Защитен вид диви божури изчезват заради разорани ниви край Божурище

Само на 10 м от защитената местност "Теснолистен божур" край Божурище, застрашените от изчезване диви цветя биват разоравани.

© Йордан Кошев

Само на 10 м от защитената местност "Теснолистен божур" край Божурище, застрашените от изчезване диви цветя биват разоравани.Граждани и регионалната екоинспекция са участвали вчера в проверка на граждански сигнал за разорани терени с теснолист божур край Божурище. Въпреки че увредените цветя са на 10 метра извън границите на защитената местност "Теснолистен божур", Законът за биоразнообразието изисква този вид да бъде опазван навсякъде в природата, уточняват природозащитници. За момента разораването на находището не е преустановено.


Проверката


Защитен вид диви божури изчезват заради разорани ниви край Божурище

© Йордан Кошев

Вчера по сигнал на Десислава Алексова, член на Асоциацията на парковете и жител на Божурище, Регионалната инспекция към екоминистерството извършва проверка на място, в която участва и д-р Йордан Кошев, главен асистен в отдел "Екосистемни изследвания, екологичен риск и консервационна биология" на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.


Според публикация в специализирана ботаническа група във Фейсбук на д-р Кошев, "Вероятно всички ние имаме последна възможност да се любуваме и снимаме теснолистен божур (Paeonia tenuifolia) в непосредствена близост до София (до гр. Божурище)."
Алексова сигнализира днес отново, че регионалната инспекция на Министерството по околната среда и водите не е констатирала нарушение при проверката и вероятно находището на защитеното цвете ще бъде окончателно унищожено, поради липса на управленски мерки.


"Компромисното решение, което би имало временен ефект и което те избраха, е да разговарят с арендатора и да го убедят да подпише констативен протокол, че ще преустанови обработката на 2 м. от новата оран, граничеща с полянките, за да може поне малкото оцелели грудки, които бяха разорани и са поникнали да оцелеят. При най-голямата полянка обаче, където уврежданията са най-мащабни, новата оран е с ширина доста надвишаваща двата метра," обяснява Алексова.


За нея трайното решение би било да се разшири територията на съществуващата защитена местност, за да обхване и това находище. Също така от регионалната екоинспекция би трябвало да глобят арендатора за неправомерно разоран общински път, а като превантивни мерки да монтират информационни табла и да организират разяснителна кампания за защитения див божур.


За момента гражданите не са получили копие от протокола от проверката и очакват доказателства за реакцията на Регионалната инспекция по околна среда и води-София.


Теснолистият божур

Защитен вид диви божури изчезват заради разорани ниви край Божурище

© Йордан Кошев


Теснолистият божур, който е защитен от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, има статут "застрашен" у нас. Според Червената книга на България отрицателно действащи фактори, срещу които именно трябва да го защитят законите, са ограниченото му разпространение и слабото възобновяване, както и "разораването на пасищата и свръхексплоатацията им в близост до населените места." По-големи негови находища има в Добруджа, а находищата му в Софийско не бяха потвърждавани от десетилетия, докато благодарение на граждани и учени не бяха събрани данни за обявяване на нова защитена местност през 2017г.


Преди две години находището край Божурище бе защитено чрез обявяване на защитената местност "Теснолистен божур", но сегашното разораване е на терен, който за момента не е в площта, коятосе опазва там по силата на Закона за защитените територии (ЗЗТ). Фактът, че същият вид е обект на защита и от ЗБР, обаче изисква той да се опазва, независимо къде расте.


За "Дневник" Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" уточнява че "Чл. 40 от Закон за биологичното разнообразие гласи, че за растителните видове от приложение № 3 се забраняват брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри в техните естествени области на разпространение. Дори и да растат в частни имоти, собствениците трябва да ги опазват."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Наистина има много божури от много години. Оттам и името на бившето село.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  Сега вече хората и да обработват земята ли няма да могат, щото някакво цвете решило да никне на нивите?!? А какво ще ядем, извинявам се?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Точно така! Вкарайте цялата обработваема земя в защитени територии!

 4. 4 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Направо направете цяла България резерват! Зелените ще са колонизаторите, а всички останали ще сме индианци!

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Гледах гнусните норвежци как си пазят техните вековни дървета, но внасят дървен материал от цяла Европа.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Защитен вид изчезват... Грамотността и тя "изчезват"...

  roo
 7. 7 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#6] от "babyroo":
  Изчезват божури. Защитеният вид, слава Богу, не изчезва.

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#3] от "silverman":

  В кои обработваеми земи има защитени видове? Там, където има интензивна селскостопанска дейност няма животни, та камо ли растения.
  Защитени видове има в тук таме в някое пасище, които сега се разорава за субсидиевъдство, а не за селско стопанство.
  Мисля, че даже няма нужда да се обявяват тези точкови обекти за защитени. Само трябва да се извадят от списъка на териториите за субсидии и никой няма да има интерес да ги оре и няма да се допусне с публични средства безсмислено да се унищожава природата на България!

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Екоталибаните си спретнаха мутренски бизнес и се опитват да блокират стопански дейности. Можеха да пресадят засегнатите божури но за тях е важно изнудването.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... земеделската земя трябва да стане общинска собственост... а общината да е равноправен съдружник във всяка дейност, развивана на нейна територия... а и неземеделската също...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  "Гледах гнусните норвежци как си пазят техните вековни дървета, но внасят дървен материал от цяла Европа."
  ======
  Правиш се на интересен /а/.
  Ако не става дума за горене, а норвежците имат нефт и газ, дърветата имат "технологична" възраст. Борът дава хубави дъски примерно в периода 70 - 120 години. Нито преди, нито след това си заслужава да се сече. Вековните дървета са единици в България и никой не ги сече, защото са по - добри като атракции. Те стават само за това. Правим го и ние, значи.....
  След като изпомпиха сума горива, които бяха оплюти от зелените, норвежците могат да бъдат зелени с парите от нефта и газа.

  Еретик
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Любопитно

  Зеленофилски си му работи.
  Човекът си оре своята нива, не е в защитената територия, ама да им остави и това.
  Значи, ако човек........с жена си, ама през една стена от комшийката от другия апартамент, пак е нещо нередно, така ли?

  Еретик
 13. 13 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "babyroo":Изчезват божури. Защитеният вид, слава Богу, не изчезва.
  —цитат от коментар 7 на Вера Стаевска


  ... и по-рано съм повдигал темата, но да попитам и Вас... съгласна ли сте, че българите трябва да бъдат обявени за "защитен вид" и съответно България да бъде обявена за резерват...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  ... имате нужда от образование, но това едва ли ще се случи...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 15. 15 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трябва да разграничим обработваеми земи от постоянно затревени площи (ливади, пасища и мери). Теснолистните божури растат само в постоянно затревени площи по разбираеми причини - ако веднъж бъдат изорани тези площи грудките им загиват. В конкретния пример до Божурище божурите, които са дали името на града са последните такива останали в Софийското поле - по ирония на съдбата почти всички са в землището на село Волуяк. В община Божурище има много малка част от находището, а общинската администрация засега не иска да го защити.
  Няма абсолютно никакъв проблем да се защитат растенията в естествените ливади и да се произвежда земеделска продукция до тях. Става дума за имоти, които са например 490 декара орна земя и 10 декара ливади, които никога не са били орани. Е говорим само за тези 10 декара ливади да се запазят такива, каквито винаги са били. А наоколо има десетки хиляди декари орни земи, достатъчно за да се произвеждат зърнените култури.
  Но лакомията, неграмотността и европейските субсидии унищожават последните 0,001% дива природа сред земеделските земи... а навремето е имало доста повече божури около Божурище.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 16. 16 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трябва да разграничим обработваеми земи от постоянно затревени площи (ливади, пасища и мери). Теснолистните божури растат само в постоянно затревени площи по разбираеми причини - ако веднъж бъдат изорани тези площи грудките им загиват. В конкретния пример до Божурище божурите, които са дали името на града са последните такива останали в Софийското поле - по ирония на съдбата почти всички са в землището на село Волуяк. В община Божурище има много малка част от находището, а общинската администрация засега не иска да го защити.
  Няма абсолютно никакъв проблем да се защитат растенията в естествените ливади и да се произвежда земеделска продукция до тях. Става дума за имоти, които са например 490 декара орна земя и 10 декара ливади, които никога не са били орани. Е говорим само за тези 10 декара ливади да се запазят такива, каквито винаги са били. А наоколо има десетки хиляди декари орни земи, достатъчно за да се произвеждат зърнените култури.
  Но лакомията, неграмотността и европейските субсидии унищожават последните 0,001% дива природа сред земеделските земи... а навремето е имало доста повече божури около Божурище.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 17. 17 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КретенДо коментар [#2] от "Тюфлекчия":

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Дамата автор не изчезва. Само малко да се ограмоти за частите на изречението.

  roo
 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тея специално ги отглеждат в Ботаническата градина в Балчик.

 20. 20 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "Андрей Ралев":

  ... ами субсидирайте дивите божури, направете ги икономически привлекателни... както каракачанските коне, например... (дето поизмряха от глад по-миналата зима в Осогово, ама нейсе... поразвъдиха се)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 21. 21 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "о сандо":

  ако всичко на този свят трябва да се измерва в пари, доста бързо ще унищожим планетата

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 22. 22 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пука му на мутро-селяндура с трактора...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Аман от глупостите на гербаджиите всичката земя да бъде резерват. Тук имало навят пясък, там растял хубав троскот и собствениците да стоят с ръце на кръста и да се възхищават какво богатство имат!

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Пише, че арендатор ги е унищожил. Ако собственик на земята е държавата или общината, още повече се налага да се опазят.

 25. 25 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ливадите с божури се субсидират точно толкова, колкото и разораните ниви!
  Просто някой да каже на тоя тракторист, да остави ливадата като такава, С едно косене годишно, пак ще си вземе субсидиите и божурите ще са спасени

 26. 26 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ливадите с божури се субсидират точно толкова, колкото и разораните ниви!Просто някой да каже на тоя тракторист, да остави ливадата като такава, С едно косене годишно, пак ще си вземе субсидиите и божурите ще са спасени
  —цитат от коментар 25 на Jikevjikev Jikev


  Точно така, има субсидии за ливади, както и за ниви. Да не говорим, че земеделието, което се субсидира основно представляват интензивни зърнени култури - нито има работа за много хора (всичко е механизирано), нито се произвеждат плодове, зеленчуци или месо...

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK