Тази година Денят на Земята призовава към опазване на изчезващите видове

Насекомите в Германия са намалели с над 75% през последните 28 години. Това е много тревожно, защото 80% от дивите растения разчитат на пчели и други насекоми за опрашване, а 60% от видовете птици разчитат на насекоми за храна. Човекът е напълно зависим от растенията за своята храна – директно или като храна на животните, с които се храни

© Юлия Лазарова

Насекомите в Германия са намалели с над 75% през последните 28 години. Това е много тревожно, защото 80% от дивите растения разчитат на пчели и други насекоми за опрашване, а 60% от видовете птици разчитат на насекоми за храна. Човекът е напълно зависим от растенията за своята храна – директно или като храна на животните, с които се храниБългарската фондация "Биоразнообразие" призова днес да се подкрепи посланието на Световната мрежа на Деня на Земята, която обявява изчезването на биологични видове като основно предизвикателство пред планетата през 2019 г.


22 април се отбелязва за Ден на Земята от 1970 г., когато в Съединените щати 20 милиона се събират на протест, за да обърнат внимание върху екологията. Тогава Денят на Земята е бил организиран като израз на нововъзникващо съзнание на реакция срещу масовото потребление и е насочил енергията на антивоенното протестно движение към проблемите на околната среда.


През всяка следваща година Световната мрежа на Деня на Земята поставя различен фокус за привличане на обществена енергия, като тази година това е загубата на биологичното разнообразие. Организаторите очакват в най-големия граждански ден на действие в света днес да участват повече от 1 милиард души в 192 страни.
"В природата нищо не съществува само"


Тези думи на американската биоложка и природозащитничка Рейчъл Карсън са избрани за мото на световния Ден на Земята този 22 април. Според глобалната мрежа, която разпространява посланието тази година, всички живи същества имат своя присъща стойност и са зависими едно от друго, като всяко играе уникална роля в сложната мрежа на живота. Природозащитниците призовават да работим заедно, за да защитим застрашените от изчезване днес видове: пчели, коралови рифове, слонове, жирафи, насекоми, китове и много други.


Мрежата на Деня на Земята отново разяснява защо загубата на биологични видове е сред най-важните проблеми за планетата. Тя напомня,че даровете на природата за нашата планета са милионите видове, които познаваме и обичаме, и още много други, които остават да бъдат открити.


Според природозащитниците именно човешките същества безвъзвратно нарушават баланса на природата и в резултат на това светът е изправен пред най-голямата степен на изчезване от изчезването на динозаврите насам, преди повече от 60 милиона години. За разлика от съдбата на динозаврите бързото изчезване на видовете в нашия свят днес е резултат от човешката дейност.


Безпрецедентното глобално унищожаване и бързото намаляване на популациите на растения и диви животни са пряко свързани с причините, предизвикани от човешката дейност: изменението на климата, обезлесяването, загубата на местообитания, трафика и бракониерството, неустойчивото земеделие, замърсяването и пестицидите, както и много други, изброяват от световната мрежа.


Фактите


40% от световните видове птици са в упадък, а един на всеки 8 вида е застрашен от глобално изчезване

© БДЗП

40% от световните видове птици са в упадък, а един на всеки 8 вида е застрашен от глобално изчезване


Българска фондация "Биоразнообразие" цитира ключовите факти, които поставят изчезването на видове като основен проблем на планетата ни.


Факт # 1 Ние сме в началото на най-големия период на изчезване на видовете през последните 60 милиона години. Обикновено между 1 и 5 вида изчезват годишно. Въпреки това учените изчисляват, че сега губим видове от 1000 до 10 000 пъти по-бързо от нормалните. Много видове ще изчезнат, преди да научим за тях или за ползите, които те носят на нашата планета. (Източник)


Факт # 2 Ново проучване показва, че насекомите в Германия са намалели с над 75% през последните 28 години. Това е много тревожно: 80% от дивите растения разчитат на пчели и други насекоми за опрашване, а 60% от видовете птици разчитат на насекоми за храна. Човекът е напълно зависим от растенията за своята храна – директно или като храна на животните, с които се храни. (Източник)


Факт # 3 Унищожаването на местообитанията, експлоатацията и изменението на климата са причина за загубата на половината от популацията на дивите животни в света. (Източник)


Факт # 4 Приматите, нашите най-близки родствени животни, са под изключителна заплаха. Близо 60% от световните 504 вида примати са застрашени от изчезване, а 75% от видовете примати са в тежък спад на популацията. (Източник)


Факт # 5 В световен мащаб повече от 650 000 морски бозайници са уловени или сериозно ранени от риболовни уреди годишно. (Източник)


Факт # 6 През последните 20 години бяха засегнати около 75% от всички зъбати видове китове като делфини, морски свине, косатки и 65% от планктоноядните (баленови) китове - гърбат, син, кашалот, както и и 65% от видовете тюлени, заради прекомерен лов при риболовни операции в световен мащаб. (Източник)


Факт # 7 40% от световните видове птици са в упадък, а един на всеки 8 вида е застрашен от глобално изчезване. (Източник)


Факт # 8 Нашите големи котки, включително тигри, леопарди и гепарди, са в критичен упадък и много от тях ще изчезнат през следващото десетилетие. Котките на света се експлоатират за различни части на тялото и кожите си. Китай остава най-големият пазар в света за тези критично застрашени видове заедно с черния и белия носорог и други видове. (Източник)


Факт # 9 Популациите на гущери са особено уязвими към изменението на климата. Неотдавнашно проучване предвижда, че ако сегашният спад на популациите от гущери продължи, 40% от всички видове гущери ще изчезнат до 2080 г. (Източник)


Факт # 10 Американският бизон някога е наброявал милиони индивиди и е пътувал от Аляска до Мексико. Сега те заемат по-малко от един процент от първоначалното си местообитание. Съществуващите им местообитания са толкова малки и строго контролирани, че оцелелите бизони днес са много по-малко от добитъка. (Източник)


Какво следва

Природозащитниците имат и добра новина. Тя е, че степента на изчезване все още може да бъде забавена и много от нашите намаляващи, застрашени и уязвими видове все още могат да се възстановят, ако сега работим заедно, за да изградим общото глобално движение на потребителите, избирателите, педагозите, обществените лидери и учените. От Световната мрежа за Деня на Земята и Българската фондация "Биоразнообразие" призовават за незабавни действия. Според тях те включват:


• Обучение и повишаване на осведомеността за процеса на изчезване на хиляди видове и причините и последствията от това явление.


• Постигане на основни политически действия, които защитават широки групи от видове и техните местообитания.


• Изграждане и активиране на глобално движение, което прегръща ценностите на природата.


• Насърчаване на индивидуални действия като лично отношение към природата и видовете и всекидневно поведение, което ги защитава. Примери за това са отказ от отглеждане като домашни любимци на видове застрашени видове или видове от инвазиране (папагали, дневни и нощни грабливи птици, влечуги, земноводни и др.), спиране на употребата на пестициди и хербициди, намаляване на използването на пластмаси за еднократна употреба, отказ от стимулиране на индустрията за ценни кожи и др.


Денят на Земята е инициатива, която цели да отговори поне отчасти на нуждата от по-широка информация за тези проблеми и привличане на повече хора към навици, които защитават уязвимите видове и техните обитания.


Колкото до политическите мерки и ефективността им, отново от гражданите зависи да изискват от избраниците си такива действия. За Деня на Земята българското Министерство на околната среда и водите публикува информация за глобалната гражданска кампания на природозащитниците. Екоминистерството обявява подкрепата си за кампанията чрез дискусии, зелени уроци и почиствания от дирекциите на националните паркове "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан" и от регионалните басейнови дирекции. Пълния график на тези събития можете да видите тук.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1616 Неутрално
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  "Факт # 1 Ние сме в началото на най-големия период на изчезване на видовете през последните 60 милиона години"

  Това е пълна измишльотина - ние нямаме никаква представа колко видове са съществували преди 60 милиона години понеже огромната част от тях не са се запазили като вкаменелости, нито пък само от фосилния запис можем да твърдим и с какви темпове са изчезвали тогава понеже резолюцията на последния обикновено е над 100 000 години.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Разстроено

  Примерно българите са изчезващ вид.
  Да им помогнем да се запазят, макар да изглежда, че те самите не го искат.

  Еретик
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  След като има такива данни прим. за пчелите, би трябвало да се напише откъде са те и каква е причината. Или да се напише каква популация за определен период дава пчелата майка. Същото важи и за другите видове, по ТВ върви един клип "спасете тигъра". За кожи ли става въпрос, за месо ли, за материали дето подмладяват или вдигат самолета ли...конкретно, ако може. Инак звучи като общи приказки. Предвид големият бум на мероприятията на природозащитниците по света, някои доста яростни...намирисва на агитки под строй.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Химията пре...такова пчелите !

  Па после и хората се чудят из аптеките каква друга химия да консумират , че да неутрализират първата ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK