Корени от билката брош, куркума и лилаво зеле са нужни за естествено багрене на яйца

Тези цветове бяха получени при експеримент на "Дневник" този петък, в който участваха трима декоратора, 25 яйца и багри от брош, куркума, лилаво зеле, люспи от червен и от жълт лук и сушени боровинки.

© Георги Кожухаров

Тези цветове бяха получени при експеримент на "Дневник" този петък, в който участваха трима декоратора, 25 яйца и багри от брош, куркума, лилаво зеле, люспи от червен и от жълт лук и сушени боровинки.



Има хора, които предпочитат да разнообразят великденския обичай и вместо с готови бои експериментират, като багрят яйцата с естествени съставки. Ако решите да опитате с природни багрила - дали от любопитство към трудно предвидимия резултат, желание за творчество в традицията или избягване на химическите бои - "Дневник" ще ви покаже утре с видео (виж тук) изпитани рецепти как това става лесно.


Но за да успеете да приложите идеите за Велики четвъртък, когато по традиция е боядисването на яйца, ще ви трябва малко подготовка. Най-трудни за намиране са билката брош, която е нужна за червения цвят, и лилавото зеле, от което се получава синьото оцветяване. Най-лесният цвят за получване чрез естествени багрила е червеното (но само ако имате от корени от брош), а най-трудният - зеленото, за което яйцето трябва да преседи дълго време в отвара от коприва или пък да смесите куркума с отвара от сушени сини боровинки.


Брош за червено


Можете да намерите корени от брош в билковите аптеки, но не се бавете, защото запасите им се изчерпват в навечерието на Великден. Билката е често срещана в Юзоизточна България, но рядко се ползва и намира другаде, така че обикновено ще ви се наложи да я потърсите по специализираните аптеки. Тя обаче е най-доброро естествено багрило за червен цвят, който не се получава добре по други начини - например люспи от червен кромид лук ще ви дадат кафеникав цвят, а червенто цвекло ще остане по пръстите и кухненските прибори, но не и по черупката на яйцата. Билката брош обаче бързо и лесно дава наситен червен цвят, а при съвсем кратко потопяване на яйцето - розов. От нея ще ви трябват само няколко лъжици (около 50 грама) от корените, като преди да ги ползвате за багрене, е добре да ги счукате.


Лилаво зеле за синьо




Въпреки че лилавото зеле е познато на пазара в България, в момента е сезонът, в който се предлага почти само зелено. Синият цвят за боядисване на яйцата обаче се получава най-добре от него, затова е добре преди четвъртък да отделите време и да го потърсите в пазари и магазини от типа "Плод и зеленчук". Друг вариант за получаване на син цвят при естествено багрене на яйца са сушените боровинки, които също не са най-обичайният артикул за кварталния магазин и изискват издирване.


Жълто от куркума


Най-лесен от трите основни цвята е жълтият. Той се получава лесно при използване на подправката куркума, с която вероятно ще откриете по-лесно, отколкото броша и лилавото зеле. Тя бягри бързо и лесно и в зависимост от времето, което яйцето престои в отварата, ѝ дава от бледожълт до наситенозлатист цвят.


Вариант за оранжев цвят дават люспите от стар жълт лук, но ви трябва по-голямо количество - поне около 10 големи глави стар жълт лук, от който да вземете люспите.


Зеленото


Най-лесно се намират съставките, нужни за зелен цвят - копривата, защото точно сега е сезонът й. Добре е да се запасите с по-голямо количество за по-бързо оцветяване - около 300 г. Този цвят се постига по-бавно.


Друг вариант за получаване на естествено обагряне в зелено е да комбинирате съставките, които ползвате за двата основни цвята, които съставят зеленото - а именно куркума за жълто и боровинки за синьо. В случая не използвайте лилаво зеле, защото то изисква също много време за оцветяване и няма да реагира бързо с куркумата. Ако комбинирате куркума и боровинки, се получава приятен зелен цвят.


И все пак - яйца


Най-лесно можете да предвидите нюанса, който естествените багрила ще ви дадат, ако използвате бели, а не тъмни яйца. Те също не се срещат във всеки магазин. В повечето случаи при едно и също време на престой на чисто бяло и по-тъмно яйце в една и съща отвара се получават различни цветове, като бялото има забележим цвят доста по-рано от тъмното.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5518 Неутрално

    Чудесна статия за младите и неопитни домакини.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 846 Неутрално

    С естествените багрила яйцата трябва да се варят, да няма сол по тях, както всякакви кухненски химикали.

  3. 3 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 445 Неутрално

    Хипстърщина. На село ги вапцаме с шлюпки от кромид и ореси.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10095 Весело

    Втори шанс :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1148 Любопитно

    а трябва ли преди ,да си боядисам яйцата ,да ги обръсна?

  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1439 Неутрално

    а трябва ли преди ,да си боядисам яйцата ,да ги обръсна?
    —цитат от коментар 5 на Sabbath


    Опитай с кола маска.

  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    В стари времена майсторите зографи са знаели рецепти за правене на ярки цветове за рисуване, вероятно са били и доста скъпи. Питайте Леонардо, Рафаело и другите как са докарвали такава яркост в багрилата на платната си. И не само те, майсторите бояджии на тъкани също.

  8. 8 Профил на Kiril
    Kiril
    Рейтинг: 218 Неутрално

    Понеже дишаме тежко-наситен въздух с изгорели частици от нафта и ядеме храна от индустриалното аграрство това ми прилича на замазване на очите за водене на пълноценен живот.

    https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
  9. 9 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1148 Разстроено

    До коментар [#6] от "dma12587967":
    А и дума,да не става.Веднаж навремето наблюдавах една как се коломаскира,попитах я боли ли,тя подло и коварно вика не.намазах си съвсем малк

  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1439 Неутрално

    До коментар [#6] от "dma12587967":А и дума,да не става.Веднаж навремето наблюдавах една как се коломаскира,попитах я боли ли,тя подло и коварно вика не.намазах си съвсем малк
    —цитат от коментар 9 на Sabbath


    Наблюдавал си някоя, как си коламаскира яйцата?

  11. 11 Профил на Леля  Гичка
    Леля Гичка
    Рейтинг: 359 Весело

    Статия за безработни домакини, които се чудят как да си уплътнят времето. Багренето на яйца с тези методи обикновено е свързано с варене или киснене на яйцата в различни тенджерки, с различни шлюпки, за различно време, вероятно и на различна температура (едните да заврят, другите да покиснат, третите да се избанят). Айде нема нужда.

    Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
  12. 12 Профил на fifi_5
    fifi_5
    Рейтинг: 575 Неутрално

    За зеления цвят се използва спирулина.

  13. 13 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3769 Неутрално

    До коментар [#11] от "Леля Гичка":

    До билкова аптека няма да ходя, но копривата и куркумата ще ги пробвам.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  14. 14 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3178 Неутрално

    Също орехова шума и люспи от лук

    Мърфи е оптимист!
  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8348 Неутрално

    Баба ми навремето е боядисвала с брош. Използвали се корените на растението.

  16. 16 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    Я ква хубава боя има по магазините. Корени ще варят, да правят багрила!

  17. 17 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2781 Неутрално

    с мухоморка какви стават :) и тя е чиста от природата :)

    Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
  18. 18 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1148 Любопитно

    До коментар [#15] от "Роси":

    Значи дядо ти вероятно много се е гордял,когато отиде на баня.

  19. 19 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8499 Неутрално

    Коприва и куркума ще използвам, а другите цветове ще са химия.

  20. 20 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8499 Неутрално

    Коприва и куркума ще използвам, а другите цветове ще са химия.

  21. 21 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2781 Неутрално

    До коментар [#18] от "Sabbath":

    не. едно време българите са мислили, че от къпането ще се разболеят :)

    Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
  22. 22 Профил на dr.web
    dr.web
    Рейтинг: 493 Неутрално

    А ако към горната смес от корени се добави и цвета от "многократно пребоядисал се комунист в реалните години на т.нар. български преход (около 28 години)" и се ...изрече вълшебната думичка ... "еди-коя-си", яйцата не само ще са естествено Великденски обрагрени, но и ... ще блестят, ще фосфоресцират и даже ще намигат в полумрака на българската действителност.

  23. 23 Профил на Петър
    Петър
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Освен подправка куркуамта е и страхотна билка! https://proofnutrition.eu/kurkuma/





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK