Община Бяла отказала кофи за боклук на доброволци за почистването на Карадере

Община Бяла отказала кофи за боклук на доброволци за почистването на Карадере

© Надежда Чипева, КапиталОбщина Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на плаж Карадере, въпреки че има събрани средства от доброволци за закупуването им, алармират представители от гражданската инициатива "Да спасим Карадере".


От групата на инициативата в социалната мрежа "Фейсбук" става известно, че позицията на кмета е, че не може да предостави банкова сметка, а отпадъците трябва да бъдат изхвърлени във Варна "откъдето са донесени". На фона на този аргумент доброволците алармират, че местни хора си изхвърлят боклуците в нерегламентирани сметища в гората.


Организаторите, за които акцията вече е традиционна, планират почистването на първи и втори май и продължават да търсят варианти за осигуряване на контейнери. Пролетните и есенните почиствания се провеждат всяка година в началото и в края на сезона. Те обновяват и информационните табели за дюните и правилата за отговорно къмпиране.
За почистването се очакват доброволци от Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Котел, Стара Загора, Ямбол, София, Кюстендил и Шумен, както и собственици на малки хотели и вили от село Горица и от гр. Бяла, населените места в близост до Карадере.


Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" от години работи доброволно за запазването на местността, като се бори да предотврати последиците от извършваните закононарушения през годините, които позволяват застрояването на Карадере. Паралелно с това се грижи за запазването на местността и за поддържането й.


Те припомнят, че Карадере е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, но местността зад плажната ивица не е защитена от застрояване съгласно Подробния устройствен план (ПУП) "Бяла-север", който е обявен за незаконосъобразен с Решение 1121/03.02.2016 г. на Върховния административен съд, но съгласно Закона за устройство на територията е в сила.


"Да спасим Карадере" от три години предлага промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за запазване на незастроените местности и въвеждане на превантивна устройствена защита за тях.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Има логика в позицията на кмета, наистина боклуците трябва да се занесат и да се изсипят насред Варна....Защото едни сер.ат, други им газят лайн.ата...

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 711 Весело

  Почистването на плажа в Карадере не е изгодно, там няма Кока. Виж, ако ставаше дума за Шабла, кметът щеше да е пръв на плажа.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Ти и кметът сте всъщност боклуците. НАВСЯКЪДЕ по тези феодализирани мафиотски куротни градчета има незаконни сметища и ИЗЛИВАНЕ НА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ ДИРЕКТНО В МОРЕТО, но видиш ли плажуващите и къмпингуващите ( страхотен и ПООЩРЯВАН по белия свят туризъм ) , дето били точно пък от Варна, и всъщност редовните най-много пазят и чистят, били лошите.

  ВЧЕРА НА МОРЕТО ВИДЯХ ПРИ РАЗХОДКА ВАДА С ВОДА ОТ ПЕРАЛНЯ ОТ БЛИЗКИ ВИЛИ ДА СЕ ВЛИВА В МОРЕТО.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Тези в Бяла май са под влиянието на руската диаспора, значи Путлер ни желае зло!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7405 Неутрално

  Бюрокрация и безхаберие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  На разпищолилия се, вече отстранен созополски кмет бургазлии са му виновни, ако питаш обкръжението му и дълбоко благодарните бенефициери...

 7. 7 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Успех на хората от "Спаси Карадере"! Преди две години чистих есента на Карадере. Еми по-чист плаж не бях виждал след край на сезон. Мизерията е точно към Белите скали (Бяла), уж защитена местност. Аре бе кмете и за там ли няма да дадеш контейнери? Защо не чистиш ти тогава там?

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Изсипете боклуците пред кметството. Като включите в тях и кмета.

 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Общината иска мръсен плаж като основание този плаж да се цивилизова, т. е. застрои. По същия начин Русия винаги е искала България да не просперира и е спъвала с какавото може просперитета ѝ, за да има основание да ѝ "помага" както тя си знае.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Любопитно

  Карадере къде в Турция се намира и защо бг добровоци ще ходят до Тр да чистят?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Интересно ми е да видя тази позиция на кмета черно на бяло с подпис и печат.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Любопитно

  До коментар [#10] от "DDR":

  Гледам, само минуси съм получил а никой не отговаря на въпроса ми —Карадере (на турски е, нали) къде се намира —в Източна Тракия или Анталия, Кушадасъ?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Възрастта ми вече не ми позволява да къмпингувам край морето. Но опитът ми от младите години ми напомня, че по-разтоварващо преживяване от палатка на плажа (в уреден къмпинг, каквито вече няма) не съществува. С отвращение си спомням единствения си опит да летувам в хотел. Точно къмпингуващите ценят чистотата около себе си и пазят природата. Но явно кметът на Бяла иска да я бетонира.

  vesela
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  " отпадъците трябва да бъдат изхвърлени във Варна "откъдето са донесени"

  Този определено не става за кмет.

 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Точно до гр. Бяла, Община Бяла, Област Варна. Сам си отговори дали е в Източна Тракия или в Анталия. Понеже ти знаем нивото и знам, че не отбираш от компютри, няма да ти казвам, че можеше да потърсиш и сам тази информация.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Любопитно

  Кметът и шепа местни тъпанари не искат да има туристи на Карадере. Не искат да има и плажове край Бяла.
  Отношенито им към мястото и към доброволците е престъпление. Общината е задължена да почиства плажа, както и да го запази.
  После неграмотният министър срещу околната среда и държанка на няколко мутри ще бълва обвинения срещу почтените хора в България и в частност срещу тези, които засега успяват да спасят Карадере.
  И заедно с кмета, министъра на туризма ще реват, че хотелите остават празни. Което си е чудесна новина, между другото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Любопитно

  До коментар [#15] от "Darulio":

  Какво да ми е нивото —на лаик, профан. Прост човек съм аз, поназнайвам някой и друг език та си викам Карадере —не ми се връзва с бг топонимията, ще да е някъде в турско. Та за това питам. Ама щом е Бг, извинявам се. А един въпрос само още —а на входа на Карадере пише ли Хош гелдини?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1705 Разстроено

  проблема изобщо не е в контейнерите
  Тази контейнери после трябва да се извозят до регламентираното сметище и да се плати такса за депоиране на боклука - което за малка община са си доста пари
  Изобщо проблема е такъв в половината български паркове правят марсрути с европари слагат кошчета и после никой не ги изхвърля на втората седмица преливат

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  Не знаете ли, че източник на нивите тук е нечий фрйсбук, лексикон или друго там каквото си пише :)

 20. 20 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 479 Разстроено

  проблема изобщо не е в контейнерите. Тази контейнери после трябва да се извозят до регламентираното сметище и да се плати такса за депониране на боклука - което за малка община са си доста пари
  —цитат от коментар 18 на 1001


  Не е етично от страна на Дневник да представя само едната гледна точка, без да дава възможност на всички страни да представят позициите си.

  Статията е емоционално манипулативна.

 21. 21 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":Какво да ми е нивото —на лаик, профан. Прост човек съм аз, поназнайвам някой и друг език та си викам Карадере —не ми се връзва с бг топонимията, ще да е някъде в турско. Та за това питам. Ама щом е Бг, извинявам се. А един въпрос само още —а на входа на Карадере пише ли Хош гелдини?
  —цитат от коментар 17 на DDR


  А София в Гърция някъде ли се намира, че ми звучи гръцки някак си?

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#18] от "1001":

  проблема изобщо не е в контейнеритеТази контейнери после трябва да се извозят до регламентираното сметище и да се плати такса за депоиране на боклука - което за малка община са си доста париИзобщо проблема е такъв в половината български паркове правят марсрути с европари слагат кошчета и после никой не ги изхвърля на втората седмица преливат
  —цитат от коментар 18 на 1001

  От кметството са отказали да дадат банкова сметка, по която доброволците да платят за депонирането. Проблемът е изцял в кметството, което се престарава да слугува на шепа престъпници.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  Всъщност нищо не си схванал! Ама е нормално да дращиш, без да мислиш, нали?

  Боклука на плажа Карадере идва от Варна. Но не от плажуващите варненци, а от градът Варна! Просто теченията са такива, че боклука изхвърлен във морето на Варненския залив отплава на юг от Галата, т.е. на Карадере, Камчия и надолу...

  Точно това е имал предвид и кмета. Тия бутилки и шишета са изхвърлени от Варненци, но 10-20км по на север от Карадере. И колкото и да се чисти Карадере, ще идват нови и нови боклуци от север.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK