Европейската комисия може да глоби България заради такса смет

Европейската комисия може да глоби България заради такса смет

© Надежда Чипева, КапиталБългария може да бъде санкционирана от Европейската комисия заради неприлагане на принципа "замърсителя плаща" при определянето на такса смет, съобщиха днес от Българската стопанска камара. Организацията е подала жалба до ЕК срещу определянето на таксата за битови отпадъци (ТБО) в България на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите вместо на количеството генерирани отпадъци.


В писмо до БСК от ЕК уточнили, че вече е направено проучване за прилагането на принципа "замърсителят плаща" във всички държави - членки на ЕС, включително и България. Резултатите от него са в процес на обработка.


"Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се казва в писмо от Главна дирекция "Околна среда" на ЕК до БСК.
В писмото си от комисията казват, че е извършено обстойно разглеждане на жалбата и е установено, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки.


"Според информацията, с която комисията разполага, последните изменения на Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци. За съжаление националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби – до 2022 г.", се уточнява в писмото.


Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива.


От БСК припомнят, че от 2003 година полагат усилия да бъде променен начинът на изчисляване на ТБО, вкл. чрез предложения за нормативни промени, официални становища до всички компетентни институции, съдебни процедури и пр. В резултат през 2015 г. нормативно проблемът е решен, но влизането в сила на законовите промени се отлага неколкократно, като последният срок е 2022 г.


Оттогава общините сами ще избират между три варианта за изчисляване, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Основа за определяне на таксата ще бъде количеството на смесените битови отпадъци, което на практика означава, че потребителите ще бъдат стимулирани да разделят отпадъците си.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Крайно време е! Не мога да си представя на какво дередже бихме били, ако не бяхме член на ЕС! Нещо като Молдова вероятно!

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Лоша новина. Десет години герберските неграмотни и некадърни калинки не пожелаха, да работят ! Сега всички ще плащаме глобата.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  За нашата страна е ясно: липса на политическа воля и недостатъчна компетентност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Поредният сектор, който трябваше да реформираме много отдавна, но с вечното си хитруване и отлагане вероятно ще си докараме поредна санкция, след което тръбачите на алкашката пропаганда ще ни "светнат" как са виновни "Чиновниците от Брюксел"...!!!

 5. 5 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Абсолютната глупост с плащане по данъчни оценки трябва да свърши. Не размерът и стойността на имота генерират отпадъци, а хората живеещи в него.

 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  общините сами ще избират между три варианта за изчисляване, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Основа за определяне на таксата ще бъде количеството на смесените битови отпадъци, което на практика означава, че потребителите ще бъдат стимулирани да разделят отпадъците си.
  —цитат от коментар 0 на Дневник

  При броя на живущите освен да има някаква форма на расизъм, по друг начин не виждам как да стане, при вместимостта на съдовете пак не става, щото в повечето случаи няма отделен съд за всеки имот и ще е доста сложно да го направят в блоковете, а и сложно за контролиране, та остава вариантът кантарджия на всяка кофа, който мери отпадъка и ти го пише в личния картон.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5431 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони КОСТОВ":

  ++++++++++++++++++++

 8. 8 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Единствено по брой живущи е що годе реалистичен вариант за прилагане. Тъй както таксите се различават драстично в различните общини ще настъпи едно масово изселение от някои градове и заселване в селата... по документи. Тез тулупи от МВР трябва да получат най-после като задача да попроверятват от време на време адресите. Хем и опредлени напитки ще се почувстват наблюдавани, няма да навреди.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "kykyyy":

  А какво правим с гастрольорите, които сутрин минават покрай контейнерите с автомобили в квартали в които има и изхвърлят отпадъци?

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Хехех, това са най-лесно крадените пари !
  Само забележете, кой вози или обработва боклука:
  1. Вълка
  2. Гърнето
  3. Гигов - оръжейния търговец
  4. Маргините, заместени от Киро гела
  5. Божков
  6. ТИМ

  И понеже варненци са баровци, кмета Киро, им подписа 20 годишен договор с ТИМ и ще плащат по 83 лева на тон за обработен отпадък, башка превоз, депониране, и държавните такси (около още 80 лева на тон).

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Представям си ако въведат такса смет на база "вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци" как Бай Ганьо ще притичва до съседния блок да си хвърля боклука там.
  Съответно, кофите пред собствения му блок пък ще бъдат задръстени с боклук от съседния.

 12. 12 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абсолютната глупост с плащане по данъчни оценки трябва да свърши. Не размерът и стойността на имота генерират отпадъци, а хората живеещи в него.
  —цитат от коментар 5 на Put in, put out


  Ние плащаме такса "твърди отпадъци" която е включена в сметката за водата. Но там има и такса за замърсени, отпадни води. По тоя начин са обхванати и трите компонента> ползваш чиста, питейна вода и плащаш за пречистване на отпадната, както и за боклука който генерираш. А разделното събиране е почти повсеместно. И се спазва безукорно от всички!
  Коментирал съм у нас с хора които са наясно с темата и те са съгласни, че има доста достоверна корелация между количеството ползвана вода и изхвърляните твърди отпадъци.
  Само като пример: двама сме с жена ми, апартамента е доста голям, последната фактура е общо 21 евро, от които 12 евро са за питейната вода, 3,40 - за твърдите отпадъци. Сина ни си е в България и се изуми как е възможно да плащаме два пъти по-малко отолкото той сам?

  шуменско пиво
 13. 13 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ако го направят на база живеещи, то римляните пак няма да плащат, а за раята един милион такси и накрая се плаща тройно (заради римляните и за да могат некадърните чиновници да напълнят джобовите си)!

 14. 14 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1076 Весело

  Представям си ако въведат такса смет на база "вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци" как Бай Ганьо ще притичва до съседния блок да си хвърля боклука там.Съответно, кофите пред собствения му блок пък ще бъдат задръстени с боклук от съседния.
  —цитат от коментар 11 на Камен


  И пак същото ....:)

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  A какво стана със системата бонус-малус-фалус? Защо брюкселските зелки не въведат принципа виновния плаща?

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  Дано глобата да е достатъчно висока, за да отпадне това соц. "недоносче"...!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  Време е щраусът да си извади главата от пясъка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Абсолютната глупост с плащане по данъчни оценки трябва да свърши. Не размерът и стойността на имота генерират отпадъци, а хората живеещи в него.
  —цитат от коментар 5 на Put in, put out


  Я пак.... броя на лицата в едно жилище НЯМА общо с количеството генериран отпадък и нелеп толкова колкото данъчната оценка,,,

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Правилно е да ни глобят и не е правилно. Правилно, защото плащаме щури пари, за незначително количество боклук, и не е правилно, защото след като веднъж сме платили ще платим във вид глоби на ЕК. Наистина е време да се приложи принципът "замърсителят плаща"!

 20. 20 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Замърсителят плаща"е една утопична фантасмагория - буквално приложена тази идея с би представлявала баба мангалка с кантар и пос- терминал пред всеки съд за отпдъци 24 часа в денонощието....което е невъзможно.

  Как е решен проблема в Западна Европа - ми никък: .фиксирана месечна сума към другите сметки.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#11] от "Камен":

  А едно време се чудехме на германците, които докладват, ако съседът не си изхвърли правилно боклука.

 22. 22 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#18] от "DS":

  Знам, че си го писал отдавна това, но когато някой се прави на всичкознайко и започва с "я пак" не издържам. Не разбрах какво е предложението или идеята ти за плащане на отпадъци, но и твърденията, че в Западна Европа била фиксирана сума към другите сметки е пак чутовна глупост. Всяка държава си е решила проблема някак, и в тази, в която живея си имаш индивидуална партида, която си плащаш всяка година. Аз я плащам без значение къде живея. Апартаментът ми ако е празен, не плаща такса смет. Сега се замисли ако ти е възможно, кое е справедливо? Да плащате 4 човека в домакинство всеки своето си за смет, или да плащаш за имот без значение дали има някой, един или 10 човека в него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK