири, които ни носят в пластмасови пакети, когато не са в касетки или кашони. Но това е единствената пластмаса тук.


Заради замърсяването ли не ползвате пластмасови бутилки и съдове?


Основното е това - дори и сламките, които уж са дребно нещо, се натрупват и в световен мащаб са голям проблем. Всъщност, основният проблем е еднократната употреба. С новата директива на Европейския съюз поне еднократната употреба на пластмаса трябва да спре, но нека видим с какво ще бъде заменена.


Барът на Кръпките кръпката бар в който не се използва пластмаса

© Георги Кожухаров

Барът на Кръпките кръпката бар в който не се използва пластмаса


На много места дори и да помолиш да не ти дават сламка, те ти дават. Ако са я заместили с нещо друго, това често е уж хартиена сламка, която пак има някаква пластмаса или метал, за да издържи течността. И това ни връща към проблема с неразградимостта. Същото е като с "картонените" чашки за кафе, които хем са за еднократна употреба, хем също като пластмасовите са траен боклук.


А и да не забравяме, че в началото пластмасата си е пробила път именно като алтернатива на хартията и проблема с изсичането на гори. Така че е важно с какво точно заместваме един вреден материал и най-добре е то да е за многократна употреба. Както металното канче, с което да отидеш в кафенето, за да ти сипят. Или като дървената бъркалка и металната лъжичка.


Но не сменяма пластмасата само заради натрупването на боклук. Виждаш, че пластмасовите бутилки се транспортират дълго, често на слънце и високи температури. Тази пластмаса започва да прави химични реакции и водата в нея вече не е чиста. Същото важи и за кутиите за храна, които масово се използват. Повечето от тях са от пластмаса за еднократна употреба. Често дори в желанието си да пестим пластмаса използваме такива кутии повече от веднъж и те могат да замърсят храната ни.


Какво друго освен пластмасата не използвате в бара?


Друго важно са например медът и захарта - ползвам големи насипни количества без пластмасови опаковки и с по-добро хранително съдържание и ясен произход.


За заведенията е важно и разделното изхвърляне на боклука, защото е много. Всъщност, едва дълго време, след като Барът на Кръпките вече работеше, разбрах, че заведенията са нормативно длъжни да изхвърлят разделно. Ние го правим от самото начало, по наше решение. Но сме изключение. А и наистина не е много лесно, защото разделните контейнери са далече от бара. За стъклото имаме ръчна количка, преди това беше доста трудно да носим за изхвърляне големите количества стъклени бутилки.


Опитваме да използваме и по-малко битова химия – напоследък експериментирам с домашни препарати, които не замърсяват почвата и водата. Големият проблем при тях е, че нямат приятния аромат на купешките, а ароматът е важен за усещането за чистота. Но за момента това е нещо, което искам, но не сме стигнали дотам да се справяме без химия все още.


Трудно ли се свиква с толкова много промени в бита?


Истината е, че много отскоро сме променили навиците си и сме свикнали с всичката тази пластмаса. Аз помня как, когато се появяваха найлоновите торбички, ги гледахме с изненада. Сега всички са свикнали и ги ползват дори когато нямат нужда - да сложиш банан или лимон в пликче е като автоматично движение. А именно тези най-тънки най-разпространени пликчета дори не се рециклират. И продавачите също се изненадват, ако не си взел и ти предлагат. Като че ли мисленето е "Щом е безплатно, разбира се, че ще вземеш." А много често просто нямаш нужда от плик. А когато имаш нужда, имаш платнена торба. Помня, че преди пазарувахме с мрежи за пазар. Сега виждам хора да взимат такава мрежа с картофи и да я слагат в найлонов плик, което е просто навик, без нужда.


Така че всъщност става въпрос за навици и за мен е важно да се опитвам да помагам да изграждаме по-добри навици.


Дай един пример за по-добър навик?


Най-лесното е с това, че Барът на Кръпките не предлага сламки. Ако някой има нужда да разбърка битието си - имаме лъжички, има вариант да се ползват и дървени бъркалки.


Или за различните четки, които обикновено са пластмасови - тук ползваме направени от дърво и с естествен косъм.


За хигиената - домашно правен перилен препарат в стъклена бутилка, текстилна домакинска кърпа вместо полиестерните и четка от дърво с естествен косъм.

© Георги Кожухаров

За хигиената - домашно правен перилен препарат в стъклена бутилка, текстилна домакинска кърпа вместо полиестерните и четка от дърво с естествен косъм.


Защо толкова много заведения продължават да използват пластмаса?


Може би заради количествата и заради бързината. Много е лесно да използваш и да хвърлиш пластмаса и да преминеш към следващия клиент. За да измиеш трябва време и труд и хората свикват да избягват усилията. Но точно това е консуматорското мислене, от което се натрупват излишни вещи и изхвърляне на боклук.


Какво е инициативата ти "Bar the Plastic"?


Това беше идеята ми да потърся други барове, които искат да не ползват пластмаса. Името идва от игра на думи - бар, който забранява пластмасата, защото "bar" на английски означава и бар, но и забрана. Засега сме 4-5 бара и сме се виждали само веднъж, защото едно заведение е денонощна работа и не остава време. Но има и други хора, които се интересуват.


Реално на феста в неделя отново ще има среща на живо на съмишленици?


Да, това са автори и разпространители с общи идеи и ще е хубаво да се видим.


Но най-вече важното е да привлечем хора, които искат да направят промени във всекидневието си, но не знаят откъде да започнат. На базара те ще могат да се запознаят с алтернативи и да получат информация за продуктите директно от авторите.


Различните автори и бизнеси, които ще участват във феста, можете да разгледате тук.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Голяма реклама на този бар направиха.
  Стига с тези кръчми.

 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Интересно. Не знаех, че и при вас съществуват такива хора. Но рано или късно, пластмасата е обречена на изчезване и екологичните материали трябва да се наложат, ако ще и насила на простолюдието.

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Интересно. Не знаех, че и при вас съществуват такива хора. Но рано или късно, пластмасата е обречена на изчезване и екологичните материали трябва да се наложат, ако ще и насила на простолюдието.
  —цитат от коментар 2 на LiberalToTheBones


  Мечтата на всеки болшевик - да вземе властта и да праща хора с пушки да убиват несъгласните и недоволните. Като си толкова ербап що ти не започнеш да "налагаш насила" нещо? Знам защо - защото си някакъв 50-килограмов рахитичен червяк, дето има проблем да си обуе обувките и се задъхва след подобно упражнение. Такива обясняват по интернетя как ще колят и бесят.

  Иначе по темата - предлагам и да върнем спринцовките и банките с кръв и медикаменти за многократна употреба в болниците. Все пак, както казва тази световноизвестна специалистка "Живот без пластмаса не е невъзможна мисия". Естествено редно е тя и семейството ѝ, както и всички мислещи като тях да дадат пример и да отказват всякаква услуга или продукт съдържащи пластмаса и да изискват някакъв заместител. Примерно стъклена банка с кръв с гумен (каучуков) маркуч и метален абокат. Кво ще кажете?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Поредните напъни на тема "как да шитнем на претенциозните глупаци все същия долнопробен алкохол на още по-висока цена".
  И, разбира се, винаги се намират "аристократи" като емигрантското шаяче LiberalToThe Bones да налапат дори и такъв бастун, стига на него да пише "еко".

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  Какво означава със сила , твърдиш , че трябва да нападнем Африка и южна Азия и да ги избием до крак , защото те са най големите замърсители с пласмаса ...

 7. 7 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  Прочети само ти:
  Стига си дебнал зелени теми за да зе изсираш под тях. Прост си, ограничен и не виждаш по далеко от кочината в която живееш.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones": Какво означава със сила , твърдиш , че трябва да нападнем Африка и южна Азия и да ги избием до крак , защото те са най големите замърсители с пласмаса ...
  —цитат от коментар 6 на Иван К.


  Азия и Африка могат да цапат с пластмаса, щото те са от малцинствата. На тях всичко им е разрешено. :)

 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Живот без пластмаса не е невъзможна мисия."

  По принцип - да. Ама дали?
  В съвременния свят живот без пластмаса е нонсенс, точно както е нонсенс и живот без електричество. Това автоматично ни връща в 18-ти век, когато не е имало нито пластмаса, нито електричество и животът е бил съвсем възможен, като хората са си светели със свещи и са се придвижвали на кон и с дървени конски каруци /баровците - с карети, също от дърво, впрочем/.
  Та значи и аз искам тениската и ризата ми да са от памук, ама... Искам и бельото на съпругата ми да е от коприна, ама... Искам и обувките ми да са от телешки бокс с подметки от гьон, ама... Искам и пуловерът ми да е от вълна и зимното ми яке да е от вълнен плат с пълнеж от птичи пух, ама...
  Ще кажете, че много искам. И ще сте прави. Но я си представете и други изделия освен облекло без употреба в някаква степен на
  пластмаса, като например автомобили?
  Изводи? 1./ Живот без пластмаса Е невъзможна мисия в съвременния свят. 2./ Заглавието на статията е манипулативно. Резонно и отговарящо на съдържанието на статията е: "Живот с по-малко пластмасови отпадъци в съвременния свят не е невъзможна мисия".
  Освен това, в статията се откриват и някои манипулативни твърдения, като " ...производството и транспортът на стъклото също увреждат природата, то все пак е се разгражда, за разлика от пластмасата." Абсолютно безпросветно, меко казано, твърдение. Предлагам на уважаемата дама да направи един експеримент - да остави на открито пластмасова и стъклена бутилки за една година и да наблюдава какво се случва. Друго, което прави впечатление е изразът "твърд шампоан "на калъп". Ами това си е сапун, бе госпожа... И се говори за пластмасови сламки, за метални сламки с четка за почистване /баси!/ за многократна употреба... Сламка, бе уважаема, сламка - сухо, кухо житно стебло...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Сламка, бе уважаема, сламка - сухо, кухо житно стебло...
  —цитат от коментар 9 на ТНТ


  Е сега ако бях предприемач, лятото да събера от полето такива сламки. Да платя малко пари на Дневник и други зелени да раздуят новата мода. Гледай кви пари ще падат. :)

 11. 11 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дебили. Шибани времена.

  1.618
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":До коментар [#3] от "Тюфлекчия":Прочети само ти:Стига си дебнал зелени теми за да зе изсираш под тях. Прост си, ограничен и не виждаш по далеко от кочината в която живееш.
  —цитат от коментар 7 на falkoneti


  Много се радвам, че съм те разтреперил така в тази хубава събота. Не само няма да направя каквото ти се иска, ами ще пиша два пъти повече под такива теми. Ако толкова те притеснява, можеш да спреш да ми четеш постовете, както явно аз правя с твоите, щото за първи път те виждам във форума, пък имаш рейтинг... Айде много ти здраве.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#10] от "realguru":

  Пич, откриваш топлата вода! Преди около половин век, т.нар. "Млечен бар", към млечните шейкове предлагаха сламка /житна сламка!/, увита в опаковка за еднократна употреба от разтегателна хартия, с която да смучеш сместа в чашата. Смяташе се за много шик! Екологично отвсякъде! И живот без пластмаса...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 14. 14 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 831 Неутрално

  поредната порция затоплистки глупости. няма да летим, няма да караме коли, няма да ядем месо, няма да раждаме деца, както иска една гнида в германия, за да спасим природата. климатът се променя на цикли от милиарди години и не е нужно да се хабим за това. но не – новите болшевики зелените искат да разрушат капитализма, за да се възцари по-щастлив строй. този филм вече го гледахме.

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Чичковците са недоволни, но екологичното съзнание все повече ще се разпространява. Аз самият, въпреки че също съм чичко, се опитвам да не ползвам найлонови торбички. Не винаги е възможно, но се опитвам. А сега тръгвам към бара на Кръпките, където ще свири една страхотна пловдивска група с легендарния китарист Божидар Тонев - Попа.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#15] от "spiegel":
  Огледалце, за да се пази природата, не са необходими много пози.
  Човек може да си пие пиенето не само от метална или пластмасова сламка, а даже без сламка.
  С повечето работи е така, ама трябва да се бараме на интересни.

  Еретик
 17. 17 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  ОК, а стъклото и алуминия, за естествени и природосъобразни ли ги броим?

 18. 18 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Малцинства е смешно при условие , че те са милиарди , над 6 милиарда , а ние белите, като държави , като население не толкова вече ЕС плюс САщ , Канада и Австралия към 900 милиона. И тези пластмсовите отпадъци в световният Океан са от тях не от развитите страни, което екоталибаните пропускат д пояснят . Трябвало да спасим Океана , ами ОК , нека азиатци , африканци да спрат да ги хвърлят.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#17] от "fio41315648":

  "ОК, а стъклото и алуминия, за естествени и природосъобразни ли ги броим?"
  ==========
  Не, но ги ползваме като доживотна присъда.

  Еретик
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добре е да успееш да рекламираш бара си, плямпайки как ще спасяваш света от пластмасата. Да си привърженик на зелената идея стана най-печелившата позиция в наши дни и носи само дивиденти. Достатъчно е да кажеш, че ще работиш за премахването на пластмасата и червените точки са ти в кърпа вързани, макар че твърдението ти е далеч от истината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK