Хотел "Мусала" иска да точи вода от езеро и да изнася отпадни води с камиони

Новопостроеният хотел (вдясно), старата хижа (в центъра) и връх Мусала на заден план

© Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ)

Новопостроеният хотел (вдясно), старата хижа (в центъра) и връх Мусала на заден планНа 17 април басейновата дирекция "Дунавски район" е позволила възстановяване на водопровод към хижа "Мусала" за взимане на вода от Алековото езеро. Становището е в рамките на процедура по преценка дали има нужда от оценка на съвместимостта на проекта с целите на мрежата "Натура 2000", защото Алековото езеро и новата хижа "Мусала" (имайки предвид новопостроената 130-местна сграда) се намират в защитена зона "Рила" от "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).


Тази зона от европейската природозащитна мрежа, от друга страна, съвпада и с Национален парк "Рила".
Алековото езеро се намира доста над хижите, на 2550 м в подножието на връх Алеко и е по-дълбоко от комплекса малки езера непосредствено до сградите. Тези езера обаче също зависят от оттичащата се от него вода.


Новопостроеният хотел (вляво) и старата хижа (в центъра)

© Евгени Димитров, БУЛФОТО

Новопостроеният хотел (вляво) и старата хижа (в центъра)
Конкретното място на проекта - плиткото езерото със "старата" хижа и вече отворения едноименен луксозен хотел - се намира на една от най-посещаваните пътеки в националния парк - към най-високия връх на Балканския полуостров.


Проектът


По-голямото от плитките езера до хижите. На заден план: връх Мусала

© Иван Велов

По-голямото от плитките езера до хижите. На заден план: връх Мусала


Въпреки че такъв водопровод никога не е функционирал (самата нова "хижа" - всъщност 130-местен хотел - доскоро не беше построена), в момента се предлага неговата "рехабилитация и възстановяване". Инвестиционното предложение твърди, че обект на възстановяване са "съществуващи съоръжения за осигуряване на питейно-битово водоснабдяване от Алековото езеро до хижа "Мусала". Предвидено е отклонение за захранване и на старата хижа "Мусала".


Това означава, че проектът цели водоснабдяване на новата хижа, или по-скоро на спорния хотел, който Българският туристически съюз строи в района от десетилетия (разследване на "Нова телевизия" - тук). Такива съоръжения не е имало през годините на действие на старата хижа, независимо че инвестиционното предложение е за "възстановяване".


Строителство и ремонт на изоставената сграда на хотел "Мусала" през 2012 г.

© Евгени Димитров, БУЛФОТО

Строителство и ремонт на изоставената сграда на хотел "Мусала" през 2012 г.


С това становище на регионалната басейнова дирекция тепърва започва процедура по преценка дали изобщо ще се прави подробна експертна оценка за ефект върху езерната система в зоната от "Натура 2000". Процедурата ще завърши със становище на централната дирекция "Национална служба за защита на природата" (НСЗП) към екоминистерството и официална министерска преценка дали ще се извършва детайлна оценка за съвместимост с целите на защитена зона "Рила".


Природозащитници обаче вече са обезпокоени от факта, че басейновата дирекция "Дунавски район" (БДДР) не сигнализира за проблем и подава положително становище към НСЗП. Именно тази дирекция има правомощията да оцени въздействието на такова водовземане върху водосбора на река Искър, от който е част и река Мусаленска Бистрица. В нея се оттичат планинските води на Алековото езеро и системата от по-ниски малки езера, които също се захранват от него.


Възраженията


От сдружение "Балканка" вече са изразили категоричното си несъгласие с такъв проект в писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чиито звена са и регионалната басейнова дирекция, и НСЗП. Възражението на сдружението е изпратено до Министерския съвет, министър-председателя, деловодството на МОСВ, директора на НСЗП, екокомисията към парламента и други отговорни и е "срещу издаване на разрешителни и становища на БДДР и срещу действия на НСЗП".


Основeн аргумент да се иска спирането на проекта е, че при съвместни проверки на място от сдружението и от басейновата дирекция е установено, че "няма такива съоръжения, съществуващи там, и никога не е имало".


Освен това, според възражението предвижданите количества са непосилни за езерната система, от която Алековото езеро е част. "Ваши служители видяха със собствените си очи полупресъхналите езера в началото на октомври и всички много добре знаете какво предстои да се случи, когато водата се отклони от Алековото езеро, за да стига директно до хотела, а не да поддържа поне малък приток в по-долните езера", се казва в текста.


Според възражението на "Балканка" при маловодие през лятото и есента езерата - включително понякога и най-голямото от тях - Алековото - спадат до санитарния минимум, дори без да се отнемат по 14 кубика на ден от тях все още. През зимата самите езера са напълно замръзнали и под поне един метър лед и тогава не е възможно от тях да се отнема по 14 кубика вода на ден, както проектът предвижда. Природозащитниците предупреждават, че инвеститорът ще взима вода изпод леда, докато пресуши Алековото и останалите езера.


Димитър Куманов, председател на сдружението, уточни за "Дневник": "Поне най-малките езера има огромен риск да пресъхнат, независимо откъде се черпи водата над тях. В края на лятото и началото на есента те спадат драстично и сега, без някой да черпи по 14 кубика вода на ден."


В писмото на "Балканка" до институциите случаят се сравнява с нашумялата глоба към световната кинозвезда Беър Грилс за нарушаване на режимите на националния парк. Природозащитниците пишат емоционално: "Беър Грилс го глобихте, защото само беше преплувал Каракашевото езеро, бе, уважаеми от МОСВ! А сега ще разрешавате на някой мижав връзкар да отнема по 14 кубика на ден от четири поред езера?"


Дирекцията на Национален парк "Рила" съобщи, че екипът на филма Rila mountain Running Wild with Bear Grylls е платил 2 от 3 наложени глоби. Те са свързани с това, че водещият Беър Грилс и неговият спътник са плували в Каракашево езеро и са уловили и умъртвили животински видове (жаба). Според телевизия БТВ платената досега сума е 12 800 лв. Дирекцията на парка уточнява, че предстоят да бъдат доплатени още до 10 000 лв. за забраненото палене на огън

© Discovery Channel

Дирекцията на Национален парк "Рила" съобщи, че екипът на филма Rila mountain Running Wild with Bear Grylls е платил 2 от 3 наложени глоби. Те са свързани с това, че водещият Беър Грилс и неговият спътник са плували в Каракашево езеро и са уловили и умъртвили животински видове (жаба). Според телевизия БТВ платената досега сума е 12 800 лв. Дирекцията на парка уточнява, че предстоят да бъдат доплатени още до 10 000 лв. за забраненото палене на огън


За "Дневник" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, коментира, че основният проблем дори не е количеството вода, което ще се отнеме от планинската екосистема в Рила. За него по-опасно е събирането на отпадни води в малки резервоари, които изискват често обслужване от тежкотоварен транспорт. Тоест проектът предвижда отпадните води да се изнасят от парка от тежкотоварни превозни средства, за които пък е необходимо до високопланинския район да се прокара път - с всичките странични ефекти върху планината от такова строителство.


Тома Белев уточнява, че през зимния сезон няма как превозните средства да стигнат до резервоарите за отпадни води и има опасност те да останат и да замърсят района, от който черпят води долните езера и впоследствие река Мусаленска Бистрица и водосборът на река Искър.


Одобрение с уговорки


Финалният абзац на становището на басейновата дирекция уточнява, че одобрението е само за инвестиционното предложение за "рехабилитация и възстановяване", което "няма да окаже значително въздействие върху водите и водните екосистеми". Ведомството обаче уточнява, че това становище не дава разрешение за "водовземане от повърхностни води и отвеждане на отпадъчните води в резервоари". При все това функционирането на водопровод означава точно това - хотелът ще взима вода от езерото, а отпадните води ще се "съхраняват" в резервоари.


Резервоарите от своя страна означават две неща: в зависимост от времето отпадните води ще остават и ще се оттичат в планината или ще се отнасят към низините от камиони - по необходимост, с разширяване и ежедневно ползване на пътя, което засега в националния парк не е допустимо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Сакън!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Отиде езерото. Алчността граници няма. 130 местна "хижа" и 14 кубика на ден - ще за(3рат района бързо.

 3. 3 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма да мирясат докато не о(ерат всичко!
  ЗАТВОР!!!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално
 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  А, еврофондове за къщата за гости ще има ли?

 6. 6 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На това място луксозен хотел за разни градски ефета и примадони не трябва да има. Долу в Боровец ги има достатъчно. Там горе в планината е място само за хора, които нямат проблем да си размърдат задниците, не за разни курбанджии, които се интересуват единствено от ядене и пиене. Жалко. Ако реализират и това безумие ще засерат дори и Мусала, колкото и невероятно да звучи.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  Управляващата партия има съвсем друга концепция...! ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Винаги съм се чудил, какво е това бетонно чудовище насред Рила под Мусала.

  А то БТС го строило.
  А сега БТС на собствени разноски да го разруши, ма не с взрив, а на ръка с чукове.
  Пръв с чука да е председателя на БТС, а след разрушаването, да отиде на заслужен отдих в затвора.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Гневно

  ама какво усещане за корупция, то направо СМРАД бее!!!

 10. 10 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Седем езера не стигат! Гадни дюстабани градски1

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  "Ако реализират и това безумие ще засерат дори и Мусала, колкото и невероятно да звучи."

  Цеко Миневци, Ветко Арабаджиевци, Недялки Сандалски и Георги Герговци това го умеят както никой друг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Евтини на зърното, скъпи на триците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Държавата удобно ще уреди всеки с инвестиционно намерение. Ако трябва и ново "езеро" ще им даде да си изкопаят.

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Всякакви процедури и одобрения са смешни срещу парите им. Позор за псевдодържавицата ни!

 15. 15 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 466 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=-pQdjwliLMA
  Нали е любима дестинация на мнозина ВИП българи, защо да не заприличаме на тях?
  Може идеята да е взета от тук.

 16. 16 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хубаво ще е около Седемте рилски езера да се появят и седем къщи за гости.
  Нека се включат в някоя европрограма.
  На седемте къщи им прилягат и седем паркинга.
  За да има къде да паркират политическите джуджета.
  А, защо не и още една хижа на седем етажа?
  С козметичен салон за Снежанка.

 17. 17 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 535 Неутрално

  нещо е много гнило там, трябва да се направи проверка кой какво прави и какво струва.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "Това означава, че проектът цели водоснабдяване на "новата" такава хижа, или по-скоро спорния хотел, който Българският туристически съюз строи в района от десетилетия (виж тук разследване на телевизия "Нова"). Такива съоръжения никога досега не е имало през годините на действие на "старата" хижа, независимо че инвестиционното предложение е за "възстановяване"."

  Тия не се спряха в алчността си и посягат дори на уникалната рилска екосистема и нейните дадености в полза на един хотел ! Безумие !

 19. 19 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За какви езера, за какви паркове им говориш?! За каква Рила тук става дума?!
  Каква ти "Натура"?!
  На тях природата им е през к--ра.

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Разстроено

  Природа всяка тука оставете.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Кой одобри този проект за хотел? Без водоснабдяване и обработка на отпадни води? Същите глупости, като при цеко - първо строим, пък после ще мислим какво ще ги правим тези хора.

 22. 22 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 316 Неутрално

  направо да заустват в езерото отпадните води и ще си направят прекрасен кръговрат

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 23. 23 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Пак малко залъгващо заглавие. Ще си помисли човек че ще точат езерото пред хижата

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Любопитно

  А една малка пистичка за самальота на летеца няма ли да построим,че току виж деситу проявила ЕнтЕрес към туризъмъта?

 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Голямо БРАВО на собствениците на хижата за този проект и на Басейнова дирекция за бъразата реакция!

 26. 26 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Така е при комунистите от ГЕРБ!!!!Кражби, беззаконие и дерибейство!!!!Пак гласувайте за тях!

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Съмнява ме Цеко Миневци и сие да са започнали или да продължават строителството на това чудо, те са по писти и курорти. Изглежда ми като хижа от късния соц, зарязана недостроена веднага след промените. Нищо чудно наистина да е имало планове да черпят вода от езерата и да заустят канала в някое дере. На Витоша е пълно с такива "почивни станции". Но въпроса с какви пари БТС го строи това нещо е много интересен, те вечно се оплакват че нямат пари за планинско спасяване но очевидно имат за хижа/хотел. Отделно са на държавна издръжка а не е работа на държавата да строи хижи и хотели.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  От статията разбирам, че има голяма вероятност отпадните води от този обект да си изливат директно във водосбора на р. Искър, а оттам в нашите чешми и душове в столицата и във всички други населени места, които черпят вода от тази река. Колкото до пресушаването на езерата - антропогенният фактор вече има доказано своето вредно въздействие в това отношение. В случая просто процесът ще бъде ускорен.

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Докато народа мрънка само във ФБ и форумите, тия ще си правят каквото искат.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Луди хора управляват държавата! Кога ще се напълни този хотел? Старата жижа малка ли им беше? Ако се премахне хотела, няма да има нужда от вода! От резервуари за отпадъци, от шосе и камиони. По шосето ще тръгнат автобуси със заможни туристи, леки коли с бодигардове и олигарси. Да си пият ичкията на чист въздух.
  Само еничари, душмани на България могат да прокарат път вместо пътеката!
  Айде да си ходят по-бързо! Както казват за да остане пророда.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Е чак пък толкова уникална, планинки по 3 хиляди метра са стотици в Европа. Което разбира се не значи че точно на Мусала му трябва нова хижа.

 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Интересно, че по-голямата част от текста е посветена не на добрата идея на собствениците на хижата, а на недоволстовото на частни организации, без да е отбелязано никъде дали са платили за публикацията!?

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Весело

  "Беър Грилс го глобихте, защото само беше преплувал Каракашевото езеро, бе, уважаеми от МОСВ! А сега ще разрешавате на някой мижав връзкар да отнема по 14 кубика на ден от четири поред езера?"
  ________________
  Герберите пак извадиха двойния аршин!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Кой ги подписва такива договори?
  400лв. Наем и 1 000 000+ лв. Неустойки....
  Това няма как да е равнопоставено...
  БТС нямат ли юристи?

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#10] от "venelingeologia":

  Е там най-новото е лифта, построен 2007'ма при Станишев, и долната и горната хижа са от соц времена.

 36. 36 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  Да се чуди човек дали тази територия да не се прекръсти на Кенефистан, аман от ла*ноправци. Първо по Черноморието, после и по планините, няма курорти, няма местности - всичко ще се осере... Пфуу, де*ба катилите ненаяли се...

 37. 37 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Трябва да се върне смъртното наказание.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 38. 38 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Абе са... водопроводи, помийни ями, лайнарки из планината, хотелчета...това са дребни нарушения
  Важното е, че праснаха Беър Грилс, тая гад дето изяде най-българската жаба. Ей така се пази природа от империализЪма.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 39. 39 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Гневно

  Прост народ - слаба държава!
  Няма да остане нищо хубаво на територията, докато се борим с усещанията си (за корупцията, естествено).

  Спечелихме битка, но не и войната!
 40. 40 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дългия":
  Преди 10 години, послучай чешкото председателство на ЕС, един известен чешки скулптор беше изобразил България именно като тоалетна. Това много хора лично и дълбоко се засегнаха... явно е имало защо!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 41. 41 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Първо с незаконния лифт НЯКОЙ пусна всичката асфалтова измет в Планината, а сега изметта ще може да прекарва по няколко дни в Планината !!! Благодарение на БТС. Вече всичко е оср. А. Но, навсякъде мръсни полимерни кърпички, фасове и пластмасови боклуци. И никой не може да ги спре.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Едва ли една хижа на майната си ще замърси язовир Искър, тя е на 50км, през 100 дерета. Ако знаете колко села и вилни зони има във водосбора на язовира ...

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Подписалите разрешението за строежа - до стената. Като китайците на стадиона - също става.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  НЯМА ХОТЕЛ - НЯМА ПРОБЛЕМ!

 45. 45 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Окрадоха държавата и ебаха майката на природата!

 46. 46 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 751 Неутрално

  За какво говорим? Същите уроди са готови да инсталират атомна бомба в Белене.

 47. 47 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Голямо БРАВО на собствениците на хижата за този проект и на Басейнова дирекция за бъразата реакция!
  —цитат от коментар 25 на svoboden


  Или си трол, или гербераст, който се възбужда да го обиждат. Ето - ОЛИГОФРЕН!

 48. 48 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Дневник, редно е да пуснете и информация за кражбите около строежа на този хотел, защото много смърдеше и там за едни изчезнали държавни милиони.

 49. 49 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#25] от "svoboden":

  Кои са собствениците на Български туристически съюз??

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#28] от "Читател":

  Преди три седмици пих вода от шише, което си напълних от Нил непосредствено след стената на язовир Надър. Преди да стигне до това място реката минава през Судан, Южен Судан, Етиопия и Уганда. На твоята чешма минава само през пречиствателна станция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Вие сте смелчага, аз не посмях дори да е доближа до Ганг а тя минава само пред Индия :)

 52. 52 Профил на idh56603793
  idh56603793
  Рейтинг: 287 Гневно

  За съжаление днешния елит на България са алчни и безотговорни педераси(в лошия смисъл на думата) такива са и децата и внуците им.

  Оти се кикоти под г*зо ти!
 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  https://www.youtube.com/watch?v=-pQdjwliLMA Нали е любима дестинация на мнозина ВИП българи, защо да не заприличаме на тях?Може идеята да е взета от тук.
  —цитат от коментар 15 на nonsens2


  Разликата е, че нямаме толкова евтин бензин като в ОАЕ, че да извозваме отпадните води с камиони. Не знам какъв е този безумен бизнес-план. Или може би планът е реално ла*ната да се пуснат да текат по склона... че е по-евтино?


 54. 54 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 646 Неутрално

  а един път до горе с паркинг нЕма ли да напраЕм… да паркитаме беемвето

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#51] от "m17":

  Има такова поверие "Който пие вода от Нил се връща при Нил".
  А самият язовир е около 300 километра вода насред пустинята. Няма друг такъв утаител.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това безумие даже не можах да го изчета.
  Хората , които искат да се изкачат на 2300+ м не искат хотели !!!!
  Още по-малко източени езера и бръмчащи лайнярки наляво - надясно....

  Сега, както е тръгнало, някой ще си подаде оставката и водопроводът ще се построи ...... толкоз.

 57. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  бахти , дигаш хотел за милион, два и ти си се свиди да дадеш още стотина хиляди за една пречиствателна станцийка с преливник и филтратор за да получаваш чиста вода . ше разкарваш лайнарки нон-стоп . че то хората по селата без канализация ,например в ново оряхово си слагат пречиствателни инсталации за по 2-3 бона .

 58. 58 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Значи искат да УНИЩОЖАТ езерото. Този "хотел" е паметник на управленска алчност, глупост и неграмотност.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#53] от "plamen_b":

  Е разбира се, ще има един камиона за демо но миризмата от съседното дере ще издава къде е заустена тръбата. Само за сведение, досега няма една хижа в България която дори да има пречиствателна станция, какво остава за извозване на водите с камиони.

 60. 60 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Добре дошли у нас. Част 1450. Следва продължение...

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Разстроено

  Българска работа !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#53] от "plamen_b":

  Хайде сега! Да не навлизаме в подробности! Щом има пари за "къщи за гости", ще се намерят и за това начинание. Даже специален закон ще приемат!

 63. 63 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Не може ли да идат багерите и да сринат хотела?

  мурзилка
 64. 64 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Имам чувството че от определено време българинът живее като за последно, без идея за утре след него. просто давай давай кради граби колкото мойш…

 65. 65 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 58 Весело

  Яз. Кърджали, се пълни главно от р. Арда, кристално чиста.
  Има няколко "курортни" села, десетки хотели, всичкото лайна заустено в язовира.
  местните знаят, и тези с IQ по-високо от 30 не се къпят там, и не ловят риба, поне близо до хотелите.

  П.С.
  Някои хотели взимат вода за басейните директно от язовира. По студената вода през август месец ще ги познаете.

 66. 66 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#32] от "svoboden":

  То за теб и детското порно е добра идея...аман от патреоти извратеняци

 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Говорите и за ''България на три морета'' !
  Щяхте да ги о*ерете както църното !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#66] от "gmranger":

  Този вероятно участва в детското порно

 69. 69 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 575 Неутрално

  С инвестиция от Бил Гейтс има изобретена супер-екологична тоалетна без вода. Да си доставят такива. А водите от къпане лесно се пречистват и могат да се върнат в природата. Прочее - докога най-високия връх у нас и на Балканите ще се казва Мусаллаах? Ето моето предложение - ВЪЗБОГ! Стара българска дума: според речника - " ВЪЗБО̀Г нареч. Поетично. Много високо, нагоре във висините; навъзбог, възнебеси"

 70. 70 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 58 Весело

  Прочее - докога най-високия връх у нас и на Балканите ще се казва Мусаллаах? "
  —цитат от коментар 69 на Мавродинов


  То и булгар не звучи много славянски.
  Може и името на страната да сменим?

 71. 71 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Сигурно и жабешки бутчета ще предлагат, ама глоба едва ли ще има

  Години наред това беше една голяма, бетнонна грозотия. Сега осъзнавам, колко добре си е било по старому....

 72. 72 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  Има лечение и с/у това, не посещаване и антиреклама! Не купувам от Лафка, не стъпвам на Банско, или Слънчев Бряг, а също така в хотелите на Гоце в Кюстендил и Белчински бани! Току що открих още едно място, което ще пропускам!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  Само за година този хотел със 130 места разбие и унищожи всичко, за което си струва да се качи там човек.
  После този хотел ще остане като паметник на неистовата и некадърна алчност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Този хотел няма да заработи.

 75. 75 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 396 Неутрално

  За съжаление днешния елит на България са алчни и безотговорни педераси(в лошия смисъл на думата) такива са и децата и внуците им.
  —цитат от коментар 52 на idh56603793


  Пропускаш тънкия момент, че днешния "елит" са деца и внуци на оня, предходния "елит", които не бяха по-различни, но по обясними причини нямаше частен бизнес.

 76. 76 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Винаги се вбесявам, когато прочета за някоя болна амбиция на алчни хора да се освинят малкото останали запазени природни красоти! Това са крехки екосистеми и всяко нарушаване на баланса в тях ги руши!

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  ,,....дори без да се отнемат по 14 кубика на ден от тях все още.....,,

  Тези от басеинова дирекция правят ли сметка за колко дни при 14 кубика на ден водовземане едно 1000 кубиково езеро ще бъде пресушено, след това какво?

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хотел "Мусала" иска да точи вода от езеро и да изнася отпадни води с камиони

  Крайно време е вече някой да резне главата на МОСВ. Неговият министър непрекъснато ожълтява и омирисва всичко , до което се докосва по някакъв начин . Този индивид непрекъснато и нескопосно сипе помия върху разбирането , че ведомството , което оглавява , е призвано и задължено да опазва природата като цяло за бъдещи поколение в това смутно за световната екосистема време . И лошото е , че дори и оплют инситуцийте в ЕС , продължава да упорства и да държи на мнението си като единствена и последна инстанция по въпроси за доказани нарушения на екологичните закони . Време и Карабас Барабас да си свърши работата и Пинокио да усети жегата на жарта ..

 79. 79 Профил на crio
  crio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Н.Д., няма ли да каже нещо, или не е стимуриран достатъчно, както Цеко?

 80. 80 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Беър Грилс не може да изяде една жаба и да преплува 3 метра в едно езеро.

  Плажуващите нямат право да опъват палатки и кърпи на необозначени места, девствени плажове, дюни и други защитени територии.

  НО!

  Всеки концесионер или наследник на реституирана земя около плажа и плажната ивица има право за разкопава дюни, да строи бетонни основи на "преместваеми обекти" и бъдещи хотели директно на плажа.

  Високопланински хотели имат право да точат безразборно вода от езера, беза да се съобразяват с природните дадености на района и езерата.

  Имам въпрос!

  Въпросните хотелиери имат ли право да ядат жаби като тази, която Беър изяде без да бъдат глобявани? Ако някоя жаба мине пред тръбопровода и влезе в хотела заедно с водата, колко хиляди лева глоба ще има?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 81. 81 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Комунистите и Герб- авджиите бетонираха морските ни брегове и разрушиха дюните , та нищо чудно сега тези същите да взривят и българските планини и ще ги обяват после за европейски запазени за туристи зони !
  У БУГАРСКО всичко е възможно ! ! !

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мавродинов":В Пирин има отдавна връх Безбог.

 83. 83 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Моля Дневник да публикува тоалетната на хотела - хижа, показана в репортажа на Нова телевизия! Това е уникално българско изобретение!

 84. 84 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Имам чувството че от определено време българинът живее като за последно, без идея за утре след него. просто давай давай кради граби колкото мойш…
  —цитат от коментар 64 на b0b069


  Така правят всички капиталисти. Такъв е проклетият строй капитализъм. Ти като искаш да се мисли, за да ИМА го утрето, напрай комунизъма, с плановата икономика. Тя затова е планова, щото се мисли за поколенията, а не за момента.

  мурзилка
 85. 85 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#82] от "ahasver":
  Да, знам. Но аз предлагам Възбог

 86. 86 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  д€моКРАДЦИята, алчността и частната собственост ще унищожат света-и природата, и хората! ** ** *** ******* ***** капиталистическа и деморкатическа! Докато не унищожите всичко за пари, н€ма да мирясате бе!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 87. 87 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  И затова е виновна Русия и руската РТ, нали бе?
  Соц-апострои хижата, д€моКРАДЦИята-хотела! Има хижа-има езеро.
  Има хотел-а, къде изчезна езерото?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 88. 88 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 327 Разстроено

  Aiguille du Midi (3842m), refuge du goûter(3815m), tête rousse 3167м, Jungfraujoch 3454м, Mönchsjoch Hut 3658м, Zugspitze 2962m - Това са само малка част хижите или местата за посещение построени далеч по-високи от х. Мусала (във всичките съм бил). Почти всеки ден те са посетени от хиляди хора. Те са водоснабдени, с прекрасни тоалетни, с прекрасни съоръжения за пресоване на отпадъка, с прекрасни условия. Строителите им са намерили начин да ги водоснабдят, да се справят с отпадъка, вкл. с човешкия. Как са го направили - те си знаят, но са подкрепяни от институции, дружества, общини, държава. ЗАЩО? - това го знам - за да привличат туристи, спортисти и др., а те носят приходи, заетост, бизнес и тн.
  Коментарите ме изумиха - почти всички (защото не можах до прочета всичките) обясняват как тази хижа(хотел) да не съществува, как трябва да арестуваме, да вкараме в затвора или да избием всеки, който е помислил как хижата/хотела да просъществува. Да, съгласен съм, че тоалетната е неадекватна, но защо не се дава пример, идея, начин как да я подобрят, а само да я разрушат.
  Разбирате ли сега, българите сме различни, но в един специален смисъл - разрушителен.
  Всеки българин с малко възможности тича да види достиженията на Европа, а малкото чужденци минали се да дойдат в България после не смеят да помислят за "отново", освен някои които са били погълнали толкова алкохол, че не знаят на коя планета са били.

 89. 89 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 327 Весело

  Да вкараш лифт ВЪВ върхът на скалата на 3840 м, да закараш влак и да направиш гара с 4 коловоза ВЪВ скалния връх на 3450м, започнат през 1896 и завършен 1912.
  За какво говорим. В България само някой да си помисли за един прекрасен, модерен, ресторант, с малко места за преспиване на Черни връх(съвсем произволен пример и място(сетих се мястото, защото там има една "невероятна" дупка за сдобиване с храна)) ще те обявят за луд и ще те затворят.

 90. 90 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  В България алчността гарнирана с просотия нямат граници. тези няма да мирясат докато не о..т и последния плаж и последната саличка по планините и моля хора, които дават поримери с Алпите и там сме били и сме видели какво и най-вече как се прави , нешо което корумптетата и ненаситниците никога няма да направят

 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Кой одобри този проект за хотел? Без водоснабдяване и обработка на отпадни води? Същите глупости, като при цеко - първо строим, пък после ще мислим какво ще ги правим тези хора.
  —цитат от коментар 21 на truly


  МНОГО ТОЧЕН И СМИСЛЕН коментар, РЕСПЕКТ!

  Иначе технически и ЕКО'съобразни решения има! Толкоз планински хотели/хижи има в Швейцария, Австрия и Италия, и ВСИЧКИ са решили този въпрос (и транспорта, и водоснабдяването, и третирането на отходните води) . С ПАРИ-там нощувка не струва $50 ол'инклудед! Ай холан, от десетки години има по 2-3-4+++ астронавта/космонавта в МКС, ядят и пият, и какат и чишкат! Струва МНОГО пари, ама има работещи технически решения.

  В случая...ще има малко джангър до следващия (от зачестили напоследък скандали)и всичко ще се забрави.

  ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЯМА ОПРАВИЯ! ОСВЕН СЪС СОПИТЕ!
  До коментар [#21] от "truly":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Гневно

  За огромно съжаление отново Алчността е над Майката Природа!

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Гневно

  За огромно съжаление отново Алчността е над Майката Природа!

 94. 94 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#25] от "svoboden":

  Кретен.

 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Тази постройка няма място в Рила. Трябва да се събори веднага.

 96. 96 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  От една страна, разбира се, е вредно да се уврежда природата, което неминуемо би настанало с този хотел под върха.

  От друга страна огромна част от дейността на човека като вид е вредна за природата и е малко нагло да ритаме срещу едни неща и да си затваряме очите за други.

  Това е цената на прогреса, колкото и да не им харесва на някои - колкото повече се отдалечаваме от маймуните толкова повече се отдалечаваме от природата.

  В по-напредналите държави този конфликт се решава като се дава много висока цена за лиценз/опериране на този хотел и изобщо такава дейност, а получените средства се инвестират във обществено важни каузи.

  Високата цена ограничава посещаемостта, а оттам и вредата.

  В България проблемът е, че всичко е връзки, шуробаджанащина и минаване по тънкото, а спечелените средства отиват навсякъде другаде, но не и по обществено важни проекти.

  Затова и населението намалява и остарява упорито.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 97. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#32] от "svoboden":

  Много те харесвам като защитаваш истински комуняги в опита си заз амбразурничане за любимите ти герберасти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 98 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 327 Неутрално

  - 5 !!! Само за два - три часа. Не се ли усещате, че в България сте останали само кухавелници. Всичко здравомислещо се изнесе много отдавна.

 99. 99 Профил на Марияна Бачева
  Марияна Бачева
  Рейтинг: 15 Неутрално

  В Швейцария, Франция и Италия има няколко такива хотели на такава височина в Алпите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK